Grüß Gott!

Szanowny przybyszu, jeśli dotarłeś do rogatki to znaczy, że włożyłeś wiele trudu by ujrzeć całe piekno górskiej krainy. To jednak musi jeszcze chwilę poczekać - jesteś zapewne zmęczony podróżą. Spocznij więc na przydrożnym kamieniu, a następnie przekazując dokumenty straży granicznej opowiedz coś o sobie... i dowiedz się więcej o samym Edelweiss.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Grüß Gott!

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Juan de la Cerda pisze: 22 czerwca 2025, 19:00 Witam wszystkich obywateli i rezydentów tej przepięknej szarotkowej krainy Edelweissu.
Pochodzę ze Skarlandu i tak sobie podróżuję po Pollinie i rozglądam się z zaciekawieniem.
W Skarlandzie pełnię urząd Sekretarza do spraw wewnętrznych, gubernatora korony wschodniej Estelli i głowy Kościoła Patriarchatu Walencji.
Moja wizyta jest raczej na chwilę obecną czysto turystyczna i z chęcią się rozejrzę po okolicy, oczywiście jeśli na to pozwolicie :)

Ja również serdecznie witam w Edelweiss! :D Także proszę się rozgościć i zwiedzić Edelweiss, a może i coś ciekawego uwagę tobie przykuję ;)
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 13:48
Juan de la Cerda pisze: 22 czerwca 2025, 19:00 Witam wszystkich obywateli i rezydentów tej przepięknej szarotkowej krainy Edelweissu.
Pochodzę ze Skarlandu i tak sobie podróżuję po Pollinie i rozglądam się z zaciekawieniem.
W Skarlandzie pełnię urząd Sekretarza do spraw wewnętrznych, gubernatora korony wschodniej Estelli i głowy Kościoła Patriarchatu Walencji.
Moja wizyta jest raczej na chwilę obecną czysto turystyczna i z chęcią się rozejrzę po okolicy, oczywiście jeśli na to pozwolicie :)

Ja również serdecznie witam w Edelweiss! :D Także proszę się rozgościć i zwiedzić Edelweiss, a może i coś ciekawego uwagę tobie przykuję ;)
U nas same ciekawe rzeczy, więc na pewno coś przykuje uwagę. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Choć zapewne większość zebranych udała się do swoich domostw, by odpocząć i zebrać myśli. Nie natomiast Lieselotte, której powaga sytuacji nie pozwoliłaby spać spokojnie. Pierwsze, co przychodziło jej na myśl, to udać się do kościoła księdza @Romana, który znał wszystkich Edli lepiej niż ktokolwiek inny. Nie mogła niestety tego zrobić, gdyż wyjazd wspomnianego księdza przedłużał się już od wielu tygodni.

W pewnej chwili jednak przypomniała sobie, że w kraju przebywał pewien zagraniczny gość. Był to ksiądz @Juan , którego zdążyła już poznać na jednym z oficjalnych spotkań. Z tego, co wiedziała, prowadził gazetę i rozważał zagnieżdżenie się w Kotlinie, by siać swoją wiarę dalej.

Znając miejsce, gdzie ów duchowny się zatrzymał, udała się tam w nadziei, że udzieli jej jakiegoś rozgrzeszenia i błogosławieństwa, a przy okazji lepiej się poznają. Zdążyła przebrać się w coś stosownego i pomimo późnej pory w końcu zapukała do drzwi duchownego. A gdy otworzył jej drzwi, zrobiłą skruszoną minę.

- Wybaczy ksiądz późną porę. Na pewno śledzi ksiądz wydarzenia Kotliny ostatnich tygodni. W końcu trudno nie śledzić, gdy na ulicach zamieszki. – potuptała nogami w miejscu. – Potrzebuję porady? Duchowego wsparcia? Mój spowiednik, Ksiądz Schädel, już od dłuższego czasu nie wraca do kraju…
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Juan de la Cerda »

Juan słysząc pukanie do drzwi zerwał się ze snu i skierował się w kierunku drzwi aby sprawdzić kto o tej porze może go niepokoić, wahał się przez chwilę z racji trwającego niepokoju dookoła. Podszedł do drzwi i przez chwilę zastanawiał się czy otworzyć - Żyje się raz - pomyślał i zdecydował się odkluczyć i otworzyć drzwi izby w której przebywał obecnie w czasie swojego pobytu w Kotlinie. Gdy otworzył drzwi zobaczył stojącą w progu @Femme Mystere, wydawała się ona być poruszona i nieco wystraszona przesunął się na bok i gestem zaprosił ją do środka

-Proszę, proszę szybko wchodzić do środka, nie jestem pewien czy to bezpieczne dla niewiasty przebywać samej o tej porze w obliczu tego co się dzieje dookoła. Tak, bardzo mi przykro z racji tego całego zamieszania i mam nadzieję, że wszytsko wyjaśni się jak najprędzej! Oczywiście, że możecie liczyć na moje wsparcie kochana, powiedz co Ci na duszy leży i zapewniam Cię to już zostało wybaczone, ale to zawsze łatwiej zrzucić ciężar z serca. Może będę mógł jakoś pomóc?

Gestem zaprowadził ją w kierunku salonu i posadził na wygodnej kanapie, podszedł do barku i zaczął przebierać w alkoholu

-Ale zacznijmy od początku, może się Frau czegoś napije? Wina, brandy, a może herbatki na uspokojenie nerwów ?
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Z uczuciem ulgi weszła do środka, korzystając z zaproszenia. Od razu skierowała się rozdygotana na wersalkę i usiadła na niej nieco spięta. Nie spodziewała się po nim bowiem niczego złego, a już z pewnością nie tego, że miałby próbować ją upić, więc odparła.

- Nie pogardzę lampką czerwonego wina… - rzekła, wzdychając ciężko. - … dziękuję Księdzu za wyrozumiałość. Ach! – co chwilę łapała powietrze, wyraźnie poruszona. – Proszę Księdza, zawiodłam! – wyrzuciła z siebie, ukrywając twarz w rękach. Być może wyglądało to nieco teatralnie w jej wydaniu, ale taka już była. Nader emocjonalna. – Byłam dzisiaj na przesłuchaniu, wyjawiłam cały sekret Oberhauptowi… a on… - do tego słowa mówiła drżąco, ale gdy miała wypowiedzieć kolejne słowa, zaczęła w niej narastać złość. - … zainsynuował, że zmyślam! - niemal wykrzyczała i cisnęła nawet poduszką na podłogę. - Tacy właśnie są faceci! - zawarczała i nie mogła już powstrzymać potoku słów. - Najpierw jeden zawarł ze mną tylko fikcyjny ślub, o czym dowiedziałam się po latach i zdradzał mnie z jedną czarną zdzirą. Potem drugi okazał się romansować z Joanną Izabelą. Trzeci był ze mną tylko dla pieniędzy, a jak się skończyły, to wniósł o rozwód. A teraz TO! Samce! - wypluła z siebie i zaczęła pochlipiwać, a gdy zorientowała się, że przecież ksiądz @Juan de la Cerda też jest mężczyzną, opanowała się nieco i dodała. - Nie to, żeby mnie coś z Oberhauptem łączyło... ale... mimo wszystko... A i Ksiądz może nie należy do tej samczej grupy. Od każdej reguły są bowiem wyjątki...
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Juan sięgnął pod butelkę wyśmienitego czerwonego wina i nalał do dwóch lampek, jedną dla siebie i drugą dla @Femme Mystere. Podał jej szklankę z winem, usiadł w fotelu na przeciwko niej i słuchał. W izbie można było słychać emocjonalną wypowiedź @Femme Mystere i dźwięk palącego się w kominku drewna. W momencie, gdy @Femme Mystere zaczęła podnosić swój ton głosy Juan nieco podskoczył, ale nie pozwolił sobie na brak skupienia, czuł się trochę niezręcznie w czasie wywodu o mężczyznach, ale nie dał po sobie tego poznać. Gdy udało mu się dojść do słowa, próbował coś z siebie wydusić i pocieszyć niewiastę:

- Rozumiem, proszę się rozgościć i absolutnie nie ma za co dziękować. Z pewnością musi to być bardzo frustrujące, gdy ktoś oskarża nas o kłamstwo. Ciężko mi się wypowiedzieć, nie za bardzo rozumiem szczegółów sytuacji. Proszę jednak pamiętać, że prawda zawsze zwycięża i wyjdzie na jaw. Bardzo mi przykro - w tym momencie wyciągnął rękę w kierunku @Femme Mystere i chwycił jej dłoń w geście pocieszenia - z powodu tak przykrych doświadczeń z mężczyznami. Nie miała Frau jak do tej pory szczęścia. W sprawach duchowych, wierzę, że prawda wyjdzie na jaw. Jestem też przekonany o dobrych intencjach Frau w tym całym zamieszaniu i jakże bystry i mądry Oberchaupt jest w stanie to dostrzec!

Juan wstał i podał @Femme Mystere poduszkę, którą wcześniej rzuciła na ziemię w napływie emocji i usiadł znowuw fotelu i słuchał.
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Słowa Księdza w istocie wprawiły ją w lepszy nastrój, a pomocna dłoń ogrzała smutną duszę. Uśmiechnęła się krzywo.

- Dziękuję, Wasza Ekscelencjo. – powiedziała, a w jej duszy zaczęła gorzeć nadzieja na lepszy obrót przyszłych spraw. – Tak, Ksiądz ma rację. Prawda zawsze zwycięża. Dlatego mam szczerą nadzieję, że Oberhaupt zostanie oświecony i Herr Espada otrzyma to, na co zasługuje. – powiedziała, a następnie wypiła kieliszek duszkiem. – A jak nie… - wstała z miejsca i zaczęła mówić jak natchniona. - … to mam się gdzie udać. Mam w mikroświecie przyjaciół. Wprowadzę się do @Damiano Robingren , przymie mnie z pewnością. – odłożyła kieliszek na stolik kawowy. – Jeszcze raz dziękuję Księdzu. I zapewniam, że jeśli nie czeka mnie los wygnańca, to postawię księdzu świątynię w Grünerwaldzie. – po tych słowach narzuciła na siebie płaszcz i skierowała się do wyjścia. – I pomnik! – dodała po chwili, a gdy już znalazła się znów w drzwiach, dodała jeszcze. – Nie będę księdza dłużej niepokoić. Muszę się przygotować! Arrivederci! – I opuściła pokój.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Nieco zdumiony tak szybkim obrotem spraw i zebraniem się Frau @Femme Mystere do wyjścia, odprowadził ją do drzwi.

- Dziękuję za odwiedziny i oczywiście nie trzeba żadnego odwdzięczania się! Zapraszam w każdej chwili, jeśli potrzeba jakiegoś wsparcia czy towarzystwa. I oczywiście będę się modlił za was i za Oberchaupta by jakąkolwiek decyzje podejmie aby była ona dobra dla Kotliny i okazał miłosierdzie.

Po tym udał się na spoczynek.
Obrazek
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[zapingujcie jak skończycie te miłostki i Frau Augentrost zacznie się spowiadać] :D :D :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rogatka graniczna - Powitania”