Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
Regulamin forum
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
Zapytam ogólnie was. Bo Heinza zdanie które znam to jedno, ale chciałbym poznać szerszej społeczności zdanie na ten temat. Wiadomo że są minusy bo się oddalamy od roku pierwotnego 1925, czyli przedział czasowy nawet może być 24 lata do przodu. Ale czy to serio faktycznie aż tak źle? Zobaczmy:
-Obawa że będzie powiększenia o kolejne dziesięciolecia
+Mniej ograniczeń związanych z technologiami w praktycznie wszystkich dziedzinach
Od razu mówię że jakby pojawiło się powiedzmy lata 50' to sam byłbym przeciwny okej, faktycznie to by było w nieskończoność. Ale Lata 40' naprawdę nie są jakimś szatanem, nadal nam bardzo daleko do nowoczesnych czasów i dla przykładu dam 3 potrzebne wtedy technologie:
-Kategoria Muzyka: Winylowe płyty LP (Long Play) – wprowadzone przez Columbia Records w 1948 r. (33⅓ rpm). Pozwalały na 20 minut muzyki na stronę, czyli całe albumy, zamiast krótkich singli 78 rpm.
-Kategoria Wojsko: Czołg Ciężkie pokroju Tygrysa czy Churchilla
-Kategoria Gospodarka: Półprzewodniki – w 1947 r. w Bell Labs wynaleziono tranzystor. To absolutnie przełomowe – początek miniaturyzacji i elektroniki masowej
A wy co o tym sądzicie?
-Obawa że będzie powiększenia o kolejne dziesięciolecia
+Mniej ograniczeń związanych z technologiami w praktycznie wszystkich dziedzinach
Od razu mówię że jakby pojawiło się powiedzmy lata 50' to sam byłbym przeciwny okej, faktycznie to by było w nieskończoność. Ale Lata 40' naprawdę nie są jakimś szatanem, nadal nam bardzo daleko do nowoczesnych czasów i dla przykładu dam 3 potrzebne wtedy technologie:
-Kategoria Muzyka: Winylowe płyty LP (Long Play) – wprowadzone przez Columbia Records w 1948 r. (33⅓ rpm). Pozwalały na 20 minut muzyki na stronę, czyli całe albumy, zamiast krótkich singli 78 rpm.
-Kategoria Wojsko: Czołg Ciężkie pokroju Tygrysa czy Churchilla
-Kategoria Gospodarka: Półprzewodniki – w 1947 r. w Bell Labs wynaleziono tranzystor. To absolutnie przełomowe – początek miniaturyzacji i elektroniki masowej
A wy co o tym sądzicie?
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Ankieta na temat Edelweiss lata 40'
Uczciwie mówię: Byłabym bardzo za. Mnie lata 20 też nie odpowiadają pod względem mody itd. Lata 40 umożliwiają rozwój filmowy, inny rozwój modowy, lepsze technologie. Dla mnie super pomysł.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziedzic wskazał znak czasu. Co poradzić.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zatem robimy przeskok 
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A czy to się aż tak wyklucza, żeby pozostać przy latach 20, a jednocześnie wprowadzać jakieś pojedyncze elementy delikatnie nowocześniejsze? Jak ktoś wyprodukuje winyla na 20 min, to absolutnie nikogo nie będzie to obchodzić, że to nie te lata. Przypominam, że to mikro, tu wcale się nie musi wszystko zgadzać. Nawet stadiony na mundial będą nowsze i to czasami o wiele lat, ale nikomu to nie przeszkadza.
Lata 20 > lata 40
Lata 20 > lata 40
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wreszcie ktoś kroczący moją myślą.Pavel van der Gibson pisze: ↑04 września 2025, 09:15 A czy to się aż tak wyklucza, żeby pozostać przy latach 20, a jednocześnie wprowadzać jakieś pojedyncze elementy delikatnie nowocześniejsze? Jak ktoś wyprodukuje winyla na 20 min, to absolutnie nikogo nie będzie to obchodzić, że to nie te lata. Przypominam, że to mikro, tu wcale się nie musi wszystko zgadzać. Nawet stadiony na mundial będą nowsze i to czasami o wiele lat, ale nikomu to nie przeszkadza.
Lata 20 > lata 40
Co innego automobile, bo tutaj raczej nie chcemy widzieć Tesli, a co innego uzywanie płyt winylowych. Nota bene płyty gramofonowe były już dostępne, to czy my je nazwiemy winylami czy gramofonowymi to mnie już nie ziębi. I tak samo jest z filmikami, czy telewizja była już tak rozwinięta jak nasze produkcje? Nie.
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No powiem ci tak Edek. Słynne słowa mojego taty ,,Można robić maks lata 30 i koniec kropka." to odnośnie samochodów dostałem taką odpowiedź. Więc jak jest koniec i kropka, to nie będę zadowalał na siłę i wtedy też zrobiłem koniec kropka z swoim pomysłem.Pavel van der Gibson pisze: ↑04 września 2025, 09:15 A czy to się aż tak wyklucza, żeby pozostać przy latach 20, a jednocześnie wprowadzać jakieś pojedyncze elementy delikatnie nowocześniejsze? Jak ktoś wyprodukuje winyla na 20 min, to absolutnie nikogo nie będzie to obchodzić, że to nie te lata. Przypominam, że to mikro, tu wcale się nie musi wszystko zgadzać. Nawet stadiony na mundial będą nowsze i to czasami o wiele lat, ale nikomu to nie przeszkadza.
Lata 20 > lata 40
Więc o ile może w kategorii winyla na 20 minut mogło by zainteresować nikogo jak chodzi o jego timeline, to problem zaczyna się z samochodami i innymi wazniejszymi rzeczami jak wojsko, rolnictwo czy budynki.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tesla nie powstała w latach 40'. Ale dałem ankietę, większość jest za tym by jednak unowocześnić państwo do lat 40, a nie na siłę niczym Rzeczpospolita Obojga Narodów, nie rozwijać timeline'u do przodu i tkwić wiecznie w tej samej dacie.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 września 2025, 09:19Wreszcie ktoś kroczący moją myślą.Pavel van der Gibson pisze: ↑04 września 2025, 09:15 A czy to się aż tak wyklucza, żeby pozostać przy latach 20, a jednocześnie wprowadzać jakieś pojedyncze elementy delikatnie nowocześniejsze? Jak ktoś wyprodukuje winyla na 20 min, to absolutnie nikogo nie będzie to obchodzić, że to nie te lata. Przypominam, że to mikro, tu wcale się nie musi wszystko zgadzać. Nawet stadiony na mundial będą nowsze i to czasami o wiele lat, ale nikomu to nie przeszkadza.
Lata 20 > lata 40
Co innego automobile, bo tutaj raczej nie chcemy widzieć Tesli, a co innego uzywanie płyt winylowych. Nota bene płyty gramofonowe były już dostępne, to czy my je nazwiemy winylami czy gramofonowymi to mnie już nie ziębi. I tak samo jest z filmikami, czy telewizja była już tak rozwinięta jak nasze produkcje? Nie.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia