Ok, dziś się do tego zbiorę...Anastasia Windsachen pisze: ↑15 lipca 2024, 01:50A to nie mamy już ugadanych? https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?t=512 wnioseczek tutaj i będzie wycena, termin, początek pracHeinz-Werner Grüner pisze: ↑12 lipca 2024, 22:30To co, mogę liczyć na podsumowanie tych ciapciągów?Anastasia Windsachen pisze: ↑12 lipca 2024, 22:00 Oczywiście, że można by nie podpisywać żadnych traktatów czy zawiązywać sojuszy o jakimkolwiek charakterze. W końcu po co to skoro można bez tego mieć relacje? Bez tego mieć pierwszeństwa, zniżki i co tam jeszcze dusza zapragnie, a druga da. Tylko, że wtedy narracja jest uboga. Mało jest w tym naszej zabawy wtedy. Niby traktat, niby biurokracja, niby organizacja, ale to otoczka dla tych prostych rzeczy. Tak naprawdę wszystko, co robimy w mikro można by skwitować pytaniem "po co?". I większość z nas odpowiada "bo to nas kręci, bo to lubimy".
Siedziba Władz
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Siedziba Władz
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W dniu 16 lipca 1924 roku przed oblicze Generaldirektor Schmidt ans Wagner AG, Frau Windsachen przedstawiono pierwszy, miejmy nadzieję, z wielu projekt VORPRODUKTIONSANGEBOT.
https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=6937#p6937
https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=6937#p6937
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Szanowne Obywatelki!
Szanowni Obywatele!
Edle żyją i mają się dobrze. Ziemia coraz bardzie żyzna, ale czasem trzeba ją odpowiednio przygotować. Z racji tego, że systemy nasze działają przy pomocy "helwetykowskiej ręki", to byłoby mi naprawdę miło, gdyby ktoś dorzucił, także w imieniu Edelweiss parę groszy.
Niby już uzbierane, ale co szkodzi dorzucić na kolejne lata? Te pieniądze na pewno nie zginą.
Osoby chcące wesprzeć "stabilność" Kotliny Edelweiss upraszam o dorzucenie "piątaka"
Niby już uzbierane, ale co szkodzi dorzucić na kolejne lata? Te pieniądze na pewno nie zginą.
Osoby chcące wesprzeć "stabilność" Kotliny Edelweiss upraszam o dorzucenie "piątaka"
Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
OBERHAUPT EDELWEISS
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Negocjacje ze Schmidt ans Wagner AG w sprawie rozwoju naszego taboru kolejowego chylą się ku końcowi. Osobę chcącą wspomóc lub całkowicie wesprzeć w kontroli prac tego voxlandzkiego przedsiębiorstwa upraszam o kontakt osobisty w swoim biurze w Der Sitz.
https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=6969#p6969
- Joachim Cargalho • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Własnie poprawiałem, choć to jest tak głupie... XDJoachim Cargalho pisze: ↑20 lipca 2024, 09:59 Oberhaupt znowu o sobie zapomniał przy nadawaniu odznaczeń...
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To nie jest głupie! Tego medalu dla Ciebie domaga się naród, po prostu!
Ja mogę Ci go wpiąć w klapę.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przyjmuje wyzwanie.Joachim Cargalho pisze: ↑20 lipca 2024, 10:03 To nie jest głupie! Tego medalu dla Ciebie domaga się naród, po prostu!
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to dla potwierdzenia informacji wcześniejszej. Schmidt ans Wagner AG wyprodukują dla nas tabor. Kontrakt w wystarczającej ilości klubeków został opłacony.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑19 lipca 2024, 22:03 Negocjacje ze Schmidt ans Wagner AG w sprawie rozwoju naszego taboru kolejowego chylą się ku końcowi. Osobę chcącą wspomóc lub całkowicie wesprzeć w kontroli prac tego voxlandzkiego przedsiębiorstwa upraszam o kontakt osobisty w swoim biurze w Der Sitz.
https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?p=6993#p6993
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Drodzy Edle,
w ostatnich dniach przebywałem na terenach Rzeczpospolitej, gdzie tamtejszy Sejm Walny obradował nad ratyfikacją Porozumienia w sprawie Nowej Kurlandii. Pamiętne wydarzenia lipca minionego roku na nowo rozpaliły serca RONu, a w szczególności mieszczaństwa, które to nawoływało do najazdu na EDL:
Jeden z mieszczan umieścił nasz herb na plakacie obok wciąż zauważalnej swastyki - przyrównując nas do nazistów (nie krył się z tym nawet w komentarzu, który teraz jest już usunięty).
Tym razem, w ciszy od komentarzy międzynarodowych, rozmawialiśmy ze szlachtą odnośnie faktycznych oczekiwań idących za postanowieniami podpisanego rok wcześniej porozumienia. Zwracałem uwagę na to, iż porozumienie nie jest umową, a wyrażeniem woli i w ten sposób należy to rozpatrywać; że dokument ten zahacza jedynie o dziedziny, które moglibyśmy rozwijać. Wymieniałem liczne przykłady:
w ostatnich dniach przebywałem na terenach Rzeczpospolitej, gdzie tamtejszy Sejm Walny obradował nad ratyfikacją Porozumienia w sprawie Nowej Kurlandii. Pamiętne wydarzenia lipca minionego roku na nowo rozpaliły serca RONu, a w szczególności mieszczaństwa, które to nawoływało do najazdu na EDL:
Jeden z mieszczan umieścił nasz herb na plakacie obok wciąż zauważalnej swastyki - przyrównując nas do nazistów (nie krył się z tym nawet w komentarzu, który teraz jest już usunięty).
Tym razem, w ciszy od komentarzy międzynarodowych, rozmawialiśmy ze szlachtą odnośnie faktycznych oczekiwań idących za postanowieniami podpisanego rok wcześniej porozumienia. Zwracałem uwagę na to, iż porozumienie nie jest umową, a wyrażeniem woli i w ten sposób należy to rozpatrywać; że dokument ten zahacza jedynie o dziedziny, które moglibyśmy rozwijać. Wymieniałem liczne przykłady:
Wyjaśniałem również, iż w moim mniemaniu interakcje mikronacyjne gwarantują ciągły rozwój i są potrzebne do utrzymania świata mikronacyjnego. Zauważałem, że La Palma nie była powodem, a jedynie pretekstem do wzbudzenia aktywności, a samo wydarzenie dało nam wyłącznie pozytywne wyniki:O Nowej Kurlandii...
[...]
Tutaj może być kilka powodów:
1) Przygotowujemy narracyjne poszukiwania wybrzeża, a dalsze wyprawy mogłyby zahaczać o La Palmę i rozwijać fabułę obejmującą poznawanie obecnego tam ludu, wymianę handlową itp.
2) Elementy z La Palmy obecne są w Edelweiss - chociażby staramy się o dostępność produktów palmowych do naszego domu towarowego: viewtopic.php?p=31014#p31014
3) Mogło nam to dać możliwość do ewentualnego rozwoju aspektu wojskowego, o którym mowa niżej.
O kulturze...
[...]
Już teraz współpracujemy kulturalnie(sportowo):
1) Edelweisski koń biegł w Gonitwie po Rzeczpospolitej
2) Oberhaupt wziął udział w grze "Rzeczpospolita wzdłuż i wszerz" - choć chyba z marnym skutkiem
3) Edelweiss tworzy własną stadninę i przymierza się do rywalizacji związanej z wyścigami (pracujemy nad formułą), więc również to temat, który może nas przybliżyć.
W efekcie tych dyskusji, Szlachta Rzeczpospolitej (niejednogłośnie) zdecydowała się ratyfikować postanowienia porozumienia, a to oznacza tyle, że nie zamykamy, a wręcz uchylamy drzwi pod przyszłą współpracę na wielu płaszczyznach. Jest to bardzo dobra wiadomość dla nas wszystkich, gdyż już dziś Edle przenikają pomiędzy naszymi mikronacjami i ograniczenie tego przepływu byłoby niekorzystne dla obu stron. RON w formie jest wartościowym partnerem, dlatego też wynik głosowania można uznać za sukces edelweisskiej dyplomacji.Prawdą jednak jest, że wszyscy otrzymali z tej sprawy wyłącznie profity.
- W tamtym momencie wzrosła aktywność szlachty Rzeczpospolitej.
- Podwyższone zainteresowanie opinii międzynarodowej, co dało również wzrost interakcji.
- Zwiększenie aktywności całego mikroświata.
- Dla nas, zezwolenie na używanie La Palmy narracyjnie.
- Nawet obecność Santiego Vilarte w Nowej Kurlandii jest pochodną tej sytuacji
- Omówienie i pomysły na wspólne wydarzenia (jak wspomniane bitwy w Waszym systemie).