Mikronacia Esperanta-Asocio
Dlatego dziś, tutaj w Edelweiss, ogłaszam otwarcie naboru do zarządu Mikronacyjnego Związku Esperantystów (Mikronacia Esperanta-Asocio). Wymagania są minimalne, bo tak naprawdę wystarczy podstawowa znajomość języka esperanto i chęć działania na rzecz popularyzacji tego ciekawego języka. Wychodzę bowiem z założenia, że państwa wirtualne oraz wszelkie instytucje w nich funkcjonujące powinny służyć mikronautom, a nie odwrotnie. Zaangażowanie oraz gotowość do nauki zarówno własnej, jak i wspólnej są dla mnie znacznie ważniejsze niż formalne kompetencje. No właśnie, ale dlaczego akurat Edelweiss? No przede wszystkim dlatego, że uważam je za jedno z bardziej aktywnych państw obecnego mikroświata, dzięki czemu nasz związek będzie mógł liczyć na lepszy start. Sam związek będzie otwarty dla wszystkich zainteresowanych, niezależnie od przynależności państwowej i już teraz zachęcam do wysyłania wpisów w tym wątku. Jednocześnie chciałbym, aby obowiązywały tu zasady bezpiecznej przestrzeni, co moim zdaniem jest szczególnie istotne w organizacji o charakterze międzynarodowym. W miarę rozwoju projektu i ewentualnego wzrostu liczby członków planujemy stopniowo rozszerzać działalność także na inne mikronacje.
Co do samej działalności to nasze plany są ambitne. Już na wczesnym etapie przygotowujemy projekt gazety, która będzie publikować mikronacyjne wiadomości oraz materiały publicystyczne w języku esperanto. Robocza nazwa to La Bruo, choć oczywiście zarząd będzie miał możliwość jej zmiany, jeśli uzna to za stosowne. Oczywiście będą pojawiać się krótkie lekcje, które umożliwią w miarę gładką naukę tego jakże ciekawego języka. Chciałbym również podkreślić, że nie jestem "humanistą" ani żadnym specjalistą w dziedzinie językoznawstwa, dlatego każda pomoc w tworzeniu i rozwijaniu związku jest dla mnie niezwykle cenna. Docenię każdą opinię, każdy komentarz i każdą formę wsparcia!