Siedziba Władz

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Władz

Post autor: Krzysztof Windsor »

Ciepło kominka sprzyjało rozmową toczącym się w saloniku. Atmosfera tych rozmów nie musiała być specjalnie reżyserowana. Rozmówcy znali się doskonale i po przyjacielksich rozmowach bardzo płynnie pojawił się temat państwowy. Byli ze sobą zgodni, co z pewnością pomoże przywrócić relacje po głębokim kryzysie.

Kristof w ramach prezentu przekazał Herr Oberhauptowi zdobione krzesło, a w zasadzie fotel, tapicerowany czerwonym jedwabiem.

- Herr Oberhaupt, przekazuję Tobie ten fotel, który mam nadzieję stanie się Twoim tronem do wystąpień przed Edlami. - uśmiechnął się i zaśmiał przyjaźnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Obrazek Obrazek
I OFICJALNA WIZYTA JEGO KRÓLEWSKIEJ MOŚCI KRISTOFA I W KOTLINIE EDELWEISS

dw: JE @Heinz-Werner Grüner

Po rozmowach następnego dnia do Der Sitz zaproszni zostali przedstawiciele mediów, którym miano ogłosić ustalenia, zapadłe podczas wizyty dyplomatycznej. Nie dało się ukryć przyjaznych stosunków, które znów wracały na właśiwe tory po chwili dyplomatycznego kryzysu. Przed mównicami pojawili się JKM Kristof I oraz JE Herr Oberhaupt i wygłosili swoje postanowienia.

Obie strony zobowiązały się do anulowania nadanych statusów persona non grata osobom:

1. Jej Królewskiej Wysokości Mości Królowej Matce Anastasii Windsachen, ze strony Kotliny Edelweiss

2. Pani Liselotte Augentrost oraz Joachimowi Cargalho ze strony Królestwa Voxlandu

Obie strony podpisały również na nowo traktat o stosunkach dyplomatycznych:
Obrazek

Wizyta przebiegła w niezwykle miłej atmosferze. Na samym końcu Herr Oberhaupt razem z JKM żegnając się uścisnęli sobie mocno dłonie uśmiechając się do siebie. Po konferencji i jeszcze krótkich rozmowach JKM Kristof udał się do kolumny automobili, która miała zawieźć go na lotnisko. Musiał wrócić do kraju, aby wygłosić orędzie noworoczne.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dla Heinza-Wernera Grünera była to wizyta, która miała znaczenie głęboko osobiste. Już od pierwszych chwil na lotnisku było jasne, że przyjazd JKM Kristofa nie jest jedynie formalnym zaznaczeniem obecności nowego monarchy na mapie dyplomatycznej Mikroświata, lecz świadomym wyborem kierunku, w jakim mają podążać relacje między Kotliną Edelweiss a Voxlandem.

Rozmowy prowadzone w murach Der Sitz, krótkie, ale i niespieszne, a momentami niemal prywatne, przywróciły to, co w ostatnim czasie zostało nadwątlone, czyli wzajemne zaufanie. Dla oberhaupta szczególnie istotne było to, że kwestie trudne, w tym sprawa osób uznanych za persona non grata, zostały rozwiązane bez nacisku, w duchu porozumienia i wspólnej odpowiedzialności za przeszłe decyzje. Anulowanie tych statusów nie było w jego oczach aktem słabości, lecz dowodem dojrzałości obu państw.

Podpisanie odnowionego traktatu o stosunkach dyplomatycznych Heinz postrzegał jako symboliczny powrót do stabilnych fundamentów, takich, jakich oczekiwał w stosunkach międzymikronacyjnych. Jeszcze bardziej wymowne było jednak to, co działo się poza oficjalnymi salami: wspólne rozmowy przy kominku, wspomnienia dawnych lat, żarty, które mogły paść tylko między ludźmi znającymi się od dawna i darzącymi się szczerym szacunkiem.
Konferencja prasowa, choć zwięzła i rzeczowa, potwierdziła to, co było widoczne od początku - poważny dyplomatyczny kryzys odszedł w zapomnienie. Gdy obaj przywódcy pożegnali się uściskiem dłoni, Grüner miał poczucie, że Kotlinę Edelweiss opuszcza nie tylko Król Voxlandu, lecz także przyjaciel.

Ostatecznie Heinz-Werner Grüner uznał wizytę za w pełni udaną. Nie dlatego, że przyniosła konkretny dokument i deklaracje, lecz dlatego, że przywróciła relacjom ich właściwy ton. Spokojny, oparty na zaufaniu i świadomości wspólnej, bądź co bądź historii opartej na wzajemnej współpracy.
W jego oczach był to początek nowego rozdziału, pisanego już nie w cieniu nieporozumień, lecz przy otwartym stole, bez zegarka na ścianie i z myślą o tym, że dobre relacje, podobnie jak solidne mury Der Sitz, buduje się na lata.

TRAKTAT NABRAŁ MOCY PRAWNEJ:
viewtopic.php?f=73&t=2008
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

[koniec I OFICJALNEJ WIZYTY JEGO KRÓLEWSKIEJ MOŚCI KRISTOFA I W KOTLINIE EDELWEISS ]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

Stadt Edelweiss, 1 I 1926r.

Obywatele Kotliny Edelweiss,
Źródło Istnienia Szarotkowej Krainy,
Po prostu Edelki i Edle,
Moi Mili,

Czego ja mógłbym oczekiwać od tak zaangażowanych mieszkańców? Wstyd prosić, wstyd żądać, jedyne co pozostaje to dziękować. I od tego na pewno zacznę. DZIĘKUJE! WIELCE DZIĘKUJE!
W roku minionym, a więc w 1925 od kiedy licznik ktoś kiedyś powierzył mądrym tego wszechświata, okazało się, że w małym, ale jakże energicznym polskim, wirtualnym mikroświecie najbardziej aktywną państwowością (a w zasadzie jej obywatele i goście) wytworzyli specyficzną więź, co jak się okazało bycie NAJaktywniejszą społecznością w "postAktywnym", ale jednak nadal żywym Mikroświecie, na obszarze zwanym Pollinem.

Tyle z oficjalnego przekazu. Jak mnie jednak znacie, nie to kieruje mną i moje działania w ogólnym rozrachunku, w tejże "zabawie" nie motywuje mnie bycie pierwszym, ale samo BYCIE. Dopóki jestem, dopóki jest co kreować co kreować to będziemy się rozwijać.

Pojęcie "kotliny" w mikro jest nader krótkie, raptem kilka chwil przed istnieniem Lumerii, raptem rok z haczykiem zanim sama moja postać powróciła na Pollin, ale czy to istotne? Absolutnie nie (choć rywalizacja z Niebiesko-Żółtymi fanatykami "robespierrowskiej srumenii" buduje moc ;) ), my robimy swoje. Tak. Bo Edelweiss to nie tylko bycie w tym "kręgu" wyznaczonych, ale raczej w rozumieniu na czym polega spędzanie wolnego czasu. Ja mam swój wolny czas oddany WAM, i serio , brzmi to jak pierdololo starego dziada, ale ja naprawdę wielką część swojego realngo życia oddaje i nadal chciałbym oddawać WAM, EDLOM. Bo kim ja jestem bez WAS?

... Sami wiecie.

Wracając do naszych możliwości... Tak jesteśmy NUMEREM JEDEN mijającego roku, ale czy to nas satysfakcjonuje?

AHA! Walczymy dalej z własnymi realnymi słabościami. Mikro w wydaniu Edelweiss nadal stoi przed Wami otworem.

Nie wiem, nie bardzo też zabiegam czy zrozumiecie o co mi chodzi, ale ja wiem, że WY WIECIE.
Ja jestem jeden - Was jest cała masa, Edle to czują i wiedzą, co mają robić.

Ku chwale Ojczyzny! Zum Ruhm des Edelvaterlandes!

Z mikronacyjnym pozdrowieniem,
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”