Symbole Państwowe

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Symbole Państwowe

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak każdy szanujący się "naród" musimy mieć swoje symbole narodowe. Nie będzie chyba tajemnicą i chyba łatwo się domyśleć, że w Edelweiss symbol może być tylko jeden. Szarotka.
I szarotka będzie widniała na naszym godle, herbie...ale być może także na fladze, choć tutaj pewności nie mam. :)

Sprawa rozgrywa się o kolory.
Długo się zastanawiałem i komponowałem kolory. Miałem przy tym naprawdę spore rozterki, ale przy pomocy niezawodnego "cichego pomocnika" udało się ustalić spójne odcienie.

Flaga: (TA FLAGA OBECNIE JEST NIEAKTUALNA!)
Symbolizująca szarotkę-żółty, góry-biały, niebieski-niebo...
flaga - żółty - #ffe000 / niebieski- #006fb0
Edelweiss_flaga_vmasakra.png
Edelweiss_flaga_vmasakra.png (43.14 KiB) Przejrzano 6447 razy
Zastanawiam się, więc czy w takim wydaniu szarotka na środku flagi jest potrzebna. Wszystko oczywiście do omówienia... Natomiast kolorystyki bym nie zmieniał...
Jest i ku temu powód, ale i dopasowania odcieni zajęły naprawdę sporo czasu.

Godło:
W wersji z koroną, lub bez. To będzie miało znaczenie w późniejszym istnieniu Edelweiss.
Jak może już wiecie, zaczynamy od czegoś na wzór "dyktatu wojskowego", choć raczej bez przymusu. Bardziej chodzi o sprawy porządkowe, ale docelowo chciałbym, jeśli oczywiście taka będzie wola narodu, by Edelweiss stało się Księstwem. Takim maleńkim...ale to zdecydowanie melodi przyszłości i nie o tym tu miało być...Historię zawsze można utworzyć. :)
Edelweiss_herb_z_korona.png
Edelweiss_herb_z_korona.png (72.39 KiB) Przejrzano 6447 razy
Dewiza:
Tutaj nie powinno być dyskusji, sprawa drugorzędna a przekaza jasny i czytelny.
SUPERESSE AD LABORES - Przetrwać trudy...
Wydaje się być idealna na czasy mniejszego dobrobytu mikronacyjnego. Byle tylko była chęć i wola istnienia.

Hymn:
Tutaj również nie widze problemów. Jedyny i słuszny to chyba tylko ten:
https://www.youtube.com/watch?v=yj5IqDx ... %C3%A9Rieu

Jest co prawda jeszcze jedna dość ciekawa kompozycja, ale pierwsza dla mnie wydaje się po prostu piękniejsza.
To druga to raczej przyśpiewka wojskowa. :A
https://www.youtube.com/watch?v=hCrmG_o ... el=RONBRIN

EDIT: ostateczna wersja flagi:
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
peterwest

Re: Symbole Państwowe

Post autor: peterwest »

Witam,
nie widziałem (a sprawdzałem wszystkie) rozporządzenia w sprawie ustanowienia symboli Edelweiss. Ponadto powinny być one z możliwością do pobrania w różnych rozszerzeniach (głównie SVG).
Dodatkowo bardzo brakuje Edelweiss strony ogólnej w której wszystko byłoby jasno i klarownie opisane. Od wielu lat działam w mikronacjach i wiem jak się po nich poruszać, ale dla "zielonego" w tych sprawach ciężko jest znaleźć wszystko na forum.
To moje sugestie i podpowiedzi, liczę że powyższe sprawy zostaną podjęte.
(-) Peter West
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

peterwest pisze: 19 sierpnia 2022, 21:10 Witam,
nie widziałem (a sprawdzałem wszystkie) rozporządzenia w sprawie ustanowienia symboli Edelweiss. Ponadto powinny być one z możliwością do pobrania w różnych rozszerzeniach (głównie SVG).
Dodatkowo bardzo brakuje Edelweiss strony ogólnej w której wszystko byłoby jasno i klarownie opisane. Od wielu lat działam w mikronacjach i wiem jak się po nich poruszać, ale dla "zielonego" w tych sprawach ciężko jest znaleźć wszystko na forum.
To moje sugestie i podpowiedzi, liczę że powyższe sprawy zostaną podjęte.
Witam serdecznie,
Nie spodziewałem się, że ktokolwiek pierwszy post może napisać w dziale o ustalaniu symboli państwowych - dodajmy, że to roboczy temat. ;)
No, ale pomalutku spieszę z wyjaśnieniem.
Założeniem Edelweiss było "dotarcie" ekspedycji z Monarchii Austro-Węgierskiej do kotliny otoczonej z każdej strony, nieprzekraczalnymi dla przeciętnego mikronauty górami. Stąd wziął się pomysł, że flaga i herb istniały wcześniej, a nie zostały ustalone przez "wybawców"...
W zasadzie tylko takie wyjaśnienie przychodzi mi do głowy. :)

Co do dostępności, to byłem pewien, że Encyklopedia Edelweiss jest doskonałym miejscem do znalezienia takowych.
Pliki svg, jeśli taka jest wola również mogą się pojawić na forum. Do tej pory nikt szczególnie o to nie zabiegał. Kto chciał to wiedział, że takowe dostarczę. :)

Co do strony ogólnej, tak zgadzam się z Szanownym Panem, ze brakuje. Niestety nawał innych obowiązków ogranicza nas w tej materii, co jak pokazują rankingi wcale nie wypacza nas jako gatunek gorszy od reszty mikroświata. Śmiem twierdzić, że nawet jak nie posiadamy strony to i tak możemy zwać się "kołem zamachowym Pollinu". ;)
I kolejna sprawa - zieloni - odpowiadam całkiem szczerze, jakoś nikt, absolutnie nikt nie pytał mnie o symbole państwowe w pierwszej kolejności. Obecnie dość częstym sposobem jest najpierw pojawienie się na discordzie mikronacyjnym, a stamtąd dopiero głębsza "penetracja" forum. Oczywiście wszystko to przy pomocy naszych niezawodnych obywateli i mojej skromnej osobie.
Co do Pańskich sugestii i podpowiedzi to tak, ma Szanowny pewnie rację, że jest bałągan, ale to nasz bałagan. My to zaakceptowaliśmy. Myślę, że żaden obywatel czy osoba będąca u nas stałym bywalcem nie ma z tym problemu.
Zwrócę jednak szczególną uwagę na zawarte w Pańskim poście "nakazy" i również liczę, że Szanowny Pan będąc doświadczonym mikronautą doskonale sobie zdaje sprawę, że najpierw wymaga się przywitać w miejscu do tego przeznaczonym. ;)

Proszę nie odbierać mojej "kąśliwej" odpowiedzi jako atak personalny, ale raczej jako prośbę do nawiazania dyskusji...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 sierpnia 2022, 21:33 Co do strony ogólnej, tak zgadzam się z Szanownym Panem, ze brakuje. Niestety nawał innych obowiązków ogranicza nas w tej materii, co jak pokazują rankingi wcale nie wypacza nas jako gatunek gorszy od reszty mikroświata.
:D
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Właściwie nie wiem, czy powinienem coś tutaj pisać... :D
Dziękujemy za sugestie i zapraszamy do tematów, które są dużo ciekawsze... (?)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Żeby nie było uwagi mile widziane.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Czy nie uważacie, że to jest odrobinę bez sensu, że szarotka jest w koronie, skoro u nas nie ma Króla?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 02 września 2022, 11:18 Czy nie uważacie, że to jest odrobinę bez sensu, że szarotka jest w koronie, skoro u nas nie ma Króla?
Orzeł pewnego państwa w nieistniejącym realu też ma koronę, a króla nie uświadczysz... ;)
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 02 września 2022, 11:18 Czy nie uważacie, że to jest odrobinę bez sensu, że szarotka jest w koronie, skoro u nas nie ma Króla?
Chyba Frau @Femme Mystere Augentrost ma jakieś zaniki pamięci dzisiaj. Z tego co mi wiadomo, to była na ten temat podjęta dyskusja na samym początku, tylko nie wiem kto brał w niej udział.
Rozważałem opcje bez korony, sugerowano, że tak będzie ok. Były przecież rozmowy, że z czasem, jeśli lud zechce to staniemy się "księstwem"... Stąd korona został, by nie zmieniać symboliki.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Gdzie te moje tabletki na pamięć... To kiedy koronacja?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 02 września 2022, 14:54 Gdzie te moje tabletki na pamięć... To kiedy koronacja?
Wolisz mieszkać w Edelweiss gdzie rządzi "nieomylny" oberhaupt, który nad sobą nie ma nikogo, czy "z nadania boga" książe? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ