Wolkenball
Moderator: Isabella M. Neumann-Swann
Regulamin forum
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wolkenball
Rynek miasteczka Wolkenbad od samego początku Dni Wolkenbad tętnił niezwykłym ożywieniem. Kamienne uliczki, na co dzień spokojne i pełne codziennego gwaru, dziś zamieniały się powolnie w scenę przygotowań do najbardziej wyczekiwanego wydarzenia tego roku w miasteczku. Nad wszystkim czuwała Bella – w lekkiej, jasnoniebieskim stroju, z notatnikiem w dłoni i spojrzeniem, które nie umykał żaden szczegół.
– Girlandy trochę wyżej, proszę! Muszą tworzyć łuk, nie linię – powiedziała spokojnie, ale stanowczo, wskazując na dekoratorów rozwieszających niebieskie wstęgi między latarniami.
Obok niej stał August, wysoki, elegancki, ubrany w czarny garnitur, dla niego bal mógł rozpocząć się w każdej chwili. Z rękoma założonymi za plecami obserwował ustawianie stołów i sceny, od czasu do czasu wtrącając krótkie, rzeczowe uwagi.
– Świece ustawcie wyżej. Gdy słońce zajdzie, chcemy, żeby wszystko wyglądało jak w złotym blasku – zwrócił się do techników, którzy właśnie testowali ustawienia wielkich świeczników wokół podestu.
Na środku rynku powoli wyrastała elegancka scena otoczona półkolem kwiatów – białych i błękitnych, delikatnie poruszanych przez popołudniowy wiatr. Florystki układały je z niezwykłą precyzją, a Bella co chwilę schylała się, poprawiając pojedyncze gałązki, jakby każda z nich miała znaczenie.
Wokół ustawiano okrągłe stoły nakryte śnieżnobiałymi obrusami. Na nich pojawiały się kryształowe kieliszki, srebrne sztućce i świece w wysokich lichtarzach. W powietrzu unosił się zapach świeżych kwiatów i lekkiej bryzy znad jeziora, które widać było między dachami kamienic.
– August… – Bella zatrzymała się na chwilę i spojrzała w stronę horyzontu, gdzie słońce zaczynało powoli opadać za góry. – To będzie piękne, prawda?
Uśmiechnął się lekko, spoglądając na nią, a potem na rynek, który właśnie zmieniał się w miejsce jak z baśni.
– Nie „będzie”. Już jest – odpowiedział cicho.
W miarę jak dzień przechodził w wieczór, pierwsze lampiony zaczęły rozświetlać przestrzeń miękkim, złotym światłem. Niebieskie girlandy zawieszone nad rynkiem falowały delikatnie, a kwiatowe kompozycje nabierały jeszcze głębszych barw w zachodzącym słońcu.
Bella zamknęła notatnik. Wszystko było prawie gotowe. Za kilka chwil rynek wypełni się gośćmi, muzyką i śmiechem. A ona i August – choć zmęczeni – wiedzieli, że stworzyli coś więcej niż tylko miejsce na bal. Stworzyli miejsce, gdzie co wieczór przez kilka dni będzie miejscem radości. Radości która na długo pozostanie w pamięci całego Wolkenbad.
– Girlandy trochę wyżej, proszę! Muszą tworzyć łuk, nie linię – powiedziała spokojnie, ale stanowczo, wskazując na dekoratorów rozwieszających niebieskie wstęgi między latarniami.
Obok niej stał August, wysoki, elegancki, ubrany w czarny garnitur, dla niego bal mógł rozpocząć się w każdej chwili. Z rękoma założonymi za plecami obserwował ustawianie stołów i sceny, od czasu do czasu wtrącając krótkie, rzeczowe uwagi.
– Świece ustawcie wyżej. Gdy słońce zajdzie, chcemy, żeby wszystko wyglądało jak w złotym blasku – zwrócił się do techników, którzy właśnie testowali ustawienia wielkich świeczników wokół podestu.
Na środku rynku powoli wyrastała elegancka scena otoczona półkolem kwiatów – białych i błękitnych, delikatnie poruszanych przez popołudniowy wiatr. Florystki układały je z niezwykłą precyzją, a Bella co chwilę schylała się, poprawiając pojedyncze gałązki, jakby każda z nich miała znaczenie.
Wokół ustawiano okrągłe stoły nakryte śnieżnobiałymi obrusami. Na nich pojawiały się kryształowe kieliszki, srebrne sztućce i świece w wysokich lichtarzach. W powietrzu unosił się zapach świeżych kwiatów i lekkiej bryzy znad jeziora, które widać było między dachami kamienic.
– August… – Bella zatrzymała się na chwilę i spojrzała w stronę horyzontu, gdzie słońce zaczynało powoli opadać za góry. – To będzie piękne, prawda?
Uśmiechnął się lekko, spoglądając na nią, a potem na rynek, który właśnie zmieniał się w miejsce jak z baśni.
– Nie „będzie”. Już jest – odpowiedział cicho.
W miarę jak dzień przechodził w wieczór, pierwsze lampiony zaczęły rozświetlać przestrzeń miękkim, złotym światłem. Niebieskie girlandy zawieszone nad rynkiem falowały delikatnie, a kwiatowe kompozycje nabierały jeszcze głębszych barw w zachodzącym słońcu.
Bella zamknęła notatnik. Wszystko było prawie gotowe. Za kilka chwil rynek wypełni się gośćmi, muzyką i śmiechem. A ona i August – choć zmęczeni – wiedzieli, że stworzyli coś więcej niż tylko miejsce na bal. Stworzyli miejsce, gdzie co wieczór przez kilka dni będzie miejscem radości. Radości która na długo pozostanie w pamięci całego Wolkenbad.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wolkenball
Nic nie szkodziFemme Mystere pisze: ↑06 maja 2026, 10:03 Dziękuję za dyplom i niestety impreza mnie ominęła. W niedzielę miałam komunię i nie było mnie cały dzień.

- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W wirze tej wspaniałej zabawy oraz napitków, które Sorcha nie wylewała za kołnierz, poczuła się lekko oszołomiona.
Pomyślała, że przecież nie wyjdzie w połowie balu, a że jest przezorna, zawsze ma ze sobą "specyfik stawiający do pionu".
Poprosiła Belle na bok i powiedziała szeptem
- Kochanieńka, daj mi kubek wrzątku, bo czuję się nieswojo...
Bella przyniosła, o co prosiła Sorcha, a ta wyjęła zza pazuchy maleńki haftowany woreczek, a w nim jakieś zioła, wsypała do wrzątku i po chwili herbatka wzmacniająca była gotowa.
- Bardzo Ci dziękuję, uratowałaś mi życie i opinię

Pomyślała, że przecież nie wyjdzie w połowie balu, a że jest przezorna, zawsze ma ze sobą "specyfik stawiający do pionu".
Poprosiła Belle na bok i powiedziała szeptem
- Kochanieńka, daj mi kubek wrzątku, bo czuję się nieswojo...
Bella przyniosła, o co prosiła Sorcha, a ta wyjęła zza pazuchy maleńki haftowany woreczek, a w nim jakieś zioła, wsypała do wrzątku i po chwili herbatka wzmacniająca była gotowa.
- Bardzo Ci dziękuję, uratowałaś mi życie i opinię

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
[spojrzałem na tą herbatkę z białych kwiatków i mi się przypomniało..., że nie kupiłem nasion szarotki na ogród... @Sorcha Raven v.d. Bjørk ma jeszcze sens kupowanie i sianie w tym roku? Sorka nie pamiętam kiedy to miałem siać
]
- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Szarotkę alpejską najlepiej sadzić wiosną, po ustąpieniu przymrozków (druga połowa maja) lub pod koniec lata
Ja nie siałam (to są cebulki szarotki alpejskiej lub nasiona), tylko kupiłam sadzonki na Allegro
Ja nie siałam (to są cebulki szarotki alpejskiej lub nasiona), tylko kupiłam sadzonki na Allegro
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja tez zazwyczaj sadze końcówka maja, kiedy jest cieplej. Bo szkoda by mi wymarzły…
Dzisiaj na Bawarii w nocy -1
Dzisiaj na Bawarii w nocy -1

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Allegro się kłaniaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑07 maja 2026, 08:46 Czyli mam jeszcze czas! Tylko gdzie to ustrojstwo kupić.![]()

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No dobsz...Isabella M. Neumann-Swann pisze: ↑07 maja 2026, 08:57Allegro się kłaniaHeinz-Werner Grüner pisze: ↑07 maja 2026, 08:46 Czyli mam jeszcze czas! Tylko gdzie to ustrojstwo kupić.![]()