Salonik prasowy dla dyplomatów

(czyt.ne'belszaten gase) Popularna Aleja Cienia Mgły, gdzie w przyzwoitym stanie konstrukcyjnym zachowały się eklektyczne kamienice i klimatyczna kawiarenka "Präzedenz". Natomiast cała aleja została odrestaurowana tylko po to by pomieścić w swoich zakamarkach przedstawicielstwa innych mikronacji. Tutaj znajdziemy misje dyplomatyczne z innych części v-państw oraz zapewne niemałą ilość tajnych agentów.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Salonik prasowy dla dyplomatów

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

PRASA LOKALNA
Obrazek
Obrazek

PRASA ZAGRANICZNA
Obrazek

Obrazek

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Salonik prasowy dla dyplomatów

Fryderyk Orański pisze: 11 grudnia 2025, 15:22 Szanowni Państwo,
w Rzeczpospolitej Obojga Narodów zbliża się wolna elekcja.
9 grudnia odbyła się audiencja kończąca panowanie JKM Konrada: https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 265&t=7852
Następnie 10 grudnia JKM Konrad złożył regalia królewskie: https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 265&t=7853
Zatem nastał czas bezkrólewia, które zostanie jeszcze ogłoszone przez Wielmożnego Pana Kanclerza Wielkiego, Abp. Benedykta Orańskiego, Interrexa. Na ten nadchodzący czas został przygotowany filmik:
Jakie są szanse by "człowiek z zewnątrz" został Panem Obojga Narodów?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fryderyk Orański »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 grudnia 2025, 22:11 Jakie są szanse by "człowiek z zewnątrz" został Panem Obojga Narodów?
W kuluarach pojawia się jedna postać, ale póki nie ma elekcji to nie ma i jego kandydatury. Nie mniej możliwe są także inne opcje. Nic nie szkodzi spróbować. ;)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 11 grudnia 2025, 22:32
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 grudnia 2025, 22:11 Jakie są szanse by "człowiek z zewnątrz" został Panem Obojga Narodów?
W kuluarach pojawia się jedna postać, ale póki nie ma elekcji to nie ma i jego kandydatury. Nie mniej możliwe są także inne opcje. Nic nie szkodzi spróbować. ;)
"Nie jednego Edel zawstydzi swym rezonem"
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
Trwa teraz moment na ogłoszenie programów obydwu kandydatów, a następnie na zadawanie pytań.
https://rzeczpospolitaobojganarodow.pl/ ... 163#p83163
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 30 grudnia 2025, 18:26 W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
Trwa teraz moment na ogłoszenie programów obydwu kandydatów, a następnie na zadawanie pytań.
Szkoda, że ja się nie załapałem. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 30 grudnia 2025, 20:31
Fryderyk Orański pisze: 30 grudnia 2025, 18:26 W RON trwa Elekcja. Zgłoszonych jest dwóch kandydatów; Fryderyk Orański oraz Wilhelm Zygmunt von Zugdam.
Tak jak przy wigilii jest miejsce dla zbłąkanego wędrowca, tak i pewnie w Elekcji znalazłoby się jeszcze miejsce dla jednej osoby. Chyba żeby się kurczowo trzymać tego, że już minął czas na zgłaszanie się.
Wtedy zawsze jest kolejna elekcja za pół roku. Tylko proszę pamiętać, że władcy obcych państw muszą zgłosić się do Kanclerza Wielkiego, który na czas interregnum (bezkrólewia) jest Interrexem. Przyszła elekcja mogłaby wyglądać ciekawie gdyby w szranki kolejny raz stanął jeden z Orańskich potencjalnie nestor rodu obecny oraz Herr Oberhaupt. Taki pojedynek to bym z chęcią zobaczył.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 30 grudnia 2025, 21:37
Heinz-Werner Grüner pisze: 30 grudnia 2025, 20:31
Tak jak przy wigilii jest miejsce dla zbłąkanego wędrowca, tak i pewnie w Elekcji znalazłoby się jeszcze miejsce dla jednej osoby. Chyba żeby się kurczowo trzymać tego, że już minął czas na zgłaszanie się.
Wtedy zawsze jest kolejna elekcja za pół roku. Tylko proszę pamiętać, że władcy obcych państw muszą zgłosić się do Kanclerza Wielkiego, który na czas interregnum (bezkrólewia) jest Interrexem. Przyszła elekcja mogłaby wyglądać ciekawie gdyby w szranki kolejny raz stanął jeden z Orańskich potencjalnie nestor rodu obecny oraz Herr Oberhaupt. Taki pojedynek to bym z chęcią zobaczył.
Ja już sobie obiecuje "stawienie w szranki walki o tron", co raczej winno brzmieć "uniżenie chylę czoła przed szlacheckim padołem i wyrażam chęć reprezentowania ich POTĘGI w mojje skromnej osobie", od lat... No, ale widocznie jeszcze nie czas. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 30 grudnia 2025, 21:42 Ja już sobie obiecuje "stawienie w szranki walki o tron", co raczej winno brzmieć "uniżenie chylę czoła przed szlacheckim padołem i wyrażam chęć reprezentowania ich POTĘGI w mojje skromnej osobie", od lat... No, ale widocznie jeszcze nie czas. :)
A mogła być taka piękna walka "dinozaurów" :lol: ;)
Bez urazy oczywiście. Oberhaupt i mój v-ojciec to przecież młodzieniaszki :D
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 30 grudnia 2025, 22:22
Heinz-Werner Grüner pisze: 30 grudnia 2025, 21:42 Ja już sobie obiecuje "stawienie w szranki walki o tron", co raczej winno brzmieć "uniżenie chylę czoła przed szlacheckim padołem i wyrażam chęć reprezentowania ich POTĘGI w mojje skromnej osobie", od lat... No, ale widocznie jeszcze nie czas. :)
A mogła być taka piękna walka "dinozaurów" :lol: ;)
Bez urazy oczywiście. Oberhaupt i mój v-ojciec to przecież młodzieniaszki :D
Wilhelm von Zugdam to ktoś kogo chyba nie znam pod tymi personaliami... czy coś mnie się zapomniało? :)

Ja nadal jestem młody i sprawny, prawda? :) :lol:
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 30 grudnia 2025, 23:39 Wilhelm von Zugdam to ktoś kogo chyba nie znam pod tymi personaliami... czy coś mnie się zapomniało? :)
Wilhelm von Zugdam działa od 2024 roku w RON. Prócz tego widziałem go na forum Bastionu Pollinu, Cesarstwa Bizantyjskiego, oraz Rusowii. Poza RON to przynajmniej w Rusowii powinien być co do zasady bardziej aktywny, bo tam jest obecnie carem.

Szczerze to nie wiem czy był już kiedyś w mikronacjach pod innymi personaliami. Ale to może wie czcigodny więcej niż ja.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nebelschattengasse - strefa dla dyplomatów”