Nie raz i nie dwa pisałem szarlotka, zamiast szarotka, także znam temat.Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑19 października 2024, 19:51 A dziękuję. Przyszła od razu wena i było trzeba działać Oby szczęście dopisało
Jak pisałam nazwę to sama napisałam Szarlotka xDHeinz-Werner Grüner pisze: ↑19 października 2024, 19:01 Nie powiem zjadłbym... W ogóle to zabierając się do czytania byłem pewien, że to szarlotka, a to szarotka. XD
Cukiernia "Zerbröckeln"
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Cukiernia "Zerbröckeln"
- Pavel van der Gibson • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dreischichtig
To niepozorne ciasto jest ulubioną słodką przekąską każdego dziecka w Wolkenbadzie. Oryginalny przepis powstał na długo zanim miasto stało się tak prężnie działającym ośrodkiem. Najznamienitsi cukiernicy Kotliny wzięli to co najlepsze z lokalnej tradycji, dokładając od siebie najwyższej jakości kakao, mąkę od miejscowych młynarzy oraz mleko od krów pasących się na malowniczych stokach gór. Efektem ich pracy jest idealne ciastko, składające się z trzech mniejszych kawałków, a każdy z nich złożony jest z dwóch warstw czekolady oraz kruchego ciasta pośrodku.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Same smakołyczki. Nic dodać, nic ująć, ale człowiek przytyje jak nic po tym Oktoberfest.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dicke Pfannkuchen
Naleśnik na grubo, który może nie wygląda idealnie, ale wciąż ma w sobie pewien urok. Jego skórka może być nieco nieregularna, z jaśniejszymi i ciemniejszymi miejscami, co nadaje mu rustykalnego, domowego charakteru. Gdy go dotkniesz, może wydać się troszkę twardszy, ale to tylko wstęp do niespodzianki w środku. Choć jego struktura może być bardziej zbita, dla niektórych to właśnie to, co daje uczucie sytości i solidności. A nadzienie, choć może nie aż tak obfite, jak by się chciało, czasem zaskakuje – subtelnie pojawia się w jednym kęsie, wzmacniając doznania smaku. Może ma lekko tłustą nutę, ale przypomina to o ciepłym, domowym pieczeniu, gdzie wszystko jest trochę mniej perfekcyjne, ale za to pełne wspomnień i swojskiego klimatu.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jej, aż ślinka pociekła patrząc na te słodkości.
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie doczepiam się do naleśników, gdyż nie każdy potrafi zrobić takie dobre jak ja to robię
Poniżej propozycja ode mnie:
Nazwa: Gabirge
Opis: Gabirge to ciasto przypominające swoim kształtem góry Edelweiss. Cienka warstwa ciasta na spodzie i na górze przybiera pagórkowaty kształt, a posypka z cukru pudru przypomina śnieg na szczytach gór. W środku natomiast śmietankowa masa, ciesząca podniebienie i pozostawiająca "wąsy" na ustach każdego smakosza. Kto nie lubi tego ciasta, niech pierwszy rzuci tortem w cukiernika!
Poniżej propozycja ode mnie:
Nazwa: Gabirge
Opis: Gabirge to ciasto przypominające swoim kształtem góry Edelweiss. Cienka warstwa ciasta na spodzie i na górze przybiera pagórkowaty kształt, a posypka z cukru pudru przypomina śnieg na szczytach gór. W środku natomiast śmietankowa masa, ciesząca podniebienie i pozostawiająca "wąsy" na ustach każdego smakosza. Kto nie lubi tego ciasta, niech pierwszy rzuci tortem w cukiernika!
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Geneza całkiem do mnie trafia. Pomysł na cukiernicze cuda Zerbröckelna to uczta także dla oka! Niby nie jestem jakimś super zwolennikiem ciast, torcików i innych takich (wolę konkrety, jak to się u mnie w domu mawiało), ale to niebywałe jak oczami człowiek może poczuć smak i zapach tych wypieków. Kufel piwa dla wszystkich!
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
-
ODZNACZENIA
Idzie zima to tak trzeba, a potem robić formę na latoHeinz-Werner Grüner pisze: ↑19 października 2024, 21:13 Same smakołyczki. Nic dodać, nic ująć, ale człowiek przytyje jak nic po tym Oktoberfest.
Ale te słodkości takie wspaniałe..
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja to robię formę teraz na listopad, a tu choróbsko mnie dopada. Trzeba nadrabiać od poniedziałku.Fatima Popow-Chojnacka pisze: ↑20 października 2024, 18:23Idzie zima to tak trzeba, a potem robić formę na latoHeinz-Werner Grüner pisze: ↑19 października 2024, 21:13 Same smakołyczki. Nic dodać, nic ująć, ale człowiek przytyje jak nic po tym Oktoberfest.
Ale te słodkości takie wspaniałe..