Siedziba Władz

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Władz

Post autor: Joachim Cargalho »

Ciekaw jestem jak na te akty pogaństwa zareaguje Kapłanka Drzewa Życia @Sorcha Raven v.d. Bjørk , którego jesteś wyznawcą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 19 lipca 2026, 17:55 Ciekaw jestem jak na te akty pogaństwa zareaguje Kapłanka Drzewa Życia @Sorcha Raven v.d. Bjørk , którego jesteś wyznawcą.
Właśnie od dnia, w którym powstała boska wiara, wyrzekłem się tej wiary i przeprosiłem boską wiarę i nawróciłem się na Edelweisszym, którego bogiem jest Heinz-Werner Grüner
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Albert Fryderyk de Espada, Lewy Faktotum Oberhaupta oraz Głównodowodzący Sił Zbrojnych Kotliny Edelweiss, przybył do Der Sitz, gdzie na wezwanie członka Edelweisskiego Rządu Zastępczego miała odbyć się narada dotycząca bieżących spraw państwowych. Po wejściu do sali zajął swoje miejsce przy stole obrad dołączając do pozostałych członków rządu. Ze zwyczajowym dla siebie pragmatyzmem pozwolił swoim towarzyszom zabrać głos wpierw samemu, wysłuchując w milczeniu przemówienia Herr Leszka Ebe-Grünera oraz zapoznał się z przedstawionym dokumentem. Po krótkiej chwili odłożył dekret na stół, spojrzał po zgromadzonych i zabrał głos.

Obrazek
Zanim przejdziemy do omawiania bieżących spraw państwowych, muszę odnieść się do przedstawionego przed chwilą dokumentu oraz wygłoszonego oświadczenia.

Przede wszystkim pragnę przypomnieć, że obecnie nie sprawujemy swoich obowiązków jako urzędnicy pełniący swoje doczasowe stanowiska, lecz jako członkowie Edelweisskiego Rządu Zastępczego, ustanowionego rozporządzeniem Oberhaupta. Naszym obowiązkiem jest wykonywanie powierzonych nam kompetencji dokładnie w takim zakresie, w jakim zostały nam przekazane.

Rozporządzenie jest w tej kwestii jednoznaczne. W punkcie piątym stanowi, że Edelweisski Rząd Zastępczy podejmuje decyzje jednomyślnie. Oznacza to, iż żaden z jego członków – ani dziedzic Oberhaupta, ani Lewy Faktotum, ani Leiter der Diplomatischen Abteilung – nie może samodzielnie wydawać decyzji wiążących i obowiązujących w państwie.

Przedstawiony dokument nie był przedmiotem wspólnych obrad ani jednomyślnej decyzji Rządu. Nie wyraziłem na niego zgody i niniejszym zgłaszam wobec niego formalny sprzeciw. W obecnym stanie nie może on zostać uznany za dokument wiążący i zatwierdzony przez członków Edelweisskiego Rządu Zastępczego.

Muszę również odnieść się do jego treści. Kotlina Edelweiss od początku swojego istnienia była państwem świeckim i taki charakter powinna zachować. Urzędy państwowe nie mogą być utożsamiane z funkcjami religijnymi, a decyzje administracyjne nie powinny wynikać z przekonań wyznaniowych jednego z członków rządu.

Nie odbieram nikomu prawa do wyznawania dowolnej religii ani do niewyznawania żadnej. Jest to kwestia sumienia każdego obywatela. Jednak czym innym jest sfera prywatna, a czym innym wykonywanie władzy publicznej. Naszym obowiązkiem jest strzec równości obywateli w całym państwie.

Herr Ebe-Grüner, jako dziedzic Oberhaupta niewątpliwie cieszysz się jego szczególnym zaufaniem. Tym większa spoczywa na Tobie odpowiedzialność za przestrzeganie rozporządzeń wydanych przez samego Oberhaupta. Do czasu jego powrotu nie jesteśmy powołani do zmiany ustroju państwa ani do nadawania mu nowego charakteru, lecz do zapewnienia ciągłości jego funkcjonowania.

Dlatego proponuję, abyśmy zakończyli dyskusję nad dokumentem, który nie wywołuje skutków prawnych, i przeszli do spraw rzeczywiście należących do kompetencji Rządu Zastępczego – bezpieczeństwa Kotliny Edelweiss, funkcjonowania administracji, prowadzenia polityki zagranicznej oraz utrzymania porządku do czasu powrotu Oberhaupta.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Słuchałem uważnie słów Alberta i je analizowałem. Lekko kiwnąłem głową i postanowiłem odpowiedzieć po tym jak skończył przedstawiać swoją stronę.
Drogi Albercie Fryderyku de Espada. Rację masz że jesteśmy Edelweisskim Rządem Tymczasowym. Tu się całkowicie zgadzamy. Co do państwa świeckiego, nie było nigdzie napisane że nie możemy zmienić jego funkcji. Zresztą mój dekret oddziela Wolkenbad, by miał możliwość samorealizacji bez żadnych narzuceń. Mam nadzieję że ten punkt też przeczytałeś. Skutek prawny on może wywołać, ale faktycznie musi być na to zgoda większości, tutaj najmocniej przepraszam za niedopatrzenie. Dlatego Joachim Cargalho jako neutralny w tej konkretnie sprawie niech się wypowie i poda swoje stanowisko w tej kwestii. W końcu jest doświadczonym dyplomatą, więc styczność z dokumentami miał i zapewne jego meritum w tej sprawie będzie bardzo ważne. Bo jeżeli zgodzi się ze mną, to moja uchwała jest prawomocna, jeśli poprze ciebie, to faktycznie zgodnie z zasadą Triumwiratu mój dekret nie ma siły prawniczej i faktycznie jest nieważny. Jeśli z kolei się wstrzyma to czeka nas dalsza dyskusja na temat tego dekretu.
Po czym spokojnie piłem herbatę i czekałem na wypowiedź od Joachima Cargalho, który miał tu decydujący głos w tej sprawie.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim wszedł do der Sitz lekko spóźniony. Zdziwił się bardzo, nie widząc tam Zoltana Hagymy. Widocznie i on pojechał z Oberhauptem na zasłużony urlop. Trzy krzesła stały jednak przy biurku, tak jak polecił, co oczywiście zyskało uznanie w jego oczach.
@Albert Fryderyk de Espada żywo dyskutowali z @Leszek Ebe-Grüner, a on miał się okazać ich rozjemcą. Dobre żarty! - pomyślał sobie w duchu, dosiadając się do stołu.

Panowie, dobry zwyczajem każdego Rządu Tymczasowego, a chyba zasiadałem w każdym - zamyślił się chwilę - jest pełna zgoda wszystkich jego członków! Co my tutaj mamy... - spojrzał w dekret wydany przez Leszka, który oczywiście zapomniał o zasadach swojego ojca.
Więc mówisz, że Heinz zaakceptuje ten pomysł i ogłosi edelweisszyzm religią narodową? - zapytał Leszka, chcąc by ten rozwinął swój pomysł. Wiedział bowiem, że zazwyczaj wszystkie działania rządów tymczasowych miały swoją kontynuację, bo zakończeniu władzy.
Jaka będzie jego w tym rola, skoro Ty jesteś papieżem, on będzie... Bogiem? - przystanął na chwilę -znając jego skromność pewnie się nie zgodzi, choć całe forum plotkarskie huczy o jego boskiej... sylwetce.

@Herr de Espada, musisz przyznać, ze gdyby Leszkowi udało się ściągnąć tutaj tych wszystkich świętych, którzy przyjęliby ich uświęcenie, to mielibyśmy mały, jak to mówi młodzież, before przed świętem miłości - zasugerował Lewemu Faktotum. Później odwrócił się w kierunku Leszka - Tylko, czy byłbyś w stanie to jako, ekhm... Papież, zorganizować? - rzucił wyzwanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak czekał na swoją kolej. Następnie gdy Joachim skończył przemowę, ja zrobiłem wdech i wydech i powiedziałem spokojnie.

-Leszek: No znaczy religia Edelweissyzmu ma bardziej rozpromować Kotlinę Edelweiss. Uznałem że taki niestandardowy, kościelny zryw spowodowałby, że więcej osób by naszym państwem by się zainteresowało.

Po czym podrapał się po brodzie.

-Leszek: No właśnie tego nie przemyślałem. Faktycznie na boga by się nie zgodził. Ale może wtedy by był. ArcyPapieżem? A co do zorganizowania, to jak mówiłem. Myślałem między pielgrzymką a krucjatą. Zależy czy mamy bojowo zachęcić by do nas dołączyli czy przez długi spacer, jak to na pielgrzymkach bywa.

Ewidentnie rozmyślam sam, jak by to mogło być poprowadzone. W tym czasie mrówkojad Stefan podszedł i dałem mu mrówki, bo biedak pewnie zgłodniał.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Joachim Cargalho pisze: 19 lipca 2026, 17:55 Ciekaw jestem jak na te akty pogaństwa zareaguje Kapłanka Drzewa Życia @Sorcha Raven v.d. Bjørk , którego jesteś wyznawcą.
Ja nic o tym nie wiem :shock:
Zapewniam, że przyjdzie taki czas, kiedy zdrajcy, którzy potajemnie spiskowali i ukradkiem porzucili Drzewo Życia, zostaną srodze ukarani, nie będzie nawet kamienia, pod którym się ukryją, a Wielka Vendetta rozpocznie swoje żniwa.
Nie znacie dnia ani godziny...
Rozglądajcie się, patrzcie za siebie z lękiem każdego dnia...
Idę po was...
Jestem już blisko...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

https://nordata.org/dp/akt.php?id=426

II Federacja Nordacka wypowiedziała nam traktat, to informacja z ostatniej chwili, świeże. @Joachim Cargalho @Albert Fryderyk de Espada
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jochaim spojrzał na informację z Nordaty.
- @Leszku, jako przedstawiciel rządu udaj się tam i wybadaj powody ich postępowania - będzie trzeba zdać raport Twojemu Ojcu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 21 lipca 2026, 06:40 Jochaim spojrzał na informację z Nordaty.
- @Leszku, jako przedstawiciel rządu udaj się tam i wybadaj powody ich postępowania - będzie trzeba zdać raport Twojemu Ojcu.
Tak też popatrzyłem na Joachima. Następnie wzrok obróciłem na Alberta.

-Leszek: Za @Albert Fryderyk de Espada bardziej przepadają. Mnie tam oni widzieć nie chcą. Ja tylko przekazuje informacje, które dostałem. Zresztą jak ostatnio byłem, to straż graniczna II Federacji Nordackiej wymierzała w moją stronę bronią na amunicję ostrą, więc wole pozostać nadal człowiekiem i nie śpieszę się by zostać serem szwajcarskim.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”