Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 27 sierpnia 2024, 17:31 Najważniejsze, żeby zostać mikronautką sama z własnej nieprzymuszonej woli chciała :D

Co do wakacji, to prawda, bo to jednak Matrix i dobrze czasem od tego odpocząć wszystkiego.

Ukończyła medycynę i dała radę sama, bez pomocy rodziców, a od dłuższego czasu pracuje w szpitalu, obsługując urządzenie do lekkiej formy chemioterapii (pacjenci to głównie dzieci).

Naprawdę podziwiam ją za wykonywaną pracę :))
Z własnej woli to ona na pewno nie zostanie, bo nie wie, że Edelweiss istnieje. Trzeba zasugerować i "zmusić jednocześnie". :D

Praca lekarzyb zawsze jest godna podziwu, to niezaprzeczalny fakt.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Ja nic w tej sprawie nie obiecuję, bo jeśli powiem, że ją z całą pewnością namówię, to znaczy, że całkiem odlatuję XD

P.S Zamierzam trochę ożywić MAW i ruszam z pewnym projektem cyklicznym - vide Gazeta Lwowska :) ;)

P.S 2 Irańskie pielęgniarki nadal strajkują z powodu w nadgodzinach ciężkiej pracy, marnej płacy i mam nadzieję, że im się uda, choć za dobrze rozumiem realia, a niestety, moja najmilejsza twierdzi, że to nie są zbyt duże protesty, bo prywatne placówki medyczne nie dołączyły do nich i to wyłącznie państwowa służba zdrowia protestuje, a i to pewnie nie wszędzie...

Jednym słowem: We can fight united or die divided! 🗡🦁

To ważne, żeby społeczeństwo działało solidarnie przeciw reżimowi i musiałem chwilę jej poświęcić na tłumaczenie zagadnienia.
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A tu trochę o tym jak ostatni Szach Iranu walczył z arabizacją, zamierzając Make Iran Great Again :D

Starał się ponownie powszechnie wprowadzić do użytku tradycyjny perski kalendarz zoroastryjski, zachęcał zwykłych ludzi do nadawania rdzennie irańskich swoim dzieciom :)

Dla mieszkanek i mieszkańców Iranu najgorsza obelga to wrzucenie do arabskiego worka, więc podryw Iranki rozpoczęty od zapytania jej, z jakiego arabskiego kraju pochodzi czy mówienie do niej po arabsku, zakończy flirt zanim się zacznie :lol:

Według typowych irańskich wyobrażeń o Arabach, jedzą oni jaszczurki i chodzą nago XD

O zniszczeniu przez barbarzyńców z Półwyspu Arabskiego kwitnącej perskiej cywilizacji już nie wspomnę (choć opór jest bardzo silny do dziś przeciw arabizacji).

Dziadek Setareh zmienił po wojnie z nieznanych powodów nazwisko na brzmiące bardziej po arabsku,jak gdyby się ukrywał, więc wcale się nie zdziwię,jak się kiedyś okaże, że studiował w III Rzeszy i że po zwerbowaniu przez SD wrócił do kraju na spadochronie po 1941, hihihi!

Swoją drogą, niemiecka działalność wywiadowcza w tym kraju to gotowy scenariusz na serial wojenny.
Załączniki
Screenshot_20240828-171539.png
Screenshot_20240828-171539.png (621.71 KiB) Przejrzano 187 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Powiadasz, że Setareh chodzi po mieszkaniu nago i je jaszczurki? ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Naa :lol:

Skąd ten pomysł? 😁
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 28 sierpnia 2024, 20:15 Naa :lol:

Skąd ten pomysł? 😁
Aluzja do stereotypów irańsko-arabskich, które spowodowały mój uśmiech na twarzy. ;)

BTW, jakąś jaszczurkę narodową w Edelweiss bym przygarnął. Są jakieś takie zimnolubne, ktoś, coś? :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oczywiście, że jest ;)

Tatzelwurm :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 28 sierpnia 2024, 20:41 Oczywiście, że jest ;)

Tatzelwurm :lol:
Jeez! Spada mi to jak z nieba! Jako, że kiedyś myślałem o "fantasy edelweisskim", gdzie mamy już przecież kult jelenia, w liczbie mnogiej, mamy doppelschanza, a i coś jeszcze na pewno, a nie pamiętam w tej chwili, to "TATZELWURM" brzmi tak trochę edelwajsko i tajemniczo! Mnie się podoba!
Muszę tylko to sobie ładnie pokombinować jak to stworzenie wpłynęło na ukształtowanie Szarotkowej Krainy i tak dalej. Oj, kiedyś nasze legendy będą iście królewskie. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Cieszę się, że mogłem pomóc, choć to pewnie jakaś salamandra w rzeczywistości ;)

W ramach rewanżu, poproszę o kontakt z KuK Mäiestat, bo się dobija Orbita Mikronacji, czy mogą założyć swoją wspólną stolicę Heliopolis na terenach należącej do Corloscaidha Wysokogórskiej Rewolucyjnej Republiki i pytają sąsiadów tego terytorium o zgodę (co ciekawe, mogą zbudować stolicę u siebie na jakiejś wyspie,ale wolą na stałym lądzie) 😉

Nie chcę robić w MAW za Najjaśniejszego Pana XD
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 28 sierpnia 2024, 21:50 Cieszę się, że mogłem pomóc, choć to pewnie jakaś salamandra w rzeczywistości ;)

W ramach rewanżu, poproszę o kontakt z KuK Mäiestat, bo się dobija Orbita Mikronacji, czy mogą założyć swoją wspólną stolicę Heliopolis na terenach należącej do Corloscaidha Wysokogórskiej Rewolucyjnej Republiki i pytają sąsiadów tego terytorium o zgodę (co ciekawe, mogą zbudować stolicę u siebie na jakiejś wyspie,ale wolą na stałym lądzie) 😉

Nie chcę robić w MAW za Najjaśniejszego Pana XD
"Nasza salamandra" będzie "nieco" większa, ale tylko nieznacznie. :shock:
Obrazek

Co do Kaisera, to in jest dostępny z reguły via dsc (@Ludwig Tomović ). Nie sądzę również by miał obiekcje terytorialnie. W sumie to jak Herr Ludwig wyrazi taką wolę to mogę podpytać. O dziwo, ostatnio mamy jakiś kontakt.
W gwoli wyjaśnienia, tereny Kegel nie przynależą już do tworu Coirlo, gdyż sam z tego zreygnował w oficjalnym tonie. Kwestia "tradycji" i utrzymania pewnego nazewnictwa, lokalizacji, etc.

Jakbyś się szerzej rozejrzał Herr Voller, to byś wiedział, że u nas też pytali. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”