No to my możemy iść dalej niż "zwykły mikroświat" i nadawać tytuły naukowe za promowanie idei, sposobu życia, wdrażania technik i tak dalej. Wiem, że kiedyś poruszaliśmy kwestie promowania "naukowców" (także artystów, pisarzy, sportowców) itd.. Szczerze, nie pamiętam na czym to miało polegać, ale akurat na myśl przyszło mi takie zagadnienie.Joachim Cargalho pisze: ↑06 lutego 2025, 20:13 Na razie raczej pozostaniemy przy obecnej formie.
Akademia działa raczej jako miejsce promowania idei, nie nauczania.
W krajach wschodnich, a w zasadzie tym największym, przyznawano w sporcie tytuły na zasadzie : mistrz/wielki mistrz/największy mistrz etc (oczywiście to tylko dla przykładu), ale i w Japonii w sumo przyznawane są tytuły za dokonania (w zasadzie tam są rangi i co turniej to się zmienia), ale są też takie, które mają uwarunkowania na cale życie. Tam też jest rodzaj mistrzostwa skalowany, w aż pieciu skalach. W to bym poszedł.
Opracować jakąś wspólną techniczną nazwę "uczonego w danej dziedzinie:" i za to co osiągnął u nas na forum, lub został przez nas zauważony w innym państwie, nagradzać.
Nie ukrywam, że mocno się napaliłem w tym względzie dzisiaj i chciałbym to tutaj przedstawić... choć wiem, że to nie jest do tego miejsce. Jesli Szanowny Pan Edukator uzna to za faux pas, to podzielę temat.
Tymczasem - przesylam propozycję:
Hierarchia Stopni i Tytułów w Kotlinie Edelweiss
Poziom Pierwszy - podstawowy
* Wanderschüler („Uczeń Wędrowny”) - przedrostek WS. – odpowiada pierwszym stopniom edukacji, tytuł dla początkujących w każdej dziedzinie.
Poziom Drugi - średni
* Edeljünger („Szlachetny Adept”) – przedrostek EJ. - osoba na poziomie zaawansowanym, ale jeszcze nie mistrz.
Poziom Trzeci - wyższy
* Weißmeister („Biały Mistrz”) - przedrostek WM. – ekspert w danej dziedzinie, np. naukowiec, artysta lub sportowiec na poziomie krajowym.
* Hochgelehrter („Wielce Uczony”) - przedrostek HG. – odpowiednik doktora nauk, uznany ekspert o dorobku akademickim lub artystycznym.
* Gipfelherr („Pan Szczytu”) - przedrostek GH. – wybitny przedstawiciel danej dziedziny, np. mikroświatowej klasy naukowiec, twórca lub sportowiec.
Tytuły honorowe
* Sternvater / Sternmutter („Ojciec Gwiazd”) - przedrostek SV./SM. – najwyższy tytuł honorowy, przyznawany za zasługi dla nauki i kultury.
* Eisritter / Eisdame („Rycerz Lodu”) - przedrostek ER./ED. – tytuł dla wyjątkowych sportowców i podróżników.
* Weisenwächter („Strażnik Mądrości”) - przedrostek WW. – honorowy tytuł dla nauczycieli i mentorów.
* Blütenherz („Serce Kwiatu”) - przedrostek BH. – tytuł dla wybitnych artystów i poetów.
Oczywiście to tylko propozycje...