W razie czego służę edelweisskim złotem... znaczy się dołożę parę klubeków.Maurycy Orański-Nassau pisze: ↑24 marca 2026, 21:45 To ja idę liczyć bezanty, żeby na koniec nie okazało się że jednak nie stać mnie nawet na felukę. :![]()
Z portu w Ragusie - donosy
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Z portu w Ragusie - donosy
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Maurycy Orański-Nassau pisze: ↑24 marca 2026, 19:52Dano w Antiochii dnia 24 marca 1926 roku
Do Jego Ekscelencji Heinza Wernera Grünera, Oberhaupta Edelweiss
Wasza Ekscelencjo,
Piszę ten list w przerwie działań wojennych i przesyłam pozdrowienie i życzenia zdrowia oraz wszelkiej pomyślności.
Nasze stosunki handlowe, jak i wszelka moja działalność na tym polu została zawieszona z powodu mojej niemożności zarządzania interesem.
Niedawno wróciłem do interesu i na chwilę obecną wszystkie moje jednostki obsługujące handel kolonialny i międzynarodowy mają przypisane swoje trasy i nie mogę ich zmienić bez szkody dla interesów moich i moich partnerów.
Jednakże zgromadzone zasoby gotówki pozwolą mi na otwarcie czwartego szlaku handlowego. Może on zacząć się w Konstantynopolu lub w którymś z miast Grecji albo południowego wybrzeża Anatolii. Zależnie od tego na jakie towary będzie popyt.
Mogę sprowadzić do Kotliny z Outremer: przyprawy, kadzidło i dywany oraz perfumy od Arabów, jedwab oraz wino lub oliwę własnej produkcji, wyroby jubilerskie oraz cytrusy. Z Cylicji mogę sprawdzić również wszystko co powyżej ale także kamienie szlachetne i rodzynki. Z Konstantynopola lub Grecji można dodatkowo ściągać marmur i alabaster oraz wysokiej klasy biżuterię i naczynia.
Co do oferowanych wyrobów edelweiskich to, w związku z nadchodzącymi działaniami wojennymi w górach, byłbym niezmiernie zainteresowanych wyrobami wełnianymi dostarczanymi do Sant SimeonMaurycy kard. Orański
Wasza Eminencjo,
gdyby zaszła takowa potrzeba to szarotkowe konta mogą wspomóc budowę kolejnej łajby, co by regularniej trafiała na nasze terytoria. Nie ukrywamy, że współpraca z rynkami, którymi Dobrodziej się zajmuje, jest dla nas bardzo istotna. Przechodząc już do sedna, czyli do tego, po co zapiski na pergaminach tworzymy...
Składam bestellung na poniższe produkty, czy to w jednorazowej, czy sekwencyjnych dostawach co kilka tygodni. Tego już baczę nie zaprzątać głowy ani sobie, ani Najjaśniejszemu Panu, a winni zająć się "nasi ludzie".
Z übersee życzył bym sobie:
- teppiche (pol. dywany) - ciekawe otwarcie na rynek!
- öl (pol.oliwa) - koniecznie! Byłbym rad w większych ilościach.
- zitrusfrüchte (pol.cytrusy) - jestem ciekaw jakich to można oczekiwać. U nas prywm wiedzie samundyjska pomarańcza. Może macie jakąś alternatywę.
Nie pogardzimy także lepszą schmuck, co by Edelki mogły podkreślić urodę.
Z Kilikien zaś chętnie rosinen (pol.rodzynki) byśmy zamówili.
Konstantinopel to już mnie kusi jubilerskimi wyrobami i marmurem przede wszystkim. Może w końcu, jak mi pozwolą wybudować włości oberhauptowskie, to marmor się przyda.
Nawiasem mówiąc powielić byśmy chcieli zamówienie na gewürze (ziele angielskie, imbir, pieprz czarny, pieprz cayenne, suszona papryka) oczywiście z Neu Kurland. Edle wyselekcjonowali i przyzwyczaili się już do przypraw z tego regionu
Co do naszych towarów, to wełna jest świetnym wyborem. Nie ma co ukrywać, że edelweisska równa jest jakością tej leockiej, jeśli nie nawet lepsza. Nasze owce muszą przecież ogrzać się bardziej, niż "ichniejsze". W każdym razie chętnie zaproponujemy produkty wełnopodobne. Mam ino maleńki problem, gdyż mapy mam niedokładne i
samego Sant Simeon na próżno na nich szukać. Jakby mi Uszanowany Jegomosć wskazał gdzie to, byłbym radi targu dobił na procentów sto.
gdyby zaszła takowa potrzeba to szarotkowe konta mogą wspomóc budowę kolejnej łajby, co by regularniej trafiała na nasze terytoria. Nie ukrywamy, że współpraca z rynkami, którymi Dobrodziej się zajmuje, jest dla nas bardzo istotna. Przechodząc już do sedna, czyli do tego, po co zapiski na pergaminach tworzymy...
Składam bestellung na poniższe produkty, czy to w jednorazowej, czy sekwencyjnych dostawach co kilka tygodni. Tego już baczę nie zaprzątać głowy ani sobie, ani Najjaśniejszemu Panu, a winni zająć się "nasi ludzie".
Z übersee życzył bym sobie:
- teppiche (pol. dywany) - ciekawe otwarcie na rynek!
- öl (pol.oliwa) - koniecznie! Byłbym rad w większych ilościach.
- zitrusfrüchte (pol.cytrusy) - jestem ciekaw jakich to można oczekiwać. U nas prywm wiedzie samundyjska pomarańcza. Może macie jakąś alternatywę.
Nie pogardzimy także lepszą schmuck, co by Edelki mogły podkreślić urodę.
Z Kilikien zaś chętnie rosinen (pol.rodzynki) byśmy zamówili.
Konstantinopel to już mnie kusi jubilerskimi wyrobami i marmurem przede wszystkim. Może w końcu, jak mi pozwolą wybudować włości oberhauptowskie, to marmor się przyda.
Nawiasem mówiąc powielić byśmy chcieli zamówienie na gewürze (ziele angielskie, imbir, pieprz czarny, pieprz cayenne, suszona papryka) oczywiście z Neu Kurland. Edle wyselekcjonowali i przyzwyczaili się już do przypraw z tego regionu
Co do naszych towarów, to wełna jest świetnym wyborem. Nie ma co ukrywać, że edelweisska równa jest jakością tej leockiej, jeśli nie nawet lepsza. Nasze owce muszą przecież ogrzać się bardziej, niż "ichniejsze". W każdym razie chętnie zaproponujemy produkty wełnopodobne. Mam ino maleńki problem, gdyż mapy mam niedokładne i
samego Sant Simeon na próżno na nich szukać. Jakby mi Uszanowany Jegomosć wskazał gdzie to, byłbym radi targu dobił na procentów sto.
- HWG -
- Maurycy Orański-Nassau • Stempel
-
ODZNACZENIA
Moi ludzie już szukają odpowiednich towarów. Jeszcze dziś wyprawię cztery chelandie z Sant Simeon. Wszystkiego starczy, bo jedna jednostka pomieści kilkadziesiąt ton ładunku.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobrodzieju, wielkie podziękowania za rychłą i sumiennie wykonaną pracę!Maurycy Orański-Nassau pisze: ↑25 marca 2026, 17:58 Moi ludzie już szukają odpowiednich towarów. Jeszcze dziś wyprawię cztery chelandie z Sant Simeon. Wszystkiego starczy, bo jedna jednostka pomieści kilkadziesiąt ton ładunku.
-
ODZNACZENIA
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
[Dziękuję za informację...tymczasem przekazuje do odpowiednich służb]
Ragusa, Monarchia Austro-Węgierska
NOTA KANCELARII PRZEDSTAWICIELSTWA KOTLINY EDELWEISS PRZY PORCIE RAGUSA
Wieścią pewną i listem potwierdzoną donoszę, iż w najbliższym czasie do portu w Ragusie przybędzie konwój morski z Bizancjum, wysłany przez Jego Eminencję kardynała Maurycego Orańskiego. Konwój składający się z czterech chelandii transportowych oraz okrętu eskortowego „Święty Maurycy”. Na pokładach znajdują się towary lewantyńskie przeznaczone dla Kotliny Edelweiss.
W związku z powyższym nakazuje się przygotowanie wszelkich służb portowych, celnych i transportowych do przyjęcia transportu oraz jego dalszej wysyłki na północ.
Towary spodziewane w ładowniach:
-dywany ormiańskie i arabskie,
-oliwa w amforach i beczkach,
-cytryny, limonki i pomelo,
-rodzynki i towary cylicyjskie,
-wyroby jubilerskie i towary luksusowe,
-przyprawy zamorskie,
-możliwe inne towary lewantyńskie wysokiej wartości.
Towary te mają zostać po wyładunku:
Spisane przez rachmistrzów portowych i urzędników celnych MAW.
Tymczasowo złożone w wynajętych magazynach portowych Edelweiss.
Następnie załadowane na transport kolejowy w kierunku północnym.
W razie braku wagonów – przygotować transport ciężarowy.
Całość transportu ma zostać skierowana jedyną dopuszczoną drogą wjazdową do Kotliny Edelweiss, tj. przez Gamsentor.
Zarządza się ponadto:
-przygotować wagony towarowe do przewozu beczek, skrzyń i koszy z owocami,
-zabezpieczyć transport przed kradzieżą (towary wysokiej wartości), wynajęcie ochrony,
-przygotować wozy i magazyny po stronie edelweisskiej przy Gamsentor,
-powiadomić straż graniczną o spodziewanym konwoju,
-zapewnić szybki przeładunek, aby owoce nie uległy zepsuciu.
Konwój morski ma dla gospodarki Kotliny Edelweiss znaczenie pierwszorzędne, przeto wszelkie procedury winny być przeprowadzone sprawnie i bez zbędnej zwłoki.
-
ODZNACZENIA
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak spleśnieją nie będzie zapłaty!Maurycy Orański-Nassau pisze: ↑26 marca 2026, 09:47 Dzień drugi
Walczymy żeby owoce i rodzynki nie popleśniały.![]()
- Fryderyk Orański • Stempel
-
ODZNACZENIA
Najgorzej... w średniowiecHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 marca 2026, 10:11Jak spleśnieją nie będzie zapłaty!Maurycy Orański-Nassau pisze: ↑26 marca 2026, 09:47 Dzień drugi
![]()
/-/ Fryderyk Orański
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
Król Polski, Wielki Książe Litewski
Patriarcha Rotrii
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myślę, że na ten moment obejdzie się bez konserwacji.Fryderyk Orański pisze: ↑26 marca 2026, 10:37Najgorzej... w średniowiecHeinz-Werner Grüner pisze: ↑26 marca 2026, 10:11Jak spleśnieją nie będzie zapłaty!Maurycy Orański-Nassau pisze: ↑26 marca 2026, 09:47 Dzień drugi
![]()
zu nie znali jeszcze rzeczy konserwujących innych niż np. Sól więc nie wiem czy na pewno by chciał Oberhaupt, by król Maurycy zakonserwował te owoce i rodzynki...
![]()
![]()