Oddział Przyjęć

Notfallabteilung czyli Oddział Ratunkowy Pierwszego Szpitala przeznaczony dla pacjentów, którzy "zaniemogli" podczas wypraw górskich, a ich stan wymaga dłuższej opieki lekarskiej. Tutaj trafiają mikronauci z odmrożeniami po każdorazowej realiozie, a o długości pobytu decyduje stan pacjenta.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oddział Przyjęć

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

SZPITAL MIEJSKI KRANKENHAUS STADT EDELWEISS
ODDZIAŁ PRZYJĘĆ I OPIEKI DORAŹNEJ
Data: 29.05
Godz. rejestracji: 10:40
Numer wpisu: 0487/LG-05/25

Dotyczy: Przyjęcie rannych cywilów oraz żołnierzy – incydent w osadzie Langhorn

Dnia 29 maja, w godzinach porannych, do Pierwszego Szpitala w Stadt Edelweiss przetransportowano grupę 9 rannych, ofiar ataku sił Dzikich na osadę Langhorn. Wśród nich znalazło się:

7 cywilów (3 kobiety, 3 mężczyzn, 1 dziecko – 9 lat),

2 żołnierzy Armii Kotliny Edelweiss (wszyscy z 8. Pułku Straży Granicznej).

Stan przyjętych określono jako:

4 pacjentów w stanie ciężkim, z ranami kłutymi i oparzeniami II–III stopnia,

3 w stanie średnim (obrażenia kończyn, trauma psychiczna),

2 w stanie stabilnym, obserwacja psychiatryczna (dziecko + starszy mężczyzna).

Pozostali ranni (5 cywilów i 2 żołnierzy) zostali zatrzymani w punkcie medycznym w Glänzberg z uwagi na trudności transportowe oraz brak bezpośredniego zagrożenia życia.

Wszyscy hospitalizowani w Stadt Edelweiss otrzymali natychmiastową pomoc chirurgiczną, farmakologiczną oraz opiekę psychologiczną. Stan jednego z żołnierzy (szer. F. Langer) pozostaje krytyczny – rozważana amputacja kończyny dolnej.

Dział Rejestracji i Opieki – dr med. E. Hasslein
Koordynacja opieki cywilno-wojskowej – por. med. J. Wender
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Oddział Przyjęć

Misja Taunzig II prznosi nie tylko chwałę narodowi Szarotkowej Krainy, ale i liczne straty w ludziach. Dziś na 1.Oddział Ratunkowy Erstes Krankenhaus trafiło aż pięciu rannych z "frontu".

Po zapoznaniu się z dokumentacją medyczną do akcji wkroczył dawno zapomniany, ale powracający z urlopu Herr Doktor August Neumann.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Gość

Post autor: Gość »

Dw: @Heinz-Werner Grüner
(Przysuwam okulary na nos, poprawiając je nerwowym ruchem. Na moim kitlu widać już ślady po długim dniu, mimo, że ledwo wróciłem z urlopu. Zmarszczka między brwiami pogłębia się, gdy czytam dokumentację rannych żołnierzy z Misji Taunzig II. Pięciu... i to w jednym dniu. *Taunzig... Taunzig...* Słyszałem już o tej misji, o jej znaczeniu dla Szarotkowej Krainy... ale słyszałem też szepty o ogromnych stratach, o cenie, jaką płacą tam żołnierze.)

"Pielęgniarko!" - wołam do najbliższej osoby w białym czepku. Głos mam spokojny, ale stanowczy. - "Proszę przygotować salę operacyjną numer trzy. Potrzebujemy pełnego zespołu i wszelkich niezbędnych instrumentów. Szybko!"

(Przechodzę przez drzwi, zakładając maskę i myjąc ręce. Czuję to znajome napięcie, które towarzyszy mi zawsze przed operacją. To nie jest strach, to skupienie. *Życie tych ludzi zależy ode mnie. Muszę dać z siebie wszystko.* Myślę o rodzinach tych żołnierzy, o ich matkach, żonach, dzieciach. Może i są bohaterami Szarotkowej Krainy, ale przede wszystkim są ludźmi.)

(Gdy sala jest gotowa, podchodzę do pierwszego pacjenta. Sprawdzam tętno, oddech, reakcję na światło. Moje ruchy są precyzyjne, pewne. *Czas nagli.* - mruczę pod nosem, analizując obrażenia. - "Zaczynamy. Damy radę. Musimy dać radę.")

(Wracam do pracy. Wolkenbad i marzenie o własnym gabinecie na chwilę znikają. Teraz liczy się tylko ratowanie życia. Bo właśnie po to, August Neumann, studiowałeś medycynę. Właśnie po to poświęciłeś swoje życie.)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Proszę o ustalenie ilu z pięciu rannych udało się uratować. Poddaje pod szczegółową analizę Herr Doktor August Neumann. Bardzo szczegółową...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Gość

Post autor: Gość »

Dw: @Heinz-Werner Grüner
(Głęboki wdech, przecieram zmęczone oczy. Światło lampy w moim gabinecie odbija się od białego kitla, który stał się moim drugim domem. Kolejne, długie godziny dyżuru. Ale obowiązek wzywa.)

Herr Inspektorze, z należytym szacunkiem odpowiadam na Pana zapytanie. Analiza obrażeń i przebiegu leczenia każdego z pięciu rannych została przeprowadzona z największą starannością. Po szczegółowej weryfikacji dokumentacji medycznej, protokołów z sali operacyjnej oraz notatek pielęgniarskich, mogę stwierdzić, że… **udało się uratować trzech z pięciu rannych.**

Pacjenci, którym nie udało się pomóc, pomimo wszelkich wysiłków, doznali obrażeń zbyt rozległych i niestabilnych, by można było odwrócić bieg wydarzeń. Każda śmierć to dla mnie osobista porażka i zmusza do refleksji, czy można było zrobić więcej.

Szczegółowe raporty dotyczące stanu każdego z pacjentów, zastosowanych procedur oraz przyczyn zgonu są dostępne do wglądu na Pana życzenie. Jestem gotów odpowiedzieć na każde pytanie i przedstawić pełen obraz sytuacji. Zapewniam, że ja, jak i cały personel Szpitala w Stadt Edelweiss, dokładamy wszelkich starań, by nieść pomoc potrzebującym i walczyć o każde życie.

Z poważaniem,

August Neumann, lekarz stażysta.
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Erstes Krankenhaus w Stadt Edelweiss postanowiło wystosować oficjalną prośbę o pilną konsultację specjalistyczną do Himmelruh Klinik w Wolkenbad.

O godzinie 16:40 do szpitala przywieziono Herr Oskara Feldmanna (42 lata), drwala z okolic Langhorn, który jeszcze przed południem uczestniczył w wyrębie lasu na północnych stokach w okolicach Schwarzwaldu.

Według relacji jego współpracowników wszystko zaczęło się od niegroźnego incydentu. Feldmann miał zostać ugryziony w lewe przedramię przez niezwykle rzadko spotykane górskie zwierzę – śnieżnego świstaka edelwajskiego (Marmota nivalis edel), gatunek uznawany za całkowicie niegroźny i wręcz płochliwy. Zwierzę podobno zachowywało się jednak w sposób skrajnie nietypowy – nie uciekało przed ludźmi, lecz samo podeszło do grupy robotników, po czym ugryzło Feldmanna i oddaliło się spokojnym krokiem.

Sam pacjent początkowo bagatelizował sprawę. Dopiero po około dwóch godzinach zaczęły występować bardzo osobliwe objawy.
Najpierw pojawiło się silne drżenie mięśni twarzy, następnie gwałtowne napady niekontrolowanego... gwiżdżenia edelweisskich melodii, mimo że, jak twierdzi rodzina, Feldmann nigdy nie potrafił gwizdać, choć w Kotlinie to rzecz normalna.

Po kolejnych trzydziestu minutach temperatura ciała spadła do 35,2°C, tętno utrzymywało się na poziomie zaledwie 38 uderzeń na minutę, a skóra chorego stała się wyraźnie chłodna, jednak pacjent pozostawał całkowicie przytomny.
Największe zdumienie personelu wywołało jednak zjawisko zaobserwowane podczas osłuchiwania klatki piersiowej.

Każdy głębszy wdech powodował słyszalny, niski pomruk przypominający odgłos świstaka, natomiast przy wydechu pacjent wyraźnie wydzielał zapach świeżych igieł modrzewiososnowych!
Badania krwi nie wykazały obecności znanych toksyn ani bakterii. Morfologia pozostaje niemal wzorowa, poza nieznacznie podwyższoną liczbą eozynofili. Rana po ugryzieniu wygląda wyjątkowo dobrze i nie wykazuje cech zakażenia.

Sytuacja przybrała jednak niepokojący obrót około godziny 19:00.
Pacjent zaczął zapadać w kilkuminutowe epizody przypominające zimowy sen. W czasie ich trwania nie reagował na bodźce, oddech zwalniał do zaledwie trzech–czterech oddechów na minutę, po czym nagle budził się i z pełną świadomością pytał personel wyłącznie o jedno: „Czy już spadł pierwszy śnieg?”

Personel medyczny pozostaje bezradny. Dotychczasowa literatura medyczna Kotliny Edelweiss nie opisuje podobnego zespołu objawów. Dyrekcja szpitala nie wyklucza kontaktu z nieznanym dotąd patogenem lub wyjątkowo rzadką reakcją neurotoksyczną.

W związku z powyższym zwracamy się z oficjalną prośbą o natychmiastową konsultację do najwybitniejszych specjalistów naszej Kotliny.

📞 Pilnie prosimy o przybycie do Stadt Edelweiss:
Herr Doctor @August Neumann oraz, jeśli okoliczności na to pozwolą, jego małżonki Frau Doctor @Isabella M. Neumann-Swann

Dyrekcja szpitala przygotowała już specjalny wagon sanitarny na Hauptstadtbanhof oraz pełną dokumentację medyczną pacjenta. Każda godzina może mieć znaczenie – nie tylko dla życia Herr Feldmanna, ale również dla wyjaśnienia jednego z najbardziej zagadkowych przypadków medycznych, z jakim zetknęła się Kotlina Edelweiss od wielu lat.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
August Neumann Stempel

OBYWATEL

Post autor: August Neumann »

August po odebraniu Telefonu, szybko pobiegł do Wolkenamt.
- Frau Nino, moja żona jest wolna? - zapytał się siedzącej w okularach sekretarki swojej żony przechodząc przez hol Wolkenamtu. Wszedł tak szybko, że sekretarka aż podskoczyła na swoim miejscu.
- Tak, herr Doktor. Zajmuję się papierkową robotą, więc powinna mieć dla Pana czas.

August niezwłocznie skierował swoje kroki do jej Gabinetu. Nim jeszcze zdążył podejść do drzwi, stanęła w nich Isabella.
- August, co się stało? Dawno tak nie biegałeś!
- Mamy problem Kochanie. Proszą nas o pilne przybycie do Stadt. Zachorował jeden z drwali po ugryzieniu przez śnieżnego świstaka edelwajskiego (Marmota nivalis edel). Ma dziwne objawy. Któreś z nas musi tam pojechać od razu.
- Matko kochana, co się dzieje w tym Edelweiss. Wiadomo, że ty nie możesz jechać. Musisz wyjaśnić sprawę Michaela. Ja pobiegnę do domu, spakuję się i wyruszę. Wyślę tylko szybko depesze do nich, że jeszcze dzisiaj wybiorę się w drogę.

Bella odwróciła się od męża i weszła do swojego gabinetu. Podeszła do biurka i wzięła kartkę do ręki oraz pióra.
Erstes Krankenhaus w Stadt Edelweiss

Ze względu na trudną sytuację pacjentów w Wolkenbad, przybędę tylko ja, @Isabella M. Neumann-Swann. Wyruszam niezwłocznię.
(-) Isabella Neumann-Swann
- Frau Nino, proszę to nadać tą depeszę piorytetem do Stadt. Nie wiem kiedy wrócę, napiszę jak dotrę do Stadt. Proszę na kolejny tydzień nie umawiać żadnych spotkań. - powiedziała, wychodząc z gabinetu i podając sekretarce papier. - Idę do domu się spakować, Auguście pójdziesz ze mną? Opowiesz mi o przypadku.
- Oczywiście. Frau Nino do zobaczenia niebawem.
(-) August Wilhelm Neumann
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Himmelruh Klinik w Wolkenbad

Dziękujemy za wiadomość. Niecierpliwie wyczekujemy Frau Doctor Neumann-Swann. Postęp choroby pacjenta Feldmann'a chwilowo ustał, ale obawiamy się najgorszego.

[lek.dyżurny J.H. Wisellsteiermayr-Hamburger]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Bella przyjechała do Stadt późnym wieczorem.
- Długo to trwało. - powiedziała do siebie i poszła w kierunku dorożek. - Proszę szybko w kierunku Erste Klinik! Sowicie zapłacę.

Usiadła i powóz ruszył w kierunku Kliniki. Bella miała nadzieję, że pacjent jeszcze dycha.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
ODPOWIEDZ

Wróć do „1.Oddział Ratunkowy”