Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lipca 2026, 21:48 Mi głupio "zabrać sobie" kilka pikseli bez podstaw fabularnych,
To się zastanawiaj dłużej, aż Wam ta v-patologia na Orientykę wlezie...

A w ogóle to sobie może obgadajcie jakiś pakt kontynentalny i decydujcie wspólnie o tym co się może "zalęgnąć" na Waszym kontynencie - wtedy będę mógł blokować takie wariactwa na tymże kontynencie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Ronon Dex pisze: 17 lipca 2026, 23:24
Heinz-Werner Grüner pisze: 17 lipca 2026, 21:48 Mi głupio "zabrać sobie" kilka pikseli bez podstaw fabularnych,

A w ogóle to sobie może obgadajcie jakiś pakt kontynentalny i decydujcie wspólnie o tym co się może "zalęgnąć" na Waszym kontynencie - wtedy będę mógł blokować takie wariactwa na tymże kontynencie.
Dlatego jako Papież Edelweiss, ja oraz moi Kardynałowie @Joachim Cargalho i @Albert Fryderyk de Espada nie dopuścimy by jacyś niewierni skazili tą piękną ziemię Orientyki! Na każdy dotknięty piksel ruszymy krucjatą :Ewar :Ewar :Ewar
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Aktualizacja 22.07.2026

Zawiera następujące zmiany:

1/ Powstanie na Imamatu Rafānu:
- lokalizacja to dawny kawałek terenu po Al-Rajn, pomiędzy Teutonia i Wandystanem.
- Mikronacja funkcjonuje na Telegramie i ma stronę informacyjną.

2/ Elderland postanowił się odrodzić... na razie na telegramie, reszta ma być z czasem upubliczniona.
- W związku z powyższym na wniosek założyciela/odrodziciela Simona McMelkora kształt wysp został przywrócony do stanu... w sumie nie końca wiem z jakiego okresu, robiłem to wg przesłanej mi mapy.

3/ W związku z pkt.2 dotychczasowa lokalizacja części Siyah uległa zmianie.
- trzeba było dorysować nową wyspę w okolicy Elderlandu.

Kwestia odrodzenia Elderandu oraz konfliktu o piksele z Siyah to dość długi temat... po paru dniach "przepychanek" udało mi się namówić reprezentantów zwaśnionych stron do zawarcia kompromisu, którego efektem są właśnie zmiany opisane w punktach 2 i 3. jak ktoś ma chęci i  cierpliwość to można o tym poczytać tutaj (Forum Bialenii) i tutaj (Forum Bastion) - bo zwaśnione strony to nawet na to same forum nie wchodziły.

4/ Księstwo Sarmacji i Republika Bialeńska objęły opieką trzy lądy na zachodzie... w sumie głównie w celu powstrzymania tego szaleństwa z mnożeniem "narracyjnych państewek". Treść dokumentu jest tutaj (Forum Sarmacji) - nie będę się rozwodził, bo tam wszystko jest opisane.

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu (są tam starsze mapy dla porównania zmian).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Aktualizacja 26.07.2026

Zawiera jedną zmianę:

Powstanie na Królestwa Athos - państwa, które powstało z części terenu zajmowanego dotychczas przez Ligę Morską i Kolonialną.

Strona:
https://athos.org.pl/index.php

Forum:
https://athos.org.pl/forum/

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 17 lipca 2026, 23:24

Jakoś mi się nigdy nie spieszyło do "pikselizacji", ale co do drugiego akapitu to chyba już czas faktycznie coś zacząć działać w tej kwestii...

Co do mapy to, jak zawsze, stokrotne dzięki za pilnowanie porządku i regularne dodawanie mniej lub bardziej ważnych zmian.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Aktualizacja 4.08.2026

Zawiera następujące zmiany:

1/ Powstanie Dawlat al-Quamar - państwa, które powstało na Lewantii (dawniej Ijuż), za zgodą tamtejszej kontynentalnej społeczności.

Forum:
https://alqamar.flarum.cloud/

2/ Stworzenie kolonii/terytorium zależnego (?) przez Oranię nazwanej Orańskie Indie Zachodnie.

Obrazek

Link do Kustosza.

Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”