Książę Persji nadaje!
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Książę Persji nadaje!
Ach, no zdarzyło mi się być. Ale tam przeważały względy historyczne, a sama kultura jakoś do mnie zupełnie nie przemawia. Wręcz mnie męczy. 

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Historyczne, czy bardziej "witaj chwilo"? Nie wiem czy piszemy o tym samym.Joachim Cargalho pisze: ↑28 lipca 2025, 22:08 Ach, no zdarzyło mi się być. Ale tam przeważały względy historyczne, a sama kultura jakoś do mnie zupełnie nie przemawia. Wręcz mnie męczy.![]()
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Anastasia Windsachen • Stempel
-
ODZNACZENIA
Dla mnie Paryż jedynie muzealnie i z miejscami historycznymi. Chyba da się zwiedzać katakumby i cmentarze, ale to jest mocne chyba. Oprócz tego Dunkierka, Omaha Beach, cmentarz D-Day, Linia Maginota, francuskie zamki i oczywiście winnice. Włochy podobnie - historyczny Rzym, Wenecja, Mediolan, może dzień lub dwa na włoskiej wsi przy winoroślach. Nie jestem zwolenniczką wyjazdów wypoczynkowych typu leżenie na piasku, all inclusive, zaplanowane wycieczki... Oj nie, zwiedzanie, zwiedzanie i jeszcze raz zwiedzanie. W Egipcie czy Jordanii nie pogardziłabym przejażdżką na wielbłądzie, zwłaszcza pod piramidy czy Petrę.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 lipca 2025, 21:56 Piękne i skrajne opcje. Zaskakująca dla mnie "jedynka". Spodziewałem się właśnie dwójki najwyżej. Z resztą mogę się zgodzić, ale zbyt ogólnie Szanowna wskazała. Dla przykładu Paryż, Cannes czy Lazurowe wiadomo, ale już Calais mnie nie intererere w ogóle.![]()
Co do zaskakującej jedynki - UK jest zbyt pewne jeżeli chodzi o pojechanie tam. By tam pojechać mogłabym nawet teraz kupić bilet i pewnie za 3h bym siedziała w samolocie (to, że niezbyt miałabym pieniądze na to, to inna sprawa). Rosja za to jest z gatunku marzeń mocno niepewnych. Nawet bym zaryzykowała stwierdzeniem, że prędzej uda mi się polecieć na Bliski Wschód niż do niej (również z pewnych, przyszłościowych względów).
Königinmutter des Voxland-Königreiches

- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Guten Tag, Meine Lieben Damen und Herren!
Widzę, że otworzyłem puszkę Pandory
No cóż, moje Top Drei to, choć biorę pod uwagę tylko kraje, gdzie mogę wjechać bez ryzyka mojej aktywności odnośnie Wolnego, znów Wielkiego Iranu:
1. Grecja.
2. Armenia.
3. Chiny. (Z tym ostatnim krajem, to może być różnie!).
Co do turystyki do wymienionych powyżej przez naszą kefijową Nastkę @Anastasia Windsachen Islamskiej Republiki Iranu i Emiratu Afganistanu, to Ty tak kochasz Palestynę, że Ciebie tam na sto procent wpuszczą
Tylko wiesz... Chińczycy czy Rosjanie wjadą bez wizy, jako, że jesteś z wrażego Zachodu, to za pierwszym razem zapłacisz 90 euro za wizę, ale jej nie dostaniesz dla zasady i dopiero za drugim razem, po wpłaceniu kolejnych 90 euro ją dostaniesz (razem wyjdzie ta przyjemność 180 euro!)
Dobra wiadomość jest taka, że sama na własne oczęta się przekonasz, jak tam jest i że wrzucanie Iranu do islamskiego worka, to tak nie za bardzo
Moje rady to:
Einz - Nic nie mówić o Palestynie, bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie, więc gdy kochany reżim ajatollachów jest za Palestyńczykami, to z automatu, Irańczycy są przeciw nim w ramach takiego:
"Tatuś kocha, ale bije"
Zwei - Może lepiej w ogóle się nie przyznawać, że chcesz jechać do Afganistanu, bo jednak reżim sztucznie robi nagonkę na Afganki i Afgańczyków w Iranie i ich wydala przez granicę prosto w gościnne rączki talibów... Warto wspomnieć, że wśród uciekinierów z Afganistanu żyjących w Iranie są też zwykli przestępcy i jakiś czas temu, pewna Iranka w mieście mojej najmilejszej została przez dwóch afgańskich "inżynierów" zamordowana z motywem rabunkowym, więc bywa różnie...
Drei- Możliwe, że zamienisz się w kamień w Afganistanie, bo sobie wejdziesz do parku w Kabulu jak w Wawie, ale patrzące na Ciebie Afganki mogą tylko o tym pomarzyć ze względu na talibańską politykę Nur für Herren/Menschen... Oczywiście, taka turystka z Zachodu jak Ty, będzie mogła...
Co zabrać do Polski z podróży na pamiątkę:
1. Perskie dywany.
2. Perskiego kota.
3. Jakiegoś irańskiego ukochanego lub ukochaną (jak on/a z Tobą wytrzyma za tą Twoją "miłość" do Izraela, to ja nie wiem!!!) XD
4. Halvę, choć ta irańska jest bez cukru praktycznie!!!
5. Banknoty z czasów Królestwa Afganistanu z 1939, żeby Jürgen się cieszył oraz banknoty z czasów Cesarstwa Iranu przed 1979 rokiem
(Monetami z czasów Achemenidów, Seleucydów, czy Greków z Baktrii też nie pogardzę!)
6. Pistacje!!!
7. Migdały!!!
To by było wszystko
Jako ilustrację muzyczną do tematu wakacyjnego wybieram takie oto video, bo Mistrzu(!), Restam in Pacem(!):
https://youtu.be/YKhci_ZdYjA?si=pefF5IT7Mx_h1KtW
Widzę, że otworzyłem puszkę Pandory
No cóż, moje Top Drei to, choć biorę pod uwagę tylko kraje, gdzie mogę wjechać bez ryzyka mojej aktywności odnośnie Wolnego, znów Wielkiego Iranu:
1. Grecja.
2. Armenia.
3. Chiny. (Z tym ostatnim krajem, to może być różnie!).
Co do turystyki do wymienionych powyżej przez naszą kefijową Nastkę @Anastasia Windsachen Islamskiej Republiki Iranu i Emiratu Afganistanu, to Ty tak kochasz Palestynę, że Ciebie tam na sto procent wpuszczą
Tylko wiesz... Chińczycy czy Rosjanie wjadą bez wizy, jako, że jesteś z wrażego Zachodu, to za pierwszym razem zapłacisz 90 euro za wizę, ale jej nie dostaniesz dla zasady i dopiero za drugim razem, po wpłaceniu kolejnych 90 euro ją dostaniesz (razem wyjdzie ta przyjemność 180 euro!)
Dobra wiadomość jest taka, że sama na własne oczęta się przekonasz, jak tam jest i że wrzucanie Iranu do islamskiego worka, to tak nie za bardzo
Moje rady to:
Einz - Nic nie mówić o Palestynie, bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie, więc gdy kochany reżim ajatollachów jest za Palestyńczykami, to z automatu, Irańczycy są przeciw nim w ramach takiego:
"Tatuś kocha, ale bije"
Zwei - Może lepiej w ogóle się nie przyznawać, że chcesz jechać do Afganistanu, bo jednak reżim sztucznie robi nagonkę na Afganki i Afgańczyków w Iranie i ich wydala przez granicę prosto w gościnne rączki talibów... Warto wspomnieć, że wśród uciekinierów z Afganistanu żyjących w Iranie są też zwykli przestępcy i jakiś czas temu, pewna Iranka w mieście mojej najmilejszej została przez dwóch afgańskich "inżynierów" zamordowana z motywem rabunkowym, więc bywa różnie...
Drei- Możliwe, że zamienisz się w kamień w Afganistanie, bo sobie wejdziesz do parku w Kabulu jak w Wawie, ale patrzące na Ciebie Afganki mogą tylko o tym pomarzyć ze względu na talibańską politykę Nur für Herren/Menschen... Oczywiście, taka turystka z Zachodu jak Ty, będzie mogła...
Co zabrać do Polski z podróży na pamiątkę:
1. Perskie dywany.
2. Perskiego kota.
3. Jakiegoś irańskiego ukochanego lub ukochaną (jak on/a z Tobą wytrzyma za tą Twoją "miłość" do Izraela, to ja nie wiem!!!) XD
4. Halvę, choć ta irańska jest bez cukru praktycznie!!!
5. Banknoty z czasów Królestwa Afganistanu z 1939, żeby Jürgen się cieszył oraz banknoty z czasów Cesarstwa Iranu przed 1979 rokiem
6. Pistacje!!!
7. Migdały!!!
To by było wszystko
Jako ilustrację muzyczną do tematu wakacyjnego wybieram takie oto video, bo Mistrzu(!), Restam in Pacem(!):
https://youtu.be/YKhci_ZdYjA?si=pefF5IT7Mx_h1KtW