Sophie pisze: ↑24 listopada 2025, 20:45
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑23 listopada 2025, 19:14
Wykorzystam temat do ustaleń z Frau @Sophie jakie mnie ostatnio nurtowały... Znaczy się nie nurtowałyby gdyby nie nagła potrzeba.
Chodzi oto, że do kazdego miasteczka/osady w Edelweiss musimy przypisac pogodę z realnego miasta etc.
Ja niestety nie bardzo wiem jak do tego podejść. Czy klimat Stadt to np. Monachium? Za zimno, za gorąco? Nie wiem...
Jedynie wiem co chce uzyskać. Miasta blisko gór, jak typowe górskie miasteczka, reszta wyżynne zbliżone do krainy alpejskiej. Sandjak może być tą "oazą" ale też bez przesady. Nieco cieplej, ale nie za...
Ulvedal to już zimno na pewno...
Właśnie musimy odpowiedzieć na pytanie czy idziemy w pogodę typową zimową czy bardziej realistycznemu odpowiednikowi miasta jeśli chodzi o pogodę. Osobiście stawiałabym na okolice Alp.
Ja bym szedł w alpejskie klimaty. Przynajmniej te miasta, które mamy dotychczas...
Pavel van der Gibson pisze: ↑24 listopada 2025, 20:52
Ja mam pytanie co do tej stacji, czy mamy na myśli jakiś kompleks budynków, czy coś co wyskakuje w google jak się wpisze stacja meteorologiczna?
Tutaj, skoro budujemy za kilka tysięcy to szedłbym w coś elitarnego.
@Joachim Cargalho i Kaiser Franz Leopold prowadzili chyba rozmowy na temat budowy obserwatorium na granicy -
https://pl.wikipedia.org/wiki/Obserwatorium_Sphinx
to i możemy mieć coś podobnych rozmiarów i poziomem zaawansowania w meteorologicznych statcjach. Tylko znaleźć coś dużego i ładnego.