Jak już mówimy o "mądrościach discordowych" to można by je gdzieś spisywać. Nie w formie Golden Quotes z KS, gdzie pojawiają się w większości wiadomości legendarne, ale napisane raczej żartem lub pod wpływem "pewnej" inspiracji. Warto by tu było spisywać po prostu mądre, pouczające słowa czy to z discorda, czy z forum, czy też innych wypowiedzi mikronautów. Taka baza bylaby naprawdę fajna i na pewno pijawiały by się perełki. Sama mam pewną propozycję od takich cytatówJoachim Cargalho pisze: ↑14 czerwca 2022, 13:26 Jakby się tak pochylać nad istotą Fundacji i rzeczywistymi kategoriami nauki i kultury, które mają się tutaj tworzyć, to odwołując się do rozmyślań discordowych, rzeczywiście przemianowanie jej z Naukowej na Narodową miałoby duży sens.
Jeśli chodzi o ciało zarządcze, mam lekkie wątpliwości, czy taka formalizacja ma sens i też nie wyobrażam sobie trochę funkcjonowania tego. Gdyby jednak miało to trafić w ręce jednego prezesa, którego rada jedynie wspiera, ale nie jest on od niej zależny, to mogłaby ona funkcjonować jako nobilitacja dla wszystkich zainteresowanych w funkcjonowanie tej pięknej instytucji.
W takim wypadku, mógłbym również zgłosić się na prezesa tego grajdołka.
ENS - O Fundacji słów kilka i jej główne cele
Re: EWS - O Fundacji słów kilka i jej główne cele
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny

Dumna obywatelka Kotliny

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: ENS - O Fundacji słów kilka i jej główne cele
No to śmiało!
Zakładać temat i na razie zbieramy do "kupy".
Swoją drogą widząc zaangażowanie ludzkie w Edelweiss czas chyba ruszyć na poszukiwanie "programisty", co mi zrobi taką stronkę, że mucha nie siada.
Zakładać temat i na razie zbieramy do "kupy".
Swoją drogą widząc zaangażowanie ludzkie w Edelweiss czas chyba ruszyć na poszukiwanie "programisty", co mi zrobi taką stronkę, że mucha nie siada.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przesyłam zaktualizowany statut Fundacji Narodowej, zmodyfikowany na podstawie pierwotnej wersji.
1. Główną misją Fundacji Narodowej, jest wspieranie działań kulturalnych i naukowych na terenie Edelweiss oraz mikroświata.
2. Cele Fundacji:
-Wspieranie naukowców oraz zespołów badawczych we wszystkich dziedzinach nauki z zakresu wiedzy mikronacyjnej, w kraju jak i za granicą,
-Wspieranie szkół wyższych zlokalizowanych w obrębie Kotliny Edelweiss,
-Współpraca z innymi mikronacyjnymi podmiotami o charakterze naukowo-badawczym,
-Zbieranie danych odnośnie osiagnięć i udostępnianie ich ogółowi mikronacyjnemu,
-Publikowanie materiałów edukacyjnych o charakterze mikronacyjnym w postaci książek, czasopism, filmów i magazynowanie ich,
-Wspieranie przedsięwzięć mających innowacyjny charakter oraz ich komercjalizacja,
-Prowadzenie lub wspieranie przedsięwzięć wolno powiązanych z nauką o charakterze ekspozycyjnym.
3. Dewiza Fundacji wyrażona została słowami S.Żeromskiego i brzmi: „Nauka jest jak niezmierne morze. Im więcej jej pijesz, tym bardziej jesteś spragniony.”
4. Fundacja zarządzana jest przez Przewodniczącego, powoływanego przez Oberhaupta, którego może wspomagać Rada Członków Honorowych.
5. Członkowie Honorowi mianowani są przez Oberhaupta, na wniosek Przewodniczącego.
6. Członkiem Honorowym może zostać każdy obywatel mikroświata, który wspomaga w jakikolwiek sposób działalność Fundacji Narodowej, uczestniczy w inicjatywach tworzonych pod jej egidą oraz działania te zyskują uznanie społeczeństwa Edelweiss.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Panie Przewodniczący, czy życzy sobie Szanowny żebym podmienił w pierwszym poście?
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Poczekajmy na jakiś głos sprzeciwu. A jak nie będzie, to sobie zażyczę!

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A kto miałby się niby sprzeciwić? ENS w zasadzie dopiero zaczyna się rozwijać.Joachim Cargalho pisze: ↑10 lipca 2022, 18:17 Poczekajmy na jakiś głos sprzeciwu. A jak nie będzie, to sobie zażyczę!
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja tam może bym się sprzeciwił, więc poczekajmy chwilę... 

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
-Sprzeciw! - rzekł Herr CargalhoJoachim Cargalho pisze: ↑10 lipca 2022, 19:55 Ja tam może bym się sprzeciwił, więc poczekajmy chwilę...![]()
-Jak to sprzeciw! - odpowiedział spokojnie Herr Joachim
-A tak, to! - równie spokojnie odparł ten pierwszy.
-Srak to! - już nieco bardziej zirytowany odpowiedział ten drugi.
-A pysk rześ kcioł? A ty świnio wurstlandzka myślisz, że może bekać na salonach? - wymiana zdań stawała się coraz bardziej wulgarna...
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Chciałbym w końcu unormować pewną tytularurę i sam statut wydaje się do tego koniecznością.
Czy jesteśmy w stanie przygotować coś więcej poza taką krótką wytyczną?
Jakiś "spis praw" jak i komu można nadawać tytuły i dlaczego nie mogę teraz?
p.s. Przenieść do pierwszego postu?
@Joachim Cargalho
Czy jesteśmy w stanie przygotować coś więcej poza taką krótką wytyczną?
Jakiś "spis praw" jak i komu można nadawać tytuły i dlaczego nie mogę teraz?
p.s. Przenieść do pierwszego postu?
@Joachim Cargalho