Książę Persji nadaje!

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Książę Persji nadaje!

Post autor: Femme Mystere »

Czy ten konflikt w Iranie posuwa się w pozytywnym kierunku? Niestety nie miałam czasu tego śledzić, ale może Herr @Jürgen Voller jest na topie w temacie?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

@Femme Mystere Szczerze mówiąc, siedzę w tej tematyce od dobrej dekady i są plusy jak i minusy sytuacji :lol: Jak pastor związany z Trumpem wychodzi i mówi, że wkrótce skończy się naszym zwycięstwem konflikt trwający 2000 lat, to ja się zastanawiam, czy my czytaliśmy tą samą Biblię, bo obraz Persów i Cyrusa II Wielkiego jest bardzo pozytywny, jako człowieka, który zwyciężył Babilończyków w VI wieku p.n.e i uwolnił Żydów z niewoli, pozwalając im wrócić do Jerozolimy, jeśli chcą (część została) i jeszcze im pomógł finansowo przy rozpoczęciu odbudowy świątyni jerozolimskiej :karo Później też było ciekawie, bo po podbojach Aleksandra Wielkiego, Żydzi żyli sobie spokojnie w państwach hellenistycznych dynastii Ptolemeuszy, Seleukidów etc. Cyrk zaczął się ok 80 roku p.n.e, gdy przybyli Rzymianie. Warto wspomnieć, że zostali wpuszczeni do miasta przez walki frakcyjne i się zaczęło! Komu się nie podobało rzymskie panowanie, uciekał na Wschód do Imperium Partów. Bardzo możliwe, że Partowie wspomagali pieniędzmi żydowskich przeciwników rzymskiej obecności i panowania, zwłaszcza, że za pomoc finansową, Partowie otrzymywali informacje natury wywiadowczej o ruchach jednostek rzymskich we wschodniej części Morza Śródziemnego i o liczebności tychże. Nie muszę mówić, co sobie myślę, gdy słyszę o wybombardowaniu Iranu do poziomu epoki kamienia łupanego... Zwykli ludzie nie popierają reżimu, ale nie są uzbrojeni, a ajatollachowie nadal mają broni po zęby, choć nieźle obrywają w ostatnich dniach. Ostatnio został zbombardowany uniwersytet, oczywiście zbudowany jeszcze przez szacha oraz bardzo ważny most, którego budowa była oczkiem w głowie propagandy reżimowej. Dla mnie najlepszy staje się wariant portugalski, czyli jak Portugalczycy pojawili się w Indiach na początku XVI wieku, to szybko przykleili się do terenów wokół Cieśniny Ormuz i utworzyli państewka marionetkowe oraz zbudowali forty, obsadzone wojskiem i kontrolujące żeglugę. Zostali wyrzuceni dopiero po 1622 roku i to przy angielskiej pomocy, a i tak trwało to kilka lat. Oczywiście, taki wariant spowoduje, że zaczną na południe uciekać Irańczycy chcący walczyć z reżimem i oby wtedy znalazła się dla nich zachodnia broń oraz instruktorzy wojskowi, prowadzący szkolenia dla ochotników. Dobra wiadomość jest taka, że reżimowcy zaczynają się żreć między sobą, bo jedni chcą rozmawiać, a inni absolutnie to wykluczają. Wariant, gdy ktoś ocalały z ataków powietrznych zostaje przy władzy i rozmawia z Trumpem, jest oczywiście najgorszy z możliwych, bo to się za jakiś czas skończy kolejnymi bombardowaniami, gdy wyjdzie na jaw, że nadal wzbogacają uran...
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Tak rozwiąże ten konflikt, jak i ten na Ukrainie ;)
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jeszcze trochę i będziemy wyznaczać czas od nowego proroka. Były czasy przed Jezusem, były i czasy po Jezusie. Teraz będą czasy po Trumpie...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Amen @Heinz-Werner Grüner
@Femme Mystere :lol:
No cóż, niechcący, Donald pokrzyżował szyki swojemu kremlowskiemu kumplowi, bo te drony były szykowane do wysyłki do Rosji Putina pewnie, a tak spadają znacznie bliżej, nieźle wkurzając arabskich sąsiadów ;) Jak już pisałem, to jest najlepszy święty miesiąc muzułmański Ramadan mojego życia :karo :karo :karo Gdy szyici walą w sunnitów i vice versa, to ja lecę po popcorn i jakieś piwo ;) Nawet, jeśli Donald zawrze jakiś układ, to kwasy w regionie zostaną na lata i w sumie tylko Szach Pahlavi może zagwarantować, że będzie spokój w regionie (bezpieczny i stabilny Wolny Iran bez ajatollachów, pomagający jeszcze w Afganistanie, żeby sprzątnąć kochanych talibów i zamiast "Śmierć Ameryce!" będzie "Boże błogosław Ameryce!") :D
Oczywiście, za dużo czarownic miesza w tym kotle, bo jest jeszcze próbująca mediować kochana Turcja tego tyrana, Erdogana (niektórzy w tureckim internecie śnią na jawie o "zabezpieczeniu" tureckojezycznych Kaszkajów w rejonie Szirazu, ale to na szczęście, marzenia nie do ziszczenia, bo Kaszkajowie są całkowicie lojalni wobec państwa zamieszkania i w ogóle nie myślą o niepodległości, czy o tureckim protektoracie!), czy Pakistan, też pomagający w mediacji... ChRL i Rosja Putina, to są wkurzone, bo stały dostawca taniej ropy i półkolonia im się wybija na niepodległość, więc pewnie będzie jakaś proxy war.
Z dobrych wiadomości, wyspa Kharg i tamtejsze instalacje nieźle dostały z powietrza, więc zostanie zajęta bez większych problemów pewnie. Dobrze, że zdołałem poradzić Setareh i jej rodzinie, żeby trzymali oszczędności w euro oraz że podróże na wyspy w regionie, typu Larak są zbyt niebezpieczne, bo też są tam cele wojskowe do zniszczenia (była zrozpaczona zresztą, że z jej ukochanej turystycznej destynacji zostaną pewnie gruzy, ale mam nadzieję, że nie rozwalą przy okazji dawnej portugalskiej fortalezzy z XVI/XVII wieku!).
P(rezydent) Kataru Makaron w Paryżu mnie wkurzył ostatnio, bo dogadał się z Putinem i Xi, że będzie głosował tak jak oni odnośnie odblokowania Cieśniny Ormuz przez Amerykanów i chyba wszyscy płacą po cichu "cło" za bezpieczny rejs przez Cieśninę Ormuz (nie dziwię się, że Setareh wiesza na nim psy, że zawsze stoi w gotowości z kroplówką, gdy Islamska Republika Iranu stoi nad grobem!).
Załączniki
20260407_150846.jpg
20260407_150846.jpg (2.75 MiB) Przejrzano 104 razy
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

P(rezydent) Kataru Makaron w Paryżu mnie wkurzył ostatnio, bo dogadał się z Putinem i Xi, że będzie głosował tak jak oni odnośnie odblokowania Cieśniny Ormuz przez Amerykanów i chyba wszyscy płacą po cichu "cło" za bezpieczny rejs przez Cieśninę Ormuz..
Ale, że jak?
Nie było konsultacji z Tobą?
Nikomu już, na tym świecie nie można wierzyć.
Co ciekawe cło płacone jest w juanach.
Jak to śpiewał Kaczmarski "wiadomo, kto Cezara grał".
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Spojrzenie na sprawę tego konfliktu jest tutaj tak wypaczone przez własną fascynację Pahlavim oraz dawnym Iranem (który również był krwawy oraz skorumpowany, rewolucja islamska nie jest pierwszym użytkownikiem krwawych metod). Pahlaviego jak wskazuje mnóstwo sondaży oraz choćby i wypowiedzi wychwalanego tutaj Trumpa nie popiera większość. Próba posadzenia kogoś na stołku kogo od momentu, gdy skończył 17 lat nie było w "swoim" kraju, wprost zachęca do bombardowania swoich "współobywateli", jest tak jawnie skorumpowany i powiązany z żydowskimi interesami (co nie generuje mu poparcia u ludzi, którzy od 30 lat są przez nich szczuci).

Wygodnie pomija się fakt, że Trump już tyle razy ogłosił zwycięstwo nad Iranem, a potem mamy kwiatki jak choćby zestrzelenie F-15E najprawdopodobniej starą OSĄ (pasywne pociski na podczerwień - tutaj chętnie bym usłyszała jaką teorię ma @Ronon Dex), A-10 który rozbił się w Kuwejcie, uszkodzenie drugiego, zesztrzelenie MH-60, AC-130 oraz mnóstwo innych strat czy to ludzkich, sprzętowych czy gospodarczych. Ostatnie filmy i zdjęcia z Iranu, gdzie pokazuje się dokumenty oraz amerykański sprzęt, który został po "sukcesie" jakim było ocalenie pilota. Wszystko to dowodzi na to, że obrona plot Iranu ma się dobrze, armia ma się dobrze (amerykańskie szacunki mówiły, że straty wyniosły ok. 4 tyś żołnierzy? A Armia nie licząc Korpusu liczy chyba coś ok. 300 tyś. w stanie pokoju). Iran wciąż odmawia rozmów, Trump majaczy z tym jak to rozmawia. Dopiero teraz po weekendzie i co jak co ale bardzo kosztownej ewakuacji pilotów Iran zaproponował możliwość rozmowy o rozejmie.

Ostatnie szalone posty Trumpa? O zniszczeniu cywilizacji? O cofaniu do ery kamienia łupanego? O wychwalaniu Allaha w Wielkanoc? Z tym wzbogacaniem uranu to też już by można skończyć. Jeszcze stary Chamenei mówił, że Iran przestał dążyć do posiadania broni atomowej w zamian za skończenie żydowsko-amerykańskich ataków. Ba, rozmowy które prowadzono zaraz przed rozpoczęciem się amerykańskiej operacji specjalnej przecież były już praktycznie zakończone i zagwarantowano brak irańskiego programu nuklearnego. Warto wgl przypomnieć kto rozpoczął bliskowschodnie dążenia do atomu - żydzi, którym Kennedy próbował program zamknąć, bo jak sam ostrzegał - jeżeli PPWP wejdzie w posiadanie broni jądrowej, państwa arabskie będą również próbowały by zagwarantować sobie bezpieczeństwo.

A co do negocjacji z Iranem ws. ropy - bierzmy przykład z Hiszpanii i Francji. Powiedziały, że to nie ich wojna i Iran otwarcie powiedział, że ich statki mogą przepływać.
Königinmutter des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Słychać wycie, dla mnie znakomicie! :lol:

To nie jest wyłącznie moje spojrzenie, ale wielu Iranek i Irańczyków :D

40000 zabitych protestujących mówi samo za siebie i to nie jest rząd miłujący bliźniego, tylko najkrwawsza satrapia czasów współczesnych (może tylko ChRL i Rosja Putina ich przegania!).

Jak najbardziej, SAVAK by się przydał, bo będzie miał pełne ręce roboty, żeby wyłapać tych od strzelania do protestujących i tych aresztowane za brak hidżabu gwałcących!

Muszę przyznać, że tyle propagandy i nienawiści wpajanej przez ostatnie 47 lat, a efekty tak marne, że mało kto jest za Palestyną (wystarczy, że mieszkańcy Iranu wiedzą, że dzieci urodzone w Islamskiej Republice Iranu, a pochodzące ze "związków pozamałżeńskich", czytaj na kocią łapę, są odbierane rodzicom po urodzeniu i tak jak w Gazie czy na Zachodnim Brzegu Jordanu, trafiają do domów dziecka!).

To nawet jest zabawne, że LGBT wieszają w 🇺🇸 flagi tęczowe i reżimu ajatollachów obok siebie, twierdząc, że jedni i drudzy "walczą o wyzwolenie", tyle, że ci drudzy najchętniej by uwolnili od życia tych pierwszych, a przynajmniej tych irańskich...
W propagandę ajatollachów nie radzę wierzyć, bo zawsze kłamią, chyba, że się pomylą!
No już nie udawajcie, że Iran obchodzi jakieś lewactwo czy prawactwo, chodzi tylko o to, żeby Izrael wyparował z mapy dzięki reżimowi w Teheranie (tylko jakoś 🇮🇱 nie chce wyparować i całkiem nieźle sobie radzi!) 😜
Raczej POTUS Wam nie pasuje (a robi dokładnie to samo, co Obama, czy wcześniej Bush młodszy!).

No ja o Makaronie czy Sancho Pansie się wypowiadam tylko w samych "superlatywach", tak jak moja Iranka zresztą 🤭

P.S A wiecie, jak ci piloci by byli torturowani i jaki by reżim zrobił z nimi cyrk z udziałem zaprzyjaźnionych mediów, gdyby zostali schwytani? 🤔
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

P.S A wiecie, jak ci piloci by byli torturowani i jaki by reżim zrobił z nimi cyrk z udziałem zaprzyjaźnionych mediów, gdyby zostali schwytani?
Zwisa mi to.
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No to zamiast się wypowiadać w ramach: "Nie znam się, ale się wypowiem", może czas się zająć czymś na czym się znamy, na przykład edelwajskim sportem? ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”