Przymierze Narodów

(czyt.ne'belszaten gase) Popularna Aleja Cienia Mgły, gdzie w przyzwoitym stanie konstrukcyjnym zachowały się eklektyczne kamienice i klimatyczna kawiarenka "Präzedenz". Natomiast cała aleja została odrestaurowana tylko po to by pomieścić w swoich zakamarkach przedstawicielstwa innych mikronacji. Tutaj znajdziemy misje dyplomatyczne z innych części v-państw oraz zapewne niemałą ilość tajnych agentów.
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Re: Przymierze Narodów

Post autor: Anastasia Windsachen »

Joachim Cargalho pisze: 27 sierpnia 2024, 22:37 Czyli jednak trochę zmierza to w kierunku OPM.
Tak z ciekawości... Czy kiedykolwiek zdarzyło się, żeby wirtualne państwo popadło w kryzys finansowy inny niż nadpodaż pieniądza?

W jaki sposób będą wykorzystywane środki z funduszu, by po prostu nie były defraudowane?
Jak Pan Oberhaupt powiedział - wszystko zmierza bardziej w kierunku NATO/UW. Bardzo łatwo teraz przy wysokich kwotach nagród wpaść w kryzys. Środki są na pomoc gospodarczą inną niż akcje aktywnościowe w państwie sojuszniczym, ale również można by je wykorzystać na chociażby coś w kształcie funduszy europejskich przy takich akcjach aktywnościowych lub innych. Np. tak jak teraz kolej edelweisską buduje Voxland, to Edelweiß mogłoby się ubiegać o dotację z sojuszu. Jednym słowem - pieniądz ma krążyć między państwami członkowskimi.

A dla defraudacji nie widzę możliwości, bo po pierwsze historie rachunków są jawne, a po drugie oczywiście pilnowano by cel, na który środki przekazano jest realizowany poprzez pisanie postów.

Równie dobrze dotacja może być na zakup nowego uzbrojenia dla kraju członkowskiego. W końcu bezpieczeństwo to nasz główny cel.
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Jakie więc będą główne różnice między OPM a UP?
Skoro już na wstępie pojawiają się głosy na temat stworzenia kryteriów przyjęć itp., co mogłoby być głównym zarzutem wobec słusznie nieistniejącej już OPM.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 28 sierpnia 2024, 16:57 Jakie więc będą główne różnice między OPM a UP?
Skoro już na wstępie pojawiają się głosy na temat stworzenia kryteriów przyjęć itp., co mogłoby być głównym zarzutem wobec słusznie nieistniejącej już OPM.
Kryterium przyjęć? Chyba, że mnie coś ominęło. Czegoś nie doczytałem? Co prawda wczoraj i dzisiaj nie zagłębiałem się jeszcze w posty dotyczące PN, ale nie sądzę, że potrzebne są kryteria poza czystymi chęciami.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Joachim Cargalho pisze: 28 sierpnia 2024, 16:57 Jakie więc będą główne różnice między OPM a UP?
Pozwolę sobie przekleić moją wypowiedź:
Absolutnie nie. Jesteśmy otwarci dla każdego, nie ma żadnych kryteriów. Państwo chętne składa wniosek, a Rada Założycielska (czyli na obecną chwilę wszystkie z państw) zgodnie z zapisami z Traktatu go rozpatruje i głosuje nad przyjęciem.
Obrazek
Inny sposób działania stałby w sprzeczności z naszą otwartością. Rada debatuje, jeśli nie ma wątpliwości i większość jest za, to głosuje na tak i koniec sprawy. Jeżeli są jakieś wątpliwości to można wezwać przedstawiciela państwa kandydującego by je rozwiał itd.. Ale nie ma mowy byśmy wpisali kryteria
Nigdzie nie zauważyłam byśmy dyskutowali o kryteriach przyjęć. Zwłaszcza, że nie tego dotyczy rozporządzenie. Jest ono pół narracyjne, pół prawne. Unia celna itd. -> narracja. Rabaty -> prawo oraz zachęcenie do obrotu pieniędzmi pomiędzy państwami członkowskimi. Pomoc gospodarcza i definicja państwa wymierającego -> prawo, narracja, "przycisk awaryjny" (Traktat nie przewidywał takiej opcji, bardziej głosowanie i było to też pisane ogólnikowo, ale przyjęcie interpretacji, że przez nieaktywność Rada głosuje nad pozbawieniem członkostwa byłoby niebezpieczne, więc tutaj pojawia się nowa definicja, która tak naprawdę automatyzuje proces)
Königin des Voxland-Königreiches, Generalissima der Pfalz Leotia

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Okej, jestem ciekawy rozwoju organizacji. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 02 września 2024, 09:23 Okej, jestem ciekawy rozwoju organizacji. :D
Chyba jak my wszyscy. :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nebelschattengasse - strefa dla dyplomatów”