To byłoby bardzo ciekawe!Joachim Cargalho pisze: ↑14 lipca 2022, 15:15 Kusi mnie testować te przepisy i recenzować na bieżąco. Może w formie jakiegoś video.
Edelweiss Kaffee - Przepisy
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11780
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
- Posty: 724
- Rejestracja: 01 marca 2022, 20:28
-
ODZNACZENIA
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Od razu skojarzyło mi się z zimą.. myślę, że idealna na chłodniejsze dni.Isabella Swann pisze: ↑14 lipca 2022, 14:33 Cafe con leche
Składniki
2 szklanki mocnej kawy
2 szklanki gorącego mleka 2%
1 łyżka cukru kryształu
4 małe laski cynamonu
Mieszamy kawę z gorącym mlekiem i cukrem. Przelewamy do podgrzanych kubków. Do każdego wkładamy po lasce cynamonu.
1 porcja zawiera 70 mg kofeiny i tylko 76 kalorii.
Gorące mleko łagodzi smak mocno palonej kawy, którą nie każdy lubi.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11780
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
No tak cynamon, ale ja z miesiac temu robiłem sobie kawę z dodatkiem cynamonu. Jak mnie coś najdzie to dodaje.Fatima Marcjan-Chojnacka pisze: ↑14 lipca 2022, 19:35 Od razu skojarzyło mi się z zimą.. myślę, że idealna na chłodniejsze dni.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Dla każdego cynamon oznaczą inną porę choć faktycznie dla większości to okres świąteczno-zimowy Ja akurat jestem sceptykiem cynamonu, ale w inną nutkę często bije.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11780
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Cynamon,pomarańcza...ach... lubię ten mix zapachowy, taki zimowy z opadami śniegu... Oj, bedzie w Edelweiss sypało w tym roku...Isabella Swann pisze: ↑14 lipca 2022, 20:41 Dla każdego cynamon oznaczą inną porę choć faktycznie dla większości to okres świąteczno-zimowy Ja akurat jestem sceptykiem cynamonu, ale w inną nutkę często bije.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
- Posty: 2696
- Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Jaka szkoda, że cynamon to nie moja bajka uraz jeszcze z podstawówki.
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
- Joachim Cargalho • Stempel
- Faktotum
- Posty: 3915
- Rejestracja: 18 stycznia 2022, 20:21
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Cynamon o każdej porze roku. Szczególnie z jabłkami!
Jakbym miał wybierać przyprawę kojarzoną z zimą, to byłby to zdecydowanie imbir!
Jakbym miał wybierać przyprawę kojarzoną z zimą, to byłby to zdecydowanie imbir!
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Kolejna rzecz, która nas łączyFemme Mystere pisze: ↑14 lipca 2022, 22:50 Jaka szkoda, że cynamon to nie moja bajka uraz jeszcze z podstawówki.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11780
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
U nas nie było takich rarytasów jak cynamon w szkole.Isabella Swann pisze: ↑14 lipca 2022, 23:07Kolejna rzecz, która nas łączyFemme Mystere pisze: ↑14 lipca 2022, 22:50 Jaka szkoda, że cynamon to nie moja bajka uraz jeszcze z podstawówki.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Dzisiaj dla Was dwa fajnie przepisy. Jeden pamiętam do dziś bo podczas mojej podróży po Meksyku spowodował mój 5 dniowy pobyt w szpitalu! Drugim delektowałam się na plaży wieczorami, patrząc na zachody słońca. Oba te przepisy na pewno na długo pozostaną w mojej głowie.
Pierwsza Kawa na dzisiaj to Cafe de Olla (De Olla Kaffee)
Typowa kawa spotykana w wielu miejscach w Meksyku.
Składniki to
2 szklanki wody
1/4 szklanki grubo mielonej kawy meksykańskiej
1 duża laska cynamonu (ot cały winowajca )
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy kawę, dodajemy cynamon oraz brązowy cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez trzy do pięciu minut. Odsączamy na gazie lub drobnym sitku. Podajemy w dużych, ciężkich podgrzanych kubkach.
Jedna porcja zawiera 42 kalorie i 278mg kofeiny!
Drugim przepisem jest Kawa po karaibsku (Karibischer Kaffee)
Składniki:
1 średni orzech kokosowy
2 szklanki mleka 2%
4 szklanki ciemnej kawy o bogatym smaku (najlepiej kostarykańskiej)
1 łyżka cukru
Przygotowanie - Za pomocą młotka i gwoździa robimy w orzechu dwa otwory (proszę tylko go nie przybić do blatu w kuchni ). Przelewamy mleczko kokosowe do rondla. Orzech pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150 stopni C, żeby skorupka oddzieliła się od miąższu. Miąższ ścieramy na tarce (wystarczy nam 1 szklanka). Rondel z mleczkiem kokosowym stawiamy na małym ogniu, mieszamy ze startym miąższem i mlekiem. Podgrzewamy. Odsączamy mleko od wiórków kokosowych, które zapiekamy w opiekaczu albo na mocno rozgrzanej patelni. Do ciepłych kubków nalewamy mleko i kawę, w promocjach 1:1. Słodzimy cukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jedna porcja kawy zawiera 27 kalorii oraz 70 mg kofeiny.
Fajnym dodatkiem do tej kawy na upalne teraz lato może być wersja z owocowymi kostkami lodu w ramach popołudniowego deseru.
Pierwsza Kawa na dzisiaj to Cafe de Olla (De Olla Kaffee)
Typowa kawa spotykana w wielu miejscach w Meksyku.
Składniki to
2 szklanki wody
1/4 szklanki grubo mielonej kawy meksykańskiej
1 duża laska cynamonu (ot cały winowajca )
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie: Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy kawę, dodajemy cynamon oraz brązowy cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez trzy do pięciu minut. Odsączamy na gazie lub drobnym sitku. Podajemy w dużych, ciężkich podgrzanych kubkach.
Jedna porcja zawiera 42 kalorie i 278mg kofeiny!
Drugim przepisem jest Kawa po karaibsku (Karibischer Kaffee)
Składniki:
1 średni orzech kokosowy
2 szklanki mleka 2%
4 szklanki ciemnej kawy o bogatym smaku (najlepiej kostarykańskiej)
1 łyżka cukru
Przygotowanie - Za pomocą młotka i gwoździa robimy w orzechu dwa otwory (proszę tylko go nie przybić do blatu w kuchni ). Przelewamy mleczko kokosowe do rondla. Orzech pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150 stopni C, żeby skorupka oddzieliła się od miąższu. Miąższ ścieramy na tarce (wystarczy nam 1 szklanka). Rondel z mleczkiem kokosowym stawiamy na małym ogniu, mieszamy ze startym miąższem i mlekiem. Podgrzewamy. Odsączamy mleko od wiórków kokosowych, które zapiekamy w opiekaczu albo na mocno rozgrzanej patelni. Do ciepłych kubków nalewamy mleko i kawę, w promocjach 1:1. Słodzimy cukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jedna porcja kawy zawiera 27 kalorii oraz 70 mg kofeiny.
Fajnym dodatkiem do tej kawy na upalne teraz lato może być wersja z owocowymi kostkami lodu w ramach popołudniowego deseru.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości