Salonik prasowy dla dyplomatów
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Salonik prasowy dla dyplomatów
Jakie są szanse by "człowiek z zewnątrz" został Panem Obojga Narodów?Fryderyk Orański pisze: ↑11 grudnia 2025, 15:22 Szanowni Państwo,
w Rzeczpospolitej Obojga Narodów zbliża się wolna elekcja.
9 grudnia odbyła się audiencja kończąca panowanie JKM Konrada: https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 265&t=7852
Następnie 10 grudnia JKM Konrad złożył regalia królewskie: https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 265&t=7853
Zatem nastał czas bezkrólewia, które zostanie jeszcze ogłoszone przez Wielmożnego Pana Kanclerza Wielkiego, Abp. Benedykta Orańskiego, Interrexa. Na ten nadchodzący czas został przygotowany filmik:
- Fryderyk Orański • Stempel
-
ODZNACZENIA
W kuluarach pojawia się jedna postać, ale póki nie ma elekcji to nie ma i jego kandydatury. Nie mniej możliwe są także inne opcje. Nic nie szkodzi spróbować.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑11 grudnia 2025, 22:11 Jakie są szanse by "człowiek z zewnątrz" został Panem Obojga Narodów?
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Fryderyk Orański pisze: ↑11 grudnia 2025, 22:32W kuluarach pojawia się jedna postać, ale póki nie ma elekcji to nie ma i jego kandydatury. Nie mniej możliwe są także inne opcje. Nic nie szkodzi spróbować.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑11 grudnia 2025, 22:11 Jakie są szanse by "człowiek z zewnątrz" został Panem Obojga Narodów?![]()
"Nie jednego Edel zawstydzi swym rezonem"
-
ODZNACZENIA
W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
Trwa teraz moment na ogłoszenie programów obydwu kandydatów, a następnie na zadawanie pytań.
https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 163#p83163
Trwa teraz moment na ogłoszenie programów obydwu kandydatów, a następnie na zadawanie pytań.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Szkoda, że ja się nie załapałem.Fryderyk Orański pisze: ↑30 grudnia 2025, 18:26 W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
-
ODZNACZENIA
Tak jak przy wigilii jest miejsce dla zbłąkanego wędrowca, tak i pewnie w Elekcji znalazłoby się jeszcze miejsce dla jednej osoby. Chyba żeby się kurczowo trzymać tego, że już minął czas na zgłaszanie się.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 grudnia 2025, 20:31Szkoda, że ja się nie załapałem.Fryderyk Orański pisze: ↑30 grudnia 2025, 18:26 W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 163#p83163![]()
Wtedy zawsze jest kolejna elekcja za pół roku. Tylko proszę pamiętać, że władcy obcych państw muszą zgłosić się do Kanclerza Wielkiego, który na czas interregnum (bezkrólewia) jest Interrexem. Przyszła elekcja mogłaby wyglądać ciekawie gdyby w szranki kolejny raz stanął jeden z Orańskich potencjalnie nestor rodu obecny oraz Herr Oberhaupt. Taki pojedynek to bym z chęcią zobaczył.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja już sobie obiecuje "stawienie w szranki walki o tron", co raczej winno brzmieć "uniżenie chylę czoła przed szlacheckim padołem i wyrażam chęć reprezentowania ich POTĘGI w mojje skromnej osobie", od lat... No, ale widocznie jeszcze nie czas.Fryderyk Orański pisze: ↑30 grudnia 2025, 21:37Tak jak przy wigilii jest miejsce dla zbłąkanego wędrowca, tak i pewnie w Elekcji znalazłoby się jeszcze miejsce dla jednej osoby. Chyba żeby się kurczowo trzymać tego, że już minął czas na zgłaszanie się.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 grudnia 2025, 20:31Szkoda, że ja się nie załapałem.Fryderyk Orański pisze: ↑30 grudnia 2025, 18:26 W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 163#p83163![]()
Wtedy zawsze jest kolejna elekcja za pół roku. Tylko proszę pamiętać, że władcy obcych państw muszą zgłosić się do Kanclerza Wielkiego, który na czas interregnum (bezkrólewia) jest Interrexem. Przyszła elekcja mogłaby wyglądać ciekawie gdyby w szranki kolejny raz stanął jeden z Orańskich potencjalnie nestor rodu obecny oraz Herr Oberhaupt. Taki pojedynek to bym z chęcią zobaczył.
-
ODZNACZENIA
A mogła być taka piękna walka "dinozaurów"Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 grudnia 2025, 21:42 Ja już sobie obiecuje "stawienie w szranki walki o tron", co raczej winno brzmieć "uniżenie chylę czoła przed szlacheckim padołem i wyrażam chęć reprezentowania ich POTĘGI w mojje skromnej osobie", od lat... No, ale widocznie jeszcze nie czas.![]()
Bez urazy oczywiście. Oberhaupt i mój v-ojciec to przecież młodzieniaszki
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wilhelm von Zugdam to ktoś kogo chyba nie znam pod tymi personaliami... czy coś mnie się zapomniało?Fryderyk Orański pisze: ↑30 grudnia 2025, 22:22A mogła być taka piękna walka "dinozaurów"Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 grudnia 2025, 21:42 Ja już sobie obiecuje "stawienie w szranki walki o tron", co raczej winno brzmieć "uniżenie chylę czoła przed szlacheckim padołem i wyrażam chęć reprezentowania ich POTĘGI w mojje skromnej osobie", od lat... No, ale widocznie jeszcze nie czas.![]()
![]()
![]()
Bez urazy oczywiście. Oberhaupt i mój v-ojciec to przecież młodzieniaszki![]()
Ja nadal jestem młody i sprawny, prawda?
-
ODZNACZENIA
Wilhelm von Zugdam działa od 2024 roku w RON. Prócz tego widziałem go na forum Bastionu Pollinu, Cesarstwa Bizantyjskiego, oraz Rusowii. Poza RON to przynajmniej w Rusowii powinien być co do zasady bardziej aktywny, bo tam jest obecnie carem.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑30 grudnia 2025, 23:39 Wilhelm von Zugdam to ktoś kogo chyba nie znam pod tymi personaliami... czy coś mnie się zapomniało?![]()
Szczerze to nie wiem czy był już kiedyś w mikronacjach pod innymi personaliami. Ale to może wie czcigodny więcej niż ja.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii