Mikronacia Esperanta-Asocio

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mikronacia Esperanta-Asocio

Post autor: Damiano Robingren »

Leciono Kvar (Lekcja Czwarta)
W czwartej lekcji przechodzimy do czegoś naprawdę praktycznego, bo nauczymy się, jak mówić o tym, co dzieje się tu i teraz. Poznacie dziś czasowniki w czasie teraźniejszym, czyli te zakończone na -AS, a także jedno z najważniejszych słówek w esperanto: ĈU, które pozwala w prosty sposób zmienić zdanie oznajmujące w pytanie.

Vortoj por hodiaŭ (Słowa na dziś)
  • Laboras – Pracuję / Pracujesz / Pracuje
    /laˈboras/
  • Dormas – Śpię / Śpisz / Śpi
    /ˈdormas/
  • Manĝas – Jem / Jesz / Je
    /ˈmand͡ʒas/
  • Trinkas – Piję / Pijesz / Pije
    /ˈtrinkas/
  • Sidas – Siedzę / Siedzisz / Siedzi
    /ˈsidas/
  • Ĉu... – Czy...?
    /t͡ʃu/ (używamy na początku pytania)
Mallonga dialogo (Krótki dialog)
(przeczytaj na głos)

Adamo: Ĉu vi laboras nun? (Czy teraz pracujesz?)
Ewa: Ne, mi ne laboras. Mi sidas kaj trinkas. (Nie, ja nie pracuję. Ja siedzę i piję.)
Adamo: Kiu dormas? (A kto śpi?)
Ewa: La patro dormas. (Ojciec śpi.)

Zadanie dla Was
Napisz zdanie: "Czy ty jesz?" w esperanto. Powodzenia!
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leciono Kvin (Lekcja Piąta)
W piątej lekcji organizowanej przez nasz związek poznacie biernik, czyli jeden ze sposobów na odpowiadanie na pytania; kogo? co?. Dzięki temu jesteście w stanie jasno pokazać na kogo lub na co działa dana czynność.

Vortoj por hodiaŭ (Słowa na dziś)
W zdaniu mamy zwykle podmiot (który coś robi) i obiekt (na który działa czynność). Co ciekawe w języku esperanto podmiot się nie zmienia, ale obiekt zawsze dostaje końcówkę -N.

• -N – końcówka dodawana do rzeczownika lub przymiotnika, jeśli jest obiektem
  • Amas – Kochać
    /ˈamas/
  • Havas – Mieć
    /ˈhavas/
  • Vidas – Widzieć
    /ˈvidas/
  • Libro – Książka
    /ˈlibro/
  • Lakto – Mleko
    /ˈlakto/
Mallonga dialogo (Krótki dialog)
(przeczytaj na głos)

Adamo: Kion vi havas? (Co masz?)
Ewa: Mi havas belan libron. (Mam piękną książkę.)
Adamo: Ĉu vi vidas la patron? (A widzisz ojca?)
Ewa: Jes, mi vidas la patron. Li trinkas lakton. (Tak, widzę ojca. Pije mleko.)

Zadanie dla Was
Przetłumacz: "Ojciec ma nowy dom" pamiętając o końcówce -N przy tym, co jest posiadane. Powodzenia!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

to teraz część taka bardziej humorystyczna
Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Saluton al ĉiuj! Konforme al antaŭa anonco, nia asocio ĝojas prezenti la unuan eldonaĵon de La Bruo. Sincere dirite, mi ne estas tute kontenta pri la nuna aranĝo nek pri la nivelo de tipografio en ĉi tiu numero, do ne alkutimiĝu al ĉi tiu aranĝo por daŭre. Tamen, mi varme rekomendas ĝin!

===

Cześć wszystkim! Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, nasz związek ma przyjemność przedstawić pierwsze wydanie La Bruo. Szczerze mówiąc, nie jestem do końca zadowolony z obecnego layoutu ani poziomu zecerstwa w tym numerze, więc nie przywiązujcie się do tego układu na stałe. Mimo wszystko gorąco polecam!

Obrazek

PS: Jeśli macie ochotę, możecie podrzucać swoje artykuły w tym wątku, lub możecie też skontaktować się ze mną przez Discorda (plejkinla), opublikujemy każdy artykuł nawet ten napisany po polsku, bo tłumaczenie ich to dla nas czysta przyjemność! :D
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

La fonda Asembleo de nia asocio unuanime aprobis ĝian statuton. Pro tio, laŭ Artikolo 11, ĉiu interesito povas esprimi sian deziron aliĝi al nia asocio. Ne estas ĉi tie pli granda filozofio, ĉar sufiĉas anonci vian intereson en ĉi tiu fadeno aŭ ie ajn alia. La asocio estas malfermita por ĉiuj, sendepende de deveno aŭ scio pri la lingvo Esperanto. Alia afero estas la elekto de la Ĉefestraro, kiu laŭ la statuto devos baldaŭ okazi. Ni okupiĝos pri tio en la venontaj tagoj. Ĝis la kunvoko de la elektoj, mi plenumas la devojn de Prezidanto de la Mikronacia Esperanta Asocio. Mi deziras memorigi, ke en la elektoj por la nova estraro povas partopreni nur la membroj de la asocio. Mi do kuraĝigas ĉiujn interesitojn aliĝi!

===

Zgromadzenie założycielskie naszego związku jednogłośnie uchwaliło jego statut. Dzięki temu zgodnie z artykułem 11 każdy zainteresowany może wyrazić chęć przystąpienia do naszego związku. Nie ma tu większej filozofii, bo wystarczy zgłosić swoje zainteresowanie w niniejszym wątku, lub gdziekolwiek indziej. Związek jest otwarty dla wszystkich, niezależnie od pochodzenia czy znajomości języka esperanto. Kolejną kwestią jest wybór Zarządu Głównego, który zgodnie ze statutem będzie musiał zostać przeprowadzony wkrótce. Zajmiemy się tym w ciągu najbliższych dni. Do czasu zwołania wyborów pełnię obowiązki Prezesa Mikronacia Esperanta Asocio. Pragnę przypomnieć, że w wyborach do nowego zarządu mogą brać udział wyłącznie członkowie związku. Zachęcam więc wszystkich chętnych do dołączania!

Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Niezwykle miło jest mi powitać pierwszego oficjalnego członka naszego związku! Witamy na pokładzie @Peetri Romanaav!

===

Estas por mi eksterordinare agrable bonvenigi la unuan oficialan membron de nia asocio! Bonvenon sur la ferdekon Peetri Romanaav!

Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Pora zgłębiać tajniki kolejnego języka obcego. Oby odpłaciło się to w kreatywności i w nowych pomysłach na działalność w Pollinie. ☺️
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mikronacia Esperanta Asocio lanĉis oficialan Discord-servilon, malfermitan al ĉiuj interesatoj! Ni invitas vin aliĝi!

Mikronacia Esperanta Asocio uruchomiło oficjalny serwer Discord, otwarty dla wszystkich zainteresowanych! Zapraszamy do dołączenia!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ilu jest w PL i na świecie ludzi mówiący w esperanto? Są jakieś szacunki?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 grudnia 2025, 19:42 Ilu jest w PL i na świecie ludzi mówiący w esperanto? Są jakieś szacunki?
Szacunki są różne, ponieważ nie ma dokładnych danych, a sama definicja ludzi "mówiących" (od podstawowej znajomości po biegłość) różni się w zależności od źródła. Teoretycznie najstarsza i często powtarzana liczba to około 2 milionów osób posługujących się esperanto na poziomie pozwalającym na komunikację, gdzie źródłem są tutaj badania Sidneya Culberta z lat 90, które są cytowane, chociażby w starszych edycjach Ethnologue. Nowsze badania wskazują na od 100 do 200 tysięcy aktywnych lub biegłych użytkowników, o czym mówi, chociażby Esperanto-USA. Svend Nielsen w swojej analizie 2017 roku stwierdził że językiem posługuje się około 63 tysięcy osób i stwierdził to na podstawie członkostwa w organizacjach i spisów ludności. Samych Native speakerów mamy około 1000–2000.

W Polsce mamy jedną z najsilniejszych społeczności esperanckich na świecie, bo według modelu Svenda Nielsena Polska jest w czołówce krajów z największą liczbą esperantystów (po Brazylii, Francji, USA, Niemczech i Rosji). Zresztą starsze spisy wskazują na kilka tysięcy aktywnych użytkowników. Sam Polski Związek Esperantystów zrzesza członków w kilkunastu oddziałach, ale dokładna liczba nie jest publiczna.

Polecam poczytać!
https://www.panix.com/~dwolff/docs/culbert-methods.html
https://www.101languages.net/esperanto/community.html
https://blogs.transparent.com/esperanto ... -en-usono/
https://svendvnielsen.wordpress.com/201 ... -speakers/
https://svendvnielsen.wordpress.com/201 ... -politics/
https://svendvnielsen.wordpress.com/201 ... -speakers/
https://esperanto.stackexchange.com/que ... -are-there
https://esperanto-usa.org/faq/
https://esperanto.pl/pl/asocio/pri-pea
Damiano Robingren