Edelweiss Kaffee - Przepisy

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11780
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 14 lipca 2022, 15:15 Kusi mnie testować te przepisy i recenzować na bieżąco. Może w formie jakiegoś video. :D
To byłoby bardzo ciekawe!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel
Posty: 724
Rejestracja: 01 marca 2022, 20:28

ODZNACZENIA

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Isabella Swann pisze: 14 lipca 2022, 14:33 Cafe con leche

Składniki
:E 2 szklanki mocnej kawy
:E 2 szklanki gorącego mleka 2%
:E 1 łyżka cukru kryształu
:E 4 małe laski cynamonu

Mieszamy kawę z gorącym mlekiem i cukrem. Przelewamy do podgrzanych kubków. Do każdego wkładamy po lasce cynamonu.

1 porcja zawiera 70 mg kofeiny i tylko 76 kalorii.

Gorące mleko łagodzi smak mocno palonej kawy, którą nie każdy lubi.
Od razu skojarzyło mi się z zimą.. myślę, że idealna na chłodniejsze dni.
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11780
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Fatima Marcjan-Chojnacka pisze: 14 lipca 2022, 19:35 Od razu skojarzyło mi się z zimą.. myślę, że idealna na chłodniejsze dni.
No tak cynamon, ale ja z miesiac temu robiłem sobie kawę z dodatkiem cynamonu. Jak mnie coś najdzie to dodaje.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Isabella Swann »

Dla każdego cynamon oznaczą inną porę :) choć faktycznie dla większości to okres świąteczno-zimowy :) Ja akurat jestem sceptykiem cynamonu, ale w inną nutkę często bije.
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11780
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella Swann pisze: 14 lipca 2022, 20:41 Dla każdego cynamon oznaczą inną porę :) choć faktycznie dla większości to okres świąteczno-zimowy :) Ja akurat jestem sceptykiem cynamonu, ale w inną nutkę często bije.
Cynamon,pomarańcza...ach... lubię ten mix zapachowy, taki zimowy z opadami śniegu... Oj, bedzie w Edelweiss sypało w tym roku...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Femme Mystere »

Jaka szkoda, że cynamon to nie moja bajka :( uraz jeszcze z podstawówki.
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum
Posty: 3915
Rejestracja: 18 stycznia 2022, 20:21

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Joachim Cargalho »

Cynamon o każdej porze roku. Szczególnie z jabłkami! :D
Jakbym miał wybierać przyprawę kojarzoną z zimą, to byłby to zdecydowanie imbir!
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Isabella Swann »

Femme Mystere pisze: 14 lipca 2022, 22:50 Jaka szkoda, że cynamon to nie moja bajka :( uraz jeszcze z podstawówki.
Kolejna rzecz, która nas łączy :)
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11780
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella Swann pisze: 14 lipca 2022, 23:07
Femme Mystere pisze: 14 lipca 2022, 22:50 Jaka szkoda, że cynamon to nie moja bajka :( uraz jeszcze z podstawówki.
Kolejna rzecz, która nas łączy :)
U nas nie było takich rarytasów jak cynamon w szkole. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy

Post autor: Isabella Swann »

Dzisiaj dla Was dwa fajnie przepisy. Jeden pamiętam do dziś bo podczas mojej podróży po Meksyku spowodował mój 5 dniowy pobyt w szpitalu! Drugim delektowałam się na plaży wieczorami, patrząc na zachody słońca. Oba te przepisy na pewno na długo pozostaną w mojej głowie.

Pierwsza Kawa na dzisiaj to Cafe de Olla (De Olla Kaffee)

Typowa kawa spotykana w wielu miejscach w Meksyku.

Składniki to
:E 2 szklanki wody
:E 1/4 szklanki grubo mielonej kawy meksykańskiej
:E 1 duża laska cynamonu (ot cały winowajca :lol: )
:E 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie: Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy kawę, dodajemy cynamon oraz brązowy cukier. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez trzy do pięciu minut. Odsączamy na gazie lub drobnym sitku. Podajemy w dużych, ciężkich podgrzanych kubkach.

Jedna porcja zawiera 42 kalorie i 278mg kofeiny!


Drugim przepisem jest Kawa po karaibsku (Karibischer Kaffee)

Składniki:
:E 1 średni orzech kokosowy
:E 2 szklanki mleka 2%
:E 4 szklanki ciemnej kawy o bogatym smaku (najlepiej kostarykańskiej)
:E 1 łyżka cukru

Przygotowanie - Za pomocą młotka i gwoździa robimy w orzechu dwa otwory (proszę tylko go nie przybić do blatu w kuchni :lol: ). Przelewamy mleczko kokosowe do rondla. Orzech pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150 stopni C, żeby skorupka oddzieliła się od miąższu. Miąższ ścieramy na tarce (wystarczy nam 1 szklanka). Rondel z mleczkiem kokosowym stawiamy na małym ogniu, mieszamy ze startym miąższem i mlekiem. Podgrzewamy. Odsączamy mleko od wiórków kokosowych, które zapiekamy w opiekaczu albo na mocno rozgrzanej patelni. Do ciepłych kubków nalewamy mleko i kawę, w promocjach 1:1. Słodzimy cukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Jedna porcja kawy zawiera 27 kalorii oraz 70 mg kofeiny.

Fajnym dodatkiem do tej kawy na upalne teraz lato może być wersja z owocowymi kostkami lodu w ramach popołudniowego deseru.
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Kaffee”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości