Tereny zielone - prace publiczne
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Tereny zielone - prace publiczne
Minette to za chwile będzie miała tam trawnik francuski wyczesany, jak tak będzie się kręcić. 

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Rozjedź kombajnem i będzie spokój...Joachim Cargalho pisze: ↑29 lipca 2025, 10:03 Minette to za chwile będzie miała tam trawnik francuski wyczesany, jak tak będzie się kręcić.![]()
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dzień czwarty.
Dzisiaj nie przyszedłem sam.
U mojego boku, dumnie, na czarnej parcianej smyczy, kroczył Nunuś – pies, który nie tylko rozumie więcej niż większość radnych, ale też ma klasę, jakiej próżno szukać wśród właścicieli tych bezpańsko wychowanych jamników demolujących trawniki pod fontanną.
Tak Nunuś - choć wołam na niego bardziej jak na sierżanta, niż pluszowego towarzysza. Mieszaniec z charakterem, sierść krótka, spojrzenie stalowe. Jako jedyny pies w tym parku miał dziś zadanie – dać przykład.
Bo mam dość. Mam dość widoku tych zapchlonych delegacji ze schroniska, wypuszczanych codziennie jak święte krowy, które mogą brudzić, gdzie chcą, bo „są w procesie resocjalizacji”. Mam dość tłumaczenia dzieciakom z przedszkola, dlaczego ich piłka nagle stała się niehigieniczna. I przede wszystkim – mam dość zbierania po cudzych pupilach, gdy ich opiekunowie nie potrafią zebrać choćby sumienia.
A więc dziś – demonstracja elegancji.
Zaraz po ósmiej przeszliśmy z Nunusiem przez główną bramę. Trzymałem worek, chwytak i zapas biodegradowalnych rękawiczek. Nunuś węszył teren, jakby szukał miejsca odpowiedniego do wygłoszenia manifestu. Aż w końcu – zatrzymał się przy krzewie róż, odwrócił do mnie spojrzeniem mówiącym: „Patrz, ucz się” – i z absolutną godnością załatwił potrzebę numer dwa.

Nie zrobił tego na alejce, nie w rabacie, nie w piaskownicy. W cieniu, po cichu, z szacunkiem do przestrzeni wspólnej.
A ja? Oczywiście – elegancki ruch dłoni, woreczek, zawiązanie, wrzut do odpowiedniego pojemnika. Wszystko bez słowa.
Siedzący na ławce pracownik schroniska z rozbawieniem spojrzał na mnie i rzucił:
– A co to, pokazówka?
– Nie – odpowiedziałem – rewolucja.
Bo jeśli ten park ma być miejscem współżycia ludzi i zwierząt, to czas przestać traktować kupę jak temat tabu.
Niech będzie rytuał, nie wstyd. Niech będzie powód do dumy, nie do westchnień.
Nunuś pokazał, że się da.
Co więcej – jeden z tych większych psów ze schroniska, widząc nasz manewr, poszedł w ślady Nunusia. Dosłownie. W to samo miejsce. I chociaż nikt po nim nie posprzątał – zrobił to przynajmniej z zamiarem.
Dziś więc nie było frustracji.
Dziś była edukacja.
I choć dalej jestem tu z wyroku, to muszę przyznać: dzięki Nunusiowi po raz pierwszy poczułem, że robię coś dla miasta. Może niekoniecznie to, co chcieli urzędnicy, ale na pewno to, czego to miasto potrzebuje.
Dzisiaj nie przyszedłem sam.
U mojego boku, dumnie, na czarnej parcianej smyczy, kroczył Nunuś – pies, który nie tylko rozumie więcej niż większość radnych, ale też ma klasę, jakiej próżno szukać wśród właścicieli tych bezpańsko wychowanych jamników demolujących trawniki pod fontanną.
Tak Nunuś - choć wołam na niego bardziej jak na sierżanta, niż pluszowego towarzysza. Mieszaniec z charakterem, sierść krótka, spojrzenie stalowe. Jako jedyny pies w tym parku miał dziś zadanie – dać przykład.
Bo mam dość. Mam dość widoku tych zapchlonych delegacji ze schroniska, wypuszczanych codziennie jak święte krowy, które mogą brudzić, gdzie chcą, bo „są w procesie resocjalizacji”. Mam dość tłumaczenia dzieciakom z przedszkola, dlaczego ich piłka nagle stała się niehigieniczna. I przede wszystkim – mam dość zbierania po cudzych pupilach, gdy ich opiekunowie nie potrafią zebrać choćby sumienia.
A więc dziś – demonstracja elegancji.
Zaraz po ósmiej przeszliśmy z Nunusiem przez główną bramę. Trzymałem worek, chwytak i zapas biodegradowalnych rękawiczek. Nunuś węszył teren, jakby szukał miejsca odpowiedniego do wygłoszenia manifestu. Aż w końcu – zatrzymał się przy krzewie róż, odwrócił do mnie spojrzeniem mówiącym: „Patrz, ucz się” – i z absolutną godnością załatwił potrzebę numer dwa.

Nie zrobił tego na alejce, nie w rabacie, nie w piaskownicy. W cieniu, po cichu, z szacunkiem do przestrzeni wspólnej.
A ja? Oczywiście – elegancki ruch dłoni, woreczek, zawiązanie, wrzut do odpowiedniego pojemnika. Wszystko bez słowa.
Siedzący na ławce pracownik schroniska z rozbawieniem spojrzał na mnie i rzucił:
– A co to, pokazówka?
– Nie – odpowiedziałem – rewolucja.
Bo jeśli ten park ma być miejscem współżycia ludzi i zwierząt, to czas przestać traktować kupę jak temat tabu.
Niech będzie rytuał, nie wstyd. Niech będzie powód do dumy, nie do westchnień.
Nunuś pokazał, że się da.
Co więcej – jeden z tych większych psów ze schroniska, widząc nasz manewr, poszedł w ślady Nunusia. Dosłownie. W to samo miejsce. I chociaż nikt po nim nie posprzątał – zrobił to przynajmniej z zamiarem.
Dziś więc nie było frustracji.
Dziś była edukacja.
I choć dalej jestem tu z wyroku, to muszę przyznać: dzięki Nunusiowi po raz pierwszy poczułem, że robię coś dla miasta. Może niekoniecznie to, co chcieli urzędnicy, ale na pewno to, czego to miasto potrzebuje.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To jest dopiero czwarty dzień? Byłem pewien, że już wysprzątałne jest 90% całej kotliny, a tu masz... Jeszcze będzie chodził z łopatą i grabiami przez kilka dni...
Powdzenia!
Powdzenia!
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wygłaskane, że aż miło.Joachim Cargalho pisze: ↑30 lipca 2025, 08:54 Jeszcze trochę i schronisko samo będzie sprzątać ten park.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Według mnie w ramach prac społecznych Herr @Joachim Cargalho mógłby pogłaskać myszkę Minetkę. Bo widać ma jakąś awersję do zwierząt.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Do głaskania Minetki ustawi się cała kolejka chętnych. Nie bój się Moja Miła.Femme Mystere pisze: ↑30 lipca 2025, 23:30 Według mnie w ramach prac społecznych Herr @Joachim Cargalho mógłby pogłaskać myszkę Minetkę. Bo widać ma jakąś awersję do zwierząt.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ojej, spóźniłem się do roboty dzisiaj, przepraszam. Już się przebieram.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Najbardziej konkretny wpis z prac społecznych - oczywiście uznaje! Ile to już dni masz przepracowanych? Ten jest piaty, prawda?Joachim Cargalho pisze: ↑31 lipca 2025, 08:52 Ojej, spóźniłem się do roboty dzisiaj, przepraszam. Już się przebieram.