Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

A masz to w wektorowej?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 26 marca 2026, 22:46 A masz to w wektorowej?
Nie umiem robić w wektorowej.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 26 marca 2026, 22:47
Heinz-Werner Grüner pisze: 26 marca 2026, 22:46 A masz to w wektorowej?
Nie umiem robić w wektorowej.
Ok, tylko pytam. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak sobie teraz myślę, że w sumie to może być "odgórnie wymuszane" przez samą Centralę, żeby nie naopisać, że tylko przeze mnie.

Chodzi o to, że ludziska będą mieli opory. A może zrobimy tak, że da się "warianty" odgórnie.
W sensie przychodzi delikwent i chce mieć herb - zasłużył (mozna do rozporządzeniem, że np. za 2 lata aktywnosci, albo np. 1000 postów) to daje wytyczne typu - biało-rózowe tło, kot w herbie i drzewo. A Centrala robi mu "pod wymiar edelweisski".

Ja myślę, że to niezły pomysł. W kazdym razie, z mojej strony (ustalmy to wspolnie) pozostaje ustalić kryteria przyznawania lub ich brak. Druga sprawa, jak rozumiem @Albert Fryderyk de Espada to Twoja ostateczna propozycja. Moja tak. Mielibyśmy wtedy już dwa gotowe.:)

Przykład: Dla rodu Cargalho widziałbym oczywiście tego lisa w bardziej heraldycznym wydaniu np:
https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... n_heraldry
Nie wiem tylko czy nie idę za bardzo w ingerencję w czyjeś zachcianki.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 08:31 Przykład: Dla rodu Cargalho widziałbym oczywiście tego lisa w bardziej heraldycznym wydaniu np:
Jakbym gdzieś widział tego lisa :D
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 27 marca 2026, 09:28
Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 08:31 Przykład: Dla rodu Cargalho widziałbym oczywiście tego lisa w bardziej heraldycznym wydaniu np:
Jakbym gdzieś widział tego lisa :D
No i pięknie. Podkradniemy. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 08:31 Druga sprawa, jak rozumiem @Albert Fryderyk de Espada to Twoja ostateczna propozycja. Moja tak. Mielibyśmy wtedy już dwa gotowe.:)
Ma się rozumieć.

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 08:31 Tak sobie teraz myślę, że w sumie to może być "odgórnie wymuszane" przez samą Centralę, żeby nie naopisać, że tylko przeze mnie.

Chodzi o to, że ludziska będą mieli opory. A może zrobimy tak, że da się "warianty" odgórnie.
W sensie przychodzi delikwent i chce mieć herb - zasłużył (mozna do rozporządzeniem, że np. za 2 lata aktywnosci, albo np. 1000 postów) to daje wytyczne typu - biało-rózowe tło, kot w herbie i drzewo. A Centrala robi mu "pod wymiar edelweisski".

Ja myślę, że to niezły pomysł. W kazdym razie, z mojej strony (ustalmy to wspolnie) pozostaje ustalić kryteria przyznawania lub ich brak.
Ma jak najbardziej sens, żeby nie było że Oberhaupt robi wszystko samemu to mogę się zaoferować do pomocy. Byłyby przynajmniej wtedy te herby w miarę podobne i stylistycznie podobne.

Nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem sztywnych standardów jakie ktoś musi spełniać by ubiegać się o nadanie herbu ale rozumiem że ma to sens z czysto logistycznego punktu widzenia.
Rozważyłbym rozwiązanie gdzie faktycznie ustalone zostaną jakieś wymagania na zasadzie może aby nie spełniać wszystkie tylko np. 3 na 4 albo 2 na 3 ale gdzieś przez myśl przewinął mi się pomysł by umożliwić staranie się w takich okolicznościach o możliwość skrócenia czasu oczekiwania na nadanie poprzez polecenie ze strony innego Edla lub faktotum (nie mogę tego wymyśleć do końca), który stwierdza że może i kandydat nie spełnia wszystkich wymagań 1 do 1 ale w sumie się stara i sobie zasłużył.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 marca 2026, 11:50
Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 08:31 Druga sprawa, jak rozumiem @Albert Fryderyk de Espada to Twoja ostateczna propozycja. Moja tak. Mielibyśmy wtedy już dwa gotowe.:)
Ma się rozumieć.

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 08:31 Tak sobie teraz myślę, że w sumie to może być "odgórnie wymuszane" przez samą Centralę, żeby nie naopisać, że tylko przeze mnie.

Ja myślę, że to niezły pomysł. W kazdym razie, z mojej strony (ustalmy to wspolnie) pozostaje ustalić kryteria przyznawania lub ich brak.
Ma jak najbardziej sens, żeby nie było że Oberhaupt robi wszystko samemu to mogę się zaoferować do pomocy. Byłyby przynajmniej wtedy te herby w miarę podobne i stylistycznie podobne.

Nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem sztywnych standardów jakie ktoś musi spełniać by ubiegać się o nadanie herbu ale rozumiem że ma to sens z czysto logistycznego punktu widzenia.
Rozważyłbym rozwiązanie gdzie faktycznie ustalone zostaną jakieś wymagania na zasadzie może aby nie spełniać wszystkie tylko np. 3 na 4 albo 2 na 3 ale gdzieś przez myśl przewinął mi się pomysł by umożliwić staranie się w takich okolicznościach o możliwość skrócenia czasu oczekiwania na nadanie poprzez polecenie ze strony innego Edla lub faktotum (nie mogę tego wymyśleć do końca), który stwierdza że może i kandydat nie spełnia wszystkich wymagań 1 do 1 ale w sumie się stara i sobie zasłużył.
W sumie sam nie miałem pojęcia jak na szybko to ogarnać (praca, praca i jeszcze raz zapier...l) to wspomogłem się "kuzynem z Innego Wymiaru":
przepisane 1:1
Na rzecz zachowania porządku heraldycznego, tradycji alpejskich oraz należytego uhonorowania obywateli zasłużonych dla Kotliny Edelweiss, ustanawia się niniejszym zasady nadawania herbów rodowych.

§1. Postanowienia ogólne
Herb rodowy w Kotlinie Edelweiss jest zaszczytem nadawanym obywatelom, którzy poprzez swoją działalność, postawę lub zasługi przysłużyli się Państwu, społeczności lub rozwojowi Kotliny.
Nadanie herbu oznacza włączenie do stanu rodów herbowych Kotliny Edelweiss.
Heraldyka Kotliny powinna pozostawać spójna stylistycznie i nawiązywać do tradycji alpejskich, górskich, rzemieślniczych lub historycznych regionu.
§2. Wymagania do nadania herbu
O herb rodowy może ubiegać się obywatel, który spełnia co najmniej część z poniższych warunków:
a) posiada udokumentowane zasługi dla społeczności lub Państwa,
b) aktywnie uczestniczy w życiu publicznym, organizacyjnym lub gospodarczym Kotliny,
c) wykazał się działalnością twórczą, naukową, organizacyjną lub wojskową,
d) cieszy się nieposzlakowaną opinią oraz honorem obywatelskim.
Nie jest wymagane spełnienie wszystkich warunków jednocześnie; uznaje się za wystarczające spełnienie większości z nich, w szczególności co najmniej dwóch z trzech lub trzech z czterech wymienionych kryteriów.
§3. Polecenie i skrócenie czasu oczekiwania
Kandydat może otrzymać herb w trybie przyspieszonym, jeżeli zostanie polecony przez:
a) obywatela posiadającego już herb rodowy (Edla), lub
b) urzędnika państwowego pełniącego funkcję faktotum lub równorzędną.
Osoba polecająca składa pisemne oświadczenie, iż kandydat, mimo niespełnienia wszystkich formalnych wymagań, swoją postawą, pracą i zasługami godzien jest otrzymania herbu.
Polecenie może skutkować skróceniem okresu oczekiwania lub złagodzeniem części wymagań formalnych.
§4. Zasady heraldyczne
Herb powinien być zgodny z zasadami heraldyki i zachowywać prostotę oraz czytelność symboli.
Zaleca się stosowanie symboliki związanej z:
a) górami, lasami, rzekami i przyrodą alpejską,
b) rzemiosłem, handlem i pracą,
c) służbą publiczną, wojskową lub organizacyjną,
d) historią i tradycją Kotliny Edelweiss.
Niedopuszczalne jest kopiowanie istniejących herbów lub symboli innych rodów.
Ostateczny projekt herbu zatwierdza właściwy urząd heraldyczny lub Oberhaupt.
§5. Nadawanie herbów
Herb nadawany jest decyzją Oberhaupta w formie aktu nadania.
Herb staje się herbem rodowym i może być dziedziczony przez potomków.
W szczególnych przypadkach herb może zostać odebrany w razie hańby, zdrady lub działania przeciwko Kotlinie Edelweiss.
§6. Postanowienia końcowe

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia i obowiązuje wszystkich obywateli Kotliny Edelweiss ubiegających się o nadanie herbu rodowego.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 27 marca 2026, 11:58 W sumie sam nie miałem pojęcia jak na szybko to ogarnać (praca, praca i jeszcze raz zapier...l) to wspomogłem się "kuzynem z Innego Wymiaru":
przepisane 1:1
Na rzecz zachowania porządku heraldycznego, tradycji alpejskich oraz należytego uhonorowania obywateli zasłużonych dla Kotliny Edelweiss, ustanawia się niniejszym zasady nadawania herbów rodowych.

§1. Postanowienia ogólne
Herb rodowy w Kotlinie Edelweiss jest zaszczytem nadawanym obywatelom, którzy poprzez swoją działalność, postawę lub zasługi przysłużyli się Państwu, społeczności lub rozwojowi Kotliny.
Nadanie herbu oznacza włączenie do stanu rodów herbowych Kotliny Edelweiss.
Heraldyka Kotliny powinna pozostawać spójna stylistycznie i nawiązywać do tradycji alpejskich, górskich, rzemieślniczych lub historycznych regionu.
§2. Wymagania do nadania herbu
O herb rodowy może ubiegać się obywatel, który spełnia co najmniej część z poniższych warunków:
a) posiada udokumentowane zasługi dla społeczności lub Państwa,
b) aktywnie uczestniczy w życiu publicznym, organizacyjnym lub gospodarczym Kotliny,
c) wykazał się działalnością twórczą, naukową, organizacyjną lub wojskową,
d) cieszy się nieposzlakowaną opinią oraz honorem obywatelskim.
Nie jest wymagane spełnienie wszystkich warunków jednocześnie; uznaje się za wystarczające spełnienie większości z nich, w szczególności co najmniej dwóch z trzech lub trzech z czterech wymienionych kryteriów.
§3. Polecenie i skrócenie czasu oczekiwania
Kandydat może otrzymać herb w trybie przyspieszonym, jeżeli zostanie polecony przez:
a) obywatela posiadającego już herb rodowy (Edla), lub
b) urzędnika państwowego pełniącego funkcję faktotum lub równorzędną.
Osoba polecająca składa pisemne oświadczenie, iż kandydat, mimo niespełnienia wszystkich formalnych wymagań, swoją postawą, pracą i zasługami godzien jest otrzymania herbu.
Polecenie może skutkować skróceniem okresu oczekiwania lub złagodzeniem części wymagań formalnych.
§4. Zasady heraldyczne
Herb powinien być zgodny z zasadami heraldyki i zachowywać prostotę oraz czytelność symboli.
Zaleca się stosowanie symboliki związanej z:
a) górami, lasami, rzekami i przyrodą alpejską,
b) rzemiosłem, handlem i pracą,
c) służbą publiczną, wojskową lub organizacyjną,
d) historią i tradycją Kotliny Edelweiss.
Niedopuszczalne jest kopiowanie istniejących herbów lub symboli innych rodów.
Ostateczny projekt herbu zatwierdza właściwy urząd heraldyczny lub Oberhaupt.
§5. Nadawanie herbów
Herb nadawany jest decyzją Oberhaupta w formie aktu nadania.
Herb staje się herbem rodowym i może być dziedziczony przez potomków.
W szczególnych przypadkach herb może zostać odebrany w razie hańby, zdrady lub działania przeciwko Kotlinie Edelweiss.
§6. Postanowienia końcowe

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia i obowiązuje wszystkich obywateli Kotliny Edelweiss ubiegających się o nadanie herbu rodowego.

Z grubsza jest chyba wszystko co byśmy chcieli.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przy wykorzystaniu tego tekstu, choć jest zdecydowanie za bardzo rozbudowany, opracuje odpowiednie rozporządzenie, ale dopiero po rajdzie. Nie mam głowy do tego jak się ścigamy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”