Wydział zajmuje się wykazem maszyn pływających i rejestracją łodzi, statków oraz innych obiektów poruszających się po wodach wewnętrznych Kotliny. Jeśli tylko takowy nabędziesz musisz się tutaj zjawić i dokonac weryfikacji.
Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑16 czerwca 2023, 19:23
Teraz ma to więcej sensu.
To na razie temat tych stateczków mamy zamknięty i może go odgrzejemy dopiero przy okazji budowy floty pełnomorskiej.
Do czasu budowy floty państwowej zawsze można korzystać bez skrępowania z mojego PMC i też się będzie kulać... a kiedyś tam, zbudujemy własną, państwową.
Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑16 czerwca 2023, 19:23
Heh, ciekawie się w sumie złożyło ale ja też swojej narracji nie rozpocznę szybciej niż końcem czerwca/początkiem lipca gdyż też znikam na kilka dni.
No ale nadstawiam słuchu i w razie czego wyczekuję dalszych wieści.
No to w sumie dobrze się składa... pod koniec czerwca (jak ja wrócę z wyjazdu) reaktywuję moją firmę najemniczą w Edelweiss (tylko muszę skubańców poprzebierać i wyposażyć zgodnie z poziomem technicznym Edelweiss... bo oni ostatnio to byli bardzo nowocześni), a jak wrócisz to w lipcu robimy razem "wyprawę w poszukiwaniu zamorskich kolonii". Oczywiście zanim znajdziemy coś pasującego to liczę na fajną narrację tych poszukiwań i wizyt na różnych lądach, badania przydatności, kontakty z tubylcami etc.
Myślę, że w tym temacie można działać fabularnie nawet przed dokładnym opracowaniem map. Stworzenie "przystanków", ale przede wszystkim może organizacja całej instytucji, która będzie się tym zajmować?
Reasumując ucięty wątek zastanawiam się nad poczynieniem pierwszych poważnych kroków w rozwoju żeglugi śródlądowej.
Stocznie już posiadamy a więc wypadałoby się zabrać za porty. W pierwszej kolejności widzę trzy miejsca gdzie powinny one zostać zbudowane, Stadt Edelweiss, Glänzberg oraz Wolkenbad.
Wolkenbad postrzegam jako zagłębie stoczniowe stąd też miałby on stosunkowo niższy priorytet jeżeli chodzi o budowę portu towarowego. Można za to pokierować go w stronę portu pasażerskiego przez wzgląd na charakter regionu jako uzdrowiska i kurortu dla turystów.
Glänzberg to na razie jedynie zagłębie wydobywcze i pod tym kierunkiem powinien on być rozwijany w pierwszej kolejności. Zaś jeżeli zdecydujemy się na pchnięcie granicy aż do morza na północy to Glänzberg stanie się ważnym elementem na szlaku prowadzącym rzekami z morza do serca kotliny.
No i chyba najważniejszy Stadt Edelweiss który chyba będzie najważniejszym hubem komunikacyjny który obsługuje najwięcej pokończeń towarowych i pasażerskich.