Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 29 lipca 2025, 21:42 Proponuję wyruszyć z maulwurfami na misję pokojową na Samundę.
A tak poważnie, to może ogólnie nie jest to zły pomysł... choć "trochę" przeszkadza "przesunięcie czasowe" Edelweiss. O ile wiem zabawę militarną w Voxlandzie prowadzi Anastasia Windsachen i może być otwarta na jakiś pomysł dołączenia do tej narracji.
Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 20:59 Czy ktoś w ogóle przejmuje się tamtejszą ludnością?
No jak się przejąłem... choć trochę ;) - przyjąłem swego czasu na wyspy Oceanii Leockiej emigrantów z upadłej Samundy...

1/
W związku z zapaścią, a chyba faktycznie upadkiem Samundy, Ronon Dex nawiązał kontakt z grupą wirtualnych mieszkańców tego kraju, z ludźmi z którymi swego czasu rozpoczął (na zlecenie Królowej) organizację tamtejszych Sił Zbrojnych.
[...]
Postanowiliśmy udzielić zarówno pomocy humanitarnej, jak i ewakuować wszystkich chętnych oraz zaoferować im miejsce do życia na Wyspach Oceanii... czy będzie to tymczasowe, czy na dłużej lub wręcz na stałe to pokaże czas.

2/
3/ Trzecia fala emigrantów napłynęła po upadku Samundy... był to prawie całkowicie personel wojskowy lotnictwa z tworzonej przeze mnie tam Królewskiej Armii.

Jak widać po datowaniu postów odbywało się to "na bieżąco", a nie dopiero wtedy gdy sobie ktoś przypomniał o Samundzie - tylko dlatego, że ktoś inny wykorzystał OBPP do swojej narracji.

:lol: :lol: :lol:
Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 21:49 Przecież na to pozwalamy, gdy jacyś tam przedstawiciele Państwa chcą ochrony tych terenów.
Więc ta bzdura tak działa tylko połowicznie, tak? Blokowanie Bialenii nie jest bzdurą, blokowanie Samundy bzdurą jest?
Bialenia nie jest całkowicie zablokowana... chodziło w razie czego o zachowanie jej klimatu na wszelki wypadek, gdyby miała się odrodzić w jakiejś części. Dawni mieszkańcy chcieli mieć głos w sprawie powstających tam ewentualnie nowych państw.

Taka była czytelna wola jej ostatnich mieszkańców (zresztą nie tylko, bo uzgadniano to też w dawnymi) w chwili zakończenia działalności. Zresztą ograniczenie jest czasowe - w zasadzie niedługo zniknie bo "zabezpieczenie" zostało ustalone na 2 lata czyli do 15 listopada tego roku jak się nie mylę.
Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 21:49 To, że ostatni osadnicy nie wyrazili takiej woli, nie oznacza, ze społeczność mikronacyjna sama nie może docenić działalności danego kraju.
Ta "społeczność" miała to gdzieś przez ostatnie prawie trzy lata... nagle sobie coś tam przypomnieliście i zaczęliście to Wasze "święte oburzenie" tylko dlatego, że się dowiedzieliście, że ktoś tam sobie narracje prowadzi. A prowadzi akurat od paru miesięcy... :lol:
Leszek Ebe-Grüner pisze: 29 lipca 2025, 21:46 @Ronon Dex a i co z Ardemią? W sensie jej południową częścią? To nie jest tak że ona należy pod II Federację Nordacką? Pytam bo gadałem z Michaiłem i on na forum II Federacji Nordackiej działa z tą Ardemią, więc mapa i tak nie jest 100% aktualna
Co prawda nie utrzymuję kontaktów z Federacją Nordacką, ale wiem (bo informacje spływają), że na tamtejszym forum są zarówno Regiony Federacji, które wchodzą w skład II Federacji Nordackiej oraz państwa, które tylko korzystają z forum II FN. Jak na razie Ardemia figuruje tam w dziale "Państwa Gościnne i Stowarzyszone".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Ronon Dex pisze: 29 lipca 2025, 22:04 Bialenia nie jest całkowicie zablokowana... chodziło w razie czego o zachowanie jej klimatu na wszelki wypadek, gdyby miała się odrodzić w jakiejś części.

Taka była czytelna wola jej ostatnich mieszkańców (zresztą nie tylko, bo uzgadniano to też w dawnymi) w chwili zakończenia działalności. Zresztą ograniczenie jest czasowe - w zasadzie niedługo zniknie bo "zabezpieczenie" zostało ustalone na 2 lata czyli do 15 listopada te4go roku jak się nie mylę.
Samundy też nie będziemy blokować całkowicie, będzie można jej używać narracyjnie - w zachowaniu struktur jej dotychczasowej kultury i historii. Voxland ma cały obszar Samby do wykorzystania swoich celów narracyjnych i nadal będzie to zgodne z kulturą kontynentalną (Bantu dużo bliżej do propozycji Emiratu), ale nie będzie gwałcić obyczajów samundyjskich. To nic innego jak imperatorskie zapędy.
Ronon Dex pisze: 29 lipca 2025, 22:04 Ta "społeczność" miała to gdzieś przez ostatnie prawie trzy lata... nagle sobie coś tam przypomnieliście i zaczęliście to Wasze "święte oburzenie" tylko dlatego, że się dowiedzieliście, że ktoś tam sobie narracje prowadzi. A prowadzi akurat od paru miesięcy... :lol:
To akurat nieco nad wyrost, bo z tego co zauważyłem, daleko tej narracji do regularności. Tym bardziej teraz warto zadbać o nietykalność terytorium Samundy, póki nie jest zbyt późno.
Trzy lata temu nikt nie myślał o tym, gdyż żadnemu z mikronatów nie przyszło do głowy robić Emiratu z Monarchii Plemiennej. Jeśli Anastazja chce prowadzić sobie jakąś (o zgrozo!) wojnę, może wykorzystać wiele ziem niczyich lub po mikronacjach sezonowych, których długość istnienia nijak ma się do kilkunastoletniej historii Samundy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 22:31 Jeśli Anastazja chce prowadzić sobie jakąś (o zgrozo!) wojnę, może wykorzystać wiele ziem niczyich...
Wykorzystuje ziemię niczyją... powtarzam po raz kolejny - nie było żadnego zabezpieczenia tego OBPP w chwili gdy w Voxlandzie rozpoczęto wspomnianą narrację.

Obecnie to jest już "post faktum" i nie widzę powodu by ktoś się miał do takich wstecznych decyzji (o ile w ogóle nastąpią) w ogóle stosować.
Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 22:31 Samundy też nie będziemy blokować całkowicie...
"My" to znaczy kto? Jakie państwo reprezentujesz (?) - bo takie zabezpieczenia terenu realizuje się przez państwa lub wręcz grupy państw, a nie zasadzie że parę osób z jakiegoś kraju ma z czymś problem lub coś im tam się nie podoba.

Gdyby takie zabezpieczenie terenu miało nastąpić to musiałaby to być jakaś oficjalna i zgodna decyzja oraz deklaracja władz państwowych i to pewnie niejednego kraju.

Dalej pozostaje problemem to, że wymyśliłeś to już po fakcie czyjegoś działania na terenie, który zabezpieczony wcześniej nie był w żaden sposób. Czyli będzie potrzebne uzgodnienie i zgoda tego, kto obecnie - całkiem "legalnie" tam sobie, na tym OBPP działa.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 29 lipca 2025, 22:41 "My" to znaczy kto? Jakie państwo reprezentujesz (?) - bo takie zabezpieczenia terenu realizuje się przez państwa lub wręcz grupy państw, a nie zasadzie że parę osób z jakiegoś kraju ma z czymś problem lub coś im tam się nie podoba.

Gdyby takie zabezpieczenie terenu miało nastąpić to musiałaby to być jakaś oficjalna i zgodna decyzja oraz deklaracja władz państwowych i to pewnie niejednego kraju.
Oczywiście, że nierozsądnym jest uznać, ze moje spostrzeżenia są wystarczające do zaniechania wojny na terytorium Samundy i otoczenia tych ziem opieką. Jeśli znajdą się mikronacje, które podzielą moje zdanie, na pewno zawiąże się koalicja, która będzie chciała uchronić to dziedzictwo. Wiem już, że Bastion jest zwolennikiem przeorania tych ziem.
Na chwilę obecną jest jedna [Samunda], nikt nie pytał o zgodę używania nazwy czy innych treści charakterystycznych tylko dla ZKS.
Nie ma strony? Błąd w myśleniu, są archiwa i brak sklerozy. Wszelkie inne Samundy są plagiatem i zwykłym chamstwem.
Dziękuję.
Pozostaję zdania, że terytorium Samundy jest treścią charakterystyczną i powinna zostać utrzymana w niezmienionym stanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 22:58 Wiem już, że Bastion jest zwolennikiem przeorania tych ziem.
Guzik tam wiesz... Bastion nie jest żadną "federacją" - a forum, na którym funkcjonują niezależne państwa oraz organizacje. Jak dotychczas żaden kraj Bastionu się w tym temacie nie wypowiedział...

A co nanoszenia na mapę to sprawie się będę przyglądał... bo zabezpieczenie terenu "po fakcie" budzi moje wątpliwości.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Po co w ogóle to zaognianie rozmów z twórcą mapy, a nie z osobami/państwami wskrzeszającymi ten rodzaj histerii Herr @Joachim Cargalho ?
Samunda, jakkolwiek cudowny kraj, już dawno nie jest Samundą. Tu nie ma co się "pastwić" nad tym co trzyma pieczę nad wyglądem pollińskich ziem, a raczej nad tymi co te granice kontrowersyjne chcą zmieniać.
Dodałbym tylko, że jedyną osobą mającą w ogóle jakikolwiek wpływ i reprezentowanie interesów Zjednoczonego Królestwa Samundy jest @Sorcha Raven vel JKM Miesande V Gvandoya.
Skoro ona nigdy nie poczuwała się do tego by ziemie ZKS w jakikolwiek sposób zabezpieczyć ( za zrobiła tak choćby i z Ravenspell), to nam Edlom, nic do tego... Rozumiem rozgoryczenie, że w najbliśszym czasie nie możemy się spodziewać samundyjskich pomarańczy, ale to już efekt uboczny handlu mikronacyjnego. Będę tego żałował pewnie, ale serio dajcie już spokój.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ani to histeria, ani jakiekolwiek roszczenia.
Podjąłem temat kontrowersyjny, jednak w formie zwykłej dyskusji dwóch poglądów.
Mojego - orędownika pozostawienia terytorium Samundy w wersji niezmiennej i otoczenia jej ochroną.
@Ronona, jako zwolennika przywalania na nieograniczone wykorzystywanie OBPP.

Znajdujemy się w Akademii Narodowej, która powinna dopuszczać do rozmów trudnych, również światopoglądowych. Dlaczego odmienne zdania zrzucamy do miana histerii? Czy naprawdę musimy spłycać komunikację forum i nie pozwalać sobie na wymianę różnic?

Choć nie zgadzam się ze zdaniem Ronona, to je rozumiem i przyjmuję do wiadomości.
Mam odmienne poglądy i liczę na takie samo pojmowanie dyskusji ze strony rozmówcy.
Wymiana zdań nie musi oznaczać kłótni.

Ogromnie żałuję, że Oberhaupt nie chce takich rozmów w swoim kraju.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 23:28 Ani to histeria, ani jakiekolwiek roszczenia.
Podjąłem temat kontrowersyjny, jednak w formie zwykłej dyskusji dwóch poglądów.
Mojego - orędownika pozostawienia terytorium Samundy w wersji niezmiennej i otoczenia jej ochroną.
@Ronona, jako zwolennika przywalania na nieograniczone wykorzystywanie OBPP.

Znajdujemy się w Akademii Narodowej, która powinna dopuszczać do rozmów trudnych, również światopoglądowych. Dlaczego odmienne zdania zrzucamy do miana histerii? Czy naprawdę musimy spłycać komunikację forum i nie pozwalać sobie na wymianę różnic?

Choć nie zgadzam się ze zdaniem Ronona, to je rozumiem i przyjmuję do wiadomości.
Mam odmienne poglądy i liczę na takie samo pojmowanie dyskusji ze strony rozmówcy.
Wymiana zdań nie musi oznaczać kłótni.

Ogromnie żałuję, że Oberhaupt nie chce takich rozmów w swoim kraju.
W żadnym z zdań nie nawoływałem o brak rozmów, ale jedynie prosiłem o doprecyzowanie adresata. Twórca mapy nie jest żadną ze stron. Tu chyba mamy jasność, prawda?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W żadnej z wypowiedzi nie stwierdziłem, ze @Ronon Dex jest winien tej sytuacji.
Rozmowa tyczy się jedynie odnośnie tego, czy Voxland w świetle ogólnoprzyjętych norm miał prawo do wywołania wojny na tym terenie, czy nie powinien zajmować dawnego terytorium Samundy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 23:33 W żadnej z wypowiedzi nie stwierdziłem, ze @Ronon Dex jest winien tej sytuacji.
Rozmowa tyczy się jedynie odnośnie tego, czy Voxland w świetle ogólnoprzyjętych norm miał prawo do wywołania wojny na tym terenie, czy nie powinien zajmować dawnego terytorium Samundy.
Ok, zatem czy nie sensowniejsze byłoby zwrócenie się do oberhaupta i naleganie by zawrzeć jakieś ustalenia w tym względzie, niż wdawanie się w polemikę z, co prawda wysoce postawionym edelweisskim wojskowym, ale w tym kontekście w charakterze "rysownika map"? Chciałbym żebyśmy byli zgodni, że krzyczymy w jednym i tym samym kierunku.
Voxland od dawna rościł sobie prawo do części Sambanafryki, czyli do Sambany. To po sąsiedzku z Samundą. Czy my, czy jednak oni mają większe korelacje do działania na tych ziemiach? Pytam czysto kurtuazyjnie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”