Mikronacia Esperanta-Asocio

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Po konsultacji z paroma osobami i ponownym przemyśleniu całej koncepcji zdecydowałem się powrócić do nieco szerszej aktywności w mikronacjach. Tym razem z dużo większym zaangażowaniem i realną motywacją, by ponownie podjąć próbę promocji języka esperanto wewnątrz mikronacji. Sam pomysł narodził się już wiele lat temu, lecz dopiero teraz mogę wreszcie poświęcić uwagę realizacji tego, co od dawna chodziło mi po głowie.

Dlatego dziś, tutaj w Edelweiss, ogłaszam otwarcie naboru do zarządu Mikronacyjnego Związku Esperantystów (Mikronacia Esperanta-Asocio). Wymagania są minimalne, bo tak naprawdę wystarczy podstawowa znajomość języka esperanto i chęć działania na rzecz popularyzacji tego ciekawego języka. Wychodzę bowiem z założenia, że państwa wirtualne oraz wszelkie instytucje w nich funkcjonujące powinny służyć mikronautom, a nie odwrotnie. Zaangażowanie oraz gotowość do nauki zarówno własnej, jak i wspólnej są dla mnie znacznie ważniejsze niż formalne kompetencje. No właśnie, ale dlaczego akurat Edelweiss? No przede wszystkim dlatego, że uważam je za jedno z bardziej aktywnych państw obecnego mikroświata, dzięki czemu nasz związek będzie mógł liczyć na lepszy start. Sam związek będzie otwarty dla wszystkich zainteresowanych, niezależnie od przynależności państwowej i już teraz zachęcam do wysyłania wpisów w tym wątku. Jednocześnie chciałbym, aby obowiązywały tu zasady bezpiecznej przestrzeni, co moim zdaniem jest szczególnie istotne w organizacji o charakterze międzynarodowym. W miarę rozwoju projektu i ewentualnego wzrostu liczby członków planujemy stopniowo rozszerzać działalność także na inne mikronacje.

Co do samej działalności to nasze plany są ambitne. Już na wczesnym etapie przygotowujemy projekt gazety, która będzie publikować mikronacyjne wiadomości oraz materiały publicystyczne w języku esperanto. Robocza nazwa to La Bruo, choć oczywiście zarząd będzie miał możliwość jej zmiany, jeśli uzna to za stosowne. Oczywiście będą pojawiać się krótkie lekcje, które umożliwią w miarę gładką naukę tego jakże ciekawego języka. Chciałbym również podkreślić, że nie jestem "humanistą" ani żadnym specjalistą w dziedzinie językoznawstwa, dlatego każda pomoc w tworzeniu i rozwijaniu związku jest dla mnie niezwykle cenna. Docenię każdą opinię, każdy komentarz i każdą formę wsparcia!
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mikronacia Esperanta-Asocio

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Szanuję za pomysł i ideę, ten jezyk z racji "pioniera-pomysłodawcy" naszego realnego krajana jest zachęcający. Czy jednak jestem w stanie cokolwiek pomóc? Chyba nie. nie znam ani jednego słowa w esperanto, a i czasu na naukę nie bardzo zorganizuje, ale możecie mnie mianować "patronem", który będzie wspierał. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 listopada 2025, 22:11 Szanuję za pomysł i ideę, ten jezyk z racji "pioniera-pomysłodawcy" naszego realnego krajana jest zachęcający. Czy jednak jestem w stanie cokolwiek pomóc? Chyba nie. nie znam ani jednego słowa w esperanto, a i czasu na naukę nie bardzo zorganizuje, ale możecie mnie mianować "patronem", który będzie wspierał. ;)
Bardzo dziękuję! Nawet taka deklaracja "patronatu" jest dla całego związku naprawdę cenna. Jeśli już o znajomości esperanto to absolutnie nie jest to przeszkoda, ponieważ związek ma działać inkluzywnie, więc każdy stopień zaangażowania jest mile widziany, nawet jeśli ktoś dopiero zaczyna lub zwyczajnie nie ma czasu na naukę. Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał spróbować poznać, choć kilka podstaw to z przyjemnością pomogę, ale też nie ma żadnego obowiązku
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leciono Unu (Lekcja Pierwsza)
W pierwszej lekcji przygotowanej przez nasz związek poznasz kilka absolutnie podstawowych słów w esperanto oraz krótki dialog, który pozwoli Ci od razu wykorzystać nowe wyrażenia w praktyce. W kolejnych lekcjach stopniowo przyzwyczaisz się do brzmienia i prostoty tego języka. Jeśli coś będzie dla Ciebie niejasne, po prostu daj nam znać.

Vortoj por hodiaŭ (Słowa na dziś)
  • Saluton – Cześć / Witaj
    /sˈaluton/
  • Mi – Ja
    /mi/
  • Vi – Ty / Wy / Pan / Pani
    /vˈi/
  • Li – On
    /lˈi/
  • Ŝi – Ona
    /ʃi/
  • Estas – Jest
    /ˈestas/ (czasownik "być" w czasie teraźniejszym, stały dla wszystkich osób)
  • Amiko – Przyjaciel
    /aˈmiko/
Mallonga dialogo (Krótki dialog)
(przeczytaj na głos)

Adamo: Saluton! Mi estas Adamo. (Cześć! Ja jestem Adam.)
Ewa: Saluton! Mi estas Ewa. (Cześć! Ja jestem Ewa.)
Adamo: Ĉu vi estas amiko? (Czy Ty jesteś przyjacielem?)
Ewa: Jes, mi estas amiko. (Tak, jestem przyjacielem.)

Zadanie dla Was
Napisz poniżej: "Cześć! Ja jestem [personalia]" w esperanto. Powodzenia!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leciono Du (Lekcja Druga)
W drugiej lekcji, która miała pojawić się wczoraj... kontynuujemy naszą wspólną podróż przez język esperanto! Dzisiaj dowiecie się, że w tym języku rzeczowniki zawsze kończą się na -O, a przymiotniki zawsze na -A. To jedna z najbardziej charakterystycznych i zarazem najłatwiejszych zasad, która sprawia, że esperanto jest tak logiczne. Zachęcamy, byście uczyli się bez żadnego pośpiechu, bo każda mała porcja wiedzy szybko zacznie układać się w spójną całość.

• Domo – Dom
    /ˈdomo/
  • Patro – Ojciec
    /ˈpatro/
  • Bona – Dobry / Dobra / Dobre
    /ˈbona/
  • Bela – Piękny / Piękna
    /ˈbela/
  • Granda – Duży / Wielki
    /ˈɡranda/
  • Kaj – i (spójnik)
    /kai̯/
(przeczytaj na głos)

Adamo: Kiu estas li? (Kto to jest?)
Ewa: Li estas mia patro. (On jest moim ojcem.)
Adamo: Ĉu li estas bona patro? (Czy on jest dobrym ojcem?)
Ewa: Jes, li estas bona kaj granda. (Tak, on jest dobry i duży.)

Zadanie dla Was
Przetłumacz zdanie: "Dom jest piękny" na język esperanto. Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2025, 15:07 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Czy tylko mi się tak wydaje, że słysze "lewy hiszpański"? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 23 listopada 2025, 20:41 Czy tylko mi się tak wydaje, że słysze "lewy hiszpański"? :)
Esperanto nie ma hiszpańskiego rodowodu, bo sam język został stworzony w Polsce przez Ludwika Zamenhofa i opublikowany w 1887 roku w Warszawie :lol:
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leciono Tri (Lekcja Trzecia)
W trzeciej lekcji przygotowanej przez nasz związek zajmiemy się tworzeniem przeciwieństw. Dzięki niej możesz dosłownie w kilka sekund podwoić swój zasób słownictwa!

• Mal- – morfem przedrostkowy oznaczający przeciwieństwo
    /mal/ (przykładowo dzięki niemu można z dobrego zrobić zły)
  • Malbona – Zły
    /malˈbona/ (bo bona znaczy dobry)
  • Malgranda – Mały
    /malˈɡranda/ (bo granda znaczy duży)
  • Nova – Nowy
    /ˈnova/
  • Malnova – Stary
    /malˈnova/
  • Varma – Ciepły
    /ˈvarma/
  • Malvarma – Zimny
    /malˈvarma/
(przeczytaj na głos)

Adamo: Ĉu via domo estas nova? (Czy twój dom jest nowy?)
Ewa: Ne, mia domo estas malnova, sed ĝi estas granda. (Nie, mój dom jest stary, ale duży.)
Adamo: Ĉu la kafo estas varma? (A czy kawa jest gorąca?)
Ewa: Ne, la kafo estas malvarma kaj malbona. (Nie, kawa jest zimna i niedobra.)

Zadanie dla Was
Jak powiesz po esperancku: "On jest mały" używając przeciwieństwa od słowa granda?
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano Robingren pisze: 24 listopada 2025, 15:06
Heinz-Werner Grüner pisze: 23 listopada 2025, 20:41 Czy tylko mi się tak wydaje, że słysze "lewy hiszpański"? :)
Esperanto nie ma hiszpańskiego rodowodu, bo sam język został stworzony w Polsce przez Ludwika Zamenhofa i opublikowany w 1887 roku w Warszawie :lol:
Chyba nie sądzisz, że nie wiedziałem, że to Zamenhof stworzył jezyk? Jednak jako laik, czytając to dla mnie to taka mieszanka "akcentu" hiszpańsko-włoskiego, inaczej może bardziej łacińskich języków.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 24 listopada 2025, 19:52
Damiano Robingren pisze: 24 listopada 2025, 15:06
Chyba nie sądzisz, że nie wiedziałem, że to Zamenhof stworzył jezyk? Jednak jako laik, czytając to dla mnie to taka mieszanka "akcentu" hiszpańsko-włoskiego, inaczej może bardziej łacińskich języków.
łacińskie brzmienie, ma nawet sens, bo Zamenhof celowo oparł dużą część słownictwa i fonetyki na językach romańskich, żeby język był łatwiej przyswajalny. Może stąd ten lekko hiszpańsko-włoski vibe...
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”