Mapa Polityczna Mikroświata
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Mapa Polityczna Mikroświata
Venomania to nazwa funkcjonująca od lat... z zachowanych materiałów to to lenno Andrzeja Swarzewskiego (obecnie Ordyńskiego) powstało na początku października 2014.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑15 listopada 2025, 20:45 Rodecja, Venomania - trzeba się uczyć nowych (starych) nazw.![]()
Natomiast Rodecja to faktycznie nowa nazwa, bo powstała z potrzeby chwili i konieczności połączenia w jeden organizm starych moich ziem z okresu nieboszczki Republiki Bialeńskiej (lenno Razorno z 2014, a potem Departament Lisewski z 2019 po połączeniu z lennem Lisendorff) z nowymi ziemiami, podarowanymi mi w ramach swoistej rekompensaty przez władze Nan Di.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Sprawy mapy i nowych mikro staram się śledzić, szczególnie na Bastionie, tam zawsze sporo nowego powstaje stąd nazwy są już mi znane. Mimo wszystko dzięki za wyjaśnienie. Szczególnie ciekaw jestem projektu Rodecji.Ronon Dex pisze: ↑16 listopada 2025, 07:10Venomania to nazwa funkcjonująca od lat... z zachowanych materiałów to to lenno Andrzeja Swarzewskiego (obecnie Ordyńskiego) powstało na początku października 2014.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑15 listopada 2025, 20:45 Rodecja, Venomania - trzeba się uczyć nowych (starych) nazw.![]()
Natomiast Rodecja to faktycznie nowa nazwa, bo powstała z potrzeby chwili i konieczności połączenia w jeden organizm starych moich ziem z okresu nieboszczki Republiki Bialeńskiej (lenno Razorno z 2014, a potem Departament Lisewski z 2019 po połączeniu z lennem Lisendorff) z nowymi ziemiami, podarowanymi mi w ramach swoistej rekompensaty przez władze Nan Di.
To jest projekt typu mikronacyjny dom starców...
Od czasu gdy musiałem odejść z Republiki Bialeńskiej (kraju mojego v-urodzenia) w zasadzie nic w mikro już mi się nie udało, nigdzie nie czułem się już "jak u siebie" i nigdzie nie "zagrzałem miejsca". Ot trzeba gdzieś osiąść... no to Rodecja to taki "ostatni przystanek", przynajmniej częściowo na kawałku dawnej mojej ziemi w Bialenii. Będę sobie coś tam dłubał... ale już na spokojnie i bez złudzeń, że da się stworzyć coś większego.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zabrzmiało jak marudzenie starego tetryka, ale oczywiście rozumiem o co chodzi.Ronon Dex pisze: ↑16 listopada 2025, 16:12To jest projekt typu mikronacyjny dom starców...![]()
![]()
![]()
![]()
Od czasu gdy musiałem odejść z Republiki Bialeńskiej (kraju mojego v-urodzenia) w zasadzie nic w mikro już mi się nie udało, nigdzie nie czułem się już "jak u siebie" i nigdzie nie "zagrzałem miejsca". Ot trzeba gdzieś osiąść... no to Rodecja to taki "ostatni przystanek", przynajmniej częściowo na kawałku dawnej mojej ziemi w Bialenii. Będę sobie coś tam dłubał... ale już na spokojnie i bez złudzeń, że da się stworzyć coś większego.
Oby to było to co daje Ci przyjemność.
Aktualizacja mapy na 6.12.2025.
Obecna aktualizacja uwzględnia:
1. Zamknięcie projektu Bolivaria.
- przy czym ponieważ jej twórca jeszcze się waha czy definitywnie zrezygnować z zabawy czy może jednak przyłączyć te ziemie do jakiegoś istniejącego państwa, to tymczasowo (na pewno nie będę długo czekał - ale niech spokojnie zdecyduje co dalej) objąłem ziemie po Bolivarii ochroną Bastionu.
2. Usunąłem Suderland... dopóki był tylko całkowicie nieaktywny to na mapie figurował, ale skoro nawet domena wygasła (jest do kupienia), a link w ISM prowadzi donikąd to uznałem, że Suderland umarł.
3. Brytanika zmieniła nazwę na Królestwo Wielkiej Brytanii.
- twórca Brytaniki zniknął po angielsku, ale pozostała tam osoba, która próbuje to kontynuować pod inną nazwą.
- ma zresztą wniosek o zmianę kształtu czy dołożenie obok czegoś o kształcie realowej Wlk.Brytanii, ale czekam z tym na opinie innych oraz na rozwój sytuacji, bo dopóki to jednoosobowa mikronacja to jakakolwiek zmiana lądów jest chyba nieuzasadniona.

Link do Kustosza.
Link do Bastionu (można porównywać zmiany na starszych mapach).
Obecna aktualizacja uwzględnia:
1. Zamknięcie projektu Bolivaria.
- przy czym ponieważ jej twórca jeszcze się waha czy definitywnie zrezygnować z zabawy czy może jednak przyłączyć te ziemie do jakiegoś istniejącego państwa, to tymczasowo (na pewno nie będę długo czekał - ale niech spokojnie zdecyduje co dalej) objąłem ziemie po Bolivarii ochroną Bastionu.
2. Usunąłem Suderland... dopóki był tylko całkowicie nieaktywny to na mapie figurował, ale skoro nawet domena wygasła (jest do kupienia), a link w ISM prowadzi donikąd to uznałem, że Suderland umarł.
3. Brytanika zmieniła nazwę na Królestwo Wielkiej Brytanii.
- twórca Brytaniki zniknął po angielsku, ale pozostała tam osoba, która próbuje to kontynuować pod inną nazwą.
- ma zresztą wniosek o zmianę kształtu czy dołożenie obok czegoś o kształcie realowej Wlk.Brytanii, ale czekam z tym na opinie innych oraz na rozwój sytuacji, bo dopóki to jednoosobowa mikronacja to jakakolwiek zmiana lądów jest chyba nieuzasadniona.

Link do Kustosza.
Link do Bastionu (można porównywać zmiany na starszych mapach).
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Które to już podejście do Wlk.Brytanii w sensu stricte 1:1. Zycze powodzenia, ale w pojedynkę będzie cieżko pchać taki duży projekt.
Co Do Bolivarii to ubolewam strasznie. Herr Marcos miał na to świetny koncept. Gdyby nie to, że dla Edelweiss mam już jakieśtam plany to brałbym w "ochronkę".
Suderland upada częściej niż powstaje.
Co Do Bolivarii to ubolewam strasznie. Herr Marcos miał na to świetny koncept. Gdyby nie to, że dla Edelweiss mam już jakieśtam plany to brałbym w "ochronkę".
Suderland upada częściej niż powstaje.
Aktualizacja 15.12.2025
Uwzględnia:
- przyłączenie się Baridasu do Sarmacji jako prowincji.

Link do Kustosza.
Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Uwzględnia:

Link do Kustosza.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wielkie dzięki. Właśnie się zastanawiałem jak będzie wyglądała kolejna zmiana. Na szczęscie nie ma żadnych nowych miejsc na mapie. Stare "wciąga" stare.Ronon Dex pisze: ↑15 grudnia 2025, 03:14 Aktualizacja 15.12.2025
Uwzględnia:
Link do Kustosza.
A wiesz, że są takie zakusy? Miałem niedawno wniosek o "usypanie" kolejnej ziemi.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑15 grudnia 2025, 20:52 Na szczęscie nie ma żadnych nowych miejsc na mapie. Stare "wciąga" stare.
Tylko akurat ze mną w tej materii nie jest tak łatwo... o ile staram się jak najszybciej (w miarę dostarczanych mi informacji i wolnego czasu na mikro) nanosić zmiany na mapie, na istniejących lądach to z dodawaniem nowych nie idzie tak szybko.
Oczywiście jest Vaarland, gdzie mają swoją Radę, która zatwierdza zmiany m.in. lądów i tutaj jak ich Rada coś uzgodni to poprawiam.
Ale w innych przypadkach? Na pewno nie gdy jedno-dwuosobowe państwo, istniejące "przez chwilę" chce coś tam "usypywać". W takim przypadku musi to wykazać trwałość, aktywność i pewną, choć by częściową akceptację "opinii publicznej".
To oczywiście płynne jest, ale staram się kierować w tej materii zdrowym rozsądkiem. Inaczej patrzę na taki pomysł np. gdyby to chciał zrobić Edelweiss, Sarmacja czy inny trwały i aktywny kraj, ale inaczej gdy to chce zrobić ktoś kto dopiero wchodzi do zabawy i uważa, że OBPP jest za mało.