O wyjątkowość i charakterystykę smak dbają serowarzy pochodzący tylko i wyłącznie z edelweisskiego społeczeństwa. Nikt tak jak oni nie potrafi wybornie ocenić kunszt mlecznych produktów z krowy, owcy czy kozy
W zakładach pracuje kilkadziesiąt osób, stąd produkcja jest ograniczona, ale by poszerzać sławę Edelweiss w najbliższej przyszłości spodziewany jest rozwój zakładów
Mleczarnia specjalizuje się w produkcji mleka, ale także, a może i przede wszystkim w produkcji sera. Jeśli tylko wpłyniesz na rozwój działalności przedsiębiorstwa, albo twoja postawa doprowadzi do rozpoznawalności na tyle zauważalnej, że kłaniać będą ci się na każdym kroku, to spodziewaj się, że Molkerei Kuhlächeln poprosi cię o możiwość sygnowania jednego z serów właśnie według twoich wytycznych.
Poniżej najpopularniejsze "okrąglaki" wywodzące się z MolKuh
NAJPOPULARNIEJSZE PRODUKTY:
Cheddar Wolke - delikatny krowięcy ser cheddar podpuszczkowy
Schafswolle - owczy ser wędzony w kadziach
Edel Clasic - długo dojrzewający ser krowięcy suszony na wietrze
Leszek Special - ser krowięcy podwędzany w piwie
Serek Fatimski - ser krowięcy - podpuszczkowy nawiązujący do nieistniejącego sera mozarella
Pamba ya kondoo- owczy ser wędzony na skórkach samundyjskich pomarańczy
Ser Kiriański- krowięcy ser wędzony parzony w specjalnej zaprawie kiriańskiej
Ser Leocki - krowięcy, niepasteryzowany ser długodojrzewający z dodatkiem czarnego bzu z Brzozopól
Ser Spodlaski - krowiecy, niepasteryzowany - podpuszczkowy, gdzie w produkcji wykorzystuje się wysuszone i starte na proszek żołądki cielęce.