Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Joachim Cargalho »

Nie dalej niż na półwyspie apenińskim, @Wodzu :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 28 lipca 2025, 22:03 Nie dalej niż na półwyspie apenińskim, @Wodzu :P
A to może @Szara Eminencjo było 2 lata temu, coś się udał nieco dalej. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ach, no zdarzyło mi się być. Ale tam przeważały względy historyczne, a sama kultura jakoś do mnie zupełnie nie przemawia. Wręcz mnie męczy. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 28 lipca 2025, 22:08 Ach, no zdarzyło mi się być. Ale tam przeważały względy historyczne, a sama kultura jakoś do mnie zupełnie nie przemawia. Wręcz mnie męczy. :P
Historyczne, czy bardziej "witaj chwilo"? Nie wiem czy piszemy o tym samym. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wydaje mi się, że piszemy o bliskim wschodzie 😅
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 28 lipca 2025, 22:19 Wydaje mi się, że piszemy o bliskim wschodzie 😅
Jawohl, choć on nie taki "bliski". ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Taki średni by wychodziło. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 28 lipca 2025, 22:23 Taki średni by wychodziło. :)
Średniobliski Wschód? ;) Brzmi bardzo godnie - jak w mikronacjach. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 lipca 2025, 21:56 Piękne i skrajne opcje. Zaskakująca dla mnie "jedynka". Spodziewałem się właśnie dwójki najwyżej. Z resztą mogę się zgodzić, ale zbyt ogólnie Szanowna wskazała. Dla przykładu Paryż, Cannes czy Lazurowe wiadomo, ale już Calais mnie nie intererere w ogóle. ;)
Dla mnie Paryż jedynie muzealnie i z miejscami historycznymi. Chyba da się zwiedzać katakumby i cmentarze, ale to jest mocne chyba. Oprócz tego Dunkierka, Omaha Beach, cmentarz D-Day, Linia Maginota, francuskie zamki i oczywiście winnice. Włochy podobnie - historyczny Rzym, Wenecja, Mediolan, może dzień lub dwa na włoskiej wsi przy winoroślach. Nie jestem zwolenniczką wyjazdów wypoczynkowych typu leżenie na piasku, all inclusive, zaplanowane wycieczki... Oj nie, zwiedzanie, zwiedzanie i jeszcze raz zwiedzanie. W Egipcie czy Jordanii nie pogardziłabym przejażdżką na wielbłądzie, zwłaszcza pod piramidy czy Petrę.

Co do zaskakującej jedynki - UK jest zbyt pewne jeżeli chodzi o pojechanie tam. By tam pojechać mogłabym nawet teraz kupić bilet i pewnie za 3h bym siedziała w samolocie (to, że niezbyt miałabym pieniądze na to, to inna sprawa). Rosja za to jest z gatunku marzeń mocno niepewnych. Nawet bym zaryzykowała stwierdzeniem, że prędzej uda mi się polecieć na Bliski Wschód niż do niej (również z pewnych, przyszłościowych względów).
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Guten Tag, Meine Lieben Damen und Herren! :D

Widzę, że otworzyłem puszkę Pandory :lol:

No cóż, moje Top Drei to, choć biorę pod uwagę tylko kraje, gdzie mogę wjechać bez ryzyka mojej aktywności odnośnie Wolnego, znów Wielkiego Iranu:

1. Grecja.
2. Armenia.
3. Chiny. (Z tym ostatnim krajem, to może być różnie!).

Co do turystyki do wymienionych powyżej przez naszą kefijową Nastkę @Anastasia Windsachen Islamskiej Republiki Iranu i Emiratu Afganistanu, to Ty tak kochasz Palestynę, że Ciebie tam na sto procent wpuszczą :lol:
Tylko wiesz... Chińczycy czy Rosjanie wjadą bez wizy, jako, że jesteś z wrażego Zachodu, to za pierwszym razem zapłacisz 90 euro za wizę, ale jej nie dostaniesz dla zasady i dopiero za drugim razem, po wpłaceniu kolejnych 90 euro ją dostaniesz (razem wyjdzie ta przyjemność 180 euro!) 8-)

Dobra wiadomość jest taka, że sama na własne oczęta się przekonasz, jak tam jest i że wrzucanie Iranu do islamskiego worka, to tak nie za bardzo :P

Moje rady to:

Einz - Nic nie mówić o Palestynie, bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie, więc gdy kochany reżim ajatollachów jest za Palestyńczykami, to z automatu, Irańczycy są przeciw nim w ramach takiego:
"Tatuś kocha, ale bije" ;)

Zwei - Może lepiej w ogóle się nie przyznawać, że chcesz jechać do Afganistanu, bo jednak reżim sztucznie robi nagonkę na Afganki i Afgańczyków w Iranie i ich wydala przez granicę prosto w gościnne rączki talibów... Warto wspomnieć, że wśród uciekinierów z Afganistanu żyjących w Iranie są też zwykli przestępcy i jakiś czas temu, pewna Iranka w mieście mojej najmilejszej została przez dwóch afgańskich "inżynierów" zamordowana z motywem rabunkowym, więc bywa różnie...

Drei- Możliwe, że zamienisz się w kamień w Afganistanie, bo sobie wejdziesz do parku w Kabulu jak w Wawie, ale patrzące na Ciebie Afganki mogą tylko o tym pomarzyć ze względu na talibańską politykę Nur für Herren/Menschen... Oczywiście, taka turystka z Zachodu jak Ty, będzie mogła... :roll:

Co zabrać do Polski z podróży na pamiątkę:

1. Perskie dywany.
2. Perskiego kota.
3. Jakiegoś irańskiego ukochanego lub ukochaną (jak on/a z Tobą wytrzyma za tą Twoją "miłość" do Izraela, to ja nie wiem!!!) XD
4. Halvę, choć ta irańska jest bez cukru praktycznie!!! :karo
5. Banknoty z czasów Królestwa Afganistanu z 1939, żeby Jürgen się cieszył oraz banknoty z czasów Cesarstwa Iranu przed 1979 rokiem ;) (Monetami z czasów Achemenidów, Seleucydów, czy Greków z Baktrii też nie pogardzę!) :D
6. Pistacje!!!
7. Migdały!!!

To by było wszystko ;)

Jako ilustrację muzyczną do tematu wakacyjnego wybieram takie oto video, bo Mistrzu(!), Restam in Pacem(!):

https://youtu.be/YKhci_ZdYjA?si=pefF5IT7Mx_h1KtW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”