Tereny zielone - prace publiczne

Miasto będące stolicą państwa i zarazem centrum szarotkowej krainy. To tutaj zjadziemy siedzibę władz, ale także wszelkich rzemieślników, artystów czy najwieksze widowiska kulturalne czy sportowe. Jeśli nigdy tutaj nie zajrzałeś nie możesz zwać się obywatelem.
Regulamin forum
Obrazek

PLAN MIASTA - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 163 626
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Tereny zielone - prace publiczne

Post autor: Joachim Cargalho »

Minette to za chwile będzie miała tam trawnik francuski wyczesany, jak tak będzie się kręcić. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 29 lipca 2025, 10:03 Minette to za chwile będzie miała tam trawnik francuski wyczesany, jak tak będzie się kręcić. :D
Rozjedź kombajnem i będzie spokój... 8-)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dzień czwarty.

Dzisiaj nie przyszedłem sam.
U mojego boku, dumnie, na czarnej parcianej smyczy, kroczył Nunuś – pies, który nie tylko rozumie więcej niż większość radnych, ale też ma klasę, jakiej próżno szukać wśród właścicieli tych bezpańsko wychowanych jamników demolujących trawniki pod fontanną.

Tak Nunuś - choć wołam na niego bardziej jak na sierżanta, niż pluszowego towarzysza. Mieszaniec z charakterem, sierść krótka, spojrzenie stalowe. Jako jedyny pies w tym parku miał dziś zadanie – dać przykład.

Bo mam dość. Mam dość widoku tych zapchlonych delegacji ze schroniska, wypuszczanych codziennie jak święte krowy, które mogą brudzić, gdzie chcą, bo „są w procesie resocjalizacji”. Mam dość tłumaczenia dzieciakom z przedszkola, dlaczego ich piłka nagle stała się niehigieniczna. I przede wszystkim – mam dość zbierania po cudzych pupilach, gdy ich opiekunowie nie potrafią zebrać choćby sumienia.

A więc dziś – demonstracja elegancji.

Zaraz po ósmiej przeszliśmy z Nunusiem przez główną bramę. Trzymałem worek, chwytak i zapas biodegradowalnych rękawiczek. Nunuś węszył teren, jakby szukał miejsca odpowiedniego do wygłoszenia manifestu. Aż w końcu – zatrzymał się przy krzewie róż, odwrócił do mnie spojrzeniem mówiącym: „Patrz, ucz się” – i z absolutną godnością załatwił potrzebę numer dwa.

Obrazek

Nie zrobił tego na alejce, nie w rabacie, nie w piaskownicy. W cieniu, po cichu, z szacunkiem do przestrzeni wspólnej.
A ja? Oczywiście – elegancki ruch dłoni, woreczek, zawiązanie, wrzut do odpowiedniego pojemnika. Wszystko bez słowa.

Siedzący na ławce pracownik schroniska z rozbawieniem spojrzał na mnie i rzucił:
– A co to, pokazówka?
– Nie – odpowiedziałem – rewolucja.

Bo jeśli ten park ma być miejscem współżycia ludzi i zwierząt, to czas przestać traktować kupę jak temat tabu.
Niech będzie rytuał, nie wstyd. Niech będzie powód do dumy, nie do westchnień.
Nunuś pokazał, że się da.

Co więcej – jeden z tych większych psów ze schroniska, widząc nasz manewr, poszedł w ślady Nunusia. Dosłownie. W to samo miejsce. I chociaż nikt po nim nie posprzątał – zrobił to przynajmniej z zamiarem.

Dziś więc nie było frustracji.
Dziś była edukacja.

I choć dalej jestem tu z wyroku, to muszę przyznać: dzięki Nunusiowi po raz pierwszy poczułem, że robię coś dla miasta. Może niekoniecznie to, co chcieli urzędnicy, ale na pewno to, czego to miasto potrzebuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To jest dopiero czwarty dzień? Byłem pewien, że już wysprzątałne jest 90% całej kotliny, a tu masz... Jeszcze będzie chodził z łopatą i grabiami przez kilka dni...
Powdzenia! :2bier
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeszcze trochę i schronisko samo będzie sprzątać ten park.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 30 lipca 2025, 08:54 Jeszcze trochę i schronisko samo będzie sprzątać ten park.
Wygłaskane, że aż miło. :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Według mnie w ramach prac społecznych Herr @Joachim Cargalho mógłby pogłaskać myszkę Minetkę. Bo widać ma jakąś awersję do zwierząt.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 30 lipca 2025, 23:30 Według mnie w ramach prac społecznych Herr @Joachim Cargalho mógłby pogłaskać myszkę Minetkę. Bo widać ma jakąś awersję do zwierząt.
Do głaskania Minetki ustawi się cała kolejka chętnych. Nie bój się Moja Miła.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ojej, spóźniłem się do roboty dzisiaj, przepraszam. Już się przebieram.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 31 lipca 2025, 08:52 Ojej, spóźniłem się do roboty dzisiaj, przepraszam. Już się przebieram.
Najbardziej konkretny wpis z prac społecznych - oczywiście uznaje! Ile to już dni masz przepracowanych? Ten jest piaty, prawda?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stadt Edelweiss”