Struktura społeczna i polityka Edelweiss - projekt i dyskusja społeczna

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Struktura społeczna i polityka Edelweiss - projekt i dyskusja społeczna

Post autor: Femme Mystere »

Tak czy inaczej można by pomyśleć nad zbudowaniem struktury społecznej. Pierwsza wolna myśl, jaka przychodzi mi do głowy:
Zaczynamy od pasterza: mieszkaniec otrzymuje domek na wsi i mieszka w mniejszej miejscowości. Np. Freiwaldzie. I poszukuje pracy w tych mniejszych miejscowościach, np. w pobliskim SLB, w społeczności wiejskiej.
Potem awans na mieszczanina i mieszkaniec może przeprowadzić się do wybranego miasta, zamieszkać w kamienicy i podjąć pracę w mieście.
Otrzymanie obywatelstwa Edelweiss oraz awans na Radnego Miasta i może podejmować decyzje w sejmikach. miejskich. Może otrzymać willę miejską i uczestniczyć w decyzjach dotyczących miasta.
Możny -> mieszkaniec, który może zostać dyrektorem istotnej instytucji państwowej oraz założyć przedsiębiorstwo. Otrzymuje dworek w wybranym mieście.
Faktotum - level nieosiągalny :D Tylko dla wybranych, zaufanych i chętnych do współuczestniczenia w tworzeniu całego Edelweiss.

A co do polityki... można by pomyśleć o polityce na poziomie lokalnym. Czyli sejmiki miejskie?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Struktura społeczna i polityka Edelweiss - projekt i dyskusja społeczna

Post autor: Pavel van der Gibson »

Jürgen Voller pisze: 26 sierpnia 2025, 11:56 (...) i walk bojówek partyjnych na ulicach :?
Mnie kusi xd
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Femme Mystere pisze: 26 sierpnia 2025, 07:30 Otrzymanie obywatelstwa Edelweiss oraz awans na Radnego Miasta i może podejmować decyzje w sejmikach. miejskich. Może otrzymać willę miejską i uczestniczyć w decyzjach dotyczących miasta.

A co do polityki... można by pomyśleć o polityce na poziomie lokalnym. Czyli sejmiki miejskie?
W sumie jako człowiek wywodzący się z państwa gdzie polityka jest główną osią społeczeństwa mogę wam od razu powiedzieć że polityka na poziomie miejskim nie zadziała jak wspominał już między innymi @Pavel van der Gibson z racji na małą liczbę ludzi.
Pokuszę się nawet o stwierdzenie że polityka na poziomie komitatu również nie zadziała. Dlaczego? Ludność w Edeleweiss jest bardzo nierównomiernie rozłożona, w momencie gdzie większość aktywnych mieszkańców obraca się wokół Stadt Edelweiss i Wolkenbad tak Grünerwald czy Glänzberg mają raptem 1-3 mieszkańców.

Jeżeli już skusiłbym się na przetestowanie tego rozwiązania na poziomie centralnym aczkolwiek od dawna było jasno mówione iż polityka i władza spoczywa w rękach Oberhaupta i Faktotum tak więc czym w zasadzie mieliby nasi politycy się zajmować?
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dla dobra Edelweiss nie chciałabym wprowadzać polityki na szczeblu krajowym, ponieważ wciąż jesteśmy na etapie rozwojowym z niewielką ilością mieszkańców. To tylko spowolni dalszy rozwój i pozwoli mieszkańcom odchodzić od ustalonej przez Oberhaupta wizji rozwojowej. To niczemu nie służy.

Natomiast co do nierównomiernego rozłożenia mieszkańców, możemy pokusić się o nakazy zamieszkania w konkretnym komitacie, przynajmniej na start dla nowych mieszkańców, celem równomiernego rozmieszczenia.

Możemy też wprowadzić coś takiego, że jednak chcąc awansować na możnego trzeba otrzymać włości, więc ich ilość będzie ograniczona. Będą mogli otrzymać dworki i ziemie tylko w tych komitatach, gdzie takie są dostępne. To pozwoli na rozlokowanie równomierne.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Fabio Rhyner pisze: 26 sierpnia 2025, 11:25
Mnie osobiście urzekła w Edelweiss ta przestrzeń i swoboda. Możność działania o ile mieści się to w kanwie projektu którą, świadomie/podświadomie akceptujemy. Gdzie będąc już chwilę w kotlinie nie muszę pisać dziesiątków postów aby zająć się swoim "kawałkiem ogródka", dla szerszego gremium.
Przyznam, że mam podobne odczucia, Edelweiss jest krainą, gdzie każdy zajmuje się tym co lubi, nie ma narzuconych zasad wyrobienia ileś tam postów dla awansowania o jeden szczebel i bycia cool :)
Jeden chce być rolnikiem, ma do tego dryg i lubi swoją rolę, to po co na siłę go targać do góry, jego spełnieniem marzeń jest hodowla świnek i zbieranie zboża z pól ;)
Mieszka w ubogiej chatce i jest szczęśliwy, nie interesują go salony miejskie i cały ten blichtr.

Są też tacy, którzy wolą przestronne miasta, pełne świateł i szybkich samochodów, niech tak się bawią.
Nie ma sensu komuś nakazywać jaką postać chce kreować, narzucanie od wieśniaka do mieszczanina raczej mnie nie pociąga, bo akurat ja nie chcę być mieszczką, wolę siedzieć na wsi w kontakcie z przyrodą i raczej bym nie wykonywała wymaganych zadań aby podnieść swój status społeczny.

Myślę, że każdy powinien kreować swoją postać tak jak mu pasuje, jak to czuje, bo wtedy jest możliwość stworzenia grupy ludzi, gdzie każdy wie co ma robić, a przede wszystkim bywa częściej ponieważ sprawia mu to przyjemność.
Takie moje przemyślenia :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Całkowicie się zgadzam z przedmówcą płci żeńskiej ;)
Czasem to jest naprawdę uciążliwe, jak ktoś ci mówi, że za mało postów dziennie, albo, że za dużo i trzeba mieć honor mikronauty etc. :lol:
A może jakieś zachęty w klubekach za przeprowadzkę w inne miejsce na mapie Edelweiss? ;)
Oczywiście, zaraz usłyszę, że budżet państwa napięty i że nie da rady... :karo
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Myślę, że kompletnie źle zrozumieliście moje intencje. Ta drabinka miałaby być możliwością a nie koniecznością. Więc do absolutnie niczego by nie zobowiązywała i sam fakt bycia aktywnym dawałby awans w skrukturze. Nie byłoby mowy o zmuszaniu kogokolwiek do jakiejkolwiek ilości postów.

Niemniej jednak widzę, że chyba nie ma nikogo, kto by był zainteresowany takim systemem rozwojowym, więc pomysł chyba trzeba wyrzucić do kosza.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Femme Mystere pisze: 26 sierpnia 2025, 17:00 Myślę, że kompletnie źle zrozumieliście moje intencje. Ta drabinka miałaby być możliwością a nie koniecznością. Więc do absolutnie niczego by nie zobowiązywała i sam fakt bycia aktywnym dawałby awans w skrukturze. Nie byłoby mowy o zmuszaniu kogokolwiek do jakiejkolwiek ilości postów.

Niemniej jednak widzę, że chyba nie ma nikogo, kto by był zainteresowany takim systemem rozwojowym, więc pomysł chyba trzeba wyrzucić do kosza.
Znaczy w moim odczuciu taka drabinka poniekąd już i tak istnieje tylko nikt tego nie nazywa wprost i nie tłumaczy jak ona działa.
Taka była modła w początkowych latach istnienia Edleweiss że na start otrzymywało się mieszkanie w mieście i awansując społecznie można było dorobić się własnej posiadłości.
Trochę z tego schematu wyłamałem się ja który zamienił nie jako rezydencję na całe miasteczko ale powiedzmy że jako iż byłem pierwszym i (w moim odczuciu) całkiem sprawnie narracyjnie sobie to wszystko ułożyłem że uszło mi to płazem i tak powstał Glanzberg, to potem kolejne mniejsze osady zaczęły rosnąć jedna po drugiej więc cały schemat się nieco rozsypał ale w zasadzie dalej funkcjonuje.
Nie ma u nas w kraju polityki toteż trzeba karierę tworzyć w oparciu o inne aktywności.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

Femme Mystere pisze: 26 sierpnia 2025, 17:00 Myślę, że kompletnie źle zrozumieliście moje intencje. Ta drabinka miałaby być możliwością a nie koniecznością. Więc do absolutnie niczego by nie zobowiązywała i sam fakt bycia aktywnym dawałby awans w skrukturze. Nie byłoby mowy o zmuszaniu kogokolwiek do jakiejkolwiek ilości postów.

Doskonale rozumiem, przyświecające Ci intencje Femme. Chodzi mi po prostu oto, że z doświadczenia wiem, że im bardziej rozbudowane struktury mikronacji tym trudniej ona później funkcjonuje. Dostrzegam doskonale problem, który zarysowałaś w ramach tej debaty bo sam kiedyś byłem w podobnym położeniu jako nowy mieszkaniec w '22 roku. Zamieszkałem w kawalerce w Stadt Edelweiss napisałem kilka opisów fabularnych dotyczących zagospodarowania mieszkania i zastanawiałem się co dalej :D.

Wtedy pojawiliście się wy @Femme Mystere , @Joachim Cargalho i oczywiście @Heinz-Werner Grüner . Poprzez interakcję z waszymi osobami czy to fabularnie czy to w innych wątkach, wpadłem na "pomysł na siebie". Wydaje mi się, że bardziej efektywny zamiast progresji, byłby człowiek który byłby w stanie zająć się takim nowym mieszkańcem. Słuchaj w Edelweiss możesz zająć się tym czy tamtym. Proponuję zacznij od tego etc. Taką funkcję (moim zdaniem) powinni pełnić oberstrammowie w ramach ich komitatów - i tutaj głównie upatruję nadziei na wyrównanie zaludnienia w Kotlinie.

@Albert Fryderyk de Espada tutaj masz rację, troszkę ostatnio tych prowincji / osad zrobiło się za dużo. Oczywiście wiem, że ostatnią z nich było Salzbrunn, i to co zaraz napiszę może być trochę niekonsekwentne. Na swoją obronę chciałem tylko wskazać, że Salzbrunn to bardziej dział fabularny, żeby skomasować moje posty fabularne. Nie chcę za bardzo mieszać w głównym dziale komitatu stąd też stwierdziłem że wątki sadu i fabularkę będę wrzucać tam. Nie mniej jednak w imię równomiernego rozłożenia mieszkańców w każdej chwili jestem gotów przenieść się nawet do innego komitatu a nawet usunąć Salzbrunn i przenieść swoją działalność do innego komitatu. Nie mniej jednak uważam, że odkrywanie nowych terytoriów etc. powinno następować w drodze co najmniej kilku ekspedycji etc. - choćby z uwagi na naszą obecną demografię.

Aby wyrównać równomierność zaludnienia można byłoby wprowadzić system meldunkowy, że każdy z mieszkańców musiałby mieć swój meldunek w jednym z komitatów. Jeśli różnica w proporcjach pomiędzy poszczególnymi komitatami byłaby za duża to np. Departament spraw obywatelskich w drodze obwieszczenia wskazywałby obłożenie poszczególnych komitatów i dostępne adresy meldunków np. Oczywiście ten meldunek miałby wymiar czysto fabularny. Nikt wiadomo nikogo nie uwiąże na siłę w jakimś komitacie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 26 sierpnia 2025, 18:03

Znaczy w moim odczuciu taka drabinka poniekąd już i tak istnieje tylko nikt tego nie nazywa wprost i nie tłumaczy jak ona działa.
Taka była modła w początkowych latach istnienia Edleweiss że na start otrzymywało się mieszkanie w mieście i awansując społecznie można było dorobić się własnej posiadłości.
Trochę z tego schematu wyłamałem się ja który zamienił nie jako rezydencję na całe miasteczko ale powiedzmy że jako iż byłem pierwszym i (w moim odczuciu) całkiem sprawnie narracyjnie sobie to wszystko ułożyłem że uszło mi to płazem i tak powstał Glanzberg, to potem kolejne mniejsze osady zaczęły rosnąć jedna po drugiej więc cały schemat się nieco rozsypał ale w zasadzie dalej funkcjonuje.
Nie ma u nas w kraju polityki toteż trzeba karierę tworzyć w oparciu o inne aktywności.
No, lae jakbyś nie był aktywny to miasta byś nie dostał. Tak, za stare znajomości przywilej mieli "weterani" Sorcha i Ronon, ale ja ich po prostu zawsze lubiłem. Oni jednak działają w swoim świecie, sam wiesz.
Tobie przekazać miasto było przyjemnością. Edelweiss miał mieć 3 duże miasta, ale Twoja nadaktywność zmieniła cały koncept.

Co do kamienicy/willi, to nadal istnieje takie "prawo" - spisane rozporządzeniem - jak ktos osiąga limit 400 postów ma możliwość otrzymania willi.

Tak sobie teraz myślę, że ja jako oberhaupt rozdaje "swoje państwowe" odznaeczenia. Osttanio Leszek poprosił mnie o dodanie jego własnego..
Może macie pomysł - tutaj tyczy się głównie Liese, Joachima i Alberta, że chcielibyście swoje nadawać - właśnie kontem wyróżnienia za coś co Was urzeka.
Albert - Ty teraz jako Szef Sztabu możesz wnioskować (co ja przyklepię bez pytania) o nadania medali wojskowych. Tych w sumie rozdałem kilka, alze zawsze mam wrażenie, że za mało.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Fabio Rhyner pisze: 26 sierpnia 2025, 19:23

Doskonale rozumiem, przyświecające Ci intencje Femme. Chodzi mi po prostu oto, że z doświadczenia wiem, że im bardziej rozbudowane struktury mikronacji tym trudniej ona później funkcjonuje. Dostrzegam doskonale problem, który zarysowałaś w ramach tej debaty bo sam kiedyś byłem w podobnym położeniu jako nowy mieszkaniec w '22 roku. Zamieszkałem w kawalerce w Stadt Edelweiss napisałem kilka opisów fabularnych dotyczących zagospodarowania mieszkania i zastanawiałem się co dalej :D.

Wtedy pojawiliście się wy @Femme Mystere , @Joachim Cargalho i oczywiście @Heinz-Werner Grüner . Poprzez interakcję z waszymi osobami czy to fabularnie czy to w innych wątkach, wpadłem na "pomysł na siebie". Wydaje mi się, że bardziej efektywny zamiast progresji, byłby człowiek który byłby w stanie zająć się takim nowym mieszkańcem. Słuchaj w Edelweiss możesz zająć się tym czy tamtym. Proponuję zacznij od tego etc. Taką funkcję (moim zdaniem) powinni pełnić oberstrammowie w ramach ich komitatów - i tutaj głównie upatruję nadziei na wyrównanie zaludnienia w Kotlinie.

@Albert Fryderyk de Espada tutaj masz rację, troszkę ostatnio tych prowincji / osad zrobiło się za dużo. Oczywiście wiem, że ostatnią z nich było Salzbrunn, i to co zaraz napiszę może być trochę niekonsekwentne. Na swoją obronę chciałem tylko wskazać, że Salzbrunn to bardziej dział fabularny, żeby skomasować moje posty fabularne. Nie chcę za bardzo mieszać w głównym dziale komitatu stąd też stwierdziłem że wątki sadu i fabularkę będę wrzucać tam. Nie mniej jednak w imię równomiernego rozłożenia mieszkańców w każdej chwili jestem gotów przenieść się nawet do innego komitatu a nawet usunąć Salzbrunn i przenieść swoją działalność do innego komitatu. Nie mniej jednak uważam, że odkrywanie nowych terytoriów etc. powinno następować w drodze co najmniej kilku ekspedycji etc. - choćby z uwagi na naszą obecną demografię.

Aby wyrównać równomierność zaludnienia można byłoby wprowadzić system meldunkowy, że każdy z mieszkańców musiałby mieć swój meldunek w jednym z komitatów. Jeśli różnica w proporcjach pomiędzy poszczególnymi komitatami byłaby za duża to np. Departament spraw obywatelskich w drodze obwieszczenia wskazywałby obłożenie poszczególnych komitatów i dostępne adresy meldunków np. Oczywiście ten meldunek miałby wymiar czysto fabularny. Nikt wiadomo nikogo nie uwiąże na siłę w jakimś komitacie.
Przyznam, że spodziewałem się więcej po oberstammach, ale to czasem osoby zasłużone w danym roku, a w kolejnym niewidoczne - patrz mikro.
Sam pomysł wydaje się bardzo odpowiedni, że oberstamm opiekuje się obkiem z małym doświadczeniem, tylko znów tu pytanie czy nie jest nas nadal za mało.
Ja tą funkcję nadałbym odgórnie - jako Szef Departamentu Obywatelskiego, ale ten znów ogarniam tylko ja. Ja nie mam aż tak wielkich możliwości interpersonalnych by być opiekunem wszystkich startujących w Edelweiss (choć i tak chyba jestem, :) ) ale taka Liese czy Joachim nadawali by się świetnie, ale i tak uważam, że idealnym kandydatem na to stanowisko byłby ktoś "młodszy stażem" - właśnie Fabio, Gaetano czy Pavel.
Z róznych względów wiem, że wykluczacie się, ale tooczywiste, że żadn z Was nie będzie miał 24h nad młodymi,

Poziom wyrównania meldunkowego wydaje się spoko! Sa pewne uwagi w tym zakresie ode mnie, ale na dzień dobry sam pomysł warty wprowadzenia.
Dodam, że ja jako "bez przynależności medunkowej", mógłbym wyrównywać szanse słabszych regionow.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”