Swann Platz

Aleja Rozkoszy to miejsce, które każdy mieszkaniec wspomina bardzo czule. Tutaj mieszczą się zabudowania mieszkalne przeciętnego Schmitta z Kotliny. Nie są to jakieś bogato zdobione kamienice, ale przytulne, przeważnie w kolorach białym lub kremowym w stylu pruskim. Dzielnica wizualnie znakomicie współgra z resztą miasteczka.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Swann Platz

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Kiedy Bella już się umyła i zjadła to co Babinka przygotowała jej do jedzenia. Zasiadła w swoim pokoju i wzięła pióro do ręki. I zastanawiała się co napisać do Dr Neumanna. Bała się, że nie odezwie się po jej nagłym zniknięciu z wyprawy. Raz po raz zaczynała list, po czym brała i gniotła kartkę i wyrzucała w kąt.

- Jak ja mam do niego napisać. Przecież nie napiszę - Hej wróciłam, wyjdziesz za mnie?... - Bella mruczała sama do siebie i biła się z myślami.

Obrazek

- No nic pora to napisać i niech się dzieje co ma się dziać. Najwyżej zostanę ze złamanym sercem! - powiedziała i zaczęła pisać list o następującej treści:

Obrazek

Bella zapakowała list w kopertę, i posłała Dziadka Jorgusia z nim do doktora Neumanna. Zastanawiając się kiedy on jej odpisze i czy w ogóle się na to zdobędzie.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bella wciąż nie dostała odpowiedzi od dr Neumanna. Zastanawiała się co się dzieje, ale uznała, że nie będzie więcej już do niego pisać. Postanowiła dać mu czas, którego najwyraźniej potrzebował.

- Belluś, złotko co tak sama siedzisz po ciemku na tarasie? O zawał mnie prawie przyprawiłaś dziecinko! - powiedziała łagodnie Babinka, idąc w stronę jej domu.

- Siedzę i myślę. Babinko, a jeśli nie przyjdzie, ani nie odpiszę? Czy moje zniknięcie wszystko zmieniło? - powiedziałam do Babinki z łamiącym się głosem. - Chyba wszystko zaprzepaściłam.

- Jeśli Cię kocha to wróci, to przyjdzie. Daj chłopakowi czas. Przemyśli sobie wszystko i wróci do Ciebie. Nie jesteś sama kochaniutka. Masz nas i rodziców oraz siostrę. Zawsze znowu możesz wyjechać, jeśli złamie ci serce.

- Babinko, posiedź ze mną i mnie przytul. - poprosiła Bella. - Piękny dzisiaj jest księżyc. A ja po prostu chcę jeszcze tutaj posiedzieć.

Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po długich tygodniach za morzami, za lasami i wszelakimi górami. Ku swojemu domowi wracała Bella pod pachę z swoim mężem. - August, nawet nie wiesz jak dobrze wrócić do domu. Brakowało mi go, a te widoki na góry i jezioro. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.

Doktor Neumann popatrzył na swoją ukochaną i nic nie odpowiedział. Uznał, że i tak słowa nie są w stanie wyrazić tego co czuje w tej chwili. Po prostu przytulił Bellę mocno i szepnął w czubek jej głowy - Dom jest tam, gdzie jesteśmy my.

Wchodząc do domu Bella rozglądała się po swoim domku. Wszystko stało tak jak zostawiła to kilkanaście miesięcy temu. Jak sądziła nawet rodzice tutaj nie zaglądali. Ale Babinka musiała regularnie sprzątać bo nie było ani jednej pajęczyny nigdzie.

- August musimy iść do Babinki, bardzo się za nią stęskniłam. A potem musimy stawić czoła rodzicom - Bella uśmiechnęła się na myśl o bliskich. Choć wiedziała, że @Femme Mystere urządzi jej piekło na ziemi za te wszystkie miesiące i ślub, którego nie organizowała.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po wizycie u swojej Matki, Bella jak najprędzej chciała znowu znaleźć się w swoim zakątku. Wiedziała, że jeszcze długa droga ją czeka nim @Femme Mystere zaakceptuje dr Neumanna i ich związek. Wchodząc do domu prosto udała się do swojego ukochane zakątka, nim jednak weszła i zamknęła drzwi za sobą powiedziała do Augusta: - Chcę pobyć trochę sama. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe. Po prostu potrzebuję chwili by zebrać myśli i popisać w pamiętniku, albo coś naszkicować.
- Spokojnie skarbie, nie ma sprawy. Ja wezmę przygotuję coś w tym czasie na kolację. Zawołam Cię jak będzie gotowa. Ale najpierw pójdę popływać chwilę w jeziorze. - odpowiedział uśmiechnięty dr Neumann.

Dla niego ta sytuacja też nie była łatwa. Nie chciał denerwować Belli, ale martwił się tym co może jej Mama jeszcze wymyśleć. Wiedział doskonale jakie ma zdanie na jego temat. I chociaż chciał jak najlepiej dla jej córki, dla niej i tak to było za mało.No cóż, będzie trzeba walczyć. Ale o to co najważniejsze zawsze warto. August skierował swoje kroki do sypialni, wziął ręcznik i poszedł w kierunku Jeziora. Pływanie zawsze oczyszczało mu umysł i dawało spokój. Dzisiaj też tego potrzebuje.

- No to się porobiło - powiedziała Bella sama do siebie. Usiadła przy oknie z szkicownikiem w ręku i zapatrzyła się na Jezioro podczas zachodu słońca. - Jak ja tęskniłam za tym widokiem. Ciepły koc, zachód słońca nad taflą jeziora i góry w tle. Czego więcej chcieć. Tu jest moje miejsce, we Wolkenbad. Tu jest mój dom.- powiedziała do siebie, widząc jak August wchodzi do wody. Zaczęła szkicować widok za oknem. Sprawiało jej to ogromną radość. Podczas podróży zauważyła, że próby zachowania widoków w postaci szkiców, są dla niej najlepszą formą przypomnienia. Szkicowanie pozwalało jej się zatrzymać na moment i spróbować uchwycić te ulotne chwile, ten szybko biegnący czas.

Obrazek

Bella szkicowała, i nie wiedziała nawet kiedy upłynął jej czas. Słyszała tylko jak August woła ją na kolację. Odłożyła szkicownik na bok i ruszyła w kierunku kuchni. Wiedziała, że ma już plan, który pora zacząć realizować.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella i August siedzieli przy śniadaniu, kiedy na ich taras wpadł zdyszany Dziadek Jurguś.

- Bella, odnalazłem to o co prosiłaś. Przepiękną polankę nad jeziorem. Ale by tak się dostać trzeba łódki. Inaczej nie idzie. Znalazłem też całe połacie dzikiego winorośla. - powiedział na jednym wydechu Dziadek.
- Możesz nas tam zabrać? Przydałoby nam się wybrać na wędrówkę. A kto wie, może właśnie odnaleźliśmy nasz nowy projekt Auguście. Napiszę szybki liścik do @Sophie. Może siostra wybierze się z nami. Co o tym sądzisz Auguście? - skierowała pytanie do swojego męża.
- Uważam, że to dobry pomysł. Dobrze wam zrobi wspólny czas, po tak długiej nieobecności. - powiedział uśmiechając się.

Bella wstała zatem od stołu i poszła w kierunku swojego biura. Wyciągnęła kartkę i skreśliła te kilka słów:
Wolkenbad, dn 06/09/1925
Kochana Siostro!
Masz ochotę wybrać się ze mną i Augustem w góry na poszukiwania? Babinka i Dziadek też się wybierają, jako nasi przewodnicy. Chcemy odkryć nowe tereny we wysokich górach Edelweiss. A ja osobiście spędziłabym z Tobą trochę czasu. Nie było nam to dane od moje powrotu. Czekam na twoją odpowiedź Kochana Siostro!
Twoja Bella
Kończąc list, wyszła znowu na werandę i zapytała Augusta czy zaniesie co na pocztę? On posłusznie skinął głową, zebrał się od stołu i pomaszerował z listem w kierunku miasta. Bella zwróciła się do Dziadka:
- Przekaż Babince, że wyruszymy jak tylko otrzymam odpowiedź od @Sophie albo jej przyjazdu do nas. W każdym bądź razie musimy się przygotować Dziadku. Nawet nie wiesz jak się cieszę, na tą wyprawę. Znowu wyruszymy w nasze przepiękne góry.
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Grodzisk, dn 06/09/1925
Kochana siostro!
Nawet nie wiesz jak bardzo cieszy wiadomość od ciebie! Wycieczka brzmi cudownie, choć przyznam, że muszę zakupić odpowiedni sprzęt na taką podróż. Przylecę od razu, sprzęt kupię na miejscu. Gdzie się spotkamy? Mój kierowca music wiedzieć, w którą stronę jechać.

PS: Pisz na Landhaus Fuchsbau. Tam będę odpoczywać po podróży.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wolkenbad, dn 07/09/1925
Kochana Siostro!
Jak tylko wylądujesz w Edelweiss, to przyjeżdżaj do Wolkenbad. Wyruszymy, jak tylko się u nas zjawisz kochana @Sophie. Dziadek zadba byś miała wszystko co najważniejsze na wyprawę. Już mu poleciłam przygotować wszystko. Czekamy na Ciebie z niecierpliwością

Pozdrawiamy Serdecznie
Bella z Augustem, oraz Babinka i Dziadek
Bella skreśliła kilka tych słów i posłała augusta znowu do miasta, by wysłał list. Już nie mogła się doczekać, aż spotka się znowu ze swoją siostrą. Tyle się nie widziały, tyle mają do nadrobienia. A wspólny czas na pewno dobrze nam obu zrobi.

- Dziadku. Dziadku - zawołała Bella z werandy. - Dziadku! Gdzieś ty się podział znowu! Typowy facet, nigdy go nie ma kiedy potrzeba. - zaśmiała się pod nosem i poszła szukać Dziadka i Babinki, by omówić wszystko co potrzebne do ich długiej wyprawy w góry
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Landhaus Fuchsbau 07/09/1925
Kochana siostro!
Kiedy to czytasz jestem już w drodze do Wolkenband. Zaopatrzyłam się tylko w odpowiednią odzież.
Pisała Sophie, gdy jej kierowca pakował walizkę do automobilu.
- Podjedziemy jeszcze wysłać list, a potem do Wolkenband. - powiedziała do niego, gdy ten przechodził obok.
- Proszę - dodała po chwili. Kierowca wziął kopertę z napisanym listem i zaprosił kobietę na jej miejsce pasażera. Chwilę później wsiadł na swój fotel kierowcy, odpalił silnik i rozpoczął jazdę.
- Kiedy będziemy na miejscu? - zapytała Sophie, gdy Landhaus Fuchsbau oddalało się w tylnej szybie.
- Jutro rano. - odparł zmieniając bieg, gdy wyjechali z posiadłości.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- August! Sophie przyjeżdża! Podejrzewam że będzie najdalej jutro popołudniu. - powiedziała Bella zadowolona z listem w ręce. - Dziadek ma już wszystko gotowe? Chciałabym wyruszyć jeszcze jutro, jak tylko siły siostrze na to pozwolą! Co o tym myślisz?

- A może dasz jej chociaż chwilę odpocząć. Wyprawa w nasze góry do łatwych nie będzie należeć. A powiedz mi mam spakować szkicownik? Może uda mi się parę fajnych szkiców stworzyć. - zastanawiał się na głos dr Neumann. Podziwiał zapał swojej żony, ale obawiał się, że reszcie nie przypadnie on aż tak do gustu. Wiedział, że Bella jest w swoim żywiole i nie potrafił jej tego odmówić. Lubił patrzeć jak szuka materiałów i układa swoje prace. A tym bardziej uwielbiał jak skrupulatnie dokumentowała wszystko.

- Bello idę do Dziadka, przekazać mu by wszystko było gotowe. Oraz by Babinka zrobiła nam zapasy na drogę! - powiedział do żony, ale ona nawet go nie usłyszała. Była taka podekscytowana, że zatraciła się nad mapą gór i studiowała pilnie trasę jaką mieli iść do miejsca o którym wspomniał Dziadek.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bella wstała wcześnie rano, jeszcze przed wschodem słońca. Usiadła z parującym kubkiem kawy na werandzie i patrzyła jak powoli rozpływa się mrok wokół Wolkenbad. Podziwiała te majestatyczne góry, które niebawem miały stać się celem jej wyprawy razem z rodziną.

Obrazek

Zastanawiała się, kiedy jej siostra przyjedzie. Bo naprawdę chciałaby już wyruszyć. Poczuć poraź kolejny tą magię, co podczas ostatniego wyjazdu. Tą wolność jaką dawały góry. To w nich zakochała się najmocniej. Tak samo jak August. Wiedziała, że razem z nim pokona wszystko, nawet sprzeciw rodziny. Jednak Mama ostatnim czasie tak jakby jej odpuściła. Albo przynajmniej takie ma wrażenie. To wszystko traciło na znaczeniu kiedy oglądała wschód słońca. Człowiek naprawdę nie wiele potrzebuje do szczęścia. Wystarczy doceniać to co się ma.

- Masz rację Kochanie. Trzeba doceniać to co się ma. - powiedział August stojąc w drzwiach z aparatem. Nawet nie zauważyła kiedy wyszedł.
- Nie mów mi tylko, że potrafisz czytać w moich myślach. - zaśmiała się Bella. A August odpowiedział z szerokim uśmiechem na twarzy - Tego daru jeszcze nie mam. Ale nie powiem przydałby się. Poza tym mówiłaś na głos swoje myśli. Co robisz tak wcześnie tutaj? Nie umiesz spać?
- Nie potrafię, jestem tak podekscytowana wyprawą, że nawet zmrużyć oka mi się nie udało. Poza tym Jak mówiłam, doceniam to co nas otacza. Śpiew ptaków, szum jeziora, pohukiwanie sów. Ten wschód słońca. Jest tyle pięknych rzeczy na tym świecie, a my często niszczymy je zabudowaniami. Teraz idziemy na pustelnię i boję się, że to miejsce też zniszczymy… - powiedziała Bella cichym głosem, wpatrując się w słońce które stało już wysoko nad górami.
- Nie przejmuj się, jeśli tutaj będziesz, to nie pozwolisz na to! Wiem o tym. - odpowiedział August i przysiadł się do Belli, przytulił ją i dalej wspólnie wpatrywali się w góry.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Allee der Freuden - strefa mieszkalna”