I Narada MUP

Zbiór wszelakich informacji dotyczących zmagań reprezentacji mikronacji w ramach Mikroświatowej Unii Piłkarskiej.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

I Narada MUP

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
Szanowni Fani Piłki Kopanej,

Jakkolwiek to zabrzmi "ów "narada" nie ma żadnej siły wiążącej z mojej strony. Jej zadaniem jest chęć wszczęcia rozmów na tematy mnie nurtujące. Co dalej? Co dalej z MUP?
Nie, nie planuje żadnego przełomu, nie w tym rzecz, chciałbym tylko sobie i Wam ułatwić pojmowanie niektórych spraw. Krótki wstęp, przejdźmy do rzeczy.

SEZON 62
Zacznijmy od sprawy najbardziej powierzchownej, a mianowicie rozpoczęcie zmagań po sezonie mistrzowskim. Osiek 2025 to mundial udany pod względem frekwencji, to fakt, ale tutaj rodzą się kolejne problemy, o których bedę dyskutować w dalszej części tego wpisu.
Teraz kilka słów o datach. Sezon, jak na mundial, był długi, wszakże graliśmy w składzie 30-stoosobowym. W trakcie "posezonia" rozpoczęto dwa puchary, nazwijmy to "pocieszenia".
Puchar Pocieszenia (wzięło udział 7 drużyn) - trwa obecnie okres oczekiwania na finał
Mecze odbedą się 22 marca
Mecz o 1. miejsce: Kiriowie - Voxland
Mecz o 3. miejsce: Slawonia - Hawiland
Swoją drogą, świetny pomysł dla drużyn, które zbyt szybko zakończyły zmagania, a chcą troszkę poćwiczyć.

Drugi turniej robiony na mniejsza skalę, ale równie udany, bo dobrnął do fazy końcowej: Vaarland-Freundschaftsturnier (Turniej Towarzyski Vaarlandu - 4 drużyny) - wygrywają Niemcy przed RON.

Super robota Panie i Panowie Trenerzy!

Bawić się trzeba jednak dalej i planuje dnia 23 marca ustawić kolejny sezon, tym razem z numerem 62.
Zacząłbym juz 2 kwietnia, bo czas oczekiwania i tak dla niektórych jest już spory. Prosze o uwagi jak chcecie zaczynać w innym terminie (poruszaliśmy na discordzie także ew. start 5 kwietnia).

Mam jednak mały dylemat. Co robimy z aktywnością? I o dziwo trenerzy są bardzo aktywni. Sprawdziłem przed momentem i wszyscy logowali się z marcową datą. Świetna robota!

Gorzej wygląda już sytuacja z samymi mikronacjami. :)
Nie żeby mnie to bardzo bolało, bo każdy może mieć chwile słabości, każdy może na moment zniknąć i pojawić sie ponownie, ale...
a) Przypadek Lumerii - jakkolwiek zniknięcie całej bazy (forum/strona/etc.)jest przykre to niestety nie słychać nic o chęciach powrotu. W odniesieniu piłkarskim strasznie mi żal @Albert , gdyż to on jest ojcem sukcesów tejże reprezentacji. Właśnie teraz kiedy zaczęła odnosić sukcesy, Lumeria w zasadzie przestała istnieć.
b) Przypadek Baridasu - patrz Lumeria, w końcu oba państwa były powiązane formą unii, dziłałay na tym samym forum.

Innym przypadkiem jest sytuacja Nan Di i Nowej Ordy, Volkianu czy Teutonii - napisze zbiorczo, wszystkie ekipy nizaprzeczalnie są prowadzone w poprawny sposób. To przypadki gdzie coś istnieje, jest zdublowane, nie ma ruchu na forum(lub ożywa wtedy kiedy zarzuca im się jego brak), nie ma chwilowo żadnej osoby utożsamiającej się z ta nacją. Nie jest to wytyk, ale mój rzeczywisty odbiór, a bywam to tu, to tam.
Raczej nie sądzę, że będziemy rozpatrywać te reprezentacje jako do "zawieszenia", ale po prostu wyrażam swoje zaniepokojenie.

Kolejna sprawa to nowe reprezentacje. Jak zapewne widzieliście dwoiłem się i troiłem by każdy mundial i każdy sezon wyglądał, tak jak wygląda. Parzysta ilość drużyn, forma rozgrywek grupowych w równa dla wszystkich. Do tej pory udawało mi się.
Własnie przyszła pora, że chyba mi się nie uda. :P
Dostałem dziś zgłoszenie od Bolivarii - nowa mikronacja na Bastionie/stara w swojej historii, pamięta jeszcze poprzednią dekadę. Oczywiście wypada zaakceptować, problem z tym, że to 31 ekipa. Będzie nierówno.
Za to muszę niestety przeprosić, chyba, że do czasu startu sezonu, ktoś się wykruszy, albo pojawi nowy twór chętny do dołączenia do MUP

Najprostszym rozwiązaniem jest "puszczenie" tego sezonu w obecnym stanie kadrowym (plus to co powyżej), niejako danie szansy tym co znikneli i tak pewnie zrobimy, ale jestem ogromnie ciekaw co Wy sądzicie na ten temat.

PLAN MUP na kolejne sezony
Tutaj poświęcę tylko chwilkę. Bez zmian w zasadzie.
Sezon 62 poleci ciągiem czyli tzw. "długi" sezon (gramy raz w soboty) z Pucharem Interkontynentalnym granym w środy. Zakładając, że ruszymy z 30-31 ekipami to mamy 18-20 tygodni grania.

Sezon 63 - sezon krótki - dwa mecze w tygodniu, bez pucharu - zatem przy tym samym układzie wyrabiamy się w czasie połowę krótszym.

W obu przypadkach podział dywizyjny 3x10(11)

Sezon 64 - mundial - i tu tylko jedno pytanko, gdzie? O tym w kolejnym punkcie.

Rozpoczęcie zgłoszeń na organizację Mundialu
Jeden mundial się zakończył. Gospodarze z minecrafotwego Osieka spisali się, w moim odczuciu, bardzo dobrze, nie ma co im zarzucać słabego zaangażowania. Pewnie, że można jeszcze spodziewać się fajerwerków, ale nie ma też co przesadzać. Oprawa była bardzo zauważalna, choć zabrakło może nieco analizy. Długi okres trwania na pewno nie służył utrzymania tempa.
Warto zatem im podziękować i przejść do porządku dziennego nad wyborem kandydatów na kolejny mundial.

W dniu dzisiejszym oficjalnie rozpoczynamy procedurę składania kandydatur na organizację XXVII Mistrzostw Mikroświata (Mundialu) w piłce nożnej.
Spodziewany termin - listopad'25, raczej nie wcześniej, a później.

" To wydarzenie, które przyciąga uwagę sporej rzeszy obserwatorów mikronacyjnych i kibiców, stanowi także wyjątkową okazję do promowania sportu oraz budowania międzynarodowej współpracy i przyjaźni."

Chciałbym tymi słowami zachęcić wszystkich zainteresowanych obywateli mikroświata do składania ofert będących wsparciem dla ich nacji.

Jako "Samozwańczy Sekretarz MUP" upraszam o to by oferty były kierowane na forach ojczystych, ale i do mnie osobiscie, gdyż w moim interesie równiez jest propagowanie kandydatur.
Co powinna zawierać oferta?
- forma dowolna (opis na forum, broszura w pdf, strona internetowa, etc) - ma spory wpływ na odbiór
- wszystkie niezbędne informacje dotyczące planowanej infrastruktury, zaplecza logistycznego oraz promocji wydarzenia (minimum to prezentacja 4-6 stadionów lub ich projektów)
- opis wydarzeń i atrakcji współtowarzyszących (maskotki, hymny, oficjalne piłki, strefy kibica, miss imprezy etc.)

Termin składania ofert mija 20 kwietnia bieżącego roku

Po tym terminie wszystkie złożone kandydatury zostaną poddane weryfikacji i ocenie, a następnie przejdziemy do etapu głosowania. Głosowanie odbędzie się w dniach od 21 kwietnia do 4 maja.
Przypominamy, że w procesie głosowania uczestniczą trenerzy, którzy pełnią rolę delegatów krajowych wszystkich reprezentacji narodowych. Stoi przed nimi, jak zawsze trudne wyzwanie by wybrać odpowiednią opcję.

"Organizacja Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej to nie tylko wielkie wyróżnienie, ale również ogromna odpowiedzialność. Wymaga doskonałej koordynacji, współpracy na wielu poziomach oraz zaangażowania zarówno ze strony władz krajowych, jak i lokalnych społeczności. Dlatego zachęcay wszystkie potencjalne kraje-gospodarzy do przedstawienia szczegółowych i przemyślanych ofert, które pokażą, że są one gotowe sprostać temu wyzwaniu.

Zachęcam do aktywnego udziału w procesie aplikacyjnym i życzę powodzenia wszystkim potencjalnym organizatorom. Niech zwycięży najlepsza kandydatura, która zapewni niezapomniane emocje sportowe i wspaniałe wspomnienia dla kibiców na całym świecie.

Ze sportowym pozdrowieniem,
"Samozwańczy Sekretarz" Mikroświatowej Unii Piłkarskiej, admin MUP w systemie Xpert11,
H.W.Grüner
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: I Narada MUP

Zanim zacznie się oficjalna dyskusja
Obrazek
Postanowienie nr N-I/1/25

1. Powołuje na stanowisko ""Samozwańczego Zastępcy Sekretarza MUP" Herr Pavla van der Gibsona.
2. Jego cele i zadania określa tylko i wyłącznie jego chęć działania.

"Samozwańczy Sekretarz MUP"
H.W.Grüner
DW: @Pavel van der Gibson
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 marca 2025, 14:53 Zanim zacznie się oficjalna dyskusja
Obrazek

1. Powołuje na stanowisko ""Samozwańczego Zastępcy Sekretarza MUP" Herr Pavla van der Gibsona.

H.W.Grüner

Hmm, okej.
Mogę w takim razie zrezygnować z asystenta administratora Ligi w MUP, żeby zrobić miejsce Pavelowi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Ja to raczej tak organizacyjnie, niż w x11
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 20 marca 2025, 18:40
Heinz-Werner Grüner pisze: 20 marca 2025, 14:53 Zanim zacznie się oficjalna dyskusja
Obrazek

H.W.Grüner

Hmm, okej.
Mogę w takim razie zrezygnować z asystenta administratora Ligi w MUP, żeby zrobić miejsce Pavelowi.
Jak wyżej informował Herr vd Gibson, jego rolą będzie raczej pomoc organizacyjna niż systemowa w X11. Natomiast jeśli bardzo bedzie Szanownemu zależało na rezygnacji to ją "przyjmę", ale chyba nie ma takiej potrzeby.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek
Ludwik Tomović w drodze na naradę w nieoficjalnej siedzibie MUP

Odnosząc się pokrótce do wszystkich kwestii i dodając nieco swoich przemyśleń:

Wiem, że teraz formalnie nie ma władz MUP i fajnie że Heinz działasz i to ogarniasz, ale widzę że, zaczynają się już jakieś powoływania zastępców itp. Więc może warto to bardziej sformalizować, zrobić jakiś prosty statut MUP, wybory itp. Po to, żeby była jakaś przejrzystość i nie było jakichś niedomówień.

Co do Turniejów "pocieszenia":
Są/były dobrą inicjatywą, były małe potknięcia przy organizacji wynikające z małych niedopatrzeń czy roztargnienia, ale generalnie na plus.
Można pomyśleć na przyszłość o cykliczności takich turniejów po v-mundialu i być może jakimś ładnym ich opakowaniu "Losers Cup" czy inny "Puchar Odczarowania Pecha", ale to jeśli będą chętni, bo równie dobrze może to zostać na takiej niezobowiązującej stopie.

Termin startu nowego sezonu:
W sumie mi obojętne czy 2 czy 5 kwietnia, minimalnie skłaniałbym się ku 5 kwietnia, ale się nie upieram.

Kwestia reprezentacji krajów nieistniejących czy "bardzo słabo przędących":
Według mnie dopóki dana mikronacja istnieje, choćby ruch tam był znikomy to zostawmy zgodnie z Twoją propozycją te reprezentacje w MUP.

W przypadku takim jak obecnie Lumerii/Baridasu - do rozważenia byłoby po "upadku" danej mikronacji (czyli właśnie przepadek bazy itp.) pozostawienie warunkowo reprezentacji w MUP i tutaj widziałbym do wyboru dwie opcje:
1. kalendarzowy rok/6 miesięcy od upadku mikronacji - jest to chyba wystarczający czas na ew. ponowne wykupienie hostingu, zebranie chętnych do działania itp.
2. pełen cykl "trójsezonia" - też jest to spory kawałek czasu na odbudowę podwalin kraju

po tym okresie decydowano by o wykluczeniu z rozgrywek danej upadłej mikronacji.
Z jednej strony ciężko utrzymywać takie drużyny, jeśli nie mają za sobą "zaplecza", z drugiej strony jeśli jakiś trener jest aktywny....
Ciężka decyzja, ale trzeba przyjąć jasne kryteria i się ich trzymać.

Kwestia nowych reprezentacji
Jestem za przyjmowaniem nowych, przy jakichś minimalnych warunkach, takich jak np. 6 miesięcy istnienia danej mikronacji i być może 1 drużyna klubowa.
To są warunki, które pozwalają na przyjęcie "poważnych" mikronacji bez ryzyka jednosezonowych tworów.
Oczywiście szczegóły tych warunków byłyby do szerszego dogadania.

Kwestia terminarza na najbliższe sezony:
nie mam uwag

V-mundial w Osieku
tutaj nie do końca się zgodzę z oceną organizacji.
Miałem pisać o tym artykuł, ale z racji na brak czasu nie chciałem go przygotować "po łebkach", więc tutaj napiszę skrótowo.

Przy całej sympatii do Osieka jak i jego mieszkańców jestem delikatnie rozczarowany organizacją.
Na największy minus jest wrzucanie relacji z meczów czy choćby wyników tylko na wybrane fora.
Owszem, publikowanie tego w każdej MUPowskiej mikronacji zabrałoby więcej czasu, ale chyba można wymagać takiego "wysiłku" od organizatora.
Sport, także w mikronacjach, powinien nas jednoczyć, a takie wybiórcze traktowanie mikronacji własnie dzieli.

Na minus także wpadka przy transmisji losowania, czy jakieś drobne pomyłki w relacjach, ale to kwestia ciut większego przygotowania w przyszłości i da się takie drobne niedociągnięcia wyeliminować.

Na plus ładna oprawa graficzna

Nie było źle, ale nie było też super.
Także podsumowując całość w skali szkolnej ja dałbym 3 z plusem.

Przy wyborze kolejnego organizatora dobrze by było określić jakieś wymogi
Ja byłbym za obowiązkiem publikowania info przez organizatora na każdym forum mikronacji będącej w MUP.
Obrazek
Awatar użytkownika
Santi Vilarte

ODZNACZENIA

Post autor: Santi Vilarte »

Pytanie co do kandydatur na gospodarza - kojarzę, że jest jakieś kryterium rotacji kontynentami. Czy Osiek wykluczył któryś kontynent ze składania tym razem kandydatur?
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Santi Vilarte pisze: 20 marca 2025, 22:50 Pytanie co do kandydatur na gospodarza - kojarzę, że jest jakieś kryterium rotacji kontynentami. Czy Osiek wykluczył któryś kontynent ze składania tym razem kandydatur?
Kojarzę takie kryterium w realu, ale w mikronacjach nie słyszałem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Jestem za przyjmowaniem nowych, przy jakichś minimalnych warunkach, takich jak np. 6 miesięcy istnienia danej mikronacji i być może 1 drużyna klubowa.
To są warunki, które pozwalają na przyjęcie "poważnych" mikronacji bez ryzyka jednosezonowych tworów.
Oczywiście szczegóły tych warunków byłyby do szerszego dogadania.
Wydaje mi się właśnie, że to się może nie sprawdzić. Nie zawsze trenerzy są w ogóle z danej mikronacji, której drużynę mają prowadzić, a jednocześnie są uznani w mikro i 'pewni' jeśli chodzi o x11. Chyba każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. Jeśli chce dołączyć jakiś zupełnie nowy człowiek z nowym państwem, to można dać mu jakiś czas, żeby sprawdzić czy za 3 miesiące wciąż z nami będzie. Ale jeśli stary wyjadacz, który ma 4 kluby bierze nową reprezentację, to chyba powinniśmy patrzeć inaczej. Przy nowych zasadach musielibyśmy się zastanawiać np. nad Gamellandem prowadzonym przez Prokrustesa czy Arkadią, a raczej New Olympią, którą prowadzi Gaetano.
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 20 marca 2025, 20:44
Wiem, że teraz formalnie nie ma władz MUP i fajnie że Heinz działasz i to ogarniasz, ale widzę że, zaczynają się już jakieś powoływania zastępców itp. Więc może warto to bardziej sformalizować, zrobić jakiś prosty statut MUP, wybory itp. Po to, żeby była jakaś przejrzystość i nie było jakichś niedomówień.
Myślałem nad spisaniem zaktualizowanego statutu i w ogóle, ale zawsze coś stanęło na przeszodzie. Jakieś podstawy można ogarnąć, tylko tak naprawdę w większości przypadków winno to dawać pełną autonomię adminowi/sekretarzowi/zarządcy. Nie wyobrażam sobie głosowań w obecnej chwili (może się mylę), a raczej, w oparciu o jakiśtam dokument przestrzeganie go przez zarządce i własnie pilnowanie terminów/etc.
Oczywiście nie dlatego, że nie chcę, ale dlatego, że nie widze zainteresowania. Może teraz się coś uda ruszyć.
Co do Pavla, zapytał czy nie potrzebuje pomocy w mówiąc kolokwialnie "lataniu po forach i prezentacji wizualnej" przy MUP. Zgodziem się chętnie, bo zawsze raźniej. Jak zauważyłeś zapewne piszę zawsze "samozwańczy", bo robię to tylko w dobrej wierze, najlepiej jak potrafię.

Co do Turniejów "pocieszenia":
Są/były dobrą inicjatywą, były małe potknięcia przy organizacji wynikające z małych niedopatrzeń czy roztargnienia, ale generalnie na plus.
Można pomyśleć na przyszłość o cykliczności takich turniejów po v-mundialu i być może jakimś ładnym ich opakowaniu "Losers Cup" czy inny "Puchar Odczarowania Pecha", ale to jeśli będą chętni, bo równie dobrze może to zostać na takiej niezobowiązującej stopie.
Turnieje "pocieszenia" powinny być tylko w niezobowiązującej formie. Pomysłodawca ma tylko "obowiązek" kontaktu z adminem, żeby czasem nie uruchomił sezonu i w zasadzie tyle.
Nieormalnie mieliśmy już dwa imprezy wzorowane na "kontynentalnym mistrzostwach" Nordaty, teraz powiedzmy, że Vaarland, choć największy był chyba Turniej Pocieszenia. Mniejsza o to. Zabawa jest przednia, jak są chętni, nic na siłę.

Kwestia reprezentacji krajów nieistniejących czy "bardzo słabo przędących":
Według mnie dopóki dana mikronacja istnieje, choćby ruch tam był znikomy to zostawmy zgodnie z Twoją propozycją te reprezentacje w MUP.

W przypadku takim jak obecnie Lumerii/Baridasu - do rozważenia byłoby po "upadku" danej mikronacji (czyli właśnie przepadek bazy itp.) pozostawienie warunkowo reprezentacji w MUP i tutaj widziałbym do wyboru dwie opcje:
1. kalendarzowy rok/6 miesięcy od upadku mikronacji - jest to chyba wystarczający czas na ew. ponowne wykupienie hostingu, zebranie chętnych do działania itp.
2. pełen cykl "trójsezonia" - też jest to spory kawałek czasu na odbudowę podwalin kraju

po tym okresie decydowano by o wykluczeniu z rozgrywek danej upadłej mikronacji.
Z jednej strony ciężko utrzymywać takie drużyny, jeśli nie mają za sobą "zaplecza", z drugiej strony jeśli jakiś trener jest aktywny....
Ciężka decyzja, ale trzeba przyjąć jasne kryteria i się ich trzymać.
Dobrze, że też zwracasz na to uwagę. Wiaodmo, że w obecnej chwili jest to raczej "na słowo". Nie mamy spisane i czy w ogóle chcemy. Sztywne dajmy na to 6 miesięcy, ale od kiedy?
Ja bym przyjął zasadę - (będę posiłkował się Lumerią i Baridasem) zniknęły w sezonie 61, to okres karencji jest na sezon 62 i 63. Sezon 64 jest krytycznym. Jeśli w momencie startu nie ma forum/bazy/aktywności w zakresie mikronacji to z automatu kończymy działalność reprezentacji niezależnie od aktywności trenera.
To co juz kiedyś pisałem. MUP(X11) jest dla mikronacji, a nie mikronacja dla X11, prawda?
Wtedy czas "karencji" będzie niestety ruchomy, ale wydaje mi się, że sprawiedliwy.
Ja ze swojej strony mogę próbować nawiązywać kontakty z osobami decyzyjnymi i zachęcać do powrotu, ale to musi być świadomy powrót. :)

Co do nowych reprezentacji, tak jakieś minimalne kryteria by się przydały, ale... jak traktować np. Bolivarię, która własnie dołączyła? Twór sprzed dekady, mikronauta znany, lubiany, i w dodatku ogarnia Xpert11.
To samo teraz - stoję przed akceptem Scholandii - Jest, nie ma? Nowa, stara? Andy Sky gwarantuje dobry rozwój.

Fakt "powagi" tutaj jest ważnym argumentem, ale dla przykładu, czy Gamelland, a raczej Prokrustes nie jest automatycznym, gwarantem poważnego działania? Znów sprawa umowna.
Muszę jednak przyznać rację, że pewne ograniczenia są chyba już konieczne. :)

Przy całej sympatii do Osieka jak i jego mieszkańców jestem delikatnie rozczarowany organizacją.
Na największy minus jest wrzucanie relacji z meczów czy choćby wyników tylko na wybrane fora.
Owszem, publikowanie tego w każdej MUPowskiej mikronacji zabrałoby więcej czasu, ale chyba można wymagać takiego "wysiłku" od organizatora.
Sport, także w mikronacjach, powinien nas jednoczyć, a takie wybiórcze traktowanie mikronacji własnie dzieli.

Na minus także wpadka przy transmisji losowania, czy jakieś drobne pomyłki w relacjach, ale to kwestia ciut większego przygotowania w przyszłości i da się takie drobne niedociągnięcia wyeliminować.

Na plus ładna oprawa graficzna

Nie było źle, ale nie było też super.
Także podsumowując całość w skali szkolnej ja dałbym 3 z plusem.
Tu także kwestia "wymagań" i oczekiwań. Cieszę się, że zwróciłeś także na to uwagę. Może ja faktycznie nie umiem obiektywnie ocenić, jestem za bardzo związany z samą organizacją.

Przy wyborze kolejnego organizatora dobrze by było określić jakieś wymogi
Ja byłbym za obowiązkiem publikowania info przez organizatora na każdym forum mikronacji będącej w MUP.
Tak jest. Obecnie z Pavlem stworzyliśmy dział, gdzie łatwo odnaleźć MUP, a w przyszłości może i takie zbiorcze posty na mundiale treba przygotować, by właśnie pomóc organizatorom.
Publikacja wszędzie gdzie jest związek to podstawa, fakt.

Santi Vilarte pisze: 20 marca 2025, 22:50 Pytanie co do kandydatur na gospodarza - kojarzę, że jest jakieś kryterium rotacji kontynentami. Czy Osiek wykluczył któryś kontynent ze składania tym razem kandydatur?
Przyjąłem zasadę (tak samozwańczą), że nie stawiam na opcje dwóch mundiai wstecz. W tym wypadku Osiek i Niemcy, Sarmacja już może. Położenie nie ma znaczenia.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mikroświatowa Unia Piłkarska”