Nazewnictwo w Komitatach

Jednostki administracji terytorialnej, na które dzieli się kraina to komitaty. Pochodzenie nazewnictwa nie jest zbytnio wyszukane, ale osobliwe. Wywodzi się z tradycji węgierskiej jaką zasiał wśród obywateli przywódca narodu-pierwszy Oberhaupt Edelweiss
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nazewnictwo w Komitatach

Post autor: Peetri Romanaav »

Moi drodzy,
Podczas wczorajszej rozmowy z Herr Oberhauptem @Heinz-Werner Grüner, przyznał się on że nasze Komitaty, a także miasta nie posiadają jeszcze żadnego nazewnictwa odnośnie głów tych że jednostek administracyjnych. Czyli mam pierwszeństwo w kwestii zarzucenia tego tematu, a widzę go następująco.

Głowami Komitatów możemy nazwać "Ministerpräsident", albo "Statsminister", zależy jak kto woli chociaż ja bym wolał wersję nr.1.

Co do głów miast można postawić na dwa sposoby nazewnictwa "Oberbürgermeister" dla miasta stołecznego Kotliny, a także "Bürgermeister", dla pozostałych miast. Zależy mi na tym, aby zamknąć kwestię która została poruszona, a nikt jej nie poruszył.

Możemy wymyślać kolejne nazwy albo przejść do głosowania. Tutaj wam zostawiam decyzję Edle. :)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Nazewnictwo w Komitatach

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W takim razie chyba zostałem źle zrozumiany.

Nadzorca ma być dla całego regionu (komitatu) czyli miasta głównego i jego okolic (w zamyśle obszaru województwa, ale tego nie sprecyzowałem).

Jedna osoba ma zarządzać akceptacją i wdrażaniem tego co inni (lub on sam) sobie nakreślą.

Wstępnie @Isabella Swann wyraziła chęć kierowania procesem rozbudowy Wolkenbad. Mamy zatem jakieś chętne osoby do tego. Cieszę się bardzo!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Do tego właśnie zastosowałem nazwę Ministerpräsident. :)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 11 czerwca 2022, 23:56 Do tego właśnie zastosowałem nazwę Ministerpräsident. :)
Ale może coś mniej spotykanego... MINISTER i PREZYDENT to takie oklepane. ;)

Jakkolwiek głupio to zabrzmi, proszę o korektę @Isabella Swann @Femme Mystere to dla mnie fajnym określeniem (znalazłem 2 minuty temu) jest oberstamm (oberstammes) co ma oznaczać "plemiennego", albo coś bardziej wyszukanego Stammeshäuptling der Gegend(raczej bez drugiego i trzeciego członu) lub Stammesführer, Stammesminister.
To ma potencjał.

Pamiętajcie, że bawimy się "niemieckim" nic nie musi być poprawnie stylistycznie. Mamy swój dialekt - guglowy
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeśli tak to może takie określenie; Kronoberhaupt (Koronny burmistrz). Jak już guglodojcz wchodzi do zabawy. ;)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 12 czerwca 2022, 00:27 Jeśli tak to może takie określenie; Kronoberhaupt (Koronny burmistrz). Jak już guglodojcz wchodzi do zabawy. ;)
Nazwa dla mnie w pytkę, ale u nas korony nie ma, raczej komitathaupt... Brzydkie - wiem, ale sens niestety...
Doskonale rozumiem do czego zmierza Szanwony, ale my żadna monarchia. :cry:
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 12 czerwca 2022, 00:29
Piotr Romanow pisze: 12 czerwca 2022, 00:27 Jeśli tak to może takie określenie; Kronoberhaupt (Koronny burmistrz). Jak już guglodojcz wchodzi do zabawy. ;)
Nazwa dla mnie w pytkę, ale u nas korony nie ma, raczej komitathaupt... Brzydkie - wiem, ale sens niestety...
A nie zmierzam w stronę monarchii po prostu uwielbiam te wszelakie tytuły szlacheckie i określenia związane z monarchią w j.niemieckim. ;)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 12 czerwca 2022, 00:30
Heinz-Werner Grüner pisze: 12 czerwca 2022, 00:29
A nie zmierzam w stronę monarchii po prostu uwielbiam te wszelakie tytuły szlacheckie i określenia związane z monarchią w j.niemieckim. ;)
Dlatego cały czas sugeruje podjęcie rozmów o "księstwie", ale to moje oberhauptowstwo już się tak wpiło w kulturę Edelweiss, że nie ma sensu nic kombinować.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Na księstwo wg. mnie to nie ten moment. Jeśli zbierze się nas więcej, zaczniemy nadawać sobie tytuły arystokratyczne, a tym bardziej jak zainteresują się obywatele bankietami i będą w nich brać żywy udział to będzie miało sens. Bo polityczna monarchia to jest coś, czego nie chciałbym tu widzieć.

Jesteśmy w takim alla Autorytarnym kraju, to pozostańmy w takim. ;)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 12 czerwca 2022, 01:10 Na księstwo wg. mnie to nie ten moment. Jeśli zbierze się nas więcej, zaczniemy nadawać sobie tytuły arystokratyczne, a tym bardziej jak zainteresują się obywatele bankietami i będą w nich brać żywy udział to będzie miało sens. Bo polityczna monarchia to jest coś, czego nie chciałbym tu widzieć.

Jesteśmy w takim alla Autorytarnym kraju, to pozostańmy w takim. ;)
No "dyktatura" to nie będzie szlachty, ale będzie orderowanie. Dla mnie albo/albo.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komitaty”