Radio Edel FM

Miasteczko na południu krainy, graniczące z Austro-Węgrami. To tutaj znajdziemy jedyne na ten moment czynne przejście graniczne. Dlatego też jest to obszar silnie zmilitaryzowany z największym skoszarowaniem szarotkowych żołdaków.
Regulamin forum
Obrazek

- GRÜNERWALD - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 35 111
- PRAHBURG - LICZBA MIESZKAŃCÓW 14 300
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Radio Edel FM

Post autor: Femme Mystere »

Obrazek
Edel FM to radio z siedzibą w mieście Grünerwald rozbrzmiało w radioodbiornikach mieszkańców Kotliny Edelweiss 18 listopada 1923 roku, od tego czasu stając się ważnym elementem całej społeczności. Radio ma na celu popularyzację sfery kulturalno-społecznej, oferując słuchaczom unikalne wydarzenia fabularne, które inspirują do twórczych działań. Co tydzień publikowane są zapowiedzi nowych wydarzeń fabularnych, w których zarówno mieszkańcy, jak i goście zagraniczni mogą aktywnie uczestniczyć. Edel FM stanowi przestrzeń, w której sztuka narracji i wspólne przeżywanie historii stają się centralnym punktem oferty dla wszystkich odbiorców.
Numer rachunku do wpłat na abonament radiowy, dla darczyńców oraz na inne okazje: Radio Edel FM EW315839

Niezmiennie co tydzień nadają dla Państwa nasi redaktorzy Frau Monika Öl oraz Herr Matthias Halbmann.
Zapraszamy na audycję!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Radio Edel FM

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Femme Mystere pisze: 09 grudnia 2024, 10:50
Ploteczki Helge Müller

Wśród mieszkańców Edelweiss rozeszła się sensacyjna wieść: Wiedźma Sorcha podobno urządza pokazy taneczne codziennie o godzinie osiemnastej!
Bilety na jej występy rozeszły się błyskawicznie – dosłownie jak świeże bułeczki z lokalnej piekarni. Teraz każdego wieczoru przed chatą wiedźmy ustawia się długa kolejka amatorów, którzy chcą podziwiać jej taneczne pląsy i magiczne ruchy!
Czy to naprawdę magia, czy może tylko niezwykły talent taneczny? Jedno jest pewne: to wydarzenie stało się jednym z najgorętszych punktów wieczoru w całym Edelweiss!
Nie przegap okazji – kto wie, może uda Ci się jeszcze zdobyć bilet na jeden z kolejnych wieczornych występów!
No cóż nogi mnie już bolą, ale daję radę, swoją drogą gość na zdjęciu lekko się zasiedział...
Czy ktoś go zna?
Niech ktoś go wreszcie wyprowadzi
:D
Femme Mystere pisze: 09 grudnia 2024, 10:50
Zgodnie z zapowiedzią prezentujemy, jakie prezenty otrzymaliście na Mikołajki! Od teraz możecie również zdradzić tajemnicę, kto kogo wylosował. Mamy nadzieję, że każdy prezent sprawił wiele radości! Dziękujemy za udział i świetną zabawę. Miłego dnia!

@Sorcha Raven

Prezent nr 1 = egzaltacja emocji i rzeczywistości

Spakowany w

talia kart tarota - Sekrety Księżycowego Lasu

'Sekrety Księżycowego Lasu', talia kart, która została stworzona dla kogoś, kto tak doskonale potrafi wsłuchiwać się w niewypowiedziane historie świata.

Każda z tych kart opowiada historię – ale nie jest to tylko historia, którą narysowała Isolde Lunehart, artystka tej talii. To historie, które czekają, aż sama je odkryjesz. Isolde malowała te ilustracje w świetle księżyca, a każdy detal oddaje harmonię między światem przyrody a tym, co ukryte. Zobacz, na przykład karta 'Księżyc' – wilk, który wpatruje się w pełnię, wydaje się niemal żywy, prawda? To karta intuicji i snów – zupełnie jakby chciała przypomnieć, że nawet w ciemności zawsze jest coś, co prowadzi nas dalej.
Ale to nie tylko obrazy. Ta talia jest jak klucz do refleksji i rytuałów. Każda karta ma w sobie ukryte przesłanie – na przykład 'Gwiazda' to nie tylko symbol nadziei, ale i zaproszenie do wdzięczności. W książeczce, która towarzyszy talii, znajdziesz krótkie medytacje i rytuały, które możesz zrobić, jeśli poczujesz, że dany moment tego od Ciebie wymaga.
Wiesz, co jest w niej najpiękniejsze? Że to Ty sama nadajesz tym kartom znaczenie. Możesz je 'naładować' własną energią, trzymając je w świetle księżyca – lub po prostu, używając ich tak, jak podpowiada Ci intuicja.

Chciałbym, żebyś miała coś, co zawsze będzie Twoim przewodnikiem – kiedy będziesz szukać odpowiedzi, kiedy będziesz chciała spojrzeć w głąb siebie, albo po prostu wtedy, kiedy potrzebujesz chwili ciszy i skupienia.

Niech te karty towarzyszą Ci tak, jak Ty towarzyszysz innym – z magią, ciepłem i intuicją. Wierzę, że odkryjesz w nich coś, co będzie Ci bliskie.”*

+ + + + + + +

Prezent nr 2 = Przyziemność i lojalność

Prezent numer 2 nie wymaga pakunku, wymaga opieki...
Nie, nie jest to pająk-zabójca, ani nietoperz-morderca, ale wymaga wiele, naprawdę wiele czułości:

To własnie jest Twój Obrońca!
On ma swoje imię - Azael, ale wiemy, że każdy chce mieć swojego bohatera, a Ty możesz nazwać go choćby i tak:

Tradycyjne edelweisskie imiona dla psów:
Fritz – często używane dla energicznych i sprytnych psów.
Waldi – bardzo popularne w Edelweiss, szczególnie dla jamników.
Rex – uniwersalne, symbol psa obronnego.
Hasso – tradycyjne imię kojarzone z psami pasterskimi lub myśliwskimi.
Bello – jedno z klasycznych imion psów w Edelweiss, oznaczające „ładny, piękny”.

Nowoczesne imiona:
Max – uniwersalne i łatwe do zapamiętania.
Luna – modne imię dla suczek, podobnie jak w wielu krajach Mikroświata.
Sammy – popularne dla psów mniejszych ras.
Bruno – solidne, krótkie imię, często dla większych psów.
Emma – nietypowe, ale coraz częściej używane dla suczek.

Imiona od cech lub zachowań psa:
Schatz (Skarbek) – dla ukochanego pupila.
Blitz (Błysk) – dla szybkich i energicznych psów.
Strolch (Włóczęga) – dla psów, które uwielbiają być w ruchu.
Zottel (Kudłacz) – dla psów o długiej sierści.
Knopf (Guzik) – dla małych, uroczych psów.

Imiona inspirowane kulturą i historią:
Kaiser – „Cesarz”, dla psa o dostojnym wyglądzie.
Heidi – popularne, zwłaszcza dla suczek.
Schnitzel – humorystyczne, dla psów, które są ulubieńcami kuchni.
Beethoven – dla psa z muzycznym zacięciem (lub o poważnym wyglądzie).
Hansel – nawiązujące do baśni o Jasiu i Małgosi.

To nowej właścicielce pozostawiam wybór imienia dla jej nowego podopiecznego.

Płeć do ustalenia. ;)

Kilka uwag odnośnie "prezentu"

Azael ma wyjątkową zdolność wyczuwania emocji swojego opiekuna. Potrafi reagować na zmiany w nastrojach, jakby miał specjalny dar odczytywania pragnień, trosk i niepokoju.

Pies choć młody, jest wyjątkowo bystry. Od samego początku potrafi wyczuwać zmiany w przyrodzie i w atmosferze. Jego zdolności sięgają daleko poza zwykłą intuicję psów – potrafi na przykład wyczuwać, kiedy nadchodzi burza, czując napięcie w powietrzu, zanim jeszcze pojawią się chmury. Gdy jego opiekunka zacznie odprawiać rytuał oczyszczający, pies staje w pobliżu, a jego obecność zdaje się wzmacniać siłę zaklęcia. To, co dla innych wydaje się być zwykłym psem, dla wiedźmy jest źródłem spokoju i ochrony.

Wiedźma mogłaby zauważyć, że Azael ma niezwykłą zdolność do wyciszania negatywnej energii wokół niej. Kiedy jest przy niej, nawet w najbardziej napiętych chwilach, mogłaby wyczuć jakby jego obecność otaczała ją ochronną aurą, jakby zatrzymywała niepożądane wpływy z zewnątrz. Azael nie tylko pełni rolę opiekuna, ale również przewodnika, który delikatnie prowadzi przez zawiłości codzienności i magicznych rytuałów.

Azael ma głęboką więź z naturą, zwłaszcza z roślinami. Opeiekunka zapewne zauważy, że w jego/jej obecności, rośliny w jej ogrodzie zdają się rosnąć szybciej i bujniej, jakby magia, którą Azael niesie, miała wpływ na otaczający świat. Często biega po lesie, szukając nowych ziół, które mogłyby zostać użyte w eliksirach. Mówi się, że Azael potrafi dostrzec miejsca, w których rośliny mają szczególną moc – na przykład znajdować zioła o wyjątkłych właściwościach leczniczych lub magicznych, które dla innych pozostają niewidoczne.

No i na koniec obdarowujacy chciałby życzyć wszystkiego co najlepsze na świąteczny okres, ale nie tylko! Niech pozytywna energia otacza Frau Sorchę przez cały rok!
Wspaniałe prezenty, nie mogłam nawet sobie lepszych wymarzyć.
Bardzo dziękuję temu, kto sprawił mi tak wielką radość.
Karty zaiste niesamowite (swoją drogą nie mogę wyszukać w realnym świecie, bo obok talii, które już posiadam byłyby pięknym dodatkiem. Jeśli ktoś wie gdzie nabyć, to proszę dać znać).

Piesek jest jak widzę jeszcze do chowu, Fusel się ucieszy na młodszą siostrzyczkę.
Ta przepiękna dziewczynka będzie nazywała się Frida, już widzę ten szał w domu :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ależ czytania! No to pomalutku:

1) To w końcu Mikołaj czy Joachim? ;)

2) Poprzeni kawałek był moim skromnym zdaniem bardziej do słuchania. Ten taki sobie. Do top dziesięć naszej EDELListenPrzebojen nie trafi.

3) Na pewno to była lawina? Chyba śnieżyca, w tych okolicach to raczej jest wypłaczony teren, ale mogę się mylić. Dawno nie zaglądałem w tamte okolice. No, ale wracając do sedna. Trzymam kciuki za pomyślne znalezienie zaginionych.

Oberhaupt osobiście wzywa o pomoc dla poszkodowanych. Na pomoc wyślemy ratownicze Freiwilliger Bergrettungsdienst (Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego) oraz wyspecjalizowany oddział armii.

4) Tańce? Gdzie te tańce? :)

5) Pogoda nadal nas nie rozpieszcza, ale już cieplej niż było. :bier

6)Wyszło mi jakieś "Edelweiss". Nie znam.

Jeśli to czytasz, to znaczy, że najbardziej pasujesz do Edelweiss. Masz w sobie coś, co sprawia, że ekskluzywność to Twoje drugie imię. Uwielbiasz być w centrum wydarzeń, dzielić się swoją energią i stylem, a w duszy cenisz klimat retro lat 20. XX wieku z nutką austriackiego szyku. Czasem Twoja kreatywność eksploduje w takim stylu, że aż "rzygasz tęczą" – i to jest w Tobie absolutnie wyjątkowe! 🌈✨

7) Czy reklama w EdelFM była opłacona, jesli nie to odpowiedni urząd nałoży karę i na radio i na reklamującego!

8) Serdecznie dziękuje za to wydanie Edel FM

9) Serdecznie dziękuje Świętemu Mikołajowi za majestatyczny posąg. Jestem zszokowany jak realnie oddaje wizerunek pewnego oberhaupta!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

1) to Joachim podszywający się pod Mikołaja.
7) Nie była opłacona. Póki co to ja dopłacam za możliwość zareklamowania!
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Dziękujemy za reklamę Jarmarku! Oczywiście zapraszamy! :)
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ho ho jaki prezent, ciekawi mnie od kogo on może być. :?:

A po drugie to radio powinno jeszcze być fundowane z państwowych środków za promowanie takich inicjatyw a nie je komornikiem się straszy.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Heinz-Werner Grüner pisze: 09 grudnia 2024, 20:37 Ależ czytania! No to pomalutku:

4) Tańce? Gdzie te tańce? :)
Na szczęście już nie tańczę, w przyszłym roku żadnego bezdomnego do domu nie zapraszam, nawet "Świadków Jagody", ostrzegam :twisted:
Mam teraz dwa psy, trzy kury, jednego konia i nie zawaham się ich użyć :lol:
Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 grudnia 2024, 16:02 Ho ho jaki prezent, ciekawi mnie od kogo on może być. :?:
Też jestem ciekawa :)
Przyznam, że do chwili obecnej jestem w szoku, ktoś czyta w moich myślach, to niebezpieczne.
Może powinnam przestać myśleć :?:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 10 grudnia 2024, 09:09 1) to Joachim podszywający się pod Mikołaja.
7) Nie była opłacona. Póki co to ja dopłacam za możliwość zareklamowania!
Mandacik zatem poleci na sarmackie instytucje. Tak nas wykorzystywać! :D
Fatima Popow-Chojnacka pisze: 10 grudnia 2024, 12:54 Dziękujemy za reklamę Jarmarku! Oczywiście zapraszamy! :)
500 klubeków się należy! Z góry dziękuję. :)
Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 grudnia 2024, 16:02 Ho ho jaki prezent, ciekawi mnie od kogo on może być. :?:

A po drugie to radio powinno jeszcze być fundowane z państwowych środków za promowanie takich inicjatyw a nie je komornikiem się straszy.
Jak straszy, ja wyciągam sarmackie liberty dla nas, dla nas obywatele! Z drugiej strony, następną nagrodę w quizie wypada mi w takim razie ufundować.
Sorcha Raven pisze: 10 grudnia 2024, 17:45 Na szczęście już nie tańczę, w przyszłym roku żadnego bezdomnego do domu nie zapraszam, nawet "Świadków Jagody", ostrzegam
Mam teraz dwa psy, trzy kury, jednego konia i nie zawaham się ich użyć
Taniec to jedna z najlepszych rzeczy jakie dostaliśmy na tym padole. Ja uwielbiam. Co do psów, tak już do Ravenspell ciężko było się zbliżyć, a teraz to już w ogóle! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Dziękuję za prezenty! Domyślam się od kogo :D
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gaetano Kohlmeise pisze: 11 grudnia 2024, 21:20 Dziękuję za prezenty! Domyślam się od kogo :D
Jak to od kogo, od Mikiego!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA