Wolkenball

Obchody lokalnej społecznosci.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wolkenball

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Rynek miasteczka Wolkenbad od samego początku Dni Wolkenbad tętnił niezwykłym ożywieniem. Kamienne uliczki, na co dzień spokojne i pełne codziennego gwaru, dziś zamieniały się powolnie w scenę przygotowań do najbardziej wyczekiwanego wydarzenia tego roku w miasteczku. Nad wszystkim czuwała Bella – w lekkiej, jasnoniebieskim stroju, z notatnikiem w dłoni i spojrzeniem, które nie umykał żaden szczegół.

– Girlandy trochę wyżej, proszę! Muszą tworzyć łuk, nie linię – powiedziała spokojnie, ale stanowczo, wskazując na dekoratorów rozwieszających niebieskie wstęgi między latarniami.

Obok niej stał August, wysoki, elegancki, ubrany w czarny garnitur, dla niego bal mógł rozpocząć się w każdej chwili. Z rękoma założonymi za plecami obserwował ustawianie stołów i sceny, od czasu do czasu wtrącając krótkie, rzeczowe uwagi.

– Świece ustawcie wyżej. Gdy słońce zajdzie, chcemy, żeby wszystko wyglądało jak w złotym blasku – zwrócił się do techników, którzy właśnie testowali ustawienia wielkich świeczników wokół podestu.

Na środku rynku powoli wyrastała elegancka scena otoczona półkolem kwiatów – białych i błękitnych, delikatnie poruszanych przez popołudniowy wiatr. Florystki układały je z niezwykłą precyzją, a Bella co chwilę schylała się, poprawiając pojedyncze gałązki, jakby każda z nich miała znaczenie.

Wokół ustawiano okrągłe stoły nakryte śnieżnobiałymi obrusami. Na nich pojawiały się kryształowe kieliszki, srebrne sztućce i świece w wysokich lichtarzach. W powietrzu unosił się zapach świeżych kwiatów i lekkiej bryzy znad jeziora, które widać było między dachami kamienic.

– August… – Bella zatrzymała się na chwilę i spojrzała w stronę horyzontu, gdzie słońce zaczynało powoli opadać za góry. – To będzie piękne, prawda?

Uśmiechnął się lekko, spoglądając na nią, a potem na rynek, który właśnie zmieniał się w miejsce jak z baśni.

– Nie „będzie”. Już jest – odpowiedział cicho.

W miarę jak dzień przechodził w wieczór, pierwsze lampiony zaczęły rozświetlać przestrzeń miękkim, złotym światłem. Niebieskie girlandy zawieszone nad rynkiem falowały delikatnie, a kwiatowe kompozycje nabierały jeszcze głębszych barw w zachodzącym słońcu.

Bella zamknęła notatnik. Wszystko było prawie gotowe. Za kilka chwil rynek wypełni się gośćmi, muzyką i śmiechem. A ona i August – choć zmęczeni – wiedzieli, że stworzyli coś więcej niż tylko miejsce na bal. Stworzyli miejsce, gdzie co wieczór przez kilka dni będzie miejscem radości. Radości która na długo pozostanie w pamięci całego Wolkenbad.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Wolkenball

Femme Mystere pisze: 06 maja 2026, 10:03 Dziękuję za dyplom i niestety impreza mnie ominęła. W niedzielę miałam komunię i nie było mnie cały dzień.
Nic nie szkodzi :) Najważniejsze, że byłaś podczas pierwszej części Dni
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

W wirze tej wspaniałej zabawy oraz napitków, które Sorcha nie wylewała za kołnierz, poczuła się lekko oszołomiona.
Pomyślała, że przecież nie wyjdzie w połowie balu, a że jest przezorna, zawsze ma ze sobą "specyfik stawiający do pionu".
Poprosiła Belle na bok i powiedziała szeptem
- Kochanieńka, daj mi kubek wrzątku, bo czuję się nieswojo...
Bella przyniosła, o co prosiła Sorcha, a ta wyjęła zza pazuchy maleńki haftowany woreczek, a w nim jakieś zioła, wsypała do wrzątku i po chwili herbatka wzmacniająca była gotowa.
- Bardzo Ci dziękuję, uratowałaś mi życie i opinię ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[spojrzałem na tą herbatkę z białych kwiatków i mi się przypomniało..., że nie kupiłem nasion szarotki na ogród... @Sorcha Raven v.d. Bjørk ma jeszcze sens kupowanie i sianie w tym roku? Sorka nie pamiętam kiedy to miałem siać :lol: ]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Szarotkę alpejską najlepiej sadzić wiosną, po ustąpieniu przymrozków (druga połowa maja) lub pod koniec lata :)
Ja nie siałam (to są cebulki szarotki alpejskiej lub nasiona), tylko kupiłam sadzonki na Allegro :D
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja tez zazwyczaj sadze końcówka maja, kiedy jest cieplej. Bo szkoda by mi wymarzły…
Dzisiaj na Bawarii w nocy -1
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Czyli mam jeszcze czas! Tylko gdzie to ustrojstwo kupić. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 maja 2026, 08:46 Czyli mam jeszcze czas! Tylko gdzie to ustrojstwo kupić. :)
Allegro się kłania
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella M. Neumann-Swann pisze: 07 maja 2026, 08:57
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 maja 2026, 08:46 Czyli mam jeszcze czas! Tylko gdzie to ustrojstwo kupić. :)
Allegro się kłania
No dobsz... :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dni Wolkenbad 1926”