Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: karol flibustier »

W biednym Kociewskim miasteczku tylko 6.94, no ale tu bida, asch piszczy!
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

karol flibustier pisze: 24 marca 2026, 18:55 W biednym Kociewskim miasteczku tylko 6.94, no ale tu bida, asch piszczy!
6,94 za ropę???
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

benzin, ropa była o 50 groszy droższa
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

karol flibustier pisze: 24 marca 2026, 21:37 benzin, ropa była o 50 groszy droższa
Chciałbym zapłacić poniżej ośmiu... :D
Może się uda. Coś mają debatować "na dniach". Oczywiście wierzę w to, ze się uda coś z cenami obniżyć. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
karol flibustier

ODZNACZENIA

C, czy jak to tam sie zwie w Gręblinie przy trasie 91 miała po 7,99, a to od tczewa jakieś 10-12 kilometrów
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

karol flibustier pisze: 24 marca 2026, 21:48 C, czy jak to tam sie zwie w Gręblinie przy trasie 91 miała po 7,99, a to od tczewa jakieś 10-12 kilometrów
No my na wschodzie mamy drożej. Szkoda. :A
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

180 milionów złoty polskich, codziennie, kosztuje użytkowników polskich dróg podwyżka paliwa.
No ale taka jest cenna bycia koniem pociągowym w amerykansko-izraelsko-ukrainskim rydwanie zwycięstwa.
No i jeszcze to, że po zakończonej wojnie nasz gospodarz wątku, w końcu weźmie ukochaną w ramiona.
Wnukom będziemy przy kominku, w długie zimowe wieczory, o tym opowiadać.

Na nadchodzące święta Zmartywstania Pańskie życzę spokoju ducha, niskich cen paliw i radosnego, aczkolwiek, drogie świętowania.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Targersdorf Borisz pisze: 25 marca 2026, 08:13 180 milionów złoty polskich, codziennie, kosztuje użytkowników polskich dróg podwyżka paliwa.
No ale taka jest cenna bycia koniem pociągowym w amerykansko-izraelsko-ukrainskim rydwanie zwycięstwa.
No i jeszcze to, że po zakończonej wojnie nasz gospodarz wątku, w końcu weźmie ukochaną w ramiona.
Wnukom będziemy przy kominku, w długie zimowe wieczory, o tym opowiadać.

Na nadchodzące święta Zmartywstania Pańskie życzę spokoju ducha, niskich cen paliw i radosnego, aczkolwiek, drogie świętowania.
Miło widzieć Starego Pierdołę w formie! :) Wiem, że to pewnie wpis jednorazowy i znów się "spiszemy" na kolejne święta, ale mimo wszystko dziękujemy. Ja ze swojej strony również życzę wszystkiego co najlepsze na okres okołoświąteczny!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Targersdorf Borisz pisze: 25 marca 2026, 08:13 180 milionów złoty polskich, codziennie, kosztuje użytkowników polskich dróg podwyżka paliwa.
To jest najmniejszy problem... tak naprawdę to nie są duże kwoty dla przeciętnego użytkownika samochodu, bo ile taki tankuje miesięcznie? 100 litrów?

Problemem prawdziwym jest wpływ zwiększonych koszów transportu na ceny w zasadzie wszystkiego, bo w jakiej działalności gospodarczej gdzieś na jakimś etapie nie występuje transport?
Targersdorf Borisz pisze: 25 marca 2026, 08:13 No ale taka jest cenna bycia koniem pociągowym w amerykansko-izraelsko-ukrainskim rydwanie zwycięstwa.
A to akurat jest bez znaczenia... jaki mamy do tego stosunek itd. Ropa ogólnie poszła do góry na światowym rynku i tyle...
Heinz-Werner Grüner pisze: 23 marca 2026, 21:27 A paliwo już bije rekordy - dziś ON u mnie 8,19 i 8,59, zależy czy stacja "markowa" czy nie.
Ostatnie tankowanie benzyny E98 u mnie to było 7,99 zł/litr.

Musiałem renegocjować stawkę zwrotu za dojazdy do miejsca pracy... też dla podległych pracowników. Jak to się dłużej utrzyma to oczywiście "zapłacą" klienci firmy... i tak się ta "spirala" będzie nakręcała.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 26 marca 2026, 07:03
To jest najmniejszy problem... tak naprawdę to nie są duże kwoty dla przeciętnego użytkownika samochodu, bo ile taki tankuje miesięcznie? 100 litrów?

Problemem prawdziwym jest wpływ zwiększonych koszów transportu na ceny w zasadzie wszystkiego, bo w jakiej działalności gospodarczej gdzieś na jakimś etapie nie występuje transport?
Targersdorf Borisz pisze: 25 marca 2026, 08:13 No ale taka jest cenna bycia koniem pociągowym w amerykansko-izraelsko-ukrainskim rydwanie zwycięstwa.
A to akurat jest bez znaczenia... jaki mamy do tego stosunek itd. Ropa ogólnie poszła do góry na światowym rynku i tyle...
Heinz-Werner Grüner pisze: 23 marca 2026, 21:27 A paliwo już bije rekordy - dziś ON u mnie 8,19 i 8,59, zależy czy stacja "markowa" czy nie.
Ostatnie tankowanie benzyny E98 u mnie to było 7,99 zł/litr.

Musiałem renegocjować stawkę zwrotu za dojazdy do miejsca pracy... też dla podległych pracowników. Jak to się dłużej utrzyma to oczywiście "zapłacą" klienci firmy... i tak się ta "spirala" będzie nakręcała.
Nio własnie o tym piszę. To jest "przerażające". Mnie jeszcze, powtarzam jeszcze na to stać, ale nie uśmiecha mi się wlewać do baku za 250 zeta i nie mieć nawet pełnego. Pomijam już to, że niektórzy wlewają za 500. Każdy ma swoje przyzwyczajenia.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”