Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Ronon Dex »

Jürgen Voller pisze: 29 lipca 2025, 17:38 Einz - Nic nie mówić o Palestynie, bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie, więc gdy kochany reżim ajatollachów jest za Palestyńczykami, to z automatu, Irańczycy są przeciw nim [...]
Tak naprawdę to jest zasada pasująca do każdego kraju... Po prostu będąc w obcym kraju należy unikać tematów politycznych i w ogóle jakichkolwiek "aktywności" dotykających spraw politycznych. Z zasady nie mamy o tym pojęcia albo gorzej - nasze "pojęcie" o temacie pochodzi zwykle z rodzimej TV i innych "mediów popularnych" czyli jest wypaczone wszechobecną propagandą. Zresztą nawet jeżeli mamy szersze pojęcie (jakieś głębsze zainteresowanie) to w sumie trochę chamstwem jest wtrącanie się w sprawy społeczności lokalnych.

Jak to mówią... nie nasz cyrk i nie nasze małpy - to się czasem lepiej w stosunku do miejscowych nie wypowiadać.
Jürgen Voller pisze: 29 lipca 2025, 17:38 ...bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie
Zresztą nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz i jakie reprezentuje poglądy - dla jednych znienawidzony "reżim", a dla innych popierana przez niego władza państwowa.

Bo w sumie jak piszesz o Iranie to tak naprawdę trudno o wiarygodne dane dotyczące procentowego poparcia tamtejszej władzy oraz procentu ludzi, którzy są władzom przeciwni. Wyczytałem, że podobno poparcie dla republiki islamskiej to 30-40% poparcia bezwarunkowego, a 10-15% to poparcie warunkowe - uzależnione od warunków ekonomicznych.

Co więcej... z tego co można wyczytać to spora część przeciwników rządu wcale nie jest przeciwna regulacjom wewnętrznym jako takim, ale bardziej odnosi się do izolacji na arenie międzynarodowej czy związanych w sumie z tym kwestii ekonomicznych.

W sumie nie wiem jak jest tam naprawdę... na ile publikowane dane są wiarygodne i chyba nawet ktoś taki jak Ty nie jest mi w stanie w tym pomóc, bo Twoje kontakty najwyraźniej obracają w środowisku przeciwników tamtejszej władzy, a i sam reprezentujesz w tej materii dość ugruntowane poglądy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Ronon Dex pisze: 29 lipca 2025, 18:26
Jürgen Voller pisze: 29 lipca 2025, 17:38 Einz - Nic nie mówić o Palestynie, bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie, więc gdy kochany reżim ajatollachów jest za Palestyńczykami, to z automatu, Irańczycy są przeciw nim [...]
Tak naprawdę to jest zasada pasująca do każdego kraju... Po prostu będąc w obcym kraju należy unikać tematów politycznych i w ogóle jakichkolwiek "aktywności" dotykających spraw politycznych. Z zasady nie mamy o tym pojęcia albo gorzej - nasze "pojęcie" o temacie pochodzi zwykle z rodzimej TV i innych "mediów popularnych" czyli jest wypaczone wszechobecną propagandą. Zresztą nawet jeżeli mamy szersze pojęcie (jakieś głębsze zainteresowanie) to w sumie trochę chamstwem jest wtrącanie się w sprawy społeczności lokalnych.

Jak to mówią... nie nasz cyrk i nie nasze małpy - to się czasem lepiej w stosunku do miejscowych nie wypowiadać.
Jürgen Voller pisze: 29 lipca 2025, 17:38 ...bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie
Zresztą nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz i jakie reprezentuje poglądy - dla jednych znienawidzony "reżim", a dla innych popierana przez niego władza państwowa.

Bo w sumie jak piszesz o Iranie to tak naprawdę trudno o wiarygodne dane dotyczące procentowego poparcia tamtejszej władzy oraz procentu ludzi, którzy są władzom przeciwni. Wyczytałem, że podobno poparcie dla republiki islamskiej to 30-40% poparcia bezwarunkowego, a 10-15% to poparcie warunkowe - uzależnione od warunków ekonomicznych.

Co więcej... z tego co można wyczytać to spora część przeciwników rządu wcale nie jest przeciwna regulacjom wewnętrznym jako takim, ale bardziej odnosi się do izolacji na arenie międzynarodowej czy związanych w sumie z tym kwestii ekonomicznych.

W sumie nie wiem jak jest tam naprawdę... na ile publikowane dane są wiarygodne i chyba nawet ktoś taki jak Ty nie jest mi w stanie w tym pomóc, bo Twoje kontakty najwyraźniej obracają w środowisku przeciwników tamtejszej władzy, a i sam reprezentujesz w tej materii dość ugruntowane poglądy.
@Ronon Dex Cóż, to są poglądy większości z wyjątkiem tych 30%-33%, oczywiście, konia z rzędem temu, kto zrobi porządne badanie statystyczne w dyktaturze teokratycznej ;)

Społeczeństwo jest w większości przez ich nieudolność w ekonomii i korupcję całego systemu jako takiego przeciw ajatollachom. Pewien znajomy irański student z Łodzi mi kiedyś powiedział, że jeszcze z 10 czy 15 lat temu mało ludzi myślało o zmianie, bo w nią nie wierzyło i warunki ekonomiczne nie były jeszcze takie złe.

Teraz wszystko uległo zmianie i irański mąż mojej znajomej Iranki płaci 50000 zielonych podatku rocznie i to wyciskanie z niego wysokich podatków go wykańcza...

Oczywiście, im dalej w las tym więcej drzew, więc ludzie mają różne opinie co po ajatollachach i jaki kształt polityczny powinien przybrać wolny kraj.

Jedni są za republiką, inni za monarchią, a są też tacy, którzy wybrali emigrację wewnętrzną.

Terapeuci będą mieli w Wolnym Iranie bez reżimu pracy z ludźmi mnóstwo.

Jedno jest pewne, że finanse będą w ruinie po upadku reżimu i ten kto założy purpurę, będzie miał do wykonania tytaniczną pracę.

Ja to lubię wpakować kij w mrowisko, ale efekty mogą być interesujące, bo wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Oczywiście, ani mnie ani rozmówcom się może to co inni powiedzą niezbyt podobać XD

Jako ciekawostkę, mogę powiedzieć, że społeczeństwo irańskie jest najbardziej islamofobiczne ze wszystkich mi znanych, bo zakosztowali rządów duchownych na własnej skórze i wiedzą, czym to pachnie.

Dlatego uważanie ich za muzułmanów to pomieszanie z poplątaniem, bo wyraźnie nie chcą nimi być.
Dobrym przykładem jest to, że nie przestrzegają postu w świętym miesiącu ramadanu w ogóle.

Świat islamu będzie w szoku, że Wolny Iran porzucił masowo religię. Może być powszechny powrót do zaratusztrianizmu. Teraz to się na pewno dzieje, ale ludzie się nie chwalą, bo za to można pójść na szafot.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Islam sam w sobie ma wiele do zaoferowania, ale ten skrajny, nazwijmy to "irański", jak każda skrajność jest nieakceptowalny.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 lipca 2025, 21:56 Samobójstwo - tutaj raczej chodziło o przenośnię. Białoruś to jeszcze nie Korea Północna. Nie mniej z polskim paszportem na pewno nie jest łatwiej. ;) I w tym chyba się zgadzamy. Pewnie @Peetri Romanaav jako "znawca kobiet z Białej Rusi" bedzie miał inne zdanie na ten temat. ;)
Ustalmy jednak jedno, nikt z nas nie ma w swoim top 10 wizyty na Białorusi.
Samobójstwo? Przypomnę kolejny raz, że ostatni raz na Białorusi byłem w 2018 roku, kiedy czasy były całkowicie inne i mimo paszportu polskiego, BA! LEGITYMACJI SŁUŻBOWEJ nikt mi łba nie urwał. Nie mniej czasy się zmieniły od roku 2018 i teraz nie jest tam tak kolorowo. Polecam kraj turystycznie tylko i wyłącznie z tego powodu, że warto zobaczyć kresy Rzeczypospolitej, a przy okazji można zobaczyć jak wyglądał Związek Radziecki (i w sumie dalej wygląda). Jeżeli ktoś mnie tutaj zrozumiał inaczej, że nie wiem sprzyjał Olkowi i jego ekipie to się pomylił.

Tak Białoruś nie jest moją topką. Nie mniej byłem i polecam.

Co do mojej topki to głównie służbowo pierwsze miejsce ale:

1. Włochy zarówno Rzym (Lacjum) jak i Neapol, Ankona, Bolonia czy Asyż. Chyba najlepszy kraj w jakim byłem.
2. Ryga po prostu perełka Morza Bałtyckiego do którego wielu naprawdę nie jeździ, a można się zdziwić jak ciekawy jest to kraj.
3. Czechy/Słowacja - jeśli chodzi o Czechy to architektura. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych no i imprezy w kościołach (XD), a jeżeli chodzi o Słowację to kultura. Pochodzę spod Żywca, także Słowacy są mi bardzo, bardzo bliscy i uwielbiam ich kulturę. ;)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dla rozluźnienia atmosfery, kot mojej najmilejszej, jej cioci albo przyjaciółki :lol:

Ma na imię Peanut (z angielskiego Orzeszek) jeśli jest rudy, a jeśli szary, to Jasper ;) Sam nie wiem i użyłem koła ratunkowego, pytania do publiczności oraz pół na pół :karo
Załączniki
Screenshot_2025-08-02-14-20-25-242_com.instagram.android.jpg
Screenshot_2025-08-02-14-20-25-242_com.instagram.android.jpg (596.91 KiB) Przejrzano 575 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 05 sierpnia 2025, 19:45 Dla rozluźnienia atmosfery, kot mojej najmilejszej, jej cioci albo przyjaciółki :lol:

Ma na imię Peanut (z angielskiego Orzeszek) jeśli jest rudy, a jeśli szary, to Jasper ;) Sam nie wiem i użyłem koła ratunkowego, pytania do publiczności oraz pół na pół :karo
Dla mnie wygląda jak Garfield, czyli cudnie, jak na kota. 8-)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

O tak, to prawda, że może grać Garfielda w filmie :karo :karo :karo

Równie dobrze, mogły mu się śnić ścigane myszki :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 06 sierpnia 2025, 17:23 O tak, to prawda, że może grać Garfielda w filmie :karo :karo :karo

Tobie też śnią się myszki? ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 sierpnia 2025, 19:54
Jürgen Voller pisze: 06 sierpnia 2025, 17:23 O tak, to prawda, że może grać Garfielda w filmie :karo :karo :karo

Ja, naturlich! :)
Inna sprawa, że trochę inne :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 07 sierpnia 2025, 14:21
Heinz-Werner Grüner pisze: 06 sierpnia 2025, 19:54

Ja, naturlich! :)
Inna sprawa, że trochę inne :lol:
A ja właśnie o tych myszkach myślalem. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”