Browar Duszyn [A.F.de Espada]
Regulamin forum
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Browar Duszyn [A.F.de Espada]
Ku.... (trzeba jakieś edelweisskie przekleństwo wymyśleć! I to na prędko!
) a ja na "diecie alkoholowej" jeszcze miesiąc, a ten mi z takimi dobrodziejstwami. 
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 października 2024, 22:02 Ku.... (trzeba jakieś edelweisskie przekleństwo wymyśleć! I to na prędko!)
ChatGPT pisze:Gipfelarsch!
(Gipfel means summit or peak, and Arsch means ass.)
Meaning: It conveys the idea of someone being the peak or summit of stupidity, annoyance, or frustration. It’s a way of saying that a person or situation is the ultimate, or highest point, of irritation—like reaching the frustrating summit of a problem.
Usage example:
Ach, du verdammter Gipfelarsch, warum passiert mir das immer!
(Ah, you damn peak-ass, why does this always happen to me!)
It gives a sense of being stuck on the top of a difficult mountain (metaphorically), adding a feeling of being overwhelmed and exhausted, yet humorously vulgar!
Co to jest jedno piwo… (Więcej nie mieli).Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 października 2024, 22:02 […] a ja na "diecie alkoholowej" jeszcze miesiąc, a ten mi z takimi dobrodziejstwami.![]()
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Brzmi cudnie! Gipfelarsch - i ta geneza.Helwetyk pisze: ↑17 października 2024, 22:16Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 października 2024, 22:02 Ku.... (trzeba jakieś edelweisskie przekleństwo wymyśleć! I to na prędko!)
ChatGPT pisze:Gipfelarsch!
(Gipfel means summit or peak, and Arsch means ass.)
Meaning: It conveys the idea of someone being the peak or summit of stupidity, annoyance, or frustration. It’s a way of saying that a person or situation is the ultimate, or highest point, of irritation—like reaching the frustrating summit of a problem.
Usage example:
Ach, du verdammter Gipfelarsch, warum passiert mir das immer!
(Ah, you damn peak-ass, why does this always happen to me!)
It gives a sense of being stuck on the top of a difficult mountain (metaphorically), adding a feeling of being overwhelmed and exhausted, yet humorously vulgar!
Co to jest jedno piwo… (Więcej nie mieli).Heinz-Werner Grüner pisze: ↑17 października 2024, 22:02 […] a ja na "diecie alkoholowej" jeszcze miesiąc, a ten mi z takimi dobrodziejstwami.![]()
- Gaetano Kohlmeise • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja bym najpierw poprosił kogoś, kto zna język, o potwierdzenie, że ChatGPT nie halucynował… 🙄Gaetano Kohlmeise pisze: ↑17 października 2024, 23:08 Trzeba to zapisać w książkach do edwlwejskiego! :A
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czcigodny nie rozumie działania języka edelweisskiego, który tylko czerpie, z racji "korzeni" i sąsiedztwa z niemieckiego. Słowo, które powstało w wyniku zainteresowania w danej chwili tematem, a ma swój wydźwięk nie musipodlegać żadnej kontroli. Ot nasza forma lokalnego folkloru. Czy istnieje coś takiego jak "edel morgen"? W wolnym tłumaczeniu to "szlachetny poranek" i ma to sens? Nie, to znaczy u nas ma i to olbrzymi.Helwetyk pisze: ↑17 października 2024, 23:16Ja bym najpierw poprosił kogoś, kto zna język, o potwierdzenie, że ChatGPT nie halucynował…Gaetano Kohlmeise pisze: ↑17 października 2024, 23:08 Trzeba to zapisać w książkach do edwlwejskiego!![]()
![]()
Samo "tal" w rozumieniu słowa z niemieckiego to dolina. A my piszemy w kontekście kotlina. I czy to jest poprawnie czy nie w ogóle się nad tym nie zastanawiamy.
Problem wynika z tego, że my chcemy trochę unikatowości, wyjątkowego charakteru, także w języku najzwijmy to edelweisskim.
"Gipfelarsch" brzmi już w samym słowie i jego "etymologii" tak zaje...ście, że nie ma co się zastanawiać. Oberhaupt lubi to.
Słynne w moich rodzinnych kręgach - taboret = taboreten
W zdaniu Polaka do Niemca brzmi to - Taboreten bitte, proszen.
I ma to sens w zdaniu, owszem nie, ale jak zna się kontekst to po co drążyć temat?
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Pomyśl, że dzięki temu Twój kramik jest najbardziej obleganym.
Memik świetny!