Siedziba Władz

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Władz

Post autor: Joachim Cargalho »

Niech pcha jak najdalej!
To jaki jest pierwszy projekt tej organizacji?
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 12 lipca 2024, 09:31 Niech pcha jak najdalej!
To jaki jest pierwszy projekt tej organizacji?
Pisała o nich Frau Anastazja. Na początek u nas lokomotywy z Vox, ZKRR z Vox militarne produkcje i tak sie pomału kula.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja ciągle czekam na nasz OrientExpress do Wiednia. Jest szansa na to?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 12 lipca 2024, 11:44 Ja ciągle czekam na nasz OrientExpress do Wiednia. Jest szansa na to?
EdelExpress właśnie jest omawiany Szanowny Panie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szanowny Panie, to bardzo dobra wiadomość.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Oczywiście, że można by nie podpisywać żadnych traktatów czy zawiązywać sojuszy o jakimkolwiek charakterze. W końcu po co to skoro można bez tego mieć relacje? Bez tego mieć pierwszeństwa, zniżki i co tam jeszcze dusza zapragnie, a druga da. Tylko, że wtedy narracja jest uboga. Mało jest w tym naszej zabawy wtedy. Niby traktat, niby biurokracja, niby organizacja, ale to otoczka dla tych prostych rzeczy. Tak naprawdę wszystko, co robimy w mikro można by skwitować pytaniem "po co?". I większość z nas odpowiada "bo to nas kręci, bo to lubimy".
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Anastasia Windsachen pisze: 12 lipca 2024, 22:00 Oczywiście, że można by nie podpisywać żadnych traktatów czy zawiązywać sojuszy o jakimkolwiek charakterze. W końcu po co to skoro można bez tego mieć relacje? Bez tego mieć pierwszeństwa, zniżki i co tam jeszcze dusza zapragnie, a druga da. Tylko, że wtedy narracja jest uboga. Mało jest w tym naszej zabawy wtedy. Niby traktat, niby biurokracja, niby organizacja, ale to otoczka dla tych prostych rzeczy. Tak naprawdę wszystko, co robimy w mikro można by skwitować pytaniem "po co?". I większość z nas odpowiada "bo to nas kręci, bo to lubimy".
To co, mogę liczyć na podsumowanie tych ciapciągów? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Myślę, że nie można tego sprowadzać do ogólnego pytania po co, gdyż moje wątpliwości nie mają się do Mikroświata ogółem, ale do skłonności tworzenia organizacji.
W mojej opinii, tworzenie zbiurokratyzowanych instytucji powoduje wystąpienie dwóch niepożądanych zachowań:
1. Zbyt dużo energii idzie na organizowanie życia grupy, pilnowanie terminów, wyborów, przyjętych zasad, sądów nad zasadami itp., mało zaś w tym konkretów, które były determinantą (pozdrawiam Heinza) tworzenia tej organizacji
2. W efekcie powyższego, organizacja przestaje funkcjonować według swoich zasad i sprawia wrażenie porzuconej. W drugiej wersji, organizacja zatapia się w swoich zasadach i skupia się na swoim wewnętrznym funkcjonowaniu (jak swego czasu OPM).

Dlatego jestem orędownikiem raczej umawiania się na pewne działania, niż tworzenia dla tych celów organizacji. Zawsze można taką grupę nazwać ładnie, bez całej otoczki statutowej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 13 lipca 2024, 11:08 Myślę, że nie można tego sprowadzać do ogólnego pytania po co, gdyż moje wątpliwości nie mają się do Mikroświata ogółem, ale do skłonności tworzenia organizacji.
W mojej opinii, tworzenie zbiurokratyzowanych instytucji powoduje wystąpienie dwóch niepożądanych zachowań:
1. Zbyt dużo energii idzie na organizowanie życia grupy, pilnowanie terminów, wyborów, przyjętych zasad, sądów nad zasadami itp., mało zaś w tym konkretów, które były determinantą (pozdrawiam Heinza) tworzenia tej organizacji
2. W efekcie powyższego, organizacja przestaje funkcjonować według swoich zasad i sprawia wrażenie porzuconej. W drugiej wersji, organizacja zatapia się w swoich zasadach i skupia się na swoim wewnętrznym funkcjonowaniu (jak swego czasu OPM).

Dlatego jestem orędownikiem raczej umawiania się na pewne działania, niż tworzenia dla tych celów organizacji. Zawsze można taką grupę nazwać ładnie, bez całej otoczki statutowej.
W tym wypadku liczę, że uda się choć połowicznie utrzymać plan działania, choć fakt terminowe głosowania i tak dalej to pewnie będzie problem. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 lipca 2024, 22:30
Anastasia Windsachen pisze: 12 lipca 2024, 22:00 Oczywiście, że można by nie podpisywać żadnych traktatów czy zawiązywać sojuszy o jakimkolwiek charakterze. W końcu po co to skoro można bez tego mieć relacje? Bez tego mieć pierwszeństwa, zniżki i co tam jeszcze dusza zapragnie, a druga da. Tylko, że wtedy narracja jest uboga. Mało jest w tym naszej zabawy wtedy. Niby traktat, niby biurokracja, niby organizacja, ale to otoczka dla tych prostych rzeczy. Tak naprawdę wszystko, co robimy w mikro można by skwitować pytaniem "po co?". I większość z nas odpowiada "bo to nas kręci, bo to lubimy".
To co, mogę liczyć na podsumowanie tych ciapciągów? :)
A to nie mamy już ugadanych? https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?t=512 wnioseczek tutaj i będzie wycena, termin, początek prac ;)
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”