Radio Mikronacje - wiadomości

RM to wspólny projekt medialny obywateli mikroświata, gdzie wysłuchasz ciekawych opinii, wywiadów, relacji i opowiadań ze światka państw wirtualnych.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Re: Radio Mikronacje - wiadomości

Post autor: Anastasia Windsachen »

Mikronews - Informacje z Radia Mikronacje!

Dawno nas nie było, ale w końcu jesteśmy. Może nie z podcastem, może nie z jakąś akcją, ale z artykułem! I to nie byle jakim, a dotyczącym vaarlandzkiej dramy wokół Traktatu Vaarlandzkiego -> https://www.radiomikronacje.pl/traktat- ... panstwowa/
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dzięki za ten tekst. Wiedziałem, że "coś" się dzieje, ale nie miałem pojęcia, że to jakaś grubsza akcja. Z doświadczenia życia (sprzed dekady) na Vaarlandzie wiem, że tam zawsze podstawą było wskazanie dominacji państw istniejących i wszelkie próby dołączenia do społeczności akceptowanej byly trudne. Naprawdę wymagało to wielu poza kulisowych rozmów, a i nie rzadko również olbrzymiej charyzmy głównodowodzących. Nie było łatwo. Mowa jednak była o połowie roku, kiedy chciano cokolwiek zadziałać. Były oczywiście państwa wspierające, ale "zabetonowanie" widzę nadal istnieje. I ten wyznacznik realnego roku od państw, które, choć są od lat na Pollinie to nie zawsze świecą przykłądem na kontynencie. Oczywiście wyogólniam i nie piszę personalnie, ale warto czasem postawić się w sytuacji tych, którzy akurat a dzień dzisiejszy, na "tu i teraz" są aktywni. I fakt, miesiac czy dwa to nic wielkiego, ale podtrzymanie roku aktywności, to już spory wyczyn. Skarland chyba dobrze wie, skoro ich najaktywniejszy obywatel w roku zeszłym miał niecałe 90 postów rocznie... Troszkę pokory. Życzę Vaarlandowi więcej spokoju politycznego, a co za tym idzie rozwoju mikronacyjnego. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 sierpnia 2024, 21:20 I ten wyznacznik realnego roku od państw, które, choć są od lat na Pollinie to nie zawsze świecą przykłądem na kontynencie. Oczywiście wyogólniam i nie piszę personalnie, ale warto czasem postawić się w sytuacji tych, którzy akurat a dzień dzisiejszy, na "tu i teraz" są aktywni. I fakt, miesiac czy dwa to nic wielkiego, ale podtrzymanie roku aktywności, to już spory wyczyn. Skarland chyba dobrze wie, skoro ich najaktywniejszy obywatel w roku zeszłym miał niecałe 90 postów rocznie... Troszkę pokory.
Dobra uwaga, na którą nie wpadłam by zamieścić. Faktycznie jeżeli chcieć się kierować kryterium aktywności na kontynencie to Skarland gdyby próbował wedle obecnych zapisów Traktatu ulokować się i zostać uznanym na Vaarlandzie, to nie spełniłby wymogów przez siebie postawionych. A jeszcze w obliczu rozmów o zmniejszaniu terytorium do samej Walencji ze względu na demografię... Odnoszę wrażenie, że istnieje u nich syndrom upadłego mocarstwa regionalnego. To znaczy kiedyś rozdawali karty i mieli do tego potrzebne zaplecze, a obecnie karty wzięto im z rąk, ale oni tego nie zauważyli i wciąż swoją ubogą talią próbują dyktować warunki gry...

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Ambasador Republiki Socjalistycznej Czesnoradu

ODZNACZENIA

Post autor: Robert Drenin »

Anastasia Windsachen pisze: 21 sierpnia 2024, 15:42
Heinz-Werner Grüner pisze: 20 sierpnia 2024, 21:20 I ten wyznacznik realnego roku od państw, które, choć są od lat na Pollinie to nie zawsze świecą przykłądem na kontynencie. Oczywiście wyogólniam i nie piszę personalnie, ale warto czasem postawić się w sytuacji tych, którzy akurat a dzień dzisiejszy, na "tu i teraz" są aktywni. I fakt, miesiac czy dwa to nic wielkiego, ale podtrzymanie roku aktywności, to już spory wyczyn. Skarland chyba dobrze wie, skoro ich najaktywniejszy obywatel w roku zeszłym miał niecałe 90 postów rocznie... Troszkę pokory.
Dobra uwaga, na którą nie wpadłam by zamieścić. Faktycznie jeżeli chcieć się kierować kryterium aktywności na kontynencie to Skarland gdyby próbował wedle obecnych zapisów Traktatu ulokować się i zostać uznanym na Vaarlandzie, to nie spełniłby wymogów przez siebie postawionych. A jeszcze w obliczu rozmów o zmniejszaniu terytorium do samej Walencji ze względu na demografię... Odnoszę wrażenie, że istnieje u nich syndrom upadłego mocarstwa regionalnego. To znaczy kiedyś rozdawali karty i mieli do tego potrzebne zaplecze, a obecnie karty wzięto im z rąk, ale oni tego nie zauważyli i wciąż swoją ubogą talią próbują dyktować warunki gry...
Jako jeden z delegatów na Zjeździe Vaarlandzkim nie wiem, czy akurat powinienem tak się wypowiadać publicznie, aczkolwiek mimo wszystko i tak się wypowiem. Tylko oczywiście podkreślam, że jest to moja prywatna opinia i nie powinna mieć wpływu na stanowisko delegacji Beatudzkiej Republiki Demokratycznej (wcześniej Republiki Ludowej Szczęścia).

Otóż zgadzam się w sumie z zauważoną sytuacją, toteż dla mnie działania Skarlandu są takie trochę smutne, że jak tylko wróciła u nich jakakolwiek aktywność, to trochę tak, jakby zapomnieli że jeszcze do niedawna ich kraj świecił pustkami (mam wrażenie, że wszystko się zmieniło odkąd Hasseland przyszedł z swoją misją gospodarczą, ale może się mylę i coś już wcześniej kiełkowało).

Jak dobrze kojarzę, to RON miało również trochę problemy aktywnościowe, tylko tutaj ich kraj nie leżał na skraju wyginięcia aktywnościowego. Natomiast mimo wszystko kreują siebie na kraj o największej sile aktywnościowej z uwagi na swoją populację realną, czemu nie zaprzeczam, ale jeszcze niedawno również mieli troszkę podgórkę.

Dlatego też trochę trudne do przyjęcia jak dla mnie jest uznanie RON i Skarland za permanentnych strażników traktatu, aczkolwiek uzasadnienie tutaj pada takie, że państwa są te stare i doświadczone. Może i tak, jednakże dobrze widzimy w mikroświecie, że stare państwa (poza Sarmacją) najczęściej mają problemy aktywnościowe i to bardzo dotkliwe. Im starsze państwo, tym bardziej popada w marazm. Stąd też zapytałem się, co w przypadku gdyby któryś z Strażników upadł i dzięki temu zdecydowano o wprowadzeniu zapisu, który reguluje taką okoliczność.

No ale moja opinia jest z pewnością subiektywna, a Traktat w końcu ma być dziełem stworzonym z kompromisu stron, więc cieszę się z tego, co udało się wspólnie wypracować i stworzyć.
Tow. Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

A ja zapytam przy okazji @Robert Drenin skąd ta zmiana nazwy państwa? Szczerze mówiąc, poprzednia nazwa bardziej mi się podobała. Beatudzka? Odnajduję tu nawiązanie do szczęscia, ale dziwnie to brzmi. :)
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jako, że Skarland i RON na pewno są bardzo zasłużonymi "punktami" na mapie Vaarlandu można im wybaczać więcej, ale jak wspomniałem, 10 lat temu wymóg 6 miesięcy wydawał się być dla niektórych za długi. Dla mnie osobiście, dla tak postawionej sprawy - Vaarland miał działające wymogi traktatowe - to wymóg w czasie akceptowalnym, ale rok... No to już szmat czasu.

Nie mniej kibicuje by, szczególnie Rzeczpospolita wróciła na piedestał na kontynencie, bo jej się to należy. Ma wielu obywateli zasłużonych dla mikro, ale i wielu, młodszych pomysłowych. I czy oni raz są, raz ich nie ma to powinni się znakomicie uzupełniać.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Rok to nie tylko szmat czasu, ale i nieporozumienie. Takimi wymogami nie przyciągnie się nowych państw. Maksymalnie dwa miesiące to jakiś czas dla weryfikacji czy państwo ma zadatki na bycie stałym.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Anastasia Windsachen pisze: 21 sierpnia 2024, 21:42 Rok to nie tylko szmat czasu, ale i nieporozumienie. Takimi wymogami nie przyciągnie się nowych państw. Maksymalnie dwa miesiące to jakiś czas dla weryfikacji czy państwo ma zadatki na bycie stałym.
Może właśnie chodzi o to, żeby nie przyciągać zbytnio nowych państw? Dla mnie też 1 rok to przesada, ale z drugim strony rozumiem, jeśli stawiane są wymagania co do lokacji na kontynencie.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie no 2 mce to nawet Grutin utrzyma swoje twory. 6 mscy dla konserwatywnego kontynentu dla mnie spoko. Nie kazdy chce witać nowych co drugi miesiąc. I słusznie. W ogóle to zachęcam to dołączania (bezwzględnego = jedna mikronacja) do istniejących mikro.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Ambasador Republiki Socjalistycznej Czesnoradu

ODZNACZENIA

Post autor: Robert Drenin »

Gaetano Kohlmeise pisze: 21 sierpnia 2024, 18:07 A ja zapytam przy okazji @Robert Drenin skąd ta zmiana nazwy państwa? Szczerze mówiąc, poprzednia nazwa bardziej mi się podobała. Beatudzka? Odnajduję tu nawiązanie do szczęscia, ale dziwnie to brzmi. :)
Nazwa Beatudii została zaproponowana II Prezydenta RLS, wtedy Bolesława Kirianóo i właśnie ma nawiązanie do szczęścia. Natomiast zdecydowaliśmy o zmianie nazwy, aby rozwiązać problemy związane z odmianą RLS. W sensie takim, że wiele nazw można było zdrabniać, jak np: Ludowa Republika Magnifikatu do Magnifikatu lub LRM. Związek Kolektywistycznych Republik Rad tych zdrobnień i innych określeń ma więcej, bo poza ZKRR ma jeszcze możliwość na Związek Rad, czy ewentualnie Kraj Rad. Z kolei z Republiką Ludową Szczęścia był problem, bo tutaj mieliśmy tylko RLS, gdyż samo szczęście jest dziwnym określeniem na kraj, a Republika Szczęścia jest trochę błędnym skrótem, bo brzmi co najmniej jakby istniała inna Republika Szczęścia nie Ludowa, przez co nie oddaje charakteru kraju.

Natomiast co do Vaarlandu, to ja rozumiem, by nie przyciągać państw nowych o niepewnej przyszłości, natomiast w mojej opinii, trochę smutne jest zniechęcanie osiedlania się nowych nacji, gdyż te mogą potencjalnie zastąpić te stare i wprowadzić taką zupełną nowość z swoją unikalną kulturą i funkcjonowaniem struktur państwowych.

Ja też zachęcałbym do osiedlania się w już istniejących krajach, gdyż ciągłe tworzenie nacji skutkuje tym, iż mikroświat nam się strasznie rozdrabnia, lecz z drugiej nowe nacje wprowadzają całkowite nowości. Nie wiem, jak Związek Kolektywistycznych Republik Rad jest postrzegany przez innych, ale z opowieści Romanowa dowiedziałem się, że Kucelgrad był krajem raczej takim, który szczególnie budził się tylko w jakiś "specjalnych" sytuacjach, jak przykładowo wojny (jeżeli coś mylę, to oczywiście zwróćcie mi uwagę). Aż w końcu doszło ostatecznie do tego, że Kucelgrad już całkowicie upadł i akurat tak się złożyło, że tam Czesnorad utworzyliśmy. Początkowo działaliśmy w zakresie swojej kultury, aczkolwiek jak widać, z czasem ponownie wykorzystaliśmy Kucelgrad do utworzenia Kraju Rad. Przez co wychodzi na to, że dzięki utworzeniu drugiej kultury na jednej wyspie, byliśmy wstanie sensownie powołać dwie osobne Republiki i z nich zrobić państwo federalne (no a potem akurat dołączyła Brodria). No ale oczywiście przytaczam tą sytuację, aby potencjalnie pokazać, że tworzenie państw wpływa (mam nadzieję przynajmniej) pozytywnie, bo daje później możliwość stworzenia innych ciekawych projektów. Aczkolwiek trudno jest wyczuć, które państwo potencjalnie może stanowić lepszą alternatywę dla starego narodu i prościej oraz lepiej jest zachęcać osoby do osiedlenia się już w istniejących, tym bardziej że teraz jest większy wybór niż wtedy, gdy powstawał Czesnorad (bo akurat ja osiedliłbym się w innej nacji, ale wolałem o ustroju komunistycznym, a ciężko raczej byłoby cokolwiek takiego wprowadzić w monarchiach, czy demokracjach. A zarazem Magnifikat nie odzwierciedlał takiego komunizmu ateistycznego. Stąd w sumie utworzenie Czesnoradu, aby innym "nie psuć" ich kraju).

Z resztą, nie pamiętam ile ostatecznie Kucelgrad istniał na tej wyspie, ale chyba zbliżamy się już do daty, w której Czesnorad i ZKRR istnieje porównywalnie długo, jak Kucelgrad. Więc przy szczęściu może i będziemy akurat dłużej "urzędującym" krajem na tej wyspie. :D
Tow. Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Radio Mikronacje”