Tak naprawdę to jest zasada pasująca do każdego kraju... Po prostu będąc w obcym kraju należy unikać tematów politycznych i w ogóle jakichkolwiek "aktywności" dotykających spraw politycznych. Z zasady nie mamy o tym pojęcia albo gorzej - nasze "pojęcie" o temacie pochodzi zwykle z rodzimej TV i innych "mediów popularnych" czyli jest wypaczone wszechobecną propagandą. Zresztą nawet jeżeli mamy szersze pojęcie (jakieś głębsze zainteresowanie) to w sumie trochę chamstwem jest wtrącanie się w sprawy społeczności lokalnych.Jürgen Voller pisze: ↑29 lipca 2025, 17:38 Einz - Nic nie mówić o Palestynie, bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie, więc gdy kochany reżim ajatollachów jest za Palestyńczykami, to z automatu, Irańczycy są przeciw nim [...]
Jak to mówią... nie nasz cyrk i nie nasze małpy - to się czasem lepiej w stosunku do miejscowych nie wypowiadać.
Zresztą nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz i jakie reprezentuje poglądy - dla jednych znienawidzony "reżim", a dla innych popierana przez niego władza państwowa.Jürgen Voller pisze: ↑29 lipca 2025, 17:38 ...bo w miażdżącej większości, Iranki i Irańczycy myślą o swoich problemach życia w reżimie
Bo w sumie jak piszesz o Iranie to tak naprawdę trudno o wiarygodne dane dotyczące procentowego poparcia tamtejszej władzy oraz procentu ludzi, którzy są władzom przeciwni. Wyczytałem, że podobno poparcie dla republiki islamskiej to 30-40% poparcia bezwarunkowego, a 10-15% to poparcie warunkowe - uzależnione od warunków ekonomicznych.
Co więcej... z tego co można wyczytać to spora część przeciwników rządu wcale nie jest przeciwna regulacjom wewnętrznym jako takim, ale bardziej odnosi się do izolacji na arenie międzynarodowej czy związanych w sumie z tym kwestii ekonomicznych.
W sumie nie wiem jak jest tam naprawdę... na ile publikowane dane są wiarygodne i chyba nawet ktoś taki jak Ty nie jest mi w stanie w tym pomóc, bo Twoje kontakty najwyraźniej obracają w środowisku przeciwników tamtejszej władzy, a i sam reprezentujesz w tej materii dość ugruntowane poglądy.