Kolejne nic mi niemówiące wsparcie. Oczywiście serdecznie za nie dziękuje, bo co ja wiem o mówieniu do mikrofonu, ale czy to dobrze, że są zwarto-wybuchowymi czy nie? NIE ZNAM TEMATU.Gaetano Kohlmeise pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:27Ciekawe to. W sumie nawet w fonetyce te spółgłoski nazywa się zwarto-wybuchowymiAnastasia Windsachen pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:15 Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność.
Radio Mikronacje - wiadomości
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Radio Mikronacje - wiadomości
- Gaetano Kohlmeise
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Polecam sięHeinz-Werner Grüner pisze: ↑22 sierpnia 2024, 23:02Kolejne nic mi niemówiące wsparcie. Oczywiście serdecznie za nie dziękuje, bo co ja wiem o mówieniu do mikrofonu, ale czy to dobrze, że są zwarto-wybuchowymi czy nie? NIE ZNAM TEMATU.Gaetano Kohlmeise pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:27Ciekawe to. W sumie nawet w fonetyce te spółgłoski nazywa się zwarto-wybuchowymiAnastasia Windsachen pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:15 Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność.
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
ODZNACZENIA
Brałabym 2. Po porównaniu specyfikacji i przeczytaniu opinii - definitywnie dwójeczka.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 sierpnia 2024, 23:01Wasza Królewska Rzeczywistość, chciałem tylko napomknąć, że ja to chciałbym wykorzystywać do celów mikronacyjnych. Nic ponadto. Śpiewać nie będę, profesjonalnie wykorzystywać nie będę, ale i tak dzięki, choć nie rozumiem co to popfilter, to zdaje się, że to coś ważnego. Skorzystam, ba, oprę się na poradach WKW bo w ogóle nie znam tematu.Anastasia Windsachen pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:15W takim razie jeżeli miałabym wskazać - skup się na pozycjach 1-3. Statyw ma przewagę wraz z koszykiem akustycznym, że małe drgnięcia nie są przez mikrofon rejestrowane. Trzeba dopiero mocno telepać biurkiem by mikrofon to wyłapał. Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność. Ostatecznie te mikrofony posiadają już wewnętrzne ustawienia, które pozwalają na osiąganie ładnych wyników bez obróbki. No i na pewno plusem jest podłączenie przez USB, a nie minijacka, którego nie każdy laptop posiada (tego mikrofonowego). A do obróbki wystarczy darmowe Audacity i kilka tutoriali na YT jak ładnie oczyścić głos etc. etc.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:04
Tu nie chodzi o cenę, ale o nieznajomość tematu. Tym bardziej szanuje, że dostałem opcje wyboru! Coś z tego na pewno wybiorę!
Proszę o pomoc w wybraniu opcji nr1 ze wskazanych.
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zatem niech będzie Mozos. Dzięki za pomoc w wyborze.Anastasia Windsachen pisze: ↑22 sierpnia 2024, 23:41Brałabym 2. Po porównaniu specyfikacji i przeczytaniu opinii - definitywnie dwójeczka.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 sierpnia 2024, 23:01Wasza Królewska Rzeczywistość, chciałem tylko napomknąć, że ja to chciałbym wykorzystywać do celów mikronacyjnych. Nic ponadto. Śpiewać nie będę, profesjonalnie wykorzystywać nie będę, ale i tak dzięki, choć nie rozumiem co to popfilter, to zdaje się, że to coś ważnego. Skorzystam, ba, oprę się na poradach WKW bo w ogóle nie znam tematu.Anastasia Windsachen pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:15
W takim razie jeżeli miałabym wskazać - skup się na pozycjach 1-3. Statyw ma przewagę wraz z koszykiem akustycznym, że małe drgnięcia nie są przez mikrofon rejestrowane. Trzeba dopiero mocno telepać biurkiem by mikrofon to wyłapał. Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność. Ostatecznie te mikrofony posiadają już wewnętrzne ustawienia, które pozwalają na osiąganie ładnych wyników bez obróbki. No i na pewno plusem jest podłączenie przez USB, a nie minijacka, którego nie każdy laptop posiada (tego mikrofonowego). A do obróbki wystarczy darmowe Audacity i kilka tutoriali na YT jak ładnie oczyścić głos etc. etc.
Proszę o pomoc w wybraniu opcji nr1 ze wskazanych.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W tym przypadku przede wszystkim chodzi o wydmuchiwane powietrze z ust, które uderzając w mikrofon mogą powodować szumy. Z amatorskich ciekawostek - możemy zbudować jakiś improwizowany stelaż i naciągnąć na niego jakaś starą babci rajstopę i osiągamy ten sam efekt. Tworzy się membrana, która skutecznie zatrzymuje wybuch powietrza, zaś głos jest bezbłędnie rejestrowany.Gaetano Kohlmeise pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:27Ciekawe to. W sumie nawet w fonetyce te spółgłoski nazywa się zwarto-wybuchowymiAnastasia Windsachen pisze: ↑22 sierpnia 2024, 22:15 Popfilter czyli ta materiałowa okrągła rzecz na wysięgniku działa zamiennie z gąbką na mikrofon. Osobiście bardziej jego polecam niż gąbeczkę. Służy do tłumienia wszystkich "uderzających" liter, dźwięków np. p, b itd.. Gdy je wymawiamy to tak jakbyśmy "strzelali"/"uderzali" tymi literami. Popfilter ma za zadanie to tłumić, zmniejszać słyszalność.
* * *
W temacie mikrofonów, zaproponowane przez Anę są na pewno fancy i dają wrażenie profesjonalizmu. Dobre na pewno dla regularnie streamujących. Do potrzeb mniej regularnych wydają się kompletnie niepraktyczne. U mnie sprawdzają się nawet zwykłe zestawy słuchawek używanych wraz z telefonem.
Na poparcie tego argumentu możemy umówić się na wywiad dopóki jestem przewodniczącym RKE. Później nie wiem czy będę miał coś do powiedzenia.