Olympische Winterspiele in Edelweiss?

Edelwajskie Stowarzyszenie Sportowe jest dla aktywistów kultury fizycznej. Kto nie lubi chodzić po górach czy pograć w popularną "gałę"? Na pewno w Dolinie szukać takiego ze świecą. Nam nie obce są i zjazdy narciarskie czy na sankach, ale także jako zaprawieni w ruchu górale uwielbiamy wspinaczkę oraz lekkoatletykę. Jeśli tylko lubisz troszkę ruchu to na pewno musisz tutaj zajrzeć! ESB stoi otworem dla każdego, który uwielbia ruch!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Olympische Winterspiele in Edelweiss?

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Zimowe igrzyska w Edelweiss? Czemu nie! Temat był już kiedyś poruszany z Oberhauptem. A pewnie i pomysł nie jest nowy w mikroświecie, ale nie przypominam sobie jego realizacji, więc byłyby to pierwsze takie igrzyska. Zimowe z wiadomych powodów - Edelweiss zimowym sportem stoi. Do zimy jeszcze daleko, ale warto zawczasu pomyśleć o szczegółach organizacyjnych i dlatego powstaje ten wątek. Przedstawiam swoją wizję.

Dyscypliny
Trzy dyscypliny mamy “ogarnięte” tj. skoki narciarskie, narciarstwo alpejskie oraz biathlon. Jeśli uda się znaleźć jakąś gierkę do innych dyscyplin będzie fajnie. Jeśli nie - trudno. Pomysł jest taki, żeby pozostałe (niekoniecznie wszystkie, które są w realu) sporty zimowe rozegrać narracyjnie, według pewnego algorytmu. Każde państwo ma prawo zgłosić określoną liczbę narracyjnych zawodników do danej dyscypliny. Na wynik reprezentanta danej mikronacji składają się trzy zmienne: priorytet dyscypliny, aktywność mikronacji, zmienna losowa.
  1. priorytet dyscypliny: każda mikronacja biorąca udział w igrzyskach ma prawo przydzielić 15 gwiazdek priorytetu różnym dyscyplinom (z zastrzeżeniem, że nie można dać więcej niż 10 gwiazdek do jednej dyscypliny). W zaznaczonych dyscyplinach mikronacja ta będzie silniejsza proporcjonalnie do przyznanych gwiazdek, co odpowiada realowi (np. taka Holandia jest bardzo mocna w łyżwiarstwie szybkim, ale w innych dyscyplinach zimowych praktycznie nie istnieje).
  2. aktywność mikronacji (wzięta z ISM): im większa aktywność, tym większe szanse na dobry wynik. Uważam, że ma to sens, gdyż nacje bardziej ludne i bogatsze mają więcej szans na dobry wynik.
  3. zmienna losowa: tu nie trzeba tłumaczyć - przypadek ma swoje do powiedzenia w sporcie.
Otoczka kulturowa
Jak igrzyska, to i wszystko co z igrzyskami związane. Pierwsza rzecz - sama nazwa.
  • Nazwa. Bodajże Heinz wspominał, że chciałby, aby nazwa była oryginalna, stricte mikronacyjna. Możemy też pozostać przy nazwie Zimowe Igrzyska Olimpijskie (w edelwejskiej wersji Olympische Winterspiele). Oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Nazwa skopiowana z reala ma swoją markę i jednoznacznie się kojarzy, każdy od razu będzie wiedział z jaką rangą wydarzenia ma do czynienia i za tym rozwiązaniem się opowiadam.
  • Ceremonia otwarcia. W miarę możliwości i zasobów, tu można szaleć. Wiemy, że w realu jest to ważny moment. Czy tak będzie u nas?
  • Symbole: flaga, ogień, dewiza, hymn - tutaj też można szaleć do woli.
  • Obiekty, na których rozgrywane będą dyscypliny. Należałoby się zastanowić, co już mamy, a co należałoby zbudować.
Termin
Może luty? Znamy kalendarz RMAW, więc tak, żeby się nie pokrywało.

Pewnie coś mi umknęło, ale najwyżej później dodam. Liczę na pomoc i udział tych, którzy mają doświadczenie w organizacji zawodów, szczególnie @Fatima Popow-Chojnacka @Sophie @Heinz-Werner Grüner, a także na pomysły, uwagi do moich pomysłów od każdego.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Olympische Winterspiele in Edelweiss?

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Akurat dzień przed zjazdem...a ja mam rozpiskę "po swojemu" zrobioną... :P

Zacznę ogólnikowo:
Gaetano Kohlmeise pisze: 14 sierpnia 2024, 21:48 Zimowe igrzyska w Edelweiss? Czemu nie! Temat był już kiedyś poruszany z Oberhauptem. A pewnie i pomysł nie jest nowy w mikroświecie, ale nie przypominam sobie jego realizacji, więc byłyby to pierwsze takie igrzyska. Zimowe z wiadomych powodów - Edelweiss zimowym sportem stoi. Do zimy jeszcze daleko, ale warto zawczasu pomyśleć o szczegółach organizacyjnych i dlatego powstaje ten wątek. Przedstawiam swoją wizję.
Sam osobiście odpowiadałem za realizację I Zimowych Igrzysk w Nordii (w połączeniu z Ciprofloksją) w 2011 roku... Także zimowe na pewno nie pierwsze. ;)
Były też na pewno letnie w Sarmacji (za nie odpowiadał @Oswald Baskerville). Jeśli sie nie mylę to jedna, lub dwie edycję.
Co do zasady, wydaje mi się, że zimowe czy letnie to u nas nie ma znaczenia, poruszę temat w dalszej części wypowiedzi.
Co do "zawczasu", to akurat ja, jak to ja wolę się dobrze przygotować i wtedy z pomą działać. Termin jaki mi chodził po głowie to okres naszego Schmelzfest, a więc od 1 marca. No, ale to dalej.

Gaetano Kohlmeise pisze: 14 sierpnia 2024, 21:48 Dyscypliny
Trzy dyscypliny mamy “ogarnięte” tj. skoki narciarskie, narciarstwo alpejskie oraz biathlon. Jeśli uda się znaleźć jakąś gierkę do innych dyscyplin będzie fajnie.
Na spokojnie znajdzie się więcej, chociażby wykorzystując stare Winter Challenge przez emulator DosBox. Działa i jest nawet wypasiona. :D
Zdaje sobie jednak sprawę, ze są lepsze i nowsze, kwestia tylko by za nie nie płacić. To wiadomo, że da się ogarnąć...

Co do narracyjnych... no nie do końca to do mnie przemawia. To szczerze powiedziawszy wolałbym mniejszą ilość dyscyplin, niż narrację. Sam pomysł wydaje się ciekawy, ale brakuje mi tego czegoś, nutki rywalizacji. Chyba, że czegoś nie rozumiem. :)

Otoczka kulturowa...

NAZWA- Ja tutaj mam dylemat od lat.
Mikroświatowe Igrzyska, a jak już Igrzyska to czy Olimpijskie(celowo z wielkiej litery)?
W Edelweiss ostanio był Schmelzfestcup (SFC), ale to nawiązanie to chyba jednak mało mikronacyjne.
W każdym razie ja chciałem zacząć od wprowadzenia czegoś na wzór MKOl(dla odmiany MikroKOl ( :P ), a dlaczego? By testować i "zatwierdzać" (prowadzic moc stastów, rozstrzygać spory) gierki.
Jakieś minimalne wymogi, by dana dyscyplina mogła znaleźć się na MIO np. rozegranie wcześniej jednych zawodów w historii
Gaetano Kohlmeise pisze: 14 sierpnia 2024, 21:48 Nazwa skopiowana z reala ma swoją markę i jednoznacznie się kojarzy, każdy od razu będzie wiedział z jaką rangą wydarzenia ma do czynienia i za tym rozwiązaniem się opowiadam.
No tak, bo wtedy dokłądnie wiadomo o czym mowa. Tak chyba najprościej.
Gaetano Kohlmeise pisze: 14 sierpnia 2024, 21:48 Ceremonia otwarcia. W miarę możliwości i zasobów, tu można szaleć. Wiemy, że w realu jest to ważny moment. Czy tak będzie u nas?
Symbole: flaga, ogień, dewiza, hymn - tutaj też można szaleć do woli.
Obiekty, na których rozgrywane będą dyscypliny. Należałoby się zastanowić, co już mamy, a co należałoby zbudować.
Przyznam szczerze, że zajmuje się tym już na swój sposób (spisując pomysły) na kartkach papieru, od zakończenia realnych IO. Mam na to kilkanaście podpunktów np. jak ma wyglądać ceremonia odpalenia znicza, kto go ma odpalać, ceremonia wręczenia medali, baza flag, obrazów uczestnika, fotki dotyczace prezentacji dyscyplin etc. Łącznie z takimi detalami jak dresy sportowców...
Wszystko ma w moich oczach mieć piękną otoczkę (bo narzędzia w 2024 roku mamy całkiem rozwinięte). No i baza, czyli stronka internetowa, ale to już jako dodatek, by mieć pod ręką "historię".

Także hymny, dewizy oczywiście również są wskazane i wymagane. :) Maskotka obowiązkowo także.

Co do obiektów... Mam sporządzoną listę tego co mamy i tego co musiałoby powstać, łącznie z potencjalnymi nowymi dyscyplinami. Z tymże ja się skupialem na sportach letnich...
Dla przykładu powstałby "Velodrome" czyli tor kolarski, ale i wykorzystalibyśmy np. Grand Hotel von Edelweiss do takich konkurencji jak szachy czy bilard. W końcu w mikronacjach to bardzo popularne zawody.

W ogóle to się zastanawiam czy nie powinno to odbywać się razem, jako jedne igrzyska lub...wymiennie raz w roku letnie, raz zimowe(oczywiście jak byłoby zainteresowanie). Czas marcowy wydaje się właśnie dlatego spoko.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Tak jak sama idea bardzo mi się podoba i chętnie wezmę udział zarówno jako uczestnik, jak i wsparcie w organizacji, tak nie rozumiem absolutnie po co robić algorytm z wynikami oparty o priorytetach, aktywności i losowości. Po co utrudniać?
Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 15 sierpnia 2024, 21:58 Tak jak sama idea bardzo mi się podoba i chętnie wezmę udział zarówno jako uczestnik, jak i wsparcie w organizacji, tak nie rozumiem absolutnie po co robić algorytm z wynikami oparty o priorytetach, aktywności i losowości. Po co utrudniać?
Dosłownie o tym pomyślałem, że to utrudni, a chodzi o dobrą zabawę jedynie :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Post autor: Ludwig Tomović »

Pomysł bardzo ciekawy, sam od jakiegoś czasu trochę się do tego szykuję budując w MC wioskę olimpijską i odpowiednie areny (głównie pod letnią imprezę, choć w założeniu w przyszłości jest rozbudowa o areny zimowe)

Natomiast - przepraszam za bezpośredniość - pomysł konkurencji narracyjnych jest według mnie bezsensowny, nie opiera się on nijak na umiejętnościach i w dużym stopniu może zabić rywalizację i zniechęcić.

Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49
W każdym razie ja chciałem zacząć od wprowadzenia czegoś na wzór MKOl(dla odmiany MikroKOl ( :P ), a dlaczego? By testować i "zatwierdzać" (prowadzic moc stastów, rozstrzygać spory) gierki.
Jakieś minimalne wymogi, by dana dyscyplina mogła znaleźć się na MIO np. rozegranie wcześniej jednych zawodów w historii
Diuk K boners :P

Co do minimalnych wymogów to spoko, ale dobrze to też wszystko rozpisać z głową, żeby tego zbytnio nie zbiurokratyzować.

Chętnie w tym wszystkim pomogę, mam jakąś wstępną listę dyscyplin, musiałbym to jeszcze zweryfikować.

Fajnie jakby się tez udało jakoś wpleść w to rozgrywki w x11, np. sezon "olimpijski"
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 Akurat dzień przed zjazdem...a ja mam rozpiskę "po swojemu" zrobioną...
To czekam na propozycje od Oberhaupta. A temat zacząłem wcześnie, bo warto wcześniej cos zacząć wspólnie myśleć, a nic się nie stanie jak wątek sobie trochę powisi. :)
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 Sam osobiście odpowiadałem za realizację I Zimowych Igrzysk w Nordii (w połączeniu z Ciprofloksją) w 2011 roku... Także zimowe na pewno nie pierwsze.
Były też na pewno letnie w Sarmacji (za nie odpowiadał @Oswald Baskerville). Jeśli sie nie mylę to jedna, lub dwie edycję.
A to w takim razie nawiążemy do tej historii.
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 Na spokojnie znajdzie się więcej, chociażby wykorzystując stare Winter Challenge przez emulator DosBox. Działa i jest nawet wypasiona.
Zdaje sobie jednak sprawę, ze są lepsze i nowsze, kwestia tylko by za nie nie płacić. To wiadomo, że da się ogarnąć...
Ja wychodzę z założenia, że ma to być coś już sprawdzonego i przynajmniej przez część mikronautów znanego. Nie chciałbym, żeby na takim wydarzeniu dopiero pierwszy raz próbować gry w większym gronie, bo może się okazać klapą.
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 W ogóle to się zastanawiam czy nie powinno to odbywać się razem, jako jedne igrzyska lub...wymiennie raz w roku letnie, raz zimowe(oczywiście jak byłoby zainteresowanie). Czas marcowy wydaje się właśnie dlatego spoko.
W sumie na to nie wpadłem. Nic nas w mikro nie ogranicza, żeby zrobić letnie i zimowe w jednym.
Pavel van der Gibson pisze: 15 sierpnia 2024, 21:58 Tak jak sama idea bardzo mi się podoba i chętnie wezmę udział zarówno jako uczestnik, jak i wsparcie w organizacji, tak nie rozumiem absolutnie po co robić algorytm z wynikami oparty o priorytetach, aktywności i losowości. Po co utrudniać?
Moim założeniem było nie utrudnianie, tylko uzupełnienie igrzysk o dyscypliny, w których realnie nie możemy rywalizować, bo nie mamy odpowiedniej gierki czy symulatora do tego. Jedyne utrudnienie to dla organizatora, no ale widzę, że pomysł nie zyskał sobie poparcia. :)
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 16 sierpnia 2024, 15:07

Co do minimalnych wymogów to spoko, ale dobrze to też wszystko rozpisać z głową, żeby tego zbytnio nie zbiurokratyzować.

Chętnie w tym wszystkim pomogę, mam jakąś wstępną listę dyscyplin, musiałbym to jeszcze zweryfikować.

Fajnie jakby się tez udało jakoś wpleść w to rozgrywki w x11, np. sezon "olimpijski"
A jak Szanowny myśli, pozwolę na nadmierną biurokrację? Chodzi tylko i wyłącznie o małą podkładkę, tak jak w MUP. Nawet nie tyle statuty co prosty regulamin, to można, a tego nie i już.

Co do listy dyscyplin to też mam sporą listę i pomysłów na nowe, ale wszystkie, jak dobrze Szanowny zauważył, trzeba zweryfikować.

Co do Xperta11, to jak najbardziej jestem za! Tutaj trzeba wykorzystać właśnie mozliwości czasowe. To akurat na szczęście mogę skontrolować. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gaetano Kohlmeise pisze: 16 sierpnia 2024, 22:04
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 Akurat dzień przed zjazdem...a ja mam rozpiskę "po swojemu" zrobioną...
To czekam na propozycje od Oberhaupta. A temat zacząłem wcześnie, bo warto wcześniej cos zacząć wspólnie myśleć, a nic się nie stanie jak wątek sobie trochę powisi. :)
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 Sam osobiście odpowiadałem za realizację I Zimowych Igrzysk w Nordii (w połączeniu z Ciprofloksją) w 2011 roku... Także zimowe na pewno nie pierwsze.
A to w takim razie nawiążemy do tej historii.
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 Na spokojnie znajdzie się więcej, chociażby wykorzystując stare Winter Challenge przez emulator DosBox. Działa i jest nawet wypasiona.
Ja wychodzę z założenia, że ma to być coś już sprawdzonego i przynajmniej przez część mikronautów znanego. Nie chciałbym, żeby na takim wydarzeniu dopiero pierwszy raz próbować gry w większym gronie, bo może się okazać klapą.
Heinz-Werner Grüner pisze: 15 sierpnia 2024, 20:49 W ogóle to się zastanawiam czy nie powinno to odbywać się razem, jako jedne igrzyska lub...wymiennie raz w roku letnie, raz zimowe(oczywiście jak byłoby zainteresowanie). Czas marcowy wydaje się właśnie dlatego spoko.
W sumie na to nie wpadłem. Nic nas w mikro nie ogranicza, żeby zrobić letnie i zimowe w jednym.
Moim założeniem było nie utrudnianie, tylko uzupełnienie igrzysk o dyscypliny, w których realnie nie możemy rywalizować, bo nie mamy odpowiedniej gierki czy symulatora do tego. Jedyne utrudnienie to dla organizatora, no ale widzę, że pomysł nie zyskał sobie poparcia. :)

Cieszę się, że mam osoby chętne do działania. Na dniach, jak czas pozwoli to zbiorę się w sobie i zorganizujemy coś w postaci rozmów otwartych. Gaetano, Ludwik, Pavel i zapewne nie tylko wy, ale jeszcze kilkoro chętych się znajdzie.

Tak jak słusznie Szanowny zauważył to musi być coś sprawdzonego, dlatego proponowałem "zapis regulaminowy", że wcześniej musi odbyć się choć jedna forma zawodów w tej dyscyplinie, w tej konkretnej rozgrywce. Nic debiutanckiego.

Odpowiednie gierki to nie problem, bo to właśnie ma w moim odczuciu działać odwrotnie. Mamy grę, to działamy, a nie, że mamy dyscyplinę i twórzmy do tego grę...
Co prawda takie "standardy" jak lekkoatletyka są wręcz musikiem, więc tu trzeba się przyłożyć, ale wydaje mi się, że akurat mam na to rewelacyjne rozwiązanie. O tym wkrótce.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Boże.. dobra, przeczytałam w końcu...

Generalnie jestem za i z chęcią wezmę udział. Ale mam te same uwagi co Heinz, Pavel czy Ludwik. To się wszyscy zgadzamy na szczęście :lol:
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fatima Popow-Chojnacka pisze: 23 sierpnia 2024, 18:13 Boże.. dobra, przeczytałam w końcu...

Generalnie jestem za i z chęcią wezmę udział. Ale mam te same uwagi co Heinz, Pavel czy Ludwik. To się wszyscy zgadzamy na szczęście :lol:
Ja już poważnie rozglądam się za planowaniem. Mam nadzieję, że uda się to ogarnąć w takiej formie jak przyjmuje mój kajecik. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stowarzyszenie Sportowe”