Wątki fabularne - mniej i bardziej skomplikowane

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wątki fabularne - mniej i bardziej skomplikowane

Post autor: Femme Mystere »

Moi Drodzy,

Mamy naszego Romana Schriftstellera, który został stworzony w celu tworzenia tła fabularnego i teraz chciałabym wykorzystać w pełni jego możliwości.
Moja propozycja jest taka, że stworzymy na forum temat, który nazwiemy radiem. Zrobimy konkurs na nazwę dla radia. W radio będę publikowała co jakiś czas jakieś wydarzenia fabularne, które toczą się w Edelweiss. To w celu stymulowania naszych obywateli i mieszkańców do pisania w swoim imieniu na forum w odniesieniu do aktualnych wydarzeń fabularnych. Przykładowy komunikat z radia:
Edel Tag Słuchacze! Dzisiaj w Edelweiss piękna, jesienna aura. Dobry moment na spacery po parku w Sanatorium Quelle (tu link do Sanatirum, gdzie znajduje się krótki opis i grafika, zachęcająca do opisów spaceru) i obserwowanie cudownych kolorów liści spadających z drzew. Z tej okazji Akademia Narodowa zaprasza wszystkich zainteresowanych do odwiedzenia wystawy "Jesienne barwy" (tu link do tematu, gdzie wrzucę kilka obrazów, jakie mozna fabularnie przedyskutować). Bawcie się dobrze, Edle!
Mieszkańcy Edelweiss będą mogli wtedy uczestniczyć w wydarzeniach fabularnych. Ja będę czytać te zamieszczane przez mieszkańców opisy i w razie potrzeby wkroczę jako Roman Schriftsteller, by im odpisać jako Mistrz Gry. Ale założenie jest takie, by ingerencji MG było jak najmniej, żeby gracze mogli sobie sami tworzyć zabawę.

A jeśli nikt nie poczuje chęci do uczestnictwa w danym wydarzeniu fabularnym, to i tak w ten sposób będziemy mogli tchnąć życie w naszą mikronację i mnie osobiście to zadowala. Co o tym myślicie?

Mogę również otworzyć wątek na forum, gdzie mikronauta będzie mógł zgłosić się po jakąś bardziej ambitną sesję, jak to jest przy okazji das Unerbittliche. Nie spodziewam się dużego zainteresowania, ale kto wie ;)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Nikt ważny
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wątki fabularne - mniej i bardziej skomplikowane

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Pomysł wydaje się znakomity w zamiarze. Mnie idealnie pasuje do koncepcji pisania w różnych miejscach i właśnie nawiązywania narracji.
Jeśli mógłbym to sugerowałbym nie tylko słodko pierdzące wydarzenia, ale i czasem coś bardziej przygnębiającego. Był kiedyś motyw ze śnieżycą, może jakaś mgła, częściowy brak pradu, ucieczka zbira z więzienia... I tak dalej.

Radio jako komunikator do fabularki brzmi rewelacyjnie. Nazwa, tym razem zostawiam Wam, za dużo już ingeruje w nazewnictwo. Niech coś będzie od innych Edli.

Ogólnie to zalążek tego naszego radyjka, ale w innym kontekście był tutaj:
viewforum.php?f=10

Pomyśl proszę gdzie chciałabyś mieć to radio, w Agencji Informacyjnej? To chyba będzie niezłe miejsce.

I ostatnie pytanko, czy masz w planach (dla mnie to w sumie ciekawe) wątki wydawane w odstępach powiedzmy tygodniowcyh, dwutygodniowych, a może dwa naraz? Czy mikronacyjnie, co ma być i jak, czas pokaże? :D
Gdyby dało się zachować pewną regularnosć, nawet jakbyś nie mogła prowadzić Romana... Cudo. :E :E :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak, jak najbardziej będą to wydarzenia różnego typu. Sama ciekawa jestem, co bardziej pobudzi do twórczości ;)

Planowałam częstotliwość tygodniową. To by było chyba dość czasu na wyczerpanie tematów i jednocześnie nie za często, żeby nie znudzić. To będą więc takie tygodnie tematyczne.
Prawa Faktotum
Nikt ważny
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 31 października 2024, 08:32 Tak, jak najbardziej będą to wydarzenia różnego typu. Sama ciekawa jestem, co bardziej pobudzi do twórczości ;)

Planowałam częstotliwość tygodniową. To by było chyba dość czasu na wyczerpanie tematów i jednocześnie nie za często, żeby nie znudzić. To będą więc takie tygodnie tematyczne.
Pobudzi, przynajmniej tak mnie się wydaje, bo Edle to kreatywny naród. Taki tygodniowy temat chyba będzie spoko.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Pytanie na razie czysto teoretyczne ale planem docelowym jest wykorzystanie fabularne a co z możliwością wykorzystania go nieco bardziej konwencjonalnie mniej więcej jak Radio Mikronacje ?
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Planem jest wyłącznie wykorzystanie do celów fabularnych. Moim zdaniem nie ma potrzeby tworzyć konkurencji dla Radia Mikronacje. Raczej ważne byłoby częstsze publikowanie i tworzenie treści w ramach radia, bo to dla nas wszystkich reklama.
Prawa Faktotum
Nikt ważny
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Też uważam, że jedno radio mikronacyjne, w takiej formie jak Radio Mikronacje w zupełności wystarczy. Naszym zadaniem, jako Edli jest dbanie by kontent rodzimy także się tam znajdował.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”