Wetteragentur Edelweiss - przetarg na budowę stacji

W listopadzie 1922 roku rozpoczęto zakrojone na szeroką skalę prace budowlane by obiekty należące do rodziny Cargalho połaczyć z Wolkenbad, leżącycm na drugiej stronie brzegu Wolkensee. Tak własnie powstał Cargaldorf, niewielka osada, gdzie na pewno spotkacie członków rodziny "Lisa"

Moderatorzy: Isabella M. Neumann-Swann, Isabella M. Neumann-Swann, Isabella M. Neumann-Swann

Regulamin forum
PLAN MIASTA - brak danych - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 459
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wetteragentur Edelweiss - przetarg na budowę stacji

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella M. Neumann-Swann pisze: 23 listopada 2025, 22:35 Tzn kilometrowo jest to trochę oddalone realnie, ale jeśli chodzi o opis i charakterystykę tych miejsc to masz realnie brane z tych rejonów. Tak bym przynajmniej ja to widziała, jeśli chodzi o to. Bo nie musimy odnosić się realnie do kilometrów- tylko do charakterystyki miejsca, a to w moim odczuciu lepiej pasuje
Niekoniecznie, bo pogoda nie jest diametralnie inna w odległosci 10-30km. Chodzi mi o unikanie absurdu, że w jednym miejscu mamy 30st.C., a 15 km obok jakieś -6st.C. Wiesz o co mi chodzi. :)
Te akurat wymienione są z jednego "kręgu", więc nie będzie problemu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Rozumiem 😂 tylko że w górach możesz liczyć na absurd - przykład z tego roku:
Monachium - 15 stopni i deszcz
Halsstadt - 21 stopni i pochmurnie
Konigssee - 26 stopni i słońce
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Przedmiotem zamówienia jest kompleksowa budowa w pełni automatycznej stacji meteorologicznej, obejmująca wykonanie infrastruktury terenowej, montaż urządzeń pomiarowych, integrację systemów oraz uruchomienie stanowiska do zdalnego monitoringu i archiwizacji danych.

Czas budowy: 15 dni
Koszt budowy: 2 500 Қ

Etapy prac:
1. Prace przygotowawcze i projektowe
2. Budowa infrastruktury terenowej
3. Instalacja konstrukcji i urządzeń pomiarowych
4. Integracja systemów i uruchomienie
5. Szkolenie i przekazanie stacji do użytkowania

Realizacja:
Budowa podzielona będzie na etapy, realizowane zgodnie z przyjętym wcześniej harmonogramem. Gibson Group może korzystać z podwykonawców.

Doświadczenie:
- FoxBets Arena w Shimontsen
- Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Viridis
- Stadion Korony Grodzisk
- Skocznia narciarska w Harz
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Czy konkurencja przedstawi jakieś plany wizualizacji, bo nie wiem czy jest w takim razei sens startować w przetargu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 23 listopada 2025, 19:14 Wykorzystam temat do ustaleń z Frau @Sophie jakie mnie ostatnio nurtowały... Znaczy się nie nurtowałyby gdyby nie nagła potrzeba. :)

Chodzi oto, że do kazdego miasteczka/osady w Edelweiss musimy przypisac pogodę z realnego miasta etc.
Ja niestety nie bardzo wiem jak do tego podejść. Czy klimat Stadt to np. Monachium? Za zimno, za gorąco? Nie wiem...
Jedynie wiem co chce uzyskać. Miasta blisko gór, jak typowe górskie miasteczka, reszta wyżynne zbliżone do krainy alpejskiej. Sandjak może być tą "oazą" ale też bez przesady. Nieco cieplej, ale nie za...
Ulvedal to już zimno na pewno...
Właśnie musimy odpowiedzieć na pytanie czy idziemy w pogodę typową zimową czy bardziej realistycznemu odpowiednikowi miasta jeśli chodzi o pogodę. Osobiście stawiałabym na okolice Alp.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Ja mam pytanie co do tej stacji, czy mamy na myśli jakiś kompleks budynków, czy coś co wyskakuje w google jak się wpisze stacja meteorologiczna?
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sophie pisze: 24 listopada 2025, 20:45
Heinz-Werner Grüner pisze: 23 listopada 2025, 19:14 Wykorzystam temat do ustaleń z Frau @Sophie jakie mnie ostatnio nurtowały... Znaczy się nie nurtowałyby gdyby nie nagła potrzeba. :)

Chodzi oto, że do kazdego miasteczka/osady w Edelweiss musimy przypisac pogodę z realnego miasta etc.
Ja niestety nie bardzo wiem jak do tego podejść. Czy klimat Stadt to np. Monachium? Za zimno, za gorąco? Nie wiem...
Jedynie wiem co chce uzyskać. Miasta blisko gór, jak typowe górskie miasteczka, reszta wyżynne zbliżone do krainy alpejskiej. Sandjak może być tą "oazą" ale też bez przesady. Nieco cieplej, ale nie za...
Ulvedal to już zimno na pewno...
Właśnie musimy odpowiedzieć na pytanie czy idziemy w pogodę typową zimową czy bardziej realistycznemu odpowiednikowi miasta jeśli chodzi o pogodę. Osobiście stawiałabym na okolice Alp.
Ja bym szedł w alpejskie klimaty. Przynajmniej te miasta, które mamy dotychczas...
Pavel van der Gibson pisze: 24 listopada 2025, 20:52 Ja mam pytanie co do tej stacji, czy mamy na myśli jakiś kompleks budynków, czy coś co wyskakuje w google jak się wpisze stacja meteorologiczna?
Tutaj, skoro budujemy za kilka tysięcy to szedłbym w coś elitarnego.

@Joachim Cargalho i Kaiser Franz Leopold prowadzili chyba rozmowy na temat budowy obserwatorium na granicy - https://pl.wikipedia.org/wiki/Obserwatorium_Sphinx
to i możemy mieć coś podobnych rozmiarów i poziomem zaawansowania w meteorologicznych statcjach. Tylko znaleźć coś dużego i ładnego. :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Przepraszam za opóźnienie, ale sprawy realne ostatnimi czasy mnożą się niczym zające.

Przechodząc jednak do konkretów:

Przetarg z automatu wygrał @Pavel van der Gibson, jako że jako jedyny przedstawił propozycję. Gratulacje! Wszelkie sprawy dotyczące zapłaty oraz spraw technicznych dogadamy kanałami prywatnymi.

Co do samego Wetteragentur - nadal nie ustaliliśmy jakie miasta wybieramy jako odpowiedniki tych edelweisskich. Z dyskusji w tym wątku wychodzi na to, że idziemy w stronę miast okołoalpejskich. Wydaje mi się, że najlepszym sposobem będzie przyjmowanie propozycji tutaj, a następnie przeprowadzenia głosowania. Tak więc czujcie się zaproszeni do przedstawiania Waszych pomysłów.

W międzyczasie w realu doszło u mnie do awarii komputera, tak więc model do predykcji pogody, który był gotowy został tymczasowo utracony. Nie wiem, czy uda się go odzyskać, jeśli nie - będę musiała utworzyć go od nowa. Jeśli tak, to pozostanie mi do stworzenia strona z informacjami o pogodzie.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

@Sophie tylko prośba - napisz jeszcze pismo w Wolkenamt o pozwolenie na budowe. By bylo wszystko uporządkowane
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prosiłbym również o informowanie "Centrali" co i jak...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cargaldorf - osada”