Mapa Polityczna Mikroświata
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Mapa Polityczna Mikroświata
Voxlandzka agresja na Samundę. Do czego to doszło. @Damiano Robingren widzisz i nie grzmisz.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Akurat Samunda zakończyła działalność bez jakiegokolwiek oddania ziem "pod opiekę", a więc to typowe OBPP, na którym każdy może sobie swobodnie utworzyć co mu się podoba.Joachim Cargalho pisze: ↑29 lipca 2025, 11:33 Podły Imperializm, który dotyka dziedzictwo kulturowe Samundy.
Akurat Voxland sobie tam prowadzi narrację konfliktu zbrojnego z całkowicie narracyjną Alkualibijską Republiką Ludową Sambany - dlatego nie byłoby wygodne by w tym momencie ktoś utworzył na tym terenie jakieś inne państwo. Voxland tego terytorium nie przyłączył do swojego państwa (do czego miałby w sumie pełne prawo - jako, że to typowe OBPP), a tylko poprosił o zaznaczenia tegoż OBPP jako teren z ograniczonym osadnictwem.
Z tego co wiem, to gdyby ktoś chciał przekształcić to narracyjne (i potrzebne tylko do narracji) państwo w "normalną" mikronację z zachowaniem dotychczasowej narracji to pewnie nawet byliby zadowoleni. Nie musieliby prowadzić wojny sami ze sobą...
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mnie tylko dziwi że się tym nie przejąłeś, bo ja pamiętam że ty Ronon akurat w Samundzie działałeś.Ronon Dex pisze: ↑29 lipca 2025, 20:41Akurat Samunda zakończyła działalność bez jakiegokolwiek oddania ziem "pod opiekę", a więc to typowe OBPP, na którym każdy może sobie swobodnie utworzyć co mu się podoba.Joachim Cargalho pisze: ↑29 lipca 2025, 11:33 Podły Imperializm, który dotyka dziedzictwo kulturowe Samundy.
Akurat Voxland sobie tam prowadzi narrację konfliktu zbrojnego z całkowicie narracyjną Alkualibijską Republiką Ludową Sambany - dlatego nie byłoby wygodne by w tym momencie ktoś utworzył na tym terenie jakieś inne państwo. Voxland tego terytorium nie przyłączył do swojego państwa (do czego miałby w sumie pełne prawo - jako, że to typowe OBPP), a tylko poprosił o zaznaczenia tegoż OBPP jako teren z ograniczonym osadnictwem.
Z tego co wiem, to gdyby ktoś chciał przekształcić to narracyjne (i potrzebne tylko do narracji) państwo w "normalną" mikronację z zachowaniem dotychczasowej narracji to pewnie nawet byliby zadowoleni. Nie musieliby prowadzić wojny sami ze sobą...![]()
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Samunda jako wieloletnie dziedzictwo kulturowe mikroświata powinna być otoczona nienegocjowalną opieką. Skoro Wurstlandia jest rezerwatem, Samunda również powinna nim być. Tym bardziej, że z tego co kojarzę, narracja Voxlandu na terenach samundyjskich jest niezgodna z dotychczasową historią, co jest sprzeczne z dotychczasową historią. Na tereny samundyjskie zostały wysłane myśliwce MK-3A.
Czy ktoś w ogóle przejmuje się tamtejszą ludnością? Nawet jeśli upadła państwowość Samundy, nadal istnieje tam jej kultura. Nie pamiętam, by Meisande V Gvandoya pretendowała do miana emira.
Czy ktoś w ogóle przejmuje się tamtejszą ludnością? Nawet jeśli upadła państwowość Samundy, nadal istnieje tam jej kultura. Nie pamiętam, by Meisande V Gvandoya pretendowała do miana emira.

- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No tym bardziej że to moja babcia Meisande V Gvandoya, także @Ronon Dex te ostatnie poprawki map niezbyt. @Krzysztof Windsor do ciebie też apel, by ziemie mojej babci zostawić w spokoju.Joachim Cargalho pisze: ↑29 lipca 2025, 20:59 Samunda jako wieloletnie dziedzictwo kulturowe mikroświata powinna być otoczona nienegocjowalną opieką. Skoro Wurstlandia jest rezerwatem, Samunda również powinna nim być. Tym bardziej, że z tego co kojarzę, narracja Voxlandu na terenach samundyjskich jest niezgodna z dotychczasową historią, co jest sprzeczne z dotychczasową historią. Na tereny samundyjskie zostały wysłane myśliwce MK-3A.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Działałem... no i co z tego? Nie wyszło - Samunda zakończyła działalność, teren jest wolny do działań dla innych.Leszek Ebe-Grüner pisze: ↑29 lipca 2025, 20:46 Mnie tylko dziwi że się tym nie przejąłeś, bo ja pamiętam że ty Ronon akurat w Samundzie działałeś.
Może bym się przejął, gdyby ktoś w Sambafryce chciał urządzić "V-Antarktydę", ale jeżeli Voxland sobie działa z zachowaniem w miarę (dokładnie nie musi) klimatu tamtego kawałka kontynentu, to w tym złego?
Coś się skończyło - coś się zaczęło nowego... nic w tym dziwnego.
Ziemia była wolna i nikt się nią nie interesował, dopóki ktoś inny nie zaczął tam sobie działać.
Wurstlandia pozostała skansensem bo taka była wtedy wola ostatnich wurstlandczyków... inna sprawa, że mam wątpliwość czy to jeszcze aktualne, bo od tamtej kwestii minęło parę lat. W sumie trzeba to by było wyjaśnić...Joachim Cargalho pisze: ↑29 lipca 2025, 20:59 Samunda jako wieloletnie dziedzictwo kulturowe mikroświata powinna być otoczona nienegocjowalną opieką. Skoro Wurstlandia jest rezerwatem, Samunda również powinna nim być.
Natomiast osoby kierujące Samundą z chwilą zakończenia działalności nie wyraziły takiej woli by nastąpiło jakiekolwiek zabezpieczenie terenu.
Meisande V Gvandoya - zamknęła ten rozdział, bez wyrażania jakichkolwiek warunków. Teren stał się OBPP i tyle...Joachim Cargalho pisze: ↑29 lipca 2025, 20:59 Nawet jeśli upadła państwowość Samundy, nadal istnieje tam jej kultura. Nie pamiętam, by Meisande V Gvandoya pretendowała do miana emira.
Gdybyśmy przyjmowali zasadę, że ziemie po upadłych czy zlikwidowanych v-państwach są zamknięte dla nowych projektów to skończyłoby się to koniecznością ciągłego usypywania nowych lądów, w obliczy ogromu pustego miejsca. Przecież to bzdura by była...
Większość tych "zabezpieczeń" OBPP (te na szaro) nie polega na tym, że zabezpieczający nie chce tam w ogóle żadnego osadnictwa - a po prostu dlatego by ewentualnie powstałe nowe państwo pasowało klimatem do reszty kontynentu czy sąsiedztwa, albo jakoś nawiązywało do historii danej ziemi.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Proponuję wyruszyć z maulwurfami na misję pokojową na Samundę.
Poza tym Wurstlandia to rezerwat, bo tam podobno żyły unikalne małpy.
Poza tym Wurstlandia to rezerwat, bo tam podobno żyły unikalne małpy.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Ronon Dex a i co z Ardemią? W sensie jej południową częścią? To nie jest tak że ona należy pod II Federację Nordacką? Pytam bo gadałem z Michaiłem i on na forum II Federacji Nordackiej działa z tą Ardemią, więc mapa i tak nie jest 100% aktualna
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przecież na to pozwalamy, gdy jacyś tam przedstawiciele Państwa chcą ochrony tych terenów.
Więc ta bzdura tak działa tylko połowicznie, tak? Blokowanie Bialenii nie jest bzdurą, blokowanie Samundy bzdurą jest?
To, że ostatni osadnicy nie wyrazili takiej woli, nie oznacza, ze społeczność mikronacyjna sama nie może docenić działalności danego kraju. Samunda istniała bodajże od 2008 r. i większości z obecnych mikronautów nie było wtedy we v-świecie, w tym pewnie całego Voxlandu. To wystarczający powód, by otoczyć ten teren opieką i wykorzystywać go narracyjnie zgodnie z jego historią i kulturą, a nie ingerować w niego.
Tym bardziej, że dotychczasowi użytkownicy tych ziem są obecni nadal i wyrażali opinie, iż zależy im na zachowaniu samundyjskiego dziedzictwa.