Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

mnie pasuje, nie wiem jak mama do tego podejdzie. Ale nawet byłabym za ujednoliceniem tego wszystkiego
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella M. Neumann-Swann pisze: 29 marca 2026, 10:48 mnie pasuje, nie wiem jak mama do tego podejdzie. Ale nawet byłabym za ujednoliceniem tego wszystkiego
A może ustalisz sama jak ma wyglądać herb? :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W razie czego pomożemy a jakby ktoś się stawiał wobec rezultatu to rozporządzeniem Oberhaupta trafi do paki.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No dobra, to trzeba się nad tym w końcu pochylić i robimy dalej. Nie ma co stać w temacie. Dziś wieczorem wleci jakieś rozporządzenie i będziemy działać.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Elisa von Rozmarinowa Stempel

Post autor: Elisa von Rozmarinowa »

§1. Postanowienia ogólne
Herb rodowy w Kotlinie Edelweiss jest zaszczytem nadawanym obywatelom, którzy poprzez swoją działalność, postawę lub zasługi przysłużyli się Państwu, ślubami za granicznych rodami co mają specjalne dokumentację za granicy aby była weryfikacja co chce się ożenić mąż jest z kotliny edelweiss i żona z za granicy mogą brać ślub aby ta żona miała no ten specjalne dokumenty potwierdzające z herbem i aktem za granicy, społeczności lub rozwojowi Kotliny. W tym co mają dokumenty na rody za granicznie też powinny obowiązywać po nadawaniu obywatelstwa w Kotlinie obywatelom co chcą brać ślub i to będą uznawane rody zagraniczne przy ślubach.
Nadanie herbu oznacza włączenie do stanu rodów herbowych Kotliny Edelweiss.
Heraldyka Kotliny powinna pozostawać spójna stylistycznie i nawiązywać do tradycji alpejskich, górskich, rzemieślniczych lub historycznych regionu, i w tym germańskim znaczeniu w tym dodając po ślubie się zmienia stylistyka herbu.
§2. Wymagania do nadania herbu
O herb rodowy może ubiegać się obywatel, który spełnia co najmniej część z poniższych warunków:
a) posiada udokumentowane zasługi dla społeczności lub Państwa: czy za granicy lub krajowe,
b) aktywnie uczestniczy w życiu publicznym, organizacyjnym lub gospodarczym Kotliny: czy za graniczne i krajowe,
c) wykazał się działalnością twórczą, naukową, organizacyjną lub wojskową a także uznawany jest za graniczne i krajowe,
d) cieszy się nieposzlakowaną opinią oraz honorem obywatelskim.
Nie jest wymagane spełnienie wszystkich warunków jednocześnie; uznaje się za wystarczające spełnienie większości z nich, w szczególności co najmniej dwóch z trzech lub trzech z czterech wymienionych kryteriów a także uznawane są za graniczne prawo w kraju Edelweiss.
§3. Polecenie i skrócenie czasu oczekiwania
Kandydat może otrzymać herb w trybie przyspieszonym, jeżeli zostanie polecony przez:
a) obywatela posiadającego już herb rodowy (Edla) lub za granicy uznawające prawo za graniczne z innych krajów w mikronacji,
b) urzędnika państwowego pełniącego funkcję faktotum lub równorzędną.
Osoba polecająca składa pisemne oświadczenie, iż kandydat, mimo niespełnienia wszystkich formalnych wymagań, swoją postawą, pracą i zasługami godzien jest otrzymania herbu lub nie ma wszystkich dokumentów na potwierdzenie swojego rodu z mikronacji za granicy.
Polecenie może skutkować skróceniem okresu oczekiwania lub złagodzeniem części wymagań formalnych.
§4. Zasady heraldyczne
Herb powinien być zgodny z zasadami heraldyki i zachowywać prostotę oraz czytelność symboli.
Zaleca się stosowanie symboliki związanej z:
a) górami, lasami, rzekami i przyrodą alpejską,
b) rzemiosłem, handlem i pracą,
c) służbą publiczną, wojskową lub organizacyjną,
d) historią i tradycją Kotliny Edelweiss.
Niedopuszczalne jest kopiowanie istniejących herbów lub symboli innych rodów.
Ostateczny projekt herbu zatwierdza właściwy urząd heraldyczny lub Oberhaupt.
* Wyjatkiem już ktoś ma ród swój za granicy ta osoba to jest dopuszczalne ale po ślubie można za zgodą jego rodu istniejącego już rodu po tym ślubie ewoluję: np. Ma herb z Rusowii z jakiegoś Rodu po ślubie zmieniają standarty już na Edelweisskie ale po ślubie już i tylko ślub to uznaję Mąż za garnicy i Żona z Edelweiss się pobiorą ten herb z automatu się jest już zmodyfikowany
§5. Nadawanie herbów
Herb nadawany jest decyzją Oberhaupta w formie aktu nadania.
Herb staje się herbem rodowym i może być dziedziczony przez potomków.
W szczególnych przypadkach herb może zostać odebrany w razie hańby, zdrady lub działania przeciwko Kotlinie Edelweiss.
Akty Rodowe z Herbem za graniczne są uznawane w kraju Edelweiss ale warunki są pod czas ślubu po ślubie stają się już prawomocne, i też się sychronizują z prawem z innym krajem z innego państwa prawem
§6. Postanowienia końcowe

To jest to do poprawy te moje rozporządzenie w tym mi wspomożecie
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Elisa von Rozmarinowa pisze: 30 marca 2026, 18:28 To jest to do poprawy te moje rozporządzenie w tym mi wspomożecie
Herr Oberhaupt na pewno ubierze to bardziej subtelnie w swoim rozporządzeniu, proszę się nie obawiać.

Wyjątek pewnie będzie stanowić jedynie zapis odnośnie heraldyki z zagranicy. Jak uzgadnialiśmy każdy obcokrajowiec czy też obywatel z własnym herbem może dalej się nim posługiwać aczkolwiek nie będzie to herb Edelweiss gdyż ten można otrzymać jedynie z nadania Oberhaupta za zasługi.

Nie możemy wprowadzać obcych herbów w nowych zapisach kiedy założeniem było ich wydzielenie od rodzimych. W przypadku Frau otrzyma możliwość posługiwania się heraldyką rodu Grüner jako rodu Edelweiss oraz swoim własnym nadanym za granicą ale nie będą one traktowane tak samo.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po wstępnej akceptacji mamy już projekt herbu Augentrost;

Obrazek
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Super to wygląda. Jak zbierzemy jeszcze herb Cargalho to wydamy odpowiednie dokumenty i całe rody trafią w jedno konkretne miejsce.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 02 kwietnia 2026, 21:25 Super to wygląda. Jak zbierzemy jeszcze herb Cargalho to wydamy odpowiednie dokumenty i całe rody trafią w jedno konkretne miejsce.

Co do czarnej lisicy Cargalho to na razie wpadłem na coś takiego:
Obrazek

Bardzo mi się podoba bo pokrywa się ze starym symbolem ale nie mam pojęcia co zrobić z tłem albo czy cokolwiek dodawać czy ograniczyć się do samego lisa.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 03 kwietnia 2026, 02:05
Heinz-Werner Grüner pisze: 02 kwietnia 2026, 21:25 Super to wygląda. Jak zbierzemy jeszcze herb Cargalho to wydamy odpowiednie dokumenty i całe rody trafią w jedno konkretne miejsce.

Co do czarnej lisicy Cargalho to na razie wpadłem na coś takiego:
Obrazek

Bardzo mi się podoba bo pokrywa się ze starym symbolem ale nie mam pojęcia co zrobić z tłem albo czy cokolwiek dodawać czy ograniczyć się do samego lisa.
Odpowiem za Joachima, mam od niego zgodę by to samemu ustalić, sam lis jest idealny. Odzwierciedla protoplastę. Jedyna uwaga. gałki oczne - białe lub szare, może nos dla kontrastu w innej barwie. Tło - skoro Joachim ma wpisane "szara eminencja", niech będzie szara. Z resztą Cargalho zawsze był spod ciemnej gwiazdy. :)
Jak dokonasz tej zmiany, za cały herbowy sznyt należą Ci się duże brawa, to rozpoczniemy procedurę nadawania herbów. Już sobie to nakeśliłem, więc będzie w miarę sprawnie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”