Powstanie nowego czasopisma i teatru narodowego

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Powstanie nowego czasopisma i teatru narodowego

Post autor: Mandaryna »

Zaczynając nie wiem, czy pisze to w odpowiedniej kategorii, ale mówi się z przypałem albo wcale. Więc witam was kochani moi dziś środku w nocy przychodzę do was z pytaniem na dzisiejszy poranek, który będzie za parę godzin. Czybyście chcieli, na naszym kochanym Edelweiss powstało czasopismo o treściach historycznych, muzycznych a także może modowych, czy też z wierszami na dzień dobry i dlatego to jest potrzebna wasza pomoc czybyście chcieli taką nowinkę czytelniczą. Chętnie poczytam wasze opinie lub zdanie na ten temat, ale też zdradzę, że do takiego pomysłu przekonało mnie oglądanie takiego programu telewizyjnego „Kalendárium ” produkcji czeskiej telewizji, gdzie tematy są związane z historią, a także quizem, a prowadzącą jest Saskia Burešová. (wiem, że ten kawałek wiadomości odbiega od czasów dziejących się na Edelweiss, ale musiałem wspomnieć o tym). Wracając to zainspirowało mnie do takiego pomysłu, że bardziej różnorodny i rozbudowany sposób. Myślę też nad tym gdyby także w naszym kochanym państwie powstał teatr narodowy jeśli istnieje to nie wiedziałem. Życzę miłej nocy lub poranka zależności, kto, o której porze to czyta i czekam na wasze opinie w tym temacie kochani! ♡♡♡.

Pozdrawiam was serdecznie! ♡
Wasz Vratislav / Mandaryna ~
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Powstanie nowego czasopisma i teatru narodowego

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Pomysł czasopisma wydaje się być idealny w warunkach początkowych. Szanowny "okrzepnie" z forum, pobawi się w mpcnych dla siebie stronach, zrozumie przy okazji na czym to mniej więcej polega. Zakładam, że gazeta miałaby być oparta na realnych wydarzeniach, tak? Czy dotyczących tylko mikronacji?
Jesli chodzi o Pańskie zainteresowania, to widzę, że moda nie jest Szanownemu obca, zatem może w niedalekiej przyszłości przy pomocy FBI Nadel uda się wypuścić własną kolekcję. Kto wie!

Jeśli chodzi o teatr narodowy, to nie ma, choć wydawaliśmy znakomite sztuki teatralne:
"Ród Cargalho - Kochaj i bez dyskusji" - viewtopic.php?f=47&t=893
"Ród Cargalho - Kochaj albo dobij" - viewtopic.php?f=47&t=573

Powiedzmy, że teatru, jako budynku nie ma (fajnie jakby się znalazł w Stadt Edelweiss, naszej stolicy, ale w Wolkenbad mamy operę. viewtopic.php?f=15&t=1230)
Może i Szanowny poprowadzi proces powstawania obiektu Teatru Narodowego, kto wie, kto wie!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Cudowny pomysł, Frau @Mandaryna , będę wierną czytelniczką a także chętnie czasem współautorką.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 29 lipca 2025, 08:56 Cudowny pomysł, Frau @Mandaryna , będę wierną czytelniczką a także chętnie czasem współautorką.
Tak sobie własnie pomyslałem, że moze warto zrobić jakąś kooperację. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

I znowu Helge będzie musiało się przebudzić, żeby nie dać się zjeść konkurencji? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Mandaryna Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Mandaryna »

Przepraszam że odpowiadam tak późno no cóż zdarza się.

@Heinz-Werner Grüner Jeśli chodzi o gazetkę i rzeczy w niej, które będą w niej umieszczone to prędzej o realnych wydarzeniach, ale można zawsze dać coś na temat mikronacji tylko przy tym już jest potrzebna pomoc jestem otwarty na wszystko. Druga rzecz świetne sztuki były wystawiane z tego, co widzę, ale dlaczegóż nie ma budynku teatru? Dlatego podczas mego pobytu w naszym kochanym Edelweiss postaram się jak tylko mogę by powstał narodowy teatr Edelweiss. 8-)

@Femme Mystere O Frau Mystere miło mi to słyszeć. Jeśli szanowna frau ma ochotę, to może być współautorką i też dodać coś od siebie. ;)

@Joachim Cargalho O tam już bez przesady nie jestem z tych osób, żeby były konkurencję pomiędzy dwoma czasopismami. Każdy będzie robił i tyle zawsze będzie można jakąś współpracę zrobić. :!:

Ps. Gazetka będzie tworzona w aplikacji Canva, ale jeśli ktoś ma inną do polecenia to chętnie zobaczę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Mandaryna pisze: 29 lipca 2025, 17:08 Ps. Gazetka będzie tworzona w aplikacji Canva, ale jeśli ktoś ma inną do polecenia to chętnie zobaczę.
Canva to nadaplikacja xd
Nic lepszego dla amatorów się nie znajdzie :D
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mandaryna pisze: 29 lipca 2025, 17:08

@Joachim Cargalho O tam już bez przesady nie jestem z tych osób, żeby były konkurencję pomiędzy dwoma czasopismami. Każdy będzie robił i tyle zawsze będzie można jakąś współpracę zrobić. :!:
Oczywiście moja wypowiedź może śmiało być traktowana jako żart. Nawet jeśli powstałaby konkurencja, fajnie gdyby wzajemnie obie redakcje nakręcała. W Edelweiss stawiamy jednak współpracę ponad wszystko (z wyjątkiem ostatniego puczu), więc pewnie i wymiana autorów tekstów w redakcjach jest naturalna. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Heinz-Werner Grüner pisze: 29 lipca 2025, 08:49 Powiedzmy, że teatru, jako budynku nie ma (fajnie jakby się znalazł w Stadt Edelweiss, naszej stolicy, ale w Wolkenbad mamy operę. viewtopic.php?f=15&t=1230)
Może i Szanowny poprowadzi proces powstawania obiektu Teatru Narodowego, kto wie, kto wie!
Mogę wspomóc, jak zajdzie taka potrzeba :D Co do samej gazetki - super pomysł o bądź czym. W mikroświecie brakuje nam kącików płotkarskich prowadzonych w zręczny sposób. W Sarmacji co prawda wciąż aktywny jest Aww Czarek, ale to bardziej nieregularnik. W Rzeczpospolitej Obojga Narodów również powstawał taki plotkarski kącik. Co jakiś czas może byłoby i to dobre, prowadzone oczywiście w dobrym guście.
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Krzysztof Windsor pisze: 29 lipca 2025, 19:09 Mogę wspomóc, jak zajdzie taka potrzeba :D Co do samej gazetki - super pomysł o bądź czym. W mikroświecie brakuje nam kącików płotkarskich prowadzonych w zręczny sposób. W Sarmacji co prawda wciąż aktywny jest Aww Czarek, ale to bardziej nieregularnik. W Rzeczpospolitej Obojga Narodów również powstawał taki plotkarski kącik. Co jakiś czas może byłoby i to dobre, prowadzone oczywiście w dobrym guście.
Ostatnie zdanie to chyba pstryczek w naszą stronę, @Femme Mystere :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”