Kościół pw. św. Franciszka

Niewielkie miasteczko zlokalizowane u brzegów Jeziora Edelschel. Żyje w nim całkiem spora grupa slawońskich emigrantów. Jednym z pierwszych osadników był Ludwig Tomović, który uważany jest za pierwszego władykę miejskiego.
Regulamin forum
Obrazek

- LICZBA MIESZKAŃCÓW: 4 311
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Kościół pw. św. Franciszka

Post autor: Ludwig Tomović »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 listopada 2025, 21:41 Ten Franciszek jest patronem psów i kotów?
Franciszek jest ogólnie patronem zwierząt, więc psy i koty też się "łapią" :D

A przedstawienie ich na tej akurat ikonie jest celowe jako "reprezentantów" zwierząt, które prawie każdy we Freiwaldzie ma w domu
Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

1 LISTOPADA
WSPOMNIENIE WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH
Obrazek
1 listopada w naszym Kościele obchodzimy wspomnienie Wszystkich Świętych.
Podczas nabożeństwa medytowaliśmy nad odczytanym przez Pastora Ludwiga fragmentem Apokalipsy św. Jana:
Potem ujrzałem: a oto wielki tłum, którego nie mógł nikt policzyć, z każdego narodu i wszystkich pokoleń, ludów i języków, stojący przed tronem i przed Barankiem. Odziani są w białe szaty, a w ręku ich palmy. I głosem donośnym tak wołają: "Zbawienie u Boga naszego, Zasiadającego na tronie i u Baranka". A wszyscy aniołowie stanęli wokół tronu i Starców, i czworga Zwierząt, i na oblicza swe padli przed tronem, i pokłon oddali Bogu, mówiąc: "Amen. Błogosławieństwo i chwała, i mądrość, i dziękczynienie, i cześć, i moc, i potęga Bogu naszemu na wieki wieków! Amen"
Następnie każdy chętny ze zgromadzonych dzielił się z innymi, który ze świętych jest wzorem w codziennym życiu.

A może i Wy macie swoich "ulubionych" świętych? Podzielcie się! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Niestety nie znam zbyt wielu. Może @Ludwig Tomović mógłbyś przybliżyć wizerunki kilka ciekawszych Waszym zdaniem?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja raczej nie jestem zwolennikiem łączenia postaci świętych z reala z mikro.
BTW. Ulubieni święci? To raczej nie ma znaczenia, tylko chyba to działa w drugą stronę. Jak się jest informatykiem to się wierzy, że ktoś nad nim czuwa, (nie znam imienia). Jak ktoś jest kierowcą to liczy na wsparcie św. Krzysztofa, ale żeby mieć ulubionego? No ja nie mam na pewno.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A jednak przypomniało mi się, że mam ulubioną świętą, którą wbrew mojego totalnego ateizmu uważam za moją patronkę, a jest to Święta Rita. Serio.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 02 listopada 2025, 11:49 Ja raczej nie jestem zwolennikiem łączenia postaci świętych z reala z mikro.
BTW. Ulubieni święci? To raczej nie ma znaczenia, tylko chyba to działa w drugą stronę. Jak się jest informatykiem to się wierzy, że ktoś nad nim czuwa, (nie znam imienia). Jak ktoś jest kierowcą to liczy na wsparcie św. Krzysztofa, ale żeby mieć ulubionego? No ja nie mam na pewno.
Pierwsze zdanie z jednej strony rozumiem, z drugiej wspólnota prowadzona przeze mnie ma w pewnym stopniu odwzorowywać wyznania chrześcijańskie, stąd pewne przenikanie postaci z reala do mikro jest nieuniknione.
Być może granica real-mikro będzie trochę jaśniejsza gdy spisze i przedstawię założenia Kościoła, który przecież ma być bardziej kreacją, odwzorowaniem, wariacją na temat niż realnym praktykowaniem czy ewangelizacją.

Co do dalszej części, nie bez powodu słowo ulubieni dałem w cudzysłowie.
Ale nie widzę powodu dlaczego ktoś właśnie nie mógłby mieć swojego ulubionego świętego, tak jak można mieć np ulubionego pisarza czy postać historyczną.
Oczywiście wspomnieni patronowie mogą być dla kogoś wyznacznikiem przy "szukaniu wsparcia" jak wspomniany św. Krzysztof dla kierowców (choć trzeba zaznaczyć że św. Krzysztof jedzie tylko do 150 km/h, a potem zastępuje go św. Piotr ;) )
Ale przecież kogoś może inspirować życiorys jakiegoś świętego, może z nim dzielić np podobne przeżycia, podobne historie życiowe i dlatego ta osoba będzie bliska już nawet nie jako święty, a po prostu jako postać historyczna.
Femme Mystere pisze: 02 listopada 2025, 13:22 A jednak przypomniało mi się, że mam ulubioną świętą, którą wbrew mojego totalnego ateizmu uważam za moją patronkę, a jest to Święta Rita. Serio.
Dlatego że od spraw beznadziejnych? :P
Femme Mystere pisze: 02 listopada 2025, 11:20 Niestety nie znam zbyt wielu. Może @Ludwig Tomović mógłbyś przybliżyć wizerunki kilka ciekawszych Waszym zdaniem?
W mikro wspólnota i Kościół który prowadzę w założeniu ma mocno odnosić się do postaci św. Franciszka i jego duchowych synów, więc na pewno w poszczególne dni ich wspomnień będę się starał tutaj ich przybliżyć.
Planuję wyszukać także tych mniej znanych, a w jakiś sposób z ciekawym życiorysem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Ludwik, ja po prostu nie znam się na tym za bardzo. Moze to był powód takiej a nie innej wypowiedzi. Szanuje jednak bardzo jak ktoś umie czerpać "moc" od innych, na których "nałożono świętość."
Z czystej ciekawości, Ty masz "ulubionego" świętego?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Ludwik, ja po prostu nie znam się na tym za bardzo. Moze to był powód takiej a nie innej wypowiedzi. Szanuje jednak bardzo jak ktoś umie czerpać "moc" od innych, na których "nałożono świętość."
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Ludwig Tomović tak! Dokładnie tak. Ja się w zasadzie nie modlę, ale moja kochana babcia owszem i nie raz w sytuacjach kryzysowych modliła się właśnie do Św. Rity i zawsze pomagało :)
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 02 listopada 2025, 16:02 Herr Ludwik, ja po prostu nie znam się na tym za bardzo. Moze to był powód takiej a nie innej wypowiedzi. Szanuje jednak bardzo jak ktoś umie czerpać "moc" od innych, na których "nałożono świętość."
Jednego chyba nie, ale jest co najmniej kilku, którzy w różnych aspektach budzą mój szacunek.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Freiwald”