Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Ja Ogólnie wpisałabym to w tarczę i ustaliła wspólne tło - jakie mamy na fladze naszej czyli 3 kolory plus wpisane naszych obecnych herbów w to
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 marca 2026, 08:06 Na razie skupiłbym się na ujednoliceniu formuły. Czy to dobrze czy źle zaraz ustalimy:

No na razie wygląda to jak @Pavel van der Gibson powiedział... średnio.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To może dodam, albo nasz niebieski z herbu krajowego, albo te trzy kolory z flagi.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tylko w takim układzie personalna heraldyka okaże się być znacznie bardziej zunifikowana i jednolita niżeli tarcze komitatów i miejscowości a przynajmniej w moim rozumowaniu personalny herb powinien być jak nazwa wskazuje personalny.
Jeszcze sensowny wydaje się dla mnie być pomysł Gibsona ze standaryzacją symboli na tarczach ale kompletnej swobodzie w wyborze kolorystyki. Problemem faktycznie wtedy stają się bardziej skomplikowane herby aczkolwiek takie rozwiązanie nie będzie odbierać im unikalności więc standaryzację kolorów tła kategorycznie bym wykluczył. Taka standaryzacja dobra byłaby jak wspomniałem dla herbów jednostek podziału administracyjnego a nie personalnej heraldyki.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 marca 2026, 13:44 Tylko w takim układzie personalna heraldyka okaże się być znacznie bardziej zunifikowana i jednolita niżeli tarcze komitatów i miejscowości a przynajmniej w moim rozumowaniu personalny herb powinien być jak nazwa wskazuje personalny.
Jeszcze sensowny wydaje się dla mnie być pomysł Gibsona ze standaryzacją symboli na tarczach ale kompletnej swobodzie w wyborze kolorystyki. Problemem faktycznie wtedy stają się bardziej skomplikowane herby aczkolwiek takie rozwiązanie nie będzie odbierać im unikalności więc standaryzację kolorów tła kategorycznie bym wykluczył. Taka standaryzacja dobra byłaby jak wspomniałem dla herbów jednostek podziału administracyjnego a nie personalnej heraldyki.
Ok, zgodzę się, że nie trzeba tego standaryzować, ale np mój "herb rodowy", a raczej symbol rodowy, nie ma tła. Przyjąłbym w takim przypadku, że tło jest narzucone takie by prezentowało się to zwyczajnie ładnie. Jak ktoś ma swoją kolorystykę to ja nie widzę problemu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 marca 2026, 14:06 Ok, zgodzę się, że nie trzeba tego standaryzować, ale np mój "herb rodowy", a raczej symbol rodowy, nie ma tła. Przyjąłbym w takim przypadku, że tło jest narzucone takie by prezentowało się to zwyczajnie ładnie. Jak ktoś ma swoją kolorystykę to ja nie widzę problemu.
Za każdym razem mnie ten herb rodowy kole w oczy, bo widzę w nim jedynie japoński symbol klanowy :D
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 19 marca 2026, 14:31
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 marca 2026, 14:06 Ok, zgodzę się, że nie trzeba tego standaryzować, ale np mój "herb rodowy", a raczej symbol rodowy, nie ma tła. Przyjąłbym w takim przypadku, że tło jest narzucone takie by prezentowało się to zwyczajnie ładnie. Jak ktoś ma swoją kolorystykę to ja nie widzę problemu.
Za każdym razem mnie ten herb rodowy kole w oczy, bo widzę w nim jedynie japoński symbol klanowy :D
Taaa... trzeba się z tym zgodzić, zwłaszcza że obecnie w tym kierunku nieuchronnie zmierzamy.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 marca 2026, 08:08 @Peetri Romanaav musze poprosić o przesłanie herbu bez "kwiatków"

Co do samej idei "ubarwiania" herbu za zasługi, to super. Na przykład oberhaupt ma coś, faktotum coś, albo po prostu rodowe dokonania. Nie wiem... napisanie łącznie 10000 postów, czy wygranie w konkursie na kebaba roku... Coś się wymysli. fajnie jednak jakby te wymagania były ustalone z góry, jasne i przejrzyste.
Ależ proszę ślicznie. Jeszcze nie był przerabiany pod moje. :P

Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Heinz-Werner Grüner pisze: 18 marca 2026, 19:32 Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Fede teraz letko niedostępny ale dzisiaj już powinien być to go spytam. Na razie robicie co wam @Sheldon Anszlus Robingren przyzwoli i nie róbta żadnego bajzlu :D
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA