Jakkolwiek to zabrzmi "ów "narada" nie ma żadnej siły wiążącej z mojej strony. Jej zadaniem jest chęć wszczęcia rozmów na tematy mnie nurtujące. Co dalej? Co dalej z MUP?
Nie, nie planuje żadnego przełomu, nie w tym rzecz, chciałbym tylko sobie i Wam ułatwić pojmowanie niektórych spraw. Krótki wstęp, przejdźmy do rzeczy.
Teraz kilka słów o datach. Sezon, jak na mundial, był długi, wszakże graliśmy w składzie 30-stoosobowym. W trakcie "posezonia" rozpoczęto dwa puchary, nazwijmy to "pocieszenia".
Puchar Pocieszenia (wzięło udział 7 drużyn) - trwa obecnie okres oczekiwania na finał
Mecze odbedą się 22 marca
Mecz o 1. miejsce: Kiriowie - Voxland
Mecz o 3. miejsce: Slawonia - Hawiland
Swoją drogą, świetny pomysł dla drużyn, które zbyt szybko zakończyły zmagania, a chcą troszkę poćwiczyć.
Drugi turniej robiony na mniejsza skalę, ale równie udany, bo dobrnął do fazy końcowej: Vaarland-Freundschaftsturnier (Turniej Towarzyski Vaarlandu - 4 drużyny) - wygrywają Niemcy przed RON.
Super robota Panie i Panowie Trenerzy!
Bawić się trzeba jednak dalej i planuje dnia 23 marca ustawić kolejny sezon, tym razem z numerem 62.
Zacząłbym juz 2 kwietnia, bo czas oczekiwania i tak dla niektórych jest już spory. Prosze o uwagi jak chcecie zaczynać w innym terminie (poruszaliśmy na discordzie także ew. start 5 kwietnia).
Mam jednak mały dylemat. Co robimy z aktywnością? I o dziwo trenerzy są bardzo aktywni. Sprawdziłem przed momentem i wszyscy logowali się z marcową datą. Świetna robota!
Gorzej wygląda już sytuacja z samymi mikronacjami.
Nie żeby mnie to bardzo bolało, bo każdy może mieć chwile słabości, każdy może na moment zniknąć i pojawić sie ponownie, ale...
a) Przypadek Lumerii - jakkolwiek zniknięcie całej bazy (forum/strona/etc.)jest przykre to niestety nie słychać nic o chęciach powrotu. W odniesieniu piłkarskim strasznie mi żal @Albert , gdyż to on jest ojcem sukcesów tejże reprezentacji. Właśnie teraz kiedy zaczęła odnosić sukcesy, Lumeria w zasadzie przestała istnieć.
b) Przypadek Baridasu - patrz Lumeria, w końcu oba państwa były powiązane formą unii, dziłałay na tym samym forum.
Innym przypadkiem jest sytuacja Nan Di i Nowej Ordy, Volkianu czy Teutonii - napisze zbiorczo, wszystkie ekipy nizaprzeczalnie są prowadzone w poprawny sposób. To przypadki gdzie coś istnieje, jest zdublowane, nie ma ruchu na forum(lub ożywa wtedy kiedy zarzuca im się jego brak), nie ma chwilowo żadnej osoby utożsamiającej się z ta nacją. Nie jest to wytyk, ale mój rzeczywisty odbiór, a bywam to tu, to tam.
Raczej nie sądzę, że będziemy rozpatrywać te reprezentacje jako do "zawieszenia", ale po prostu wyrażam swoje zaniepokojenie.
Kolejna sprawa to nowe reprezentacje. Jak zapewne widzieliście dwoiłem się i troiłem by każdy mundial i każdy sezon wyglądał, tak jak wygląda. Parzysta ilość drużyn, forma rozgrywek grupowych w równa dla wszystkich. Do tej pory udawało mi się.
Własnie przyszła pora, że chyba mi się nie uda.
Dostałem dziś zgłoszenie od Bolivarii - nowa mikronacja na Bastionie/stara w swojej historii, pamięta jeszcze poprzednią dekadę. Oczywiście wypada zaakceptować, problem z tym, że to 31 ekipa. Będzie nierówno.
Za to muszę niestety przeprosić, chyba, że do czasu startu sezonu, ktoś się wykruszy, albo pojawi nowy twór chętny do dołączenia do MUP
Najprostszym rozwiązaniem jest "puszczenie" tego sezonu w obecnym stanie kadrowym (plus to co powyżej), niejako danie szansy tym co znikneli i tak pewnie zrobimy, ale jestem ogromnie ciekaw co Wy sądzicie na ten temat.
Sezon 62 poleci ciągiem czyli tzw. "długi" sezon (gramy raz w soboty) z Pucharem Interkontynentalnym granym w środy. Zakładając, że ruszymy z 30-31 ekipami to mamy 18-20 tygodni grania.
Sezon 63 - sezon krótki - dwa mecze w tygodniu, bez pucharu - zatem przy tym samym układzie wyrabiamy się w czasie połowę krótszym.
W obu przypadkach podział dywizyjny 3x10(11)
Sezon 64 - mundial - i tu tylko jedno pytanko, gdzie? O tym w kolejnym punkcie.
Warto zatem im podziękować i przejść do porządku dziennego nad wyborem kandydatów na kolejny mundial.
W dniu dzisiejszym oficjalnie rozpoczynamy procedurę składania kandydatur na organizację XXVII Mistrzostw Mikroświata (Mundialu) w piłce nożnej.
Spodziewany termin - listopad'25, raczej nie wcześniej, a później.
" To wydarzenie, które przyciąga uwagę sporej rzeszy obserwatorów mikronacyjnych i kibiców, stanowi także wyjątkową okazję do promowania sportu oraz budowania międzynarodowej współpracy i przyjaźni."
Chciałbym tymi słowami zachęcić wszystkich zainteresowanych obywateli mikroświata do składania ofert będących wsparciem dla ich nacji.
Jako "Samozwańczy Sekretarz MUP" upraszam o to by oferty były kierowane na forach ojczystych, ale i do mnie osobiscie, gdyż w moim interesie równiez jest propagowanie kandydatur.
Co powinna zawierać oferta?
- forma dowolna (opis na forum, broszura w pdf, strona internetowa, etc) - ma spory wpływ na odbiór
- wszystkie niezbędne informacje dotyczące planowanej infrastruktury, zaplecza logistycznego oraz promocji wydarzenia (minimum to prezentacja 4-6 stadionów lub ich projektów)
- opis wydarzeń i atrakcji współtowarzyszących (maskotki, hymny, oficjalne piłki, strefy kibica, miss imprezy etc.)
Termin składania ofert mija 20 kwietnia bieżącego roku
Po tym terminie wszystkie złożone kandydatury zostaną poddane weryfikacji i ocenie, a następnie przejdziemy do etapu głosowania. Głosowanie odbędzie się w dniach od 21 kwietnia do 4 maja.
Przypominamy, że w procesie głosowania uczestniczą trenerzy, którzy pełnią rolę delegatów krajowych wszystkich reprezentacji narodowych. Stoi przed nimi, jak zawsze trudne wyzwanie by wybrać odpowiednią opcję.
"Organizacja Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej to nie tylko wielkie wyróżnienie, ale również ogromna odpowiedzialność. Wymaga doskonałej koordynacji, współpracy na wielu poziomach oraz zaangażowania zarówno ze strony władz krajowych, jak i lokalnych społeczności. Dlatego zachęcay wszystkie potencjalne kraje-gospodarzy do przedstawienia szczegółowych i przemyślanych ofert, które pokażą, że są one gotowe sprostać temu wyzwaniu.
Zachęcam do aktywnego udziału w procesie aplikacyjnym i życzę powodzenia wszystkim potencjalnym organizatorom. Niech zwycięży najlepsza kandydatura, która zapewni niezapomniane emocje sportowe i wspaniałe wspomnienia dla kibiców na całym świecie.
"Samozwańczy Sekretarz" Mikroświatowej Unii Piłkarskiej, admin MUP w systemie Xpert11,
H.W.Grüner