Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 28 lipca 2025, 14:08 Brazylię chciałabym zobaczyć, ale to się chyba nie wydarzy.
Nigdy nie mów nigdy...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 28 lipca 2025, 12:05 Wyjazd na Białoruś :D brzmi jak samobójstwo.
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 lipca 2025, 13:12 Dokładnie.
A nie przesadzacie czasami z tym samobójstwem? Owszem - z jednej strony MSZ na rządowych stronach odradza podróże do tego kraju (ale odradza do wielu - chyba około 40), a z drugiej strony funkcjonuje całkiem sporo regularnych połączeń autobusowych do i z tego kraju... znaczy ruch osobowy funkcjonuje, bo inaczej nie miałoby to ekonomicznego sensu.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

No w końcu gdzieś Polacy muszą robić zakupy, bo tak to zjedliby co najwyżej same ziemniaki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 28 lipca 2025, 18:55
Femme Mystere pisze: 28 lipca 2025, 12:05 Wyjazd na Białoruś :D brzmi jak samobójstwo.
A nie przesadzacie czasami z tym samobójstwem? Owszem - z jednej strony MSZ na rządowych stronach odradza podróże do tego kraju (ale odradza do wielu - chyba około 40), a z drugiej strony funkcjonuje całkiem sporo regularnych połączeń autobusowych do i z tego kraju... znaczy ruch osobowy funkcjonuje, bo inaczej nie miałoby to ekonomicznego sensu.
Poza tym nikt nie każe dostawać się przez nasze przejście. Tak z ciekawości ostatnio sprawdzałam jak wygląda kwestia podróży do Iranu czy Afganistanu (w przypadku drugiego Talibowie są coraz bardziej otwarci i strasznie zachęcają. Podobno jest tam również bezpieczniej, co nie dziwi, bo niby kogo mają teraz szantażować skoro Amerykanie wyszli?) i oczywiście, że od nas się tam nie dostanie, ale jakby polecieć do Arabii Saudyjskiej, to już tak. Wydaje się też, że jeżeli się nie wychylasz i przestrzegasz obyczajów, to jest bezpiecznie. Sama nie mam opinii, ale jak tak oglądam relacje, to powszechna opinia brzmi, że niebezpieczniej jest w Afryce czy Ameryce Środkowej niż obecnie w Afganistanie, Iranie, a co dopiero Białorusi.

Natomiast, co do pytania @Heinz-Werner Grüner:
1. Rosja (Moskwa, Petersburg, Kolej Transyberyjska
2. Zjednoczone Królestwo (Londyn, Windsor, wycieczka wybrzeżami Szkocji, które są przepiękne, Arundel, Walia - wycieczka typowo widokowo-historyczna)
3. Bliski Wschód szeroko rozumiany, by poznać tamtejszą historię oraz kulturę osobiście

Z innych państw to Chiny, Japonia, Kanada, Stany (D.C., Texas, może NY, Parki rozrywki studiów filmowych w Kalifornii), Chorwacja (Dalmacja i stare miasta), Włochy, Francja, Finlandia, ale w innym charakterze
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

@Ronon Dex jak masz odwagę to jedź :D i daj znać, czy cię nie porwali.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 28 lipca 2025, 19:26 @Ronon Dex jak masz odwagę to jedź :D i daj znać, czy cię nie porwali.
A po co mam tam jechać? Nie mam tam żadnego interesu... a jakoś mnie taki "skansen" niespecjalnie interesuje - co nie zmienia faktu, że twierdzenia o "samobójstwie" są totalną bzdurą.

Ostrzeżenia MSZ datują się 2022 i po prostu nikt ich nie zdjął (pewnie z przyczyn politycznych) - a były motywowane "wzrostem napięcia" i "wydarzeniami wojennymi w regionie". Miało to oczywisty sens w chwili wybuchu wojny rosyjsko-ukraińskiej i jej początkowym przebiegiem, ale obecnie ta wojna przeszła w zupełnie inną fazę.

Z tego co można obecnie wyczytać na temat podróżowania do tego kraju, to np. przestępczość wobec cudzoziemców jest stosunkowo niska, a ryzyko napaści lub kradzieży jest minimalne w głównych miastach. Choć oczywiście zaleca się unikania wszelkiej polityki, zgromadzeń itd. W ostrzeżeniach przebąkuje się o niestabilnej sytuacji kraju - ale to chyba pobożne życzenia, a nie fakty, bo władza Łukaszenki niestety trzyma się mocno.

Musi być tych "samobójców" bardzo dużo, wręcz "samobójstwa masowe" bo ostatniej doby (stan na chwilę pisania tego postu... dane są aktualizowane kilka razy na dobę) przez przejście graniczne w Terespolu przejechało na Białoruś 47 autobusów i 320 samochodów osobowych.
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 lipca 2025, 14:00 To gdzie zatem byście się wybrali chętnie? Jakieś top3 wymarzone?
Australia i Oceania (wybrane miejsca)
Niektóre stany USA jak Wyoming, Montana czy Kolorado oraz Alaska

Czyli raczej "palcem po mapie"...
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2025, 21:32 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludzie jeżdżą na wakacje do Tunezji, gdzie bywa w sezonie 40 stopni i na pewno znajdą się inni ludzie, którzy wolą nieco lżejsze temperatury, więc tamtych mogą nazwać samobójcami. Czy to również zrodzi takie oburzenie? xD
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Samobójstwo - tutaj raczej chodziło o przenośnię. Białoruś to jeszcze nie Korea Północna. Nie mniej z polskim paszportem na pewno nie jest łatwiej. ;) I w tym chyba się zgadzamy. Pewnie @Peetri Romanaav jako "znawca kobiet z Białej Rusi" bedzie miał inne zdanie na ten temat. ;)
Ustalmy jednak jedno, nikt z nas nie ma w swoim top 10 wizyty na Białorusi.
Anastasia Windsachen pisze: 28 lipca 2025, 19:12
Poza tym nikt nie każe dostawać się przez nasze przejście. Tak z ciekawości ostatnio sprawdzałam jak wygląda kwestia podróży do Iranu czy Afganistanu (w przypadku drugiego Talibowie są coraz bardziej otwarci i strasznie zachęcają. Podobno jest tam również bezpieczniej, co nie dziwi, bo niby kogo mają teraz szantażować skoro Amerykanie wyszli?) i oczywiście, że od nas się tam nie dostanie, ale jakby polecieć do Arabii Saudyjskiej, to już tak. Wydaje się też, że jeżeli się nie wychylasz i przestrzegasz obyczajów, to jest bezpiecznie. Sama nie mam opinii, ale jak tak oglądam relacje, to powszechna opinia brzmi, że niebezpieczniej jest w Afryce czy Ameryce Środkowej niż obecnie w Afganistanie, Iranie, a co dopiero Białorusi.

Natomiast, co do pytania @Heinz-Werner Grüner:
1. Rosja (Moskwa, Petersburg, Kolej Transyberyjska
2. Zjednoczone Królestwo (Londyn, Windsor, wycieczka wybrzeżami Szkocji, które są przepiękne, Arundel, Walia - wycieczka typowo widokowo-historyczna)
3. Bliski Wschód szeroko rozumiany, by poznać tamtejszą historię oraz kulturę osobiście

Z innych państw to Chiny, Japonia, Kanada, Stany (D.C., Texas, może NY, Parki rozrywki studiów filmowych w Kalifornii), Chorwacja (Dalmacja i stare miasta), Włochy, Francja, Finlandia, ale w innym charakterze
Piękne i skrajne opcje. Zaskakująca dla mnie "jedynka". Spodziewałem się właśnie dwójki najwyżej. Z resztą mogę się zgodzić, ale zbyt ogólnie Szanowna wskazała. Dla przykładu Paryż, Cannes czy Lazurowe wiadomo, ale już Calais mnie nie intererere w ogóle. ;)
Ronon Dex pisze: 28 lipca 2025, 20:22
Femme Mystere pisze: 28 lipca 2025, 19:26 @Ronon Dex jak masz odwagę to jedź :D i daj znać, czy cię nie porwali.

Australia i Oceania (wybrane miejsca)
Niektóre stany USA jak Wyoming, Montana czy Kolorado oraz Alaska

Czyli raczej "palcem po mapie"...
O tak, okolice Australii, a nawet bardziej Nowa Zelandia, ale chętnie bym tam zawitał również. Stany z "Hameryki" takie typowo Rononowskie, co oczywiście nic nie umniejsza, ale wspodziewałem się
Joachim Cargalho pisze: 28 lipca 2025, 20:29 Ludzie jeżdżą na wakacje do Tunezji, gdzie bywa w sezonie 40 stopni i na pewno znajdą się inni ludzie, którzy wolą nieco lżejsze temperatury, więc tamtych mogą nazwać samobójcami. Czy to również zrodzi takie oburzenie? xD
. :)
A to już inny wymiar - Jeden chce zimy, drugi chce lata, góry, nie plaża... I tak dalej, pomijam splendor, spokój, imprezy, ich brak, hałas, zacisze etc. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja mam w swoim Top10 Białoruś! :D
Jeszcze Estonia, Łotwa, Norwegia, Wyspy Owcze. Ja nie potrzebuję ciepła 😅
Poza tym, Europa mi wystarczy :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 28 lipca 2025, 21:59 Ja mam w swoim Top10 Białoruś! :D
Jeszcze Estonia, Łotwa, Norwegia, Wyspy Owcze. Ja nie potrzebuję ciepła 😅
Poza tym, Europa mi wystarczy :D
Ktoś tu łechta ego oberhaupta z pewnymi małymi wyspami. Czuje zagranie pod publiczkę. ;)

Europa, nie wystarcza, a gdzie żeś był w w zeszłym roku? ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ