Radio Mikronacje - wiadomości

RM to wspólny projekt medialny obywateli mikroświata, gdzie wysłuchasz ciekawych opinii, wywiadów, relacji i opowiadań ze światka państw wirtualnych.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Radio Mikronacje - wiadomości

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Gaetano Kohlmeise pisze: 22 sierpnia 2024, 22:27
Anastasia Windsachen pisze: 22 sierpnia 2024, 22:15 Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność.
Ciekawe to. W sumie nawet w fonetyce te spółgłoski nazywa się zwarto-wybuchowymi :)
Kolejne nic mi niemówiące wsparcie. Oczywiście serdecznie za nie dziękuje, bo co ja wiem o mówieniu do mikrofonu, ale czy to dobrze, że są zwarto-wybuchowymi czy nie? :D NIE ZNAM TEMATU. :bier
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 sierpnia 2024, 23:02
Anastasia Windsachen pisze: 22 sierpnia 2024, 22:15 Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność.
Ciekawe to. W sumie nawet w fonetyce te spółgłoski nazywa się zwarto-wybuchowymi :)
Kolejne nic mi niemówiące wsparcie. Oczywiście serdecznie za nie dziękuje, bo co ja wiem o mówieniu do mikrofonu, ale czy to dobrze, że są zwarto-wybuchowymi czy nie? :D NIE ZNAM TEMATU. :bier
Polecam się :D
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 sierpnia 2024, 23:01
Anastasia Windsachen pisze: 22 sierpnia 2024, 22:15
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 sierpnia 2024, 22:04
Tu nie chodzi o cenę, ale o nieznajomość tematu. Tym bardziej szanuje, że dostałem opcje wyboru! Coś z tego na pewno wybiorę!
W takim razie jeżeli miałabym wskazać - skup się na pozycjach 1-3. Statyw ma przewagę wraz z koszykiem akustycznym, że małe drgnięcia nie są przez mikrofon rejestrowane. Trzeba dopiero mocno telepać biurkiem by mikrofon to wyłapał. Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność. Ostatecznie te mikrofony posiadają już wewnętrzne ustawienia, które pozwalają na osiąganie ładnych wyników bez obróbki. No i na pewno plusem jest podłączenie przez USB, a nie minijacka, którego nie każdy laptop posiada (tego mikrofonowego). A do obróbki wystarczy darmowe Audacity i kilka tutoriali na YT jak ładnie oczyścić głos etc. etc.
Wasza Królewska Rzeczywistość, chciałem tylko napomknąć, że ja to chciałbym wykorzystywać do celów mikronacyjnych. Nic ponadto. Śpiewać nie będę, profesjonalnie wykorzystywać nie będę, ale i tak dzięki, choć nie rozumiem co to popfilter, to zdaje się, że to coś ważnego. Skorzystam, ba, oprę się na poradach WKW bo w ogóle nie znam tematu.
Proszę o pomoc w wybraniu opcji nr1 ze wskazanych. :2bier
Brałabym 2. Po porównaniu specyfikacji i przeczytaniu opinii - definitywnie dwójeczka.
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Anastasia Windsachen pisze: 22 sierpnia 2024, 23:41
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 sierpnia 2024, 23:01
Anastasia Windsachen pisze: 22 sierpnia 2024, 22:15

W takim razie jeżeli miałabym wskazać - skup się na pozycjach 1-3. Statyw ma przewagę wraz z koszykiem akustycznym, że małe drgnięcia nie są przez mikrofon rejestrowane. Trzeba dopiero mocno telepać biurkiem by mikrofon to wyłapał. Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność. Ostatecznie te mikrofony posiadają już wewnętrzne ustawienia, które pozwalają na osiąganie ładnych wyników bez obróbki. No i na pewno plusem jest podłączenie przez USB, a nie minijacka, którego nie każdy laptop posiada (tego mikrofonowego). A do obróbki wystarczy darmowe Audacity i kilka tutoriali na YT jak ładnie oczyścić głos etc. etc.
Wasza Królewska Rzeczywistość, chciałem tylko napomknąć, że ja to chciałbym wykorzystywać do celów mikronacyjnych. Nic ponadto. Śpiewać nie będę, profesjonalnie wykorzystywać nie będę, ale i tak dzięki, choć nie rozumiem co to popfilter, to zdaje się, że to coś ważnego. Skorzystam, ba, oprę się na poradach WKW bo w ogóle nie znam tematu.
Proszę o pomoc w wybraniu opcji nr1 ze wskazanych. :2bier
Brałabym 2. Po porównaniu specyfikacji i przeczytaniu opinii - definitywnie dwójeczka.
Zatem niech będzie Mozos. Dzięki za pomoc w wyborze. :2bier
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

W tym przypadku przede wszystkim chodzi o wydmuchiwane powietrze z ust, które uderzając w mikrofon mogą powodować szumy. Z amatorskich ciekawostek - możemy zbudować jakiś improwizowany stelaż i naciągnąć na niego jakaś starą babci rajstopę i osiągamy ten sam efekt. Tworzy się membrana, która skutecznie zatrzymuje wybuch powietrza, zaś głos jest bezbłędnie rejestrowany.

* * *

W temacie mikrofonów, zaproponowane przez Anę są na pewno fancy i dają wrażenie profesjonalizmu. Dobre na pewno dla regularnie streamujących. Do potrzeb mniej regularnych wydają się kompletnie niepraktyczne. U mnie sprawdzają się nawet zwykłe zestawy słuchawek używanych wraz z telefonem.

Na poparcie tego argumentu możemy umówić się na wywiad dopóki jestem przewodniczącym RKE. Później nie wiem czy będę miał coś do powiedzenia. :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Radio Mikronacje”