KAC POLLIN 01 [RimWorld]

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
John Rasmusen Stempel

ODZNACZENIA

KAC POLLIN 01 [RimWorld]

Post autor: John Rasmusen »

Przedruk z Leocji na wyraźnie życzenie Oberhaupta dla podbicia słupków w ISM dla szerzenia braku mojej kultury w v-świecie
Trzech tytanów polskiego mikroświata budzi się na obcej planecie z najgorszym kacem w historii wszechświata. Pozbawieni technologii, uwięzieni w neolitycznym marazmie, muszą przetrwać w dziczy, gdzie ich jedyną bronią jest dyplomacja i zaostrzone patyki. W ostateczności ostatnie pięć szlugów Helwetyka
Obrazek

Odcinek 1
Kociołek Wandejski
John czytający wspomnienia ze zjazdu pisze:Oficjalna wersja wydarzeń brzmi: „Prominentni delegaci padli ofiarą błędu logistycznego”. Prawda jest jednak bardziej prozaiczna i ma smak „Kociołka Panoramiksa” – morderczej mikstury przygotowanej przez wandejską delegację ze zlewów wszystkich alkoholi pozostałych ostatniego dnia zjazdu.
Po spożyciu tego specyfiku, Helwetyk Romański, Heinz-Werner Grüner oraz Orjon Surma stracili kontakt z bazą (i rzeczywistością). Przekonani, że wchodzą do najnowocześniejszego pociągu relacji Radom-Warszawa, w rzeczywistości załadowali się do kapsuł „ostatniej szansy” na statku transportowym, który chwilę później wystartował w nieznane.
Katastrofa statku wyrzuciła ich na odległą planetę. Choć ich umysły są pełne v-państwowych przepisów i skomplikowanych skryptów, ich dłonie nigdy nie trzymały nic cięższego niż myszka komputerowa czy kieliszek. Technicznie są w epoce kamienia łupanego, bo choć wiedzą, jak działa silnik spalinowy, za nic w świecie nie potrafią go zbudować bez dostępu do Wikipedii i kawy.

Czy „niemiecki” dryl Heinza, cierpliwość (czyt. Opierdalanie się) Helwetyka i archiwa Orjona wystarczą, by zapanować nad dziczą?
1st of Jugust, 5505

Lądowanie było twarde. Oprogramowanie kapsuł było chyba projektowane przez Ryanair. Ewentualnie panowie lądujący byli w stanie pt. dlaczego ten kurz tak głośno opada.

Wylądowali w dolinie pośród jakiś ruin. Tajga. Wyczłapali się z resztek kapsuł. Heinz zwymiotował. Rozejrzeli się w koło. Heinz znowu zwymiotował.
Obrazek
Helwetyk pisze:Plaże Dziadowa to to nie są
Romański się ucieszył. W kieszeni miał jeszcze pięć papierosów.
Orjon kręcił się bez celu szukając zasięgu, bo przerwało mu przesyłanie archiwalnych stron. Heinz zwymiotował. Ale wziął się do roboty. Zaczął rąbać drzewa metodą - dwa razy siekerą, jeden bełt obok.
Wewnętrzny głos lub ewentualnie pijacki zwid pisze:Spójrzcie na swoje dłonie. Widzicie te pęcherze? To nie od pisania postów na forum. To od próby rozpalenia ogniska, która zajęła wam ostatnie osiem godzin.
Panowie, gratulacje. Dzięki wandejskiej gościnności i „Kociołkowi Panoramiksa” osiągnęliście stan, o którym marzy wielu mikronautów: przepad i zaczęcie wszystkiego od nowa. Jesteście w czarnej dupie, a jedyne, co dzieli was od zostania obiadem dla lokalnych drapieżników, to wasz intelekt i fakt, że Heinz potrafi wykrzykiwać komendy z taką pewnością siebie, że nawet lokalne wiewiórki zaczynają maszerować.
Helwetyku – tutaj nie ma „bliżej nieokreślonej przyszłości”. Jeśli nie zbudujesz dachu przed deszczem, twój ostatni papieros zgaśnie na zawsze. Heinz – te góry to nie Alpy, a te zwierzęta nie rozumieją edelweiskiego dialektu. Orjonie – masz w głowie historię setek państw, ale tutaj historia zaczyna się od wynalezienia koła.
Macie patyki, resztkę godności i potworny ból głowy. Czas pokazać, że polski mikronauta potrafi rządzić nawet tam, gdzie jedynym forum jest polana w lesie, a system gospodarczy opiera się na zapełnieniu brzucha
Skąd ten głos? Nie wiadomo. Pojawił się gdy Helwetyk poszedł na fajkę i stanął koło dziwnego monolitu. Jako człowiek z Bydgoszczy nie przejął się leżącymi obok szkieletami.
Obrazek
Obrazek
Orjon zrobił łuki. W teorii. Niby wyglądały jak łuki (robione przez osobę z dodatkowym chromosomem), ale skuteczność... miało się okazać kolejnego dnia.

Helwetyk był zadowolony z sytuacji. Podział ról był idealny. Heinz rąbał drzewa, budował, polował. Orjon udawał rzemieślnika (przecież tyle czasu gra, to powinien się znać na craftowaniu przedmiotów), do tego jeszcze gotował (o jakości nie wspominajmy). Zaś Romański mógł sobie spokojnie wędrować i palić papierosy.

Noc spędzili w ruinach.
Orjon nie spędził. Szlajał się całą noc bez celu

Orjon pisze:Od spania to jest dzień
Obrazek
Obrazek
2nd of Jugust, 5505

Heinz poszedł na polowanie. Pół dnia biegał z tym bieda łukiem za zającem. Upolował go w końcu. Tylko Orjon odsypiał noc i był problem z gotowaniem.
Obrazek

Patroszyć truchła zaczął dopiero po zmierzchu, kiedy wszyscy byli tak wygłodniali, że zjedli surowe mięso
Helwetyk pisze:Papierosów surowym zającem jeszcze nie przegryzałem.
3rd of Jugust, 5505

Dalej głodują, bo Heinz ma problemy z celnością

4th of Jugust, 5505

Helwetyk się zatruł żarciem. Bo Orjon upieczone jedzenie kład na ziemi koło ogniska.
Helwetyk pisze:Kurwa... w Leocji zasada 60h zawsze działała...
5th of Jugust, 5505
Heinz zaczął myśleć na nazwą ich "miasta" (zboczenie z Edelweiss, że jedna chata i obora koło polany to już miasto). Helwetyk między jednym zaciągnięciem się papierosem a drugim już miał gotowy pomysł (to jest chyba ta słynna moc-kupy)
Obrazek

Żeby nie było, że nic im nie wychodzi. Heinz poprawił swoją celność w używaniu łuku z Temu (czyt. rękodzieło Orjona) i dawał radę upolować dwie kozice w ciągu całego dnia.

6th of Jugust, 5505

Helwetyk stwierdził, że Heinz się za bardzo opierdalał do tej pory i kazał mu postawić magazyn.
Obrazek

Po południu do doliny zajrzał przybysz z Lumerii. Popatrzył, stwierdził, że jego piksele są fajniejsze i poszedł sobie.
Obrazek

7th of Jugust, 5505

Orjon jak zawsze wstał wieczorem i wybrał przemoc zabrał się za szycie. Znaczy się, większość czasu próbował nawlec nitkę na igłę, a dzielnie pokonał tego bossa.
Obrazek

Heinz zaczął budować kuchnię. Może to nie poprawi jakości potraw Orjona, ale za to będzie się czym chwalić na zjazdach.
Obrazek
Krystyna Czubówna pisze:Na tym ujęciu widzimy rzadki widok kąpiącego się Namiestnika. W naturalnym toruńskim środowisku, zazwyczaj czeka, jak brud sam odpadnie
Obrazek
Heinz w trybie amerykański, cichy uczeń pisze:Zaraz ci zrobię z dupy jesień Edelweiss!
Do kuchni wlazł kojot. Gruner dwie godziny go ganiał po pomieszczeniu, próbując trafić go jakąkolwiek strzałą.
Obrazek

8th of Jugust, 5505

Dzielnych Leotów v 2.0 obudziły huki. Nad ich głowami rozgrywała się bitwa w kosmosie.
Orjon pisze:Ja pierdzielę... prawie jak debata w Wandystanie!
Obrazek

Na dolinę spadały setki ton stali... trupy... i ranni.
Helwetyk w końcu się na coś przydał i przyniósł jedną z rannych do ruin. Orjon ją opatrzył.
Orjon pisze:Ej, ale to jest dziewczyna... nie ugryzie?
Obrazek
Obrazek

Godzinę później przytaszczyli dwie kolejne niewiasty. Heinz był nieco zdumiony
Zdumiony Heinz pisze:Ostatnio tyle kobiet koło mnie było, jak pewien łysy gość mnie zabrał do Cocomo.
Obrazek

Czy ranne dziewczyny będą na tyle głupie, że zostaną?
Czy Helwetyk dostanie zakwasów od niesienia rannej dziewczyny?
Czy Orjon w końcu złapie Wi-Fi?
C.D.M.N
Występują:
@Helwetyk
@Heinz-Werner Grüner
@Orjon Surma
(-) John Rasmusen
Awatar użytkownika
John Rasmusen Stempel

ODZNACZENIA

Re: KAC POLLIN 01 [RimWorld]

Parę wyjaśnień:
  1. Dla nie zaznajomionych z "grami na kąkuter":
    RimWorld to zabawa w przetrwanie na obcej planecie. Trzeba zadbać o żarcie, dach nad głową itp. Przy okazji modląc się, żeby inne frakcje, roboty, robale nie rozwaliły kolonii. A nawet jak się uda obronić, to jeszcze zostaje możliwość przegrania z psychiką postaci. Np. brak seksu lub  "za bardzo luksusowa kolonia".
  2. Pewnie nie ukryje tego na niektórych screenach, ale tak, mam włączony tryb deweloperski (czyt. mogę oszukiwać). Tak, robię reloady, jak się sprawy spierdzielą za bardzo. Przykro mi pro-ultra-hiper gamerzy. To ma być opowieść, a nie sprawdzanie kto ma dłuższego.
  3. Postacie początkowe są stworzone przeze mnie - stąd ogólny rozgardiasz w zarządzaniu kolonią. Następne postacie - pełne RNG z ewentualnymi zmianami imion. Płeć będzie pasować - wygląd i umięjętności niekonieczne. Dlaczego? Bo nie mam zamiaru prowadzić kolonii pełnej prawników, grafików i studentów gender studies. Kucharze i zwykłe robole też są potrzebni. Jak ktoś chce się pojawić i umrzeć, to rekrutacja otwarta
  4. Pewnie z czasem dojdą portrety postaci, ale to jeszcze trochę i nie w tym wątku. Trzeba rozkładać aktywność na etapy, żeby w ISM ładniej wyglądało.
(-) John Rasmusen
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Przedruk serii jest mile widziany dla ZASIEGÓW tak wspaniałej historii, a nie budowania mojego własnego ego. Tak rzekłem, tak myślę.
Powiedział, On, sam Ja czyli Heinz.

p.s. Polecam wszystkim!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
John Rasmusen Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 08 stycznia 2026, 22:45
Przedruk serii jest mile widziany dla ZASIEGÓW tak wspaniałej historii, a nie budowania mojego własnego ego. Tak rzekłem, tak myślę.

p.s. Polecam wszystkim!
Tłumaczę na polski - Oberhaupt wpuścił świnię na salony
(-) John Rasmusen
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

John Rasmusen pisze: 08 stycznia 2026, 22:50

p.s. Polecam wszystkim!
Raczej młodego, elokwentnego i dobrze rokującego mikronautę. Edle takich uwielbiają. :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
John Rasmusen Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 09 stycznia 2026, 10:42

p.s. Polecam wszystkim!
Raczej młodego, elokwentnego i dobrze rokującego mikronautę. Edle takich uwielbiają. :E
Piękny, mądry, ogólnie rzecz mówiąc boski, poza tym skromny i małomówny
(-) John Rasmusen
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

John Rasmusen pisze: 09 stycznia 2026, 19:31
Heinz-Werner Grüner pisze: 09 stycznia 2026, 10:42

Piękny, mądry, ogólnie rzecz mówiąc boski, poza tym skromny i małomówny
Macie, drogi kolego wiele przymiotów, ale już skończmy z tymi przechwałkami, czekam na te kobiety w "raju". ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

A czemu ja musiałam przeklinać :D
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella M. Neumann-Swann pisze: 09 stycznia 2026, 21:02 A czemu ja musiałam przeklinać :D
A ktoś Ci kazał? :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Heinz-Werner Grüner pisze: 09 stycznia 2026, 21:03
Isabella M. Neumann-Swann pisze: 09 stycznia 2026, 21:02 A czemu ja musiałam przeklinać :D
A ktoś Ci kazał? :P
Hahahaha nie :P
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”